ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Η Κομισιόν προτείνει να ενισχυθεί ο συντονισμός των ασφαλών ταξιδιών στην ΕΕ

Υγεία
PEXELS
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την επικαιροποίηση των κανόνων σχετικά με τον συντονισμό της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Παρασκευή, 26/11/2021 - 13:02
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, το ποσοστό εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά και το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή με επιτυχία, με την έκδοση περισσότερων από 650 εκατομμυρίων πιστοποιητικών μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ εξακολουθεί να εξελίσσεται, με ορισμένα κράτη μέλη να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η Επιτροπή προτείνει μεγαλύτερη εστίαση σε μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση όσον αφορά τα ταξιδιωτικά μέτρα, καθώς και μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού διάρκειας 9 μηνών από την αρχική σειρά εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μετά από 6 μήνες και προβλέπει πρόσθετη περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης επικαιροποιήσεις του χρωματικά κωδικοποιημένου χάρτη της ΕΕ· καθώς και μια απλουστευμένη διαδικασία «φρένου έκτακτης ανάγκης».

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης χθες να επικαιροποιηθούν οι κανόνες για τα ταξίδια από τρίτες χώρες προς την ΕΕ.

Ο Eπίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε τα εξής: «Από την έναρξη της πανδημίας, η Επιτροπή δραστηριοποιείται πλήρως στην εξεύρεση λύσεων για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων με συντονισμένο τρόπο. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και των πιο πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων, προτείνουμε την έκδοση νέας σύστασης από το Συμβούλιο. Βασιζόμενοι στο κοινό μας εργαλείο, το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, το οποίο έχει αναδειχθεί σε πραγματικό πρότυπο, προσανατολιζόμαστε προς μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση. Κύριος στόχος μας είναι να αποφευχθεί η ετερογένεια στα μέτρα που λαμβάνονται στην ΕΕ. Αυτό ισχύει και για το ζήτημα των αναμνηστικών δόσεων, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ιού. Μεταξύ άλλων μέτρων, προτείνουμε σήμερα [σ.σ. χθες] στο Συμβούλιο να εγκρίνει μια τυποποιημένη περίοδο ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού. Μια συμφωνία επί της πρότασης αυτής θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επόμενους μήνες και για την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID και η συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν συμβάλει σημαντικά στην ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία, με προτεραιότητά μας την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχει εμβολιαστεί πάνω από το 65 % του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που δεν προστατεύονται. Για να μπορούν όλοι να ταξιδεύουν και να ζουν με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, πρέπει, επειγόντως, να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το επίπεδο ανοσίας μας με αναμνηστικές δόσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του ECDC και προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις, προτείνουμε μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Η χρήση μάσκας πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.»

Οι κυριότερες επικαιροποιήσεις που προτείνει η Επιτροπή για την κοινή προσέγγιση στα ταξιδιωτικά μέτρα εντός της ΕΕ είναι οι εξής:

Εστίαση σε μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση: Κανένας άνθρωπος που διαθέτει έγκυρο ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID δεν θα πρέπει καταρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως π.χ. εξέταση ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ. Όσοι δεν διαθέτουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ενδέχεται να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε εξέταση είτε πριν είτε μετά την άφιξη.

Τυποποιημένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Για να αποφευχθούν οι ετερογενείς και ανατρεπτικές προσεγγίσεις, η Επιτροπή προτείνει μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μετά από 6 μήνες και προβλέπει πρόσθετη περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι, όσον αφορά τα ταξίδια, τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να αρνούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί λιγότερο από 9 μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είχαν ήδη εκδοθεί προσεγγίζουν το όριο των 9 μηνών.


Αναμνηστικές δόσεις: Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά τη μετάδοση της νόσου COVID-19 και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί περίοδος αποδοχής για τις αναμνηστικές δόσεις. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που ανακύπτουν, αναμένεται ότι η προστασία από τις αναμνηστικές δόσεις θα διαρκεί περισσότερο από εκείνη που προκύπτει από τον αρχικό εμβολιασμό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα νέα επιστημονικά στοιχεία που ανακύπτουν σχετικά με το θέμα αυτό. Με βάση τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία, η Επιτροπή μπορεί, εάν χρειαστεί, να προτείνει κατάλληλη περίοδο αποδοχής και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Ο χρωματικά κωδικοποιημένος χάρτης της ΕΕ προσαρμόζεται: οι αριθμοί νέων κρουσμάτων συνδυάζονται με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιφέρειας. Ο χάρτης θα προορίζεται κυρίως για ενημέρωση, αλλά θα εξυπηρετεί επίσης τον συντονισμό για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό (πράσινο) ή ιδιαίτερα υψηλό (σκούρο κόκκινο) επίπεδο μετάδοσης του ιού. Για τις περιοχές αυτές θα ισχύουν ειδικοί κανόνες κατά παρέκκλιση από την «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση. Για τους ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές δεν θα πρέπει να ισχύουν περιορισμοί. Τα ταξίδια από και προς «σκούρες κόκκινες» περιοχές θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων, ενώ όσοι δεν έχουν ούτε εμβολιαστεί ούτε αναρρώσει από τη νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση πριν από την αναχώρηση και σε καραντίνα (με ειδικούς κανόνες για όσους πραγματοποιούν αναγκαία ταξίδια και για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών).

Εξαιρέσεις για ορισμένα ταξιδιωτικά μέτρα: θα πρέπει να ισχύουν για διασυνοριακούς εργαζομένους, παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και ανθρώπους που πραγματοποιούν αναγκαία ταξίδια. Ο κατάλογος πραγματοποιούν αναγκαία ταξίδια θα πρέπει να περιοριστεί, καθώς πολλοί ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο κατάλογο έχουν προλάβει εντωμεταξύ να εμβολιαστούν.
Απλουστευμένη διαδικασία «φρένου έκτακτης ανάγκης»: Η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης τυχόν νέων παραλλαγών της νόσου COVID-19 ή την αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευτεί και να γίνει πιο λειτουργική. Θα συνίσταται σε μια κοινοποίηση από ένα κράτος μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου.

Προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει οι εν λόγω επικαιροποιήσεις να εφαρμοστούν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/11/2021 - 13:43
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Το προφίλ της νέας παραλλαγής - Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Κορονοϊός: Το προφίλ της νέας παραλλαγής - Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα 26 Νοεμβρίου 2021
Ενδοοικογενειακή βία: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια για να βγεις από μία κακοποιητική σχέση 26 Νοεμβρίου 2021
Ενδοοικογενειακή βία: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια για να βγεις από μία κακοποιητική σχέση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 22:09

Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων

Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η Κομισιόν
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 22:42

Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η Κομισιόν

Πρόταση της Κομισιόν για «μπλόκο» στα social media και την AI σε άτομα κάτω των 16 ετών
Ψυχική Υγεία
16/10/2025 - 22:36

Πρόταση της Κομισιόν για «μπλόκο» στα social media και την AI σε άτομα κάτω των 16 ετών

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή
Πολιτική Υγείας
03/10/2025 - 14:18

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις βιοεπιστήμες
Επικαιρότητα
01/10/2025 - 18:27

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις βιοεπιστήμες

Κομισιόν: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των ανεκπλήρωτων ιατρικών και οδοντιατρικών αναγκών λόγω κόστους
Πολιτική Υγείας
29/09/2025 - 14:17

Κομισιόν: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των ανεκπλήρωτων ιατρικών και οδοντιατρικών αναγκών λόγω κόστους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41
Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo