ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοια: Mπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της αντιβιοτικά και εμβόλια;

Υγεία
UNSPLASH
Παρότι είναι συνεχής η έρευνα για ανάπτυξη κάποιου φαρμάκου που θα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και να αποτρέψει την εμφάνιση της, μέχρι στιγμής οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με άνοια είναι λίγες, δαπανηρές και με περιορισμένα αποτελέσματα.
Πέμπτη, 06/02/2025 - 13:02
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Μια πρόσφατη μελέτη ερευνητικής ομάδας του Cambridge ωστόσο εντόπισε σύνδεση μεταξύ αρκετών ευρέως χορηγούμενων συνταγογραφούμενων φαρμάκων -όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιικά και τα εμβόλια- και της μείωσης κινδύνου για εμφάνιση άνοιας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για σκευάσματα που ήδη κυκλοφορούν ευρέως και το προφίλ ασφάλειάς τους έχει εδραιωθεί, το συμπέρασμα της έρευνας θα μπορούσε να επιτρέψει ταχύτερες και λιγότερο κοστοβόρες κλινικές δοκιμές στην αναζήτηση θεραπείας, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 130 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ενός εκατομμυρίου ασθενών με διαγνωσμένη άνοια. Έχοντας εντοπίσει πιθανή σύνδεση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν στοχευμένα μια συστηματική ανασκόπηση 14 μελετών για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την αλληλεπίδραση και να κατανοήσουν ποια ήδη γνωστά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της νόσου.

Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αντιβιοτικά, τα αντιιικά και τα αντιφλεγμονώδη σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν ανάλογη συσχέτιση με τα εμβόλια ηπατίτιδας Α, τύφου και διφθερίτιδας.

Στο περιθώριο της έρευνας πάντως σημειώνεται ότι δεν είναι γνωστό το διάστημα χορήγησης των σκευασμάτων ή το πόσες φορές τα έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι συμμετέχοντες, και όπως σημειώνουν οι συγγραφείς αυτές είναι σημαντικές παράμετροι που πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν περαιτέρω.

Ανοσολογικές αντιδράσεις και εγκέφαλος

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που υπογράφει την έρευνα, η ασπίδα προστασίας που φαίνεται να έχουν αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ενδεχομένως οφείλεται στην ικανότητα τους να μειώνουν φλεγμονές, να ελέγχουν λοιμώξεις και τελικά να βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Αυτή η εκτίμηση συνάδει προς την θεωρία που ήδη έχει διατυπωθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία αιτία για την εκδήλωση των πλέον συνηθισμένων τύπων άνοιας, θα μπορούσαν να είναι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Η ιατρική κοινότητα ήδη γνωρίζει ότι οι λοιμώξεις που διαρκούν από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, τόσο οι βακτηριακές όσο και οι ιογενείς, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στον εγκέφαλο.

Αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση του σώματος στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει την λοίμωξη, μια αντίδραση η οποία μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα – διαταράσσοντας τις εγκεφαλικές συνδέσεις και επιταχύνοντας βλάβες στον μηχανισμό της μνήμης.

Η καταπολέμηση των λοιμώξεων μέσω της χορήγησης αντιβιοτικών και αντιικών, μετριάζει αυτήν την υπερβολική ανοσολογική απόκριση.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η σύνδεση με τα εμβόλια γίνεται σε ένα πιο πρώιμο στάδιο καθώς η δική τους δράση είναι να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτών των λοιμώξεων εξαρχής.
Και στις δύο περιπτώσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παρατεταμένων λοιμώξεων και τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειές τους για την υγεία του εγκεφάλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε άλλες μελέτες έχει καταγραφεί παρόμοια συσχέτιση του εμβολίου BCG, το οποίο προστατεύει από τη φυματίωση, αναφορικά με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.

Είναι η φλεγμονή ο ένοχος;

Σχετικά με την χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι μελετητές εντόπισαν ότι κυρίως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, δρουν δυνητικά προστατευτικά σε δυσλειτουργίες της μνήμης.
Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που υποδηλώνει ότι η φλεγμονή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην άνοια, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Αν και η φλεγμονή είναι ο φυσικός τρόπος άμυνας του σώματος έναντι τραυματισμών ή λοιμώξεων, όταν διαρκεί πολύ μπορεί να προκαλέσει βλάβες – ιδίως στον εγκέφαλο, εξηγούν.
Η μακροχρόνια φλεγμονή απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον υγιή ιστό αφού επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και διαταράζουν την επικοινωνία μεταξύ τους, γεγονός που τελικά οδηγεί σε απώλεια μνήμης.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δρουν εμποδίζοντας την παραγωγή ορισμένων μορίων που προκαλούν φλεγμονή. Με αυτόν τον μηχανισμό, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τυχόν βλάβες, καταλήγουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Τα επόμενα βήματα

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να γίνει καλύτερα κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις, τελικά επηρεάζουν και την άνοια.

Ταυτόχρονα ωστόσο επιβεβαιώνεται, όπως λένε οι επιστήμονες, η σημασία αντιμετώπισης φλεγμονών και λοιμώξεων ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Αν επαληθευτεί η προστατευτική δράση γνωστών φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν με άλλες θεραπευτικές ενδείξεις, αυτό ανοίγει δρόμους για νέες θεραπευτικές επιλογές προσφέροντας ελπίδα στη μάχη κατά της άνοιας, καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγές: TheConversation.com, alz-journals.onlinelibrary.wiley.com

  • ΑΝΟΙΑ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προβλήματα σίτισης στους καρκινοπαθείς: Πώς αντιμετωπίζονται;
Προβλήματα σίτισης στους καρκινοπαθείς: Πώς αντιμετωπίζονται; 06 Φεβρουαρίου 2025
Περισσότερα από 5 εκατ. κουτιά με φάρμακα διέθεσε σε ασθενείς και φορείς το Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ 06 Φεβρουαρίου 2025
Περισσότερα από 5 εκατ. κουτιά με φάρμακα διέθεσε σε ασθενείς και φορείς το Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00

Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
Στον Ερυθρό οι 5 τραυματίες από επιθέσεις 89χρονου σε ΕΦΚΑ Κεραμεικού και Εφετείο
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 14:03
Εμμηνόπαυση: Τελικά η καρδιά δεν επιβαρύνεται μόνο από την αλλαγή στις ορμόνες
Υγεία
28/04/2026 - 14:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00
Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Συστήνει Ανεξάρτητη Επιτροπή Επιστημόνων για την ενίσχυση δράσεων ιατρικής παιδείας και επιστημονικής αριστείας
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 07:27
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 00:09
Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
ΕΟΕ: Ενημερωτική εκστρατεία για να «σπάσει η σιωπή» γύρω από τις ουρολογικές παθήσεις
Health Talk
27/04/2026 - 22:17
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Φόρουμ Δελφών: Η σιωπηλή κρίση της γήρανσης και οι προκλήσεις για τις οικονομίες του μέλλοντος
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 21:41
Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
Μοτοσικλέτες και γόνατα: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αναβάτες
Health Talk
27/04/2026 - 20:38
Λάρισα: Περισσότεροι από 5.000 πολίτες έδωσαν το παρών στο «Μαζί Μια Αγκαλιά»
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 20:21
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της
Pharma News
27/04/2026 - 19:31
Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04
Τσέτη από Φόρουμ Δελφών: «Συνέχεια και συνέπεια η βιωσιμότητα - Σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι»
Pharma News
27/04/2026 - 18:37
Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή της η 13χρονη μαθήτρια από το Χαϊδάρι
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 17:53
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού
Υγεία
27/04/2026 - 17:29
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Βιταμίνες: Οι συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε
Υγεία
27/04/2026 - 16:10
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo