ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο

Υγεία
IMAGO-Pond5 Images
Το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναζητά τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην πρόληψη και τον κίνδυνο των περιττών ιατρικών παρεμβάσεων.
Παρασκευή, 31/10/2025 - 16:00
— Photo: IMAGO-Pond5 Images
News4Health Team News4Health Team

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στην Ευρώπη και μία από τις βασικές αιτίες θανάτου από καρκίνο. Καθώς η διάρκεια ζωής των ανδρών αυξάνεται και ο πληθυσμός γηράσκει, ο αριθμός των περιστατικών αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναζητά τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην πρόληψη και τον κίνδυνο των περιττών ιατρικών παρεμβάσεων.

Μια νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Μελέτης Τυχαίου Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη (ERSPC), που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2025 στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine, έρχεται να φωτίσει αυτό το ζήτημα με δεδομένα από πάνω από δύο δεκαετίες παρακολούθησης. Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, Παθολόγος (Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Αλεξάνδρα Σταυροπούλου (Βιολόγος) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία αυτής της δημοσίευσης.

Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε το 1993, περιέλαβε περισσότερους από 162.000 άνδρες ηλικίας 55 έως 69 ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: εκείνους που προσκλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενο έλεγχο με τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε προληπτική εξέταση. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν η τακτική παρακολούθηση του PSA μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Μετά από πάνω από δύο δεκαετίες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη ήταν κατά 13% χαμηλότερη στην ομάδα που υποβλήθηκε σε έλεγχο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Με άλλα λόγια, για κάθε 456 άνδρες που προσκλήθηκαν σε εξέταση, αποφεύχθηκε ένας θάνατος από τη νόσο, ενώ για κάθε 12 άνδρες στους οποίους ο καρκίνος διαγνώστηκε χάρη στον έλεγχο, ένας θάνατος αποτράπηκε. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση της ίδιας μελέτης, η οποία είχε γίνει στα 16 χρόνια παρακολούθησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα οφέλη της πρόληψης αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Ωστόσο, ο έλεγχος με PSA συνδέεται με κινδύνους υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας. Στη μελέτη, μόνο το 16% των εξετάσεων PSA ήταν αυξημένο, ενώ από τα δείγματα που ελήφθησαν με βιοψία, μόλις ένα στα τέσσερα επιβεβαίωσε την ύπαρξη καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνδρες υπεβλήθησαν σε επεμβατικές διαδικασίες χωρίς πραγματική ανάγκη, βιώνοντας άγχος, δυσφορία ή και επιπλοκές. Ακόμη σοβαρότερο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων που εντοπίστηκαν ήταν χαμηλού κινδύνου, δηλαδή μορφές της νόσου που πιθανότατα δεν θα προκαλούσαν ποτέ συμπτώματα ή θάνατο. Η υπερδιάγνωση αυτή συχνά οδηγεί σε περιττές θεραπείες, με παρενέργειες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως ανικανότητα ή ακράτεια.

Ανάγκη για εξατομικευμένο προληπτικό έλεγχο

Οι ερευνητές της ERSPC επισημαίνουν ότι μετά από είκοσι τρία χρόνια παρακολούθησης είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται μια πιο στοχευμένη, εξατομικευμένη προσέγγιση στην πρόληψη. Αντί για μαζικές εξετάσεις όλων των ανδρών μιας συγκεκριμένης ηλικίας, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να στηρίζεται στον ατομικό κίνδυνο κάθε ανθρώπου. Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, τα προηγούμενα επίπεδα PSA και οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία, μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων, με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων εκτίμησης κινδύνου, φαίνεται να μειώνει τις περιττές βιοψίες και τις διαγνώσεις καρκίνων χαμηλής επικινδυνότητας, χωρίς να θυσιάζεται η ικανότητα εντοπισμού των πιο επικίνδυνων μορφών.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που αναδείχθηκε μέσα από τη μελέτη είναι πότε πρέπει να σταματά ο προληπτικός έλεγχος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το όφελος μειώνεται σημαντικά μετά τα 70 χρόνια, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από άλλες αιτίες προτού ο καρκίνος του προστάτη εξελιχθεί σε απειλητικό για τη ζωή. Στην υποομάδα των ανδρών που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μέχρι περίπου τα 72 τους, παρατηρήθηκε μικρό πλεονέκτημα υπέρ όσων είχαν ελεγχθεί, το οποίο όμως εξασθένισε σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συνέχιση του ελέγχου σε μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τη γενική κατάσταση υγείας και το προσδόκιμο ζωής κάθε άνδρα.

Η τελική εικόνα που προκύπτει από την εικοσιτριετή ευρωπαϊκή μελέτη είναι ότι ο προληπτικός έλεγχος με PSA μπορεί πράγματι να σώσει ζωές, αλλά όχι χωρίς κόστος. Η πιθανότητα να προληφθεί ο θάνατος ενός άνδρα από καρκίνο του προστάτη είναι υπαρκτή, αλλά σε απόλυτους αριθμούς μικρή. Παράλληλα, εκατοντάδες άλλοι άνδρες θα υποβληθούν σε εξετάσεις και θεραπείες που ίσως δεν ήταν απαραίτητες. Το μήνυμα των ερευνητών δεν είναι να εγκαταλειφθεί ο προληπτικός έλεγχος, αλλά να γίνει πιο στοχευμένος και πιο προσαρμοσμένος στις ανάγκες του καθενός.

Σήμερα, οι διεθνείς οδηγίες συστήνουν στους άνδρες ηλικίας 50 έως 69 ετών να συζητούν με τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν αν θα υποβληθούν σε εξέταση PSA, αφού ενημερωθούν πλήρως για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους. Η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα για πιο ακριβή διάγνωση και οι θεραπείες είναι λιγότερο επιβαρυντικές, όμως η βασική αρχή παραμένει: η πρόληψη είναι πολύτιμη μόνο όταν εφαρμόζεται με μέτρο και σύνεση. Ο στόχος δεν είναι να ανιχνεύουμε κάθε καρκίνο, αλλά να προλαμβάνουμε εκείνους που πραγματικά απειλούν τη ζωή, με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 31/10/2025 - 12:33
  • ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  • PSA
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης
Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης 31 Οκτωβρίου 2025
Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών 31 Οκτωβρίου 2025
Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών
Υγεία
31/10/2025 - 13:00

Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών

Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης
Υγεία
31/10/2025 - 11:00

Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης

Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία
Υγεία
31/10/2025 - 10:00

Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για τα ΣΜΝ από τον ΕΕΣ στις 3 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 20:18

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για τα ΣΜΝ από τον ΕΕΣ στις 3 Νοεμβρίου

Ημερίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Patient Talk
30/10/2025 - 19:07

Ημερίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις
Υγεία
30/10/2025 - 15:00

Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμπρό τετραήμερο για την εθελοντική αιμοδοσία στην Ξάνθη από τον σύλλογο «Η Αγάπη»
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 21:54
Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
31/10/2025 - 21:04
Sobi: Δυναμική παρουσία για το χαρτοφυλάκιο και τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο
Pharma News
31/10/2025 - 20:47
«Πνοή Ζωής» για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση
Patient Talk
31/10/2025 - 20:33
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
ΠΟΝ: «Θετικά βήματα στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις αλλά ο δρόμος είναι μακρύς»
Patient Talk
31/10/2025 - 19:46
Στην Choose η επικοινωνιακή προβολή και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων του HEALTH IQ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 19:24
DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει οδηγίες για τον μητρικό θηλασμό
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:38
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Βαρύ το χτύπημα στην Κεντρική Μακεδονία με 57.000 θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:22
Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54
«…Πιο hot από ποτέ»: Πρωτοβουλία της Astellas για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Pharma News
31/10/2025 - 17:23
Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Pharma News
31/10/2025 - 17:02
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στις 7 Νοεμβρίου - Ο ΙΣΑ στηρίζει την κινητοποίηση
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 16:12
Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο
Υγεία
31/10/2025 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:47
ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:27
Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία
Διατροφή
31/10/2025 - 15:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
31/10/2025 - 14:38
Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00
Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών
Υγεία
31/10/2025 - 13:00
Ευχαριστίες Γεωργιάδη στην «Αποστολή» για την προσφορά υγειονομικού υλικού αξίας 60 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 12:58
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή
Διατροφή
31/10/2025 - 12:00
ΕΜΑ: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
Pharma News
31/10/2025 - 11:14
Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης
Υγεία
31/10/2025 - 11:00
Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία
Υγεία
31/10/2025 - 10:00
Από τα ...μαγικά φίλτρα στη συνταγογράφηση: Τα βοτάνια και η επιστημονικά διαπιστωμένη δράση τους
Υγεία
31/10/2025 - 07:54
Δωρεά αλκοολόμετρων στην Τροχαίας Αττικής από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 07:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Ρούχα, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo