ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό

Υγεία
Freepik
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kobe στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι πολλές από τις μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον αυτισμό φαίνεται να διαταράσσουν το φυσικό σύστημα «συντήρησης» του εγκεφάλου.
Τρίτη, 17/06/2025 - 14:11
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Επιστήμονες εντόπισαν ένα κοινό γενετικό ελάττωμα που συνδέεται με τον αυτισμό, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια νέα γενιά στοχευμένων θεραπειών.

Αν και είναι από καιρό γνωστό ότι ο αυτισμός είναι συχνά κληρονομικός, δεν ήταν σαφές πώς ακριβώς οι κληρονομικές αλλαγές στο DNA οδηγούν στην πάθηση.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kobe στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι πολλές από τις μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον αυτισμό φαίνεται να διαταράσσουν το φυσικό σύστημα «συντήρησης» του εγκεφάλου, δηλαδή την εσωτερική διαδικασία που απομακρύνει τα απόβλητα και τα κατεστραμμένα υλικά, επιτρέποντας στα εγκεφαλικά κύτταρα να λειτουργούν όπως πρέπει.

Όταν αυτό το σύστημα καθαρισμού δεν λειτουργεί, όπως υποδηλώνει η μελέτη σε πολλές περιπτώσεις αυτισμού, τα απόβλητα αρχίζουν να συσσωρεύονται μέσα στα νευρικά κύτταρα, βλάπτοντας την ικανότητά τους να στέλνουν και να λαμβάνουν σήματα.

Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση ορισμένων από τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, όπως οι δυσκολίες στη μάθηση, τη γλώσσα και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Genomics, επικεντρώθηκε στον προσδιορισμό του ρόλου των διαφορετικών γενετικών παραλλαγών υψηλού κινδύνου στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις είναι πιο συχνές σε άτομα με αυτισμό, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε τυποποιημένος τρόπος για τη μελέτη των επιπτώσεων αυτών των μεταλλάξεων στο εργαστήριο.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η ομάδα του Κόμπε δημιούργησε μια βιβλιοθήκη με 63 ειδικά σχεδιασμένες κυτταρικές σειρές, ομάδες κυττάρων που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και είναι γενετικά πανομοιότυπες, επιτρέποντας στους ερευνητές να διεξάγουν συνεπή πειράματα.

Κάθε σειρά έφερε μία από τις γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται πιο στενά με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ASC).

Αυτά τα κύτταρα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικιών, τα οποία έχουν τη μοναδική ικανότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε είδος ιστού του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων.

Δεν χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα έμβρυα.

Για να εισαγάγουν τις μεταλλάξεις, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την CRISPR, μια τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας που επιτρέπει την πραγματοποίηση ακριβών αλλαγών στο DNA.

Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να μοντελοποιήσει αποτελεσματικά τον αυτισμό στο εργαστήριο, δημιουργώντας αυτό που ορισμένοι ερευνητές περιγράφουν ως «αυτισμό σε...τρυβλίο».

Από αυτά τα τροποποιημένα κύτταρα, η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει διάφορους τύπους εγκεφαλικού ιστού και ακόμη και να δημιουργήσει ενήλικα ποντίκια με τις ίδιες μεταλλάξεις, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό μέσο για να μελετήσει πώς οι γενετικές αλλαγές επηρεάζουν τόσο τη δομή του εγκεφάλου όσο και τη συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν εντυπωσιακό. Σε πολλές από τις μεταλλάξεις, προέκυψε ένα κοινό πρόβλημα: το σύστημα απομάκρυνσης των αποβλήτων του εγκεφάλου δεν λειτουργούσε σωστά.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα, ιδίως οι νευρώνες, που μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα και ελέγχουν τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, δυσκολεύονταν να απαλλαγούν από ελαττωματικά εσωτερικά συστατικά.

Όπως αναφέρει η μελέτη, «η έλλειψη ποιοτικού ελέγχου αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας των νευρωνικών ανωμαλιών».

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτό είναι «ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς η τοπική παραγωγή πρωτεϊνών είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των νευρώνων».

Με απλά λόγια, οι νευρώνες παράγουν συνεχώς νέα συστατικά για να τους βοηθήσουν να στέλνουν μηνύματα.

Αλλά αν δεν μπορούν να απομακρύνουν τα παλιά ή τα χαλασμένα μέρη, το σύστημα φράζει και αρχίζει να δυσλειτουργεί, διαταράσσοντας ενδεχομένως τα εγκεφαλικά δίκτυα που υποστηρίζουν την επικοινωνία, τη μάθηση και την κοινωνική ανάπτυξη.

Οι επιπτώσεις μπορεί να υπερβαίνουν τον αυτισμό.

Πολλές από τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις βρίσκονται επίσης σε άτομα με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι γενετικές παραλλαγές που μελετήσαμε εμπλέκονται επίσης σε άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

«Έτσι, αυτή η βιβλιοθήκη μπορεί να είναι χρήσιμη και για τη μελέτη άλλων παθήσεων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με την καλύτερη κατανόηση του ρόλου αυτών των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εντοπίσουν νέους στόχους για φάρμακα και, τελικά, να αναπτύξουν θεραπείες προσαρμοσμένες στο μοναδικό γενετικό προφίλ κάθε ατόμου.

Αν και η κλινική εφαρμογή είναι πιθανό να απέχει ακόμη χρόνια, η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί μια στροφή στην έρευνα για τον αυτισμό, καθώς ξεπερνά την απλή ανίχνευση γονιδίων κινδύνου και αποκαλύπτει τη βιολογική αλυσίδα των γεγονότων που μπορεί να προκαλέσουν την πάθηση.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Κόμπε δεν είναι η πρώτη που εξετάζει τις γενετικές συνδέσεις με την πάθηση για να δώσει απαντήσεις.

Νωρίτερα φέτος, ειδικοί διαπίστωσαν ότι ορισμένες περιπτώσεις αυτισμού μπορεί να προκαλούνται από τη γενετική πάθηση μυοτονική δυστροφία τύπου 1 (DM1).

Τα άτομα με αυτή την ελάχιστα γνωστή γενετική πάθηση διαπιστώθηκε ότι έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό.

Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή αιτία του αυτισμού.

Πέρυσι, έρευνα διαπίστωσε ότι ένα κοινό πρόσθετο πλαστικού που βρίσκεται σε όλα τα προϊόντα, από τις πιπίλες μέχρι τα μεταλλικά σκεύη, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού στα αγόρια. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας δισφαινόλη Α (BPA) στα ούρα εγκύων γυναικών υπερτριπλασίαζαν τις πιθανότητες ενός αγοριού να εμφανίσει συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Τα ίδια αγόρια είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα BPA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η χημική ουσία BPA χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη σκλήρυνση των πλαστικών και την πρόληψη της σκουριάς των μετάλλων.

Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως χημική ουσία που «αλλάζει το φύλο», λόγω του προφανούς ρόλου της στην πρόκληση ορμονικών και σεξουαλικών διαταραχών σε ανθρώπους, ψάρια και άλλα είδη.

Πηγή: Daily Mail

Τελευταία τροποποίηση στις 17/06/2025 - 13:48
  • ΑΥΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών
Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών 16 Ιουνίου 2025
Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια 17 Ιουνίου 2025
Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19

Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;

CTE: Η εγκεφαλοπάθεια του αμερικάνικου football πίσω από το μακελειό στο Μανχάταν
Επικαιρότητα
29/07/2025 - 11:51

CTE: Η εγκεφαλοπάθεια του αμερικάνικου football πίσω από το μακελειό στο Μανχάταν

Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση
Διατροφή
28/07/2025 - 11:14

Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου
Υγεία
24/07/2025 - 20:49

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Διατροφή
21/07/2025 - 13:00

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07

Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Στα τέλη Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου»
Πολιτική Υγείας
01/08/2025 - 21:18
Ο σκύλος σας μπορεί να «πιάνει» τα συναισθήματα σας «διαβάζοντας» το πρόσωπό σας
Pet
01/08/2025 - 20:21
Προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης
Υγεία
01/08/2025 - 19:34
Ρήξη τενόντων του ώμου: Γυμναστική ή αρθροσκοπική αντιμετώπιση;
Health Talk
01/08/2025 - 19:14
ΕΚΑΒ: «Το πρωί της Παρασκευής προσγειώθηκε κανονικά στη Φολέγανδρο και παρέλαβε τον ασθενή»
Επικαιρότητα
01/08/2025 - 15:49
Το «μυστικό» για να ηρεμήσετε το παιδί σας όταν ξεσπά και θα το βοηθήσει στην ενήλικη ζωή του
Ψυχική Υγεία
01/08/2025 - 15:31
Αναλυτικός οδηγός Πρώτων Βοηθειών και Δημόσιας Υγείας από το ΠΑΚΟΕ
Υγεία
01/08/2025 - 15:04
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη γυναικολογία βοηθάει αλλά δεν υποκαθιστά τον γιατρό
Health Talk
01/08/2025 - 14:41
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή προς το ΙΦΕΤ για τη διαθεσιμότητα ρινικού σπρέι κατά της υπογλυκαιμίας
Patient Talk
01/08/2025 - 14:12
Νέο πρόγραμμα στήριξης ηλικιωμένων και πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
01/08/2025 - 13:58
Η MSD Ελλάδος έλαβε για τέταρτη φορά την πιστοποίηση Great Place to Work
Pharma News
01/08/2025 - 13:34
Τραμπ προς φαρμακευτικές: Μειώστε τις τιμές αλλιώς έρχονται... καμπάνες
Pharma Policy
01/08/2025 - 13:11
Ο Δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την εφαρμογή SafeAthens - Αφορά και άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία
Επικαιρότητα
01/08/2025 - 12:44
Καταγγελία κατά ορθοπαιδικών για παραπλανητική ενημέρωση και προσέλκυση ασθενών
Health Talk
01/08/2025 - 12:26
Η κατανάλωση αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
01/08/2025 - 12:12
Το (αγαπημένο) παγωτό και τα απροσδόκητα οφέλη του στον οργανισμό
Διατροφή
01/08/2025 - 11:56
Ο Όμιλος Affidea απορροφά πλήρως τη συμμετοχή στελεχών των ΕΔ στις ιατρικές τους εξετάσεις
Υπηρεσίες Υγείας
01/08/2025 - 06:49
Mε έμπνευση από τη Formula 1 η μεγαλύτερη εξειδικευμένη Κλινική Μεταμοσχεύσεων Μαλλιών στην Ευρώπη, στην Αθήνα
Ομορφιά
01/08/2025 - 03:22
Ενημερωτική επίσκεψη Νίκου Παπανδρέου στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
01/08/2025 - 00:08
Η οξύτητα είναι ένας ακόμα λόγος για να λέμε «όχι» στην Coca Cola - Τι κάνει στο σμάλτο των δοντιών
Διατροφή
31/07/2025 - 18:43
Στα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λαμίας ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 17:39
Η NN Hellas στηρίζει για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 17:07
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo