Είναι το αγαπημένο μέρος μικρών και μεγάλων, και για να συνεχίσει να είναι και φέτος, οι ειδικοί συστήνουν μια ρουτίνα ελέγχου -που κυρίως αφορά στα παιδιά- η οποία θα βοηθήσει να απολαύσουμε τις βουτιές μας με ασφάλεια.
Επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο
Ιδανική επιλογή είναι μια παραλία όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες. Εκτός αυτού, είναι σημαντική και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορούμε να συλλέξουμε για το σημείο που επιλέξαμε να περάσουμε τη μέρα.
Στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του νερού, τα ρεύματα και τυχόν ύπαρξη απόκρημνης ακτής, θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τις παραλίες που δεν είναι ασφαλείς για κολύμβηση.
Προσοχή και στην άμμο
Πριν απλώσουμε την πετσέτα μας καλό είναι να ελέγξουμε για αντικείμενα που μπορεί να έχουν ξεβραστεί, όπως αιχμηρά ξύλα, μπουκάλια και σπασμένα γυαλιά ή ακόμα και μέδουσες.
Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού
Γενικά, το νερό μεταξύ 28°C και 30°C είναι μια ασφαλής θερμοκρασία, ανεκτή και για τους νεαρότερους κολυμβητές της παρέας. Αν το νερό είναι πολύ κρύο, περιορίστε την διάρκεια της βουτιάς σας.
Παρακολουθήστε τον καιρό
Οι κεραυνοί είναι ένας υπαρκτός και καθόλου απίθανος κίνδυνος, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας που αρέσκονται στα ξαφνικά καλοκαιρινά μπουρίνια.
Με την αλλαγή του καιρού και τις πρώτες ψιχάλες βγείτε από το νερό και απομακρυνθείτε από την παραλία. Το ασφαλέστερο μέρος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας είναι ένας εσωτερικός χώρος όπου καλό είναι να παραμείνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά αφού κοπάσει ο καιρός πριν επιστρέψουμε τελικά στην παραλία.
Κανόνες ασφαλείας στην ακτή
Οι εκπαιδευτές κολύμβησης συμβουλεύουν να μπαίνουμε στο νερό κοιτάζοντας πάντα μπροστά ώστε να υπολογίσουμε κάποιο κύμα. Διδάξτε και στα παιδιά σας, προσθέτουν, να μπαίνουν στη θάλασσα με τα πόδια τους πρώτα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τη θερμοκρασία και το βάθος του νερού.
Μην επιτρέπεται στα παιδιά να βουτούν από ψηλά σημεία, όπως μια γέφυρα, μια βάρκα ή μια αποβάθρα, αφού ένας χαμηλός βυθός ή κάποιο αντικείμενο μέσα στο νερό που δεν είναι ευκρινώς ορατό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη.
Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν χωρίς επιτήρηση, ακόμα κι όταν απλά κάθονται στην άμμο και παίζουν καθώς ο κίνδυνος πνιγμού είναι μεγάλος ακόμα και σε λίγα εκατοστά νερού.
Τα μικρότερα αλλά και όλοι όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν έχουν καλές δεξιότητες κολύμβησης θα πρέπει να φορούν σωσίβιο όταν βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό, λένε χαρακτηριστικά οι οδηγίες του Ερυθρού Σταυρού.
Πρόληψη ηλιακών εγκαυμάτων και θερμοπληξίας
Τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να μετατρέψουν μια διασκεδαστική έξοδο σε μια επώδυνη εμπειρία. Επιλέγουμε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και το εφαρμόζουμε μισή ώρα πριν βγούμε στην παραλία. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες ή αμέσως μόλις το παιδί βγει από το νερό, καθώς κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο ή ανθεκτικό στον ιδρώτα.
Το αντηλιακό συχνά προκαλεί δερματικές αντιδράσεις σε μωρά κάτω των 6 μηνών, επομένως είναι καλύτερο να προστατεύσουμε τα μικρά μας με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και με ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια τους, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες.
Το περπάτημα στην άμμο χωρίς παπούτσια επίσης μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνεια μπορεί να φτάσει τους 38° Κελσίου.
Αν χρησιμοποιείτε ομπρέλα θαλάσσης, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στερεωμένη στην άμμο. Οι ομπρέλες που παρασύρονται από τον αέρα είναι συχνή αιτία σοβαρών τραυματισμών. Επίσης, καθώς οι ομπρέλες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η χρήση αντηλιακού παραμένει επιβεβλημένη.
Η σημασία της ενυδάτωσης
Τα παιδιά μπορεί εύκολα να υπερθερμανθούν και μάλιστα χωρίς απαραίτητα να εκφράζουν δυσαρέσκεια. Σε τακτά διαστήματα πρέπει να τους προσφέρεται μικρή ποσότητα νερού ώστε να μένουν ενυδατωμένα και ταυτόχρονα να έχουν περιστασιακά διαλείμματα από τον ήλιο και καταφύγιο σε σκιερό μέρος.
Πηγή: Healthychildren.org