ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώνεται η κάλυψη των εμβολίων κατά της Covid-19 στους ευάλωτους - Συμπτώματα στον εγκέφαλο από τη χρόνια νόσηση

Υγεία
UNSPLASH
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, και διεθνώς μετακινούνται εκατομμύρια άτομα για ταξιδιωτικούς (πχ Ολυμπιακοί αγώνες) και μεταναστευτικούς λόγους, με την περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών (κλείσιμο συνόρων, υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χρήση μασκών, πιστοποιητικά εμβολίων) να αποτελεί, ευτυχώς, παρελθόν.
Παρασκευή, 19/07/2024 - 14:42
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με την Παθολόγο, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, στα στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), φαίνεται ότι περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε εβδομάδα από τον Covid-19 και η κάλυψη των εμβολίων μειώνεται στους ευάλωτους πληθυσμούς (δηλαδή στα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με σοβαρές συννοσηρότητες).

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ίδιου Οργανισμού δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο το 0,42% των ατόμων τρίτης ηλικίας έλαβε κάποια εμβολιαστική δόση για τον κορονοϊό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ (Μάιος 2024), υπάρχουν περισσότερα από 775 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Wuhan της Κίνας στα τέλη του 2019. Η ίδια έκθεση λέει ότι, αν κρίνουμε από τα ιικά φορτία που εντοπίστηκαν μέσω της επιτήρησης των λυμάτων, το πραγματικό φορτίο κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι από 2 έως σχεδόν 20 φορές υψηλότερο. Επίσης, σε μελέτη που έγινε για τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID στα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια μεγάλης απόστασης και δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2024, φάνηκε ότι τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια χωρίς χρήση μάσκας αυξάνουν κατά 25 φορές την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος, συγκριτικά με τα αεροπορικά ταξίδια μικρών αποστάσεων και διάρκειας.

Συμπτώματα θόλωσης του εγκεφάλου

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό the Lancet (Ιούλιος 2024), αναλύονται περισσότερα τα συμπτώματα της θόλωσης του εγκεφάλου (“brain fog”) και της κόπωσης μετά την οξεία λοίμωξη. Έχουν περάσει 4 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ωστόσο εκτιμάται ότι το 10–20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα μετά τη μόλυνση. Η κόπωση και η γνωστική διαταραχή είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID. Δεδομένα από πολυκεντρική κοορτή ανέδειξαν ότι στους 9 μήνες μετά τη μόλυνση 176 (5,8%) από τους 3038 συμμετέχοντες είχαν τόσο κόπωση όσο και γνωστικά ελλείμματα, όπως αξιολογήθηκε από η κλίμακα γνωσιακής αξιολόγησης του Μόντρεαλ και λειτουργικής αξιολόγησης θεραπείας χρόνιας ασθένειας–κόπωσης αντίστοιχα. Από αυτούς που είχαν διαχρονικά δεδομένα, 197 (22,2%) από τους 889 συμμετέχοντες είχαν γνωστικά ελλείμματα και 468 (22,4%) από τους 2092 συμμετέχοντες είχαν κόπωση κατά την έναρξη. Σε παρακολούθηση 26 μηνών, 84 (42,6%) από τους 197 συμμετέχοντες με γνωστικά ελλείμματα και 254 (54,3%) από τους 468 συμμετέχοντες με κόπωση είχαν επίμονα συμπτώματα, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι παροδικές για μερικούς ανθρώπους αλλά επίμονες για άλλους η κόπωση συσχετίστηκε με πονοκέφαλο και κατάθλιψη.

Εμβόλια, νόσηση και θνησιμότητα

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης σοβαρού COVID-19, της θνησιμότητας και της μετάδοσης στην κοινότητα. Μια πολυεθνική μελέτη των αρχείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης 10 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 και 10 εκατομμυρίων ατόμων που δεν εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine τον Μάρτιο του 2024, αποκάλυψε ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου COVID. Ωστόσο, μια προοπτική μελέτη συμμετεχόντων 6 μήνες, 12 μήνες, 18 μήνες και 24 μήνες μετά τη μόλυνση από COVID-19, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικές εκθέσεις τον Ιανουάριο του 2024, διαπίστωσε ότι η συχνότητα των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων δεν διέφερε με βάση την COVID-19, την κατάσταση εμβολιασμού ή τον αριθμό δόσεων εμβολίου COVID-19 που ελήφθησαν.

Νοητική κόπωση και γνωστικό έλλειμμα

Ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων έχει δείξει ότι η μόλυνση από τον COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω διαφορετικών μηχανισμών που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία και την κόπωση. Για παράδειγμα, μια προοπτική μελέτη παρατήρησης 50 συμμετεχόντων με νευρολογικά συμπτώματα για τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη λοίμωξη από τον COVID-19 που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023, αποκάλυψε χαρακτηριστικές δομικές-απεικονιστικές αλλοιώσεις του θαλάμου και των βασικών γαγγλίων που υποκρύπτουν συμπτώματα επίμονης κόπωσης. Μια μελέτη ελέγχου λειτουργικής συνδεσιμότητας σε κατάσταση ηρεμίας σε 52 συμμετέχοντες 27 μήνες μετά τη μόλυνση από COVID-19 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health-Western Pacific τον Ιούνιο του 2024, έδειξε ότι η μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στην αριστερή άνω κροταφική έλικα σχετίστηκε με αυξημένη βαθμολογία νοητικής κόπωσης και γνωστικού ελλείμματος. Προσθέτοντας σε αυτά τα στοιχεία, μια προοπτική μελέτη κοόρτης 1837 ενηλίκων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19 που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine τον Αύγουστο του 2023, εντόπισε δύο διακριτές καταστάσεις που συνδέουν τα οξέα προφίλ αίματος-βιοδείκτες που μετρήθηκαν κατά την εισαγωγή, τα οποία προέβλεπαν γνωστικά αποτελέσματα 6 μήνες και 12 μήνες μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Η πρώτη κατάσταση συνέδεσε το αυξημένο ινωδογόνο σε σχέση με την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη με αντικειμενικά και υποκειμενικά γνωστικά ελλείμματα, υποδηλώνοντας έναν πιθανό ρόλο των άμεσων επιδράσεων της πήξης του αίματος και του ινωδογόνου στον εγκέφαλο.

Η δεύτερη διάσταση συνέδεσε το αυξημένο D-διμερές, ένα θραύσμα πρωτεΐνης που παράγεται όταν διασπώνται οι θρόμβοι αίματος, με την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη με μόνο υποκειμενικά γνωστικά ελλείμματα. Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience τον Φεβρουάριο του 2024, βρήκε στοιχεία διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση από COVID-19 στους κροταφικούς λοβούς και στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τη θόλωση του εγκεφάλου και την κόπωση του εγκεφάλου που προκαλείται από μακροχρόνια COVID-19, γίνονται όμως διεθνείς προσπάθειες και δίνονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες στοχεύουν να φέρουν κοντά κλινικούς ιατρούς, ερευνητές, επιστήμονες, φροντιστές, ασθενείς και μέλη της κοινότητας για να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τη μακροχρόνια COVID.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19
  • ΕΚΠΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί δεν αντέχουμε το αλκοόλ όσο μεγαλώνουμε - Τι συμβαίνει στον μεταβολισμό μας
Γιατί δεν αντέχουμε το αλκοόλ όσο μεγαλώνουμε - Τι συμβαίνει στον μεταβολισμό μας 19 Ιουλίου 2024
Γιατρός και ερευνήτρια του «Σωτηρία» αισιοδοξεί για θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά της Covid-19 20 Ιουλίου 2024
Γιατρός και ερευνήτρια του «Σωτηρία» αισιοδοξεί για θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά της Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ: Πώς βλάπτει τον εγκέφαλο - Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων και ο νέος θεραπευτικός στόχος
Διατροφή
15/10/2026 - 14:00

Αλκοόλ: Πώς βλάπτει τον εγκέφαλο - Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων και ο νέος θεραπευτικός στόχος

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία από το Παγκόσμιο Συνέδριο στη Σεούλ
Υγεία
15/10/2026 - 09:00

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία από το Παγκόσμιο Συνέδριο στη Σεούλ

Τα 12 πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης
Διατροφή
14/10/2026 - 22:01

Τα 12 πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης

Γιατί το διάβασμα παραμυθιών και το παιχνίδι με τους γονείς κάνει τον παιδικό εγκέφαλο να "ανθίσει"
Υγεία
14/10/2026 - 15:30

Γιατί το διάβασμα παραμυθιών και το παιχνίδι με τους γονείς κάνει τον παιδικό εγκέφαλο να "ανθίσει"

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές
Health Talk
13/10/2026 - 10:00

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές

Προς έγκριση τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και των ωοθηκών
Υγεία
12/10/2026 - 17:04

Προς έγκριση τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και των ωοθηκών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Καινοτομία και εξατομίκευση «δείχνουν» το μέλλον
Διατροφή
15/10/2026 - 17:18
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε πόσιμο τζελ κρητικής αλόης βιολογικής καλλιέργειας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 16:44
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν και φέτος για όλους η εκδήλωση CARDIO LIFE STYLE 2026
Υγεία
15/10/2026 - 16:27
Η Χίλαρι Σουάνκ και πάλι έγκυος στα 52 της - Πόσο ασφαλής είναι μια κύηση σε αυτήν την ηλικία;
Υγεία
15/10/2026 - 16:16
SOS από το ECDC για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Ρεκόρ κρουσμάτων και εξάπλωση σε νέες περιοχές της ΕΕ
Υγεία
15/10/2026 - 15:54
Γιατί το δέρμα των μαθητών «αντιδρά» στην έναρξη της σχολικής χρονιάς;
Health Talk
15/10/2026 - 15:19
Ελληνική ερευνητική καινοτομία με AI για θεραπείες κατά σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Digital Health
15/10/2026 - 15:00
Αλκοόλ: Πώς βλάπτει τον εγκέφαλο - Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων και ο νέος θεραπευτικός στόχος
Διατροφή
15/10/2026 - 14:00
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται τελικά για να χάσουμε βάρος;
Fitness
15/10/2026 - 13:00
Νέος ψηφιακός αγγειογράφος στο Νοσοκομείο Λάρισας – Αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:30
Θριάσιο Νοσοκομείο: Κανονικά πραγματοποιούνται τα χειρουργεία – Τι διευκρινίζει η διοίκηση
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:14
Μεταγονιδιωματική ανάλυση: Η τεχνολογία που εντόπισε τον Covid-19 και συνεχίζει να σώζει ζωές
Υγεία
15/10/2026 - 12:00
Παρατυπίες σε 42 κέντρα αισθητικής στην Πάτρα – Ιατρικές πράξεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 11:00
Έφηβος στην Ινδία είχε δόντι μέσα στον οφθαλμικό κόγχο – Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο
Υγεία
15/10/2026 - 10:00
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία από το Παγκόσμιο Συνέδριο στη Σεούλ
Υγεία
15/10/2026 - 09:00
Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 07:27
Ένας 39χρονος άνδρας το δεύτερο κρούσμα του Έμπολα στην Κένυα
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 03:46
Απινιδωτές σε τρία σχολεία και δύο ποδοσφαιρικές ομάδες παρέδωσε ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 00:03
Πρόληψη και θεραπεία γαστρεντερολογικών παθήσεων με την ενδοσκόπηση πεπτικού συστήματος
Health Talk
14/10/2026 - 23:16
Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:47
Γεωργιάδης: «Το Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας μετονομάζεται σε "Γεώργιος Γεννηματάς"»
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:24
Τα 12 πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης
Διατροφή
14/10/2026 - 22:01
Νέες πτώσεις σοβάδων από οροφές καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
14/10/2026 - 21:24
Οδηγίες πρόληψης και διαχείρισης λοιμωδών νοσημάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία
Υγεία
14/10/2026 - 20:58
Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές και νεότερους ανθρώπους
Υγεία
14/10/2026 - 20:04
Πουλής: «Προτεραιότητα η πρόληψη και η διαφάνεια στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 19:16
Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους
Υγεία
14/10/2026 - 18:49
Γ. Νάτσης: «Δεν μπορείς να δίνεις λευκή επιταγή» για τα κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
14/10/2026 - 18:34
Πως η ενσυναίσθηση μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες φροντίδας των γυναικών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό
Υγεία
14/10/2026 - 17:53
Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 17:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 17:36
Τρεις διακρίσεις για τη Win Medica στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
12/10/2026 - 17:27
Τα διαγνωστικά κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και η GE HealthCare παρουσίασαν νέο μαγνητικό τομογράφο προηγμένης τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 20:49
Στην ΗΔΥΚΑ το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών - Προς υπογραφή και οι αποφάσεις για το ενιαίο ψηφιακό σύστημα
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 19:49
Απλοί τρόποι για την προετοιμασία και την ασφαλή αποθήκευση των φαγητών που μαγειρεύετε
Διατροφή
12/10/2026 - 21:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo