ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030

Πολιτική Υγείας
Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην έκθεση επιτροπής του ΕΚ γίνεται αναφορά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης μέσα από τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό με δίκαιες αμοιβές, ψυχολογική στήριξη και εργασιακή ασφάλεια
Τετάρτη, 03/06/2026 - 12:29
— Photo: Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν προτάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ανεπαρκών συνθηκών εργασίας. Την Τετάρτη, η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ενέκριναν έκθεση με 85 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και εργασίας στον τομέα της υγείας.

Φιλόδοξη στρατηγική

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να καταρτίσει μια φιλόδοξη στρατηγική για την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εργαζομένους κατά την επόμενη περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2028-2034). Για την προσέλκυση περισσότερων επαγγελματιών υγείας, οι ευρωβουλευτές προτείνουν μέτρα που θα ενθαρρύνουν περισσότερους νέους στα επαγγέλματα υγείας, τη χορήγηση υποτροφιών μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση δίκαιων αμοιβών και εργασιακής σταθερότητας.

Καλύτερες συνθήκες εργασίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να αμείβονται δίκαια και να έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική στήριξη και εργασιακή ασφάλεια, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση για το προσωπικό. Ζητούν επίσης στήριξη για σπάνιες ιατρικές ειδικότητες και για ρόλους προηγμένης πρακτικής.

Η προστασία της ευημερίας των εργαζομένων πρώτης γραμμής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, καθώς ένας στους τρεις γιατρούς και νοσηλευτές αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Για τον λόγο αυτό, ζητούν τη θέσπιση υποχρεωτικού πλαισίου που θα αναγνωρίζει την υποστελέχωση ως επαγγελματικό κίνδυνο, προκειμένου να μειωθεί η σωματική, ψυχολογική και διοικητική επιβάρυνση που υφίστανται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Περισσότεροι πόροι για την υγεία

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, μέσω αυξημένης δημόσιας χρηματοδότησης και της στρατηγικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, ζητείται η διάθεση περισσότερων ειδικών κονδυλίων της ΕΕ για την υγεία καθώς και η αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους.

ΤΝ και στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης

Παρότι η ανθρώπινη φροντίδα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των υπηρεσιών υγείας, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τα οφέλη των ψηφιακών λύσεων υγείας, όπως η τηλεϊατρική και τα διαγνωστικά εργαλεία που υποστηρίζονται από την ΤΝ, μεταξύ άλλων για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών όπου το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού είναι ιδιαίτερα έντονο.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και κατάρτιση όσον αφορά την χρήση της ΤΝ, ώστε να αξιοποιούν αποτελεσματικά νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα διαγνωστικής υποστήριξης που βασίζονται στην ΤΝ.

«Μεγαλώνει η πίεση στα συστήματα υγείας»

O εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Λουκάς Φουρλάς (ΕΛΚ, Κύπρος), δήλωσε: «Τα νοσοκομεία, τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας βρίσκονται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση λόγω της υποστελέχωσης, της επαγγελματικής εξουθένωσης, της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξανόμενων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο το ανθρώπινο δυναμικό. Αφορά την ασφάλεια των ασθενών, την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των συστημάτων δημόσιας υγείας μας. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι ιατροί, οι νοσηλευτές, οι φροντιστές, οι φαρμακοποιοί και όλοι οι επαγγελματίες υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις και πραγματικές προσπάθειες για την ελάττωση του ‘brain drain’, γιατί η επένδυση στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας είναι επένδυση στο ίδιο το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης».

«Στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη»

Ο εισηγητής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Ruggero Razza (Συντηρητικοί, Ιταλία), δήλωσε: «Το μέλλον της ευρωπαϊκής υγειονομικής περίθαλψης εξαρτάται από την ικανότητά μας να επενδύουμε στους ανθρώπους. Οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας και η αντιμετώπιση των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να καταστεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη. Χρειάζεται να καταστήσουμε τα επαγγέλματα του τομέα της υγείας πιο ελκυστικά, να ενισχύσουμε τις διαδρομές εκπαίδευσης και κατάρτισης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο ανθρώπινο δυναμικό να παραμένει και να εξελίσσεται εντός των συστημάτων υγείας μας».

Η έκθεση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου.

Σοβαρές ελλείψεις

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγείας: το 2022 καταγράφηκε έλλειμμα 1,2 εκατομμυρίου εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένεται να εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα σχεδόν ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έως το 2030. Οι δημογραφικές μεταβολές και οι αυξανόμενες ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας εντείνουν περαιτέρω τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Μεταξύ των πιθανών κινδύνων που προκύπτουν από τις ελλείψεις προσωπικού περιλαμβάνονται η υποβάθμιση της ασφάλειας των ασθενών, ο υπερβολικός φόρτος στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ο μεγάλος χρόνος αναμονής και οι καθυστερήσεις στη διάγνωση.

  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου 03 Ιουνίου 2026
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους» 03 Ιουνίου 2026
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρακόπουλος: «Το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας ενισχύεται σημαντικά με επιπλέον επικουρικό προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 18:19

Χαρακόπουλος: «Το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας ενισχύεται σημαντικά με επιπλέον επικουρικό προσωπικό»

Γεωργιάδης: «Το "Παπανικολάου" ενισχύεται με 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 13:51

Γεωργιάδης: «Το "Παπανικολάου" ενισχύεται με 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού»

Σχοινάς: «Σε απόλυτη προτεραιότητα οι προσλήψεις 40 στελεχών στον ΕΦΕΤ - Άμεσα στη μάχη των ελέγχων»
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 19:26

Σχοινάς: «Σε απόλυτη προτεραιότητα οι προσλήψεις 40 στελεχών στον ΕΦΕΤ - Άμεσα στη μάχη των ελέγχων»

ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45

ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει την καρδιακή ανεπάρκεια σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα
Digital Health
01/09/2026 - 14:00
GLP-1: Απώλεια βάρους και με τις μικρότερες δόσεις
Υγεία
01/09/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48
Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου
Επικαιρότητα
01/09/2026 - 12:45
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17
Καρκίνος του πνεύμονα: Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέο συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών
Pharma News
01/09/2026 - 12:00
Από τη ζήλια στο gaslighting: 5 σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
01/09/2026 - 11:00
Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ
Digital Health
01/09/2026 - 09:55
Μυϊκές κράμπες: 14 τροφές που βοηθούν να τις αποφύγετε
Διατροφή
01/09/2026 - 09:00
Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
31/08/2026 - 19:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Υγεία
31/08/2026 - 18:02
ΠΙΣ: Περιθώριο δέκα ημερών στους διορισμένους να προκηρύξουν εκλογές δίνουν οι εκλεγμένοι
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:32
Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11
Χάθηκε το κατοικίδιό σας; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα – Η ψηφιακή δήλωση απώλειας
Pet
31/08/2026 - 17:00
Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 16:28
Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00
Γιαννάκος για Κυψέλη: «Σε κακή κατάσταση τα παιδιά - Πιθανότατα κακοποιούνταν σεξουαλικά»
Επικαιρότητα
31/08/2026 - 15:17
Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Υγεία
31/08/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk αναθέτει τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου στη Myriam Mezher
Pharma News
31/08/2026 - 14:02
Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00
Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό
Pharma Policy
31/08/2026 - 11:50
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Οι στατίνες μειώνουν έως και 15% τον κίνδυνο άνοιας – Γιατί η έγκαιρη λήψη έχει σημασία
Υγεία
31/08/2026 - 10:00
Η αυλαία μετά από έναν αιώνα αποτυχιών: Πώς φτάσαμε στο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου
Pharma Policy
31/08/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo