ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί η θεωρία εργαστηριακής προέλευσης δε μπορεί να αποκλειστεί

Υγεία
PIXABAY
Η αναζήτηση προέλευσης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19 ακόμα προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα με το σενάριο εργαστηριακή διαρροής να μην μπορεί να αποκλειστεί.
Παρασκευή, 04/06/2021 - 16:52
— Photo: PIXABAY
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μπορεί να έχει περάσει 1,5 χρόνος από τότε που κατεγράφησαν τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε την προέλευση του ιού SARS-CoV-2, που προκάλεσε την ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά με επιτόπιες αποστολές τα πιθανά σενάρια αλλά ακόμα δεν έχει αποκλείσει τίποτα. Πιο πιθανό μοιάζει ο ιός να μεταπήδησε από κάποιο ζώο σε ανθρώπους αλλά και η εργαστηριακή προέλευση του μετά από ατύχημα δεν έχει αποκλειστεί.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, αυτό το σενάριο αποκτάει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, παρόλο που δεν υπάρχει κανένα στοιχείο

«Πάντα έλεγα και εξακολουθώ να το πιστεύω ότι το πιο πιθανό είναι ο ιός να μεταπήδησε από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο. Ωστόσο, είμαι ανοιχτόμυαλος ότι ίσως υπάρχει διαοφρετική εξήγηση. Θα μπορούσε να ήταν μία διαρροή από εργαστήριο. Πιστεύω ότι αν το κοιτάξετε ιστορικά, τι συμβαίνει στη διεπαφή ζώου-ανθρώπου, το πιο πιθανό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άλμα ανάμεσα στα είδη. Αλλά παραμένω ανοιχτός σε όλα τα σενάρια. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζω δημοσίως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε την προέλευση» ανέφερε πρόσφατα στο CNN ο ειδικός για μολυσματικές ασθένεις, Άντονι Φάουτσι.

Σε καθε περίπτωση τα στοιχεία που συνδέουν τον SARS-CoV-2 με το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από ενδείξεις. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες θέλουν αυστηρότερους ελέγχους σε τέτοιες εγκαταστάσεις λόγω φόβων ότι οι τυχαίες διαρροές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία.

clinical trials PEXELS

Το εργαστήριο της Γουχάν είναι από τα πιο σφαλή στον κόσμο

Το εργαστήριο Wuhan ανήκει στην πιο ασφαλή κατηγορία, που συνήθως αναφέρεται ως επίπεδο βιοασφάλειας 4 ή BSL4. Αυτά είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν με ασφάλεια με τα πιο επικίνδυνα βακτήρια και ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία ή εμβόλια.

«Υπάρχουν συστήματα φιλτραρίσματος HVAC, έτσι ώστε ο ιός να μην μπορεί να διαφύγει μέσω της εξάτμισης. Οποιοδήποτε απόβλητο νερό που φεύγει από την εγκατάσταση υποβάλλεται σε επεξεργασία είτε με χημικά είτε με υψηλές θερμοκρασίες για να είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει τίποτα ζωντανό» δήλωσε στο AFP, ο Gregory Koblentz, διευθυντής του Biodefense Graduate Program στο Πανεπιστήμιο George Mason,

Οι ίδιοι οι ερευνητές είναι πολύ εκπαιδευμένοι και φορούν κοστούμια hazmat. Υπάρχουν 59 τέτοιες εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση που συνέγραψε ο Koblentz που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα. «Δεν υπάρχουν δεσμευτικά διεθνή πρότυπα για ασφαλή, και υπεύθυνη εργασία σε παθογόνα», ανέφερε η έκθεση, που ονομάζεται Mapping Maximum Biological Containment Labs Globally.

Aτυχήματα στο εργαστήριου έχουν συμβεί

Τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν, μερικές φορές στις εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας, και πολύ πιο συχνά σε χιλιάδες εργαστήρια χαμηλότερης κλίμακας. Ο ανθρώπινος ιός H1N1 - η ίδια γρίπη που προκάλεσε την πανδημία του 1918 - διέρρευσε το 1977 στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Κανένα επιστημονικό έγγραφο δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής αυτήν τη θεωρία αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που την ενισχύουν.

Το 2001, ένας ψυχικά διαταραγμένος υπάλληλος σε ένα αμερικανικό βιοεργαστήριο έστειλε τα σπόρια του άνθρακα σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας πέντε άτομα. Δύο Κινέζοι ερευνητές που εκτέθηκαν σε SARS το 2004 διέδωσαν την ασθένεια σε άλλους, σκοτώνοντας έναν.

Το 2014, μια χούφτα φιαλίδια ευλογιάς ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κίνησης του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο Lynn Klotz, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Μη Διάδοσης των Όπλων, εκπέμπει συναγερμό εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τις απειλές για τη δημόσια ασφάλεια από αυτές τις εγκαταστάσεις . «Τα ανθρώπινα λάθη αποτελούν πάνω από το 70% των σφαλμάτων στα εργαστήρια", είπε στο AFP.

sars cov 2 PIXABAY

Η θεωρία που εξηγεί μια πιθανή εργαστηριακή προέλευση του ιού

Υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία χρηματοδότησε έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού από νυχτερίδες στο Γουχάν, και ορισμένους ανεξάρτητους επιστήμονες, σχετικά με το αν αυτή η πανδημία ήταν προϊόν μίας έρευνας «κέρδους λειτουργίας («gain of function», GOF). Μία έρευνα GOF περιλαμβάνει την τροποποίηση των παθογόνων για να τα καταστήσει πιο μεταδοτικά, θανατηφόρα ή καλύτερα ικανά να αποφύγουν τη θεραπεία και τα εμβόλια. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πώς να τα καταπολεμούν καλύτερα.

Αυτός ο τομέας από καιρό ήταν αμφισβητούμενος. Η συζήτηση έφτασε στο «κόκκινο» όταν δύο ερευνητικές ομάδες το 2011 έδειξαν ότι θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη γρίπη των πτηνών μεταξύ των θηλαστικών.

Ο επιδημιολόγος Marc Lipsitch είπε στο AFP ότι ανησυχεί «ότι θα δημιουργήσει ένα στέλεχος ιού που εάν μολύνει έναν εργαστηριακό εργαζόμενο δεν θα μπορούσε να σκοτώσει μόνο αυτόν τον εργαστηριακό ... αλλά επίσης να προκαλέσει πανδημία».

«Αυτού του είδους η έρευνα (GOF) δεν απαιτείται και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων ή εμβολίων», πρόσθεσε ο μοριακός βιολόγος Richard Ebright του Πανεπιστημίου Rutgers, ένας από τους πιο θερμούς πολέμιους του GOF.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός έλαβε χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για να ερευνήσει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους στο Γουχάν. Ερωτηθείς από το Κογκρέσο αυτήν την εβδομάδα, οι Francis Collins και Anthony Fauci από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αρνήθηκαν ότι αυτό ισοδυναμούσε με «έρευνα κέρδους λειτουργίας», αλλά ο Ebright είπε ότι είναι αυτό ακριβώς.

Το συμπέρασμα

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι η Covid-19 διέρρευσε σίγουρα από ένα εργαστήριο - στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σκληρά επιστημονικά στοιχεία υπέρ της φυσικής προέλευσης ή του σεναρίου εργαστηριακού ατυχήματος, δήλωσε ο Ebright.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ενδείξεις υπέρ της τελευταίας θεωρίας. Για παράδειγμα, το Γουχάν βρίσκεται περίπου 1.000 μίλια βόρεια από σπηλιές νυχτερίδων. Οι επιστήμονες από το Γουχάν ήταν γνωστό ότι πραγματοποιούν τακτικά ταξίδια σε αυτές τις σπηλιές για να πάρουν δείγματα. Η Alina Chan, μοριακή βιολόγος από το Broad Institute, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν σημάδια επικίνδυνης έρευνας για παθογόνα που πέθαναν μετά την πανδημία - στην πραγματικότητα «πιθανώς επεκτάθηκε».

Πέρυσι, η Chan δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι, σε αντίθεση με τον SARS, ο SARS-CoV-2 δεν εξελίχθηκε γρήγορα όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο. Αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη υπέρ της εργαστηριακής προέλευσης.

ΠΗΓΗ: economictimes

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2021 - 17:06
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
  • SARS COV2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κορονοϊός προελαύνει ξανά στην Αφρική και τα εμβόλια δεν φθάνουν
Ο κορονοϊός προελαύνει ξανά στην Αφρική και τα εμβόλια δεν φθάνουν 04 Ιουνίου 2021
Στα 1.112 τα κρούσματα σήμερα, στους 34 οι νεκροί, 445 οι διασωληνωμένοι 04 Ιουνίου 2021
Στα 1.112 τα κρούσματα σήμερα, στους 34 οι νεκροί, 445 οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»

Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28

Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ

Το πρώτο δόντι που φτιάχτηκε στο εργαστήριο είναι γεγονός
Υγεία
15/04/2025 - 12:00

Το πρώτο δόντι που φτιάχτηκε στο εργαστήριο είναι γεγονός

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί
Υγεία
10/04/2025 - 18:44

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση της θετικότητας και τέσσερις θάνατοι από γρίπη - Πέντε νεκροί από COVID-19
Υγεία
03/04/2025 - 17:25

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση της θετικότητας και τέσσερις θάνατοι από γρίπη - Πέντε νεκροί από COVID-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Βιβλικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στις ακτές της Ρωσίας και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:32
Ώρες αγωνίας στο Τορίνο - Έκκληση για μόσχευμα από τον πατέρα του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:12
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο ΙΣΠ ζητεί αύξηση της αποζημίωσης στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 18:08
Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo