Ο συνδυασμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της πυκνής αστικής ανάπτυξης και των περιορισμένων χώρων πρασίνου αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αυτό αποδεικνύεται από μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνεργασίας της ΕΕ υπό την ηγεσία ερευνητών του Karolinska Institutet.
Η μελέτη καλύπτει σχεδόν 350.000 άτομα διαφορετικών ηλικιών, από 14 μελέτες κοόρτης σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις κατοικίας κάθε ατόμου επέτρεψαν τη σύνδεση των δεδομένων για διάφορους περιβαλλοντικούς κινδύνους στο αστικό περιβάλλον με μεμονωμένα άτομα. Οι παράμετροι περιβαλλοντικής έκθεσης που περιλαμβάνονται είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι εξωτερικές θερμοκρασίες και ο βαθμός αστικής πυκνότητας. Η αξιολόγηση βασίστηκε εν μέρει σε δορυφορικές εικόνες που έδειχναν γκρίζες, πράσινες ή μπλε περιοχές, δηλαδή περιοχές όπου υπήρχαν κτίρια, χώροι πρασίνου ή νερό.
«Προηγούμενες μελέτες συνήθως υπολόγιζαν τον κίνδυνο ενός περιβαλλοντικού παράγοντα κάθε φορά. Εμείς συνδυάσαμε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες και περιγράψαμε πώς επηρεάζουν από κοινού τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Αυτό παρέχει μια καλύτερη εικόνα των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η ζωή σε μια πόλη συνήθως συνεπάγεται έκθεση σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου ταυτόχρονα», λέει ο πρώτος συγγραφέας Zhebin Yu, ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Karolinska Institutet.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 7.500 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν άσθμα ως παιδιά ή ενήλικες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 11,6% των περιπτώσεων άσθματος μπορούσε να εξηγηθεί από τον συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων. Με άλλα λόγια, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με άσθμα δεν θα είχε αναπτύξει την ασθένεια. Ο συνδυασμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της έλλειψης πράσινων χώρων και της πυκνής αστικής ανάπτυξης ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του άσθματος.
«Αυτό είναι χρήσιμο για τους πολιτικούς και άλλους που ασχολούνται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η μέθοδος καθιστά δυνατή την αναγνώριση των περιοχών κινδύνου σε υπάρχουσες αστικές περιοχές, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τον σχεδιασμό μελλοντικών αστικών περιβαλλόντων», λέει ο Erik Melén, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Södersjukhuset και τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να εξετάσουν δείγματα αίματος από ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί το μεταβόλωμα τους, δηλαδή μια σύνθετη εικόνα του μεταβολισμού του σώματος και των προϊόντων διάσπασής του. Σκοπός είναι να κατανοηθεί πώς οι εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν το σώμα, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη κατανόηση του πώς αναπτύσσεται το άσθμα.