Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή, με τον ίδιο να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.
Ο Αντώνης Πανούτσος έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας, έχοντας συνδέσει το όνομά του κυρίως με τον αθλητικό Τύπο. Γεννήθηκε το 1948 στην Καλλίπολη του Πειραιά και κατάγεται από την Ύδρα.
Στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής εργάστηκε σε αρκετά σημαντικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων στις εφημερίδες «Φως των Σπορ», «Φίλαθλος», «Το Βήμα» και «Sportday». Παράλληλα, είχε έντονη παρουσία στον ειδικό Τύπο, με ιδιαίτερη ενασχόληση στον χώρο της μοτοσυκλέτας, εκδίδοντας τα περιοδικά «Μοτό» και «Οζ».
Στην τηλεόραση έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο. Οι δυο τους παρουσίασαν σειρά αθλητικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων και την καθημερινή «Tora Tora Tora», τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2002, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Πανούτσος είχε ασχοληθεί και με την πολιτική. Το 2018 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του 2019, στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί.
Συνεχής αύξηση κρουσμάτων
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, kατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 47 νέα εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Συνολικά, κατά την περίοδο 2026, έως τις 19/08/2026, έχουν καταγραφεί δεκατρείς (13) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 65 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 82 έτη, εύρος: 66 - 91 έτη).
Από την αρχή της περιόδου 2026, μέχρι τις 19/08/2026 (έως τις 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί συνολικά εκατόν πενήντα επτά (157) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν δεκαέξι (116) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα ένα (41) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφονται περισσότερο στην ανατολική Αττική αλλά η λοίμωξη είναι παρούσα στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.
Μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες
Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών (στις 20 Αυγούστου 2026), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει με ανακοίνωση του ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορυφώνεται συνήθως από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτος, αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη να προστατεύεστε από τα κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά / ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε πουθενά στάσιμα νερά. Ελέγχετε τακτικά και προσεκτικά αυλές, κήπους, βεράντες, ταράτσες, μπαλκόνια, χωράφια και οικόπεδα για ύπαρξη εστιών στάσιμων νερών και εξαλείψτε τις εστίες αυτές.
- Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό: αναποδογυρίστε τα ή καλύψτε τα ή ανανεώνετε το νερό τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων. Περισσότερες πληροφορίες για τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ανοσοκαταστολή/ χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάσσονται από τα κουνούπια με απόλυτη συνέπεια.
Στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης του ΕΟΔΥ, που εκδίδονται κάθε Τετάρτη, μπορείτε να ενημερώνεστε για τους Δήμους όπου έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα σε ανθρώπους, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης και στους οποίους σίγουρα κυκλοφορεί ο ιός σε κουνούπια. Ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες θα κυκλοφορήσει ο ιός τις ερχόμενες εβδομάδες δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, o ΕΟΔΥ συστήνει να λαμβάνετε ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.





