ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιακή αμνησία: Η σπάνια διαταραχή που κάνει τα παιδιά να ξεχνούν

Υγεία
PIXABAY
Πολλοί άνθρωποι θυμούνται ακόμα την ταινία Finding Nemo χάρη στην αγαπημένη πρωταγωνίστρια, τη Dory. Το γαλάζιο ψάρι έμεινε στην... ιστορία όχι μόνο για την χαρούμενη προσωπικότητά της, αλλά και για την πάθησή της, η οποία την κάνει να ξεχνά αμέσως.
Τρίτη, 21/11/2023 - 13:16
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Οι θεατές μπορεί να υπέθεσαν ότι η κατάσταση της Ντόρι ήταν υλικό της φαντασίας, φτιαγμένο για να ωθήσει την πλοκή της ταινίας προς τα εμπρός. Αυτό που πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν είναι ότι τα προβλήματα μνήμης της Ντόρι είναι παρόμοια με μια πραγματική αλλά σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα παιδιά.

Η αναπτυξιακή αμνησία κάνει τα παιδιά να ξεχνούν σχεδόν αμέσως ό,τι μαθαίνουν ή ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Όπως η Ντόρι, δεν μπορούν να θυμηθούν προηγούμενες συζητήσεις ή γεγονότα - ακόμη και σημαντικά, όπως ένα συναρπαστικό πάρτι γενεθλίων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Ωστόσο, η ιατρική έρευνα μπορεί να αποκάλυψε έναν νέο τρόπο να υποστηριχθούν αυτά τα παιδιά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μνήμη τους.

Η αναπτυξιακή αμνησία προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, όπως ένας τραυματικός τοκετός, όπου το μωρό κολλάει στο γεννητικό σωλήνα, χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει. Η αναπνευστική ανεπάρκεια και η καρδιακή ανακοπή μετά τη γέννηση είναι άλλες πιθανές αιτίες.

Είναι από καιρό γνωστό ότι η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Faraneh Vargha-Khadem, σύμβουλος νευροψυχολόγος στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, εντόπισε τρεις εφήβους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη μνήμη τους από μικροί. Όλοι είχαν υποστεί έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο σε νεαρή ηλικία, και οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι όλοι είχαν βλάβη στον ιππόκαμπο - τον κόμβο μνήμης του εγκεφάλου.

Με βάση όσα παρατήρησε η Vargha-Khadem, περιέγραψε τρία βασικά χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής αμνησίας. Πρώτον, προβλήματα χωρικής μνήμης, όπως το να χάνονται σε οικείο περιβάλλον ή να ξεχνούν πού είχαν αφήσει τα πράγματά τους.

Δεύτερον, προβλήματα χρονικής μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να υπενθυμίζονται συχνά τα τακτικά προγραμματισμένα μαθήματα ή δραστηριότητες. Και τρίτον, προβλήματα επεισοδιακής μνήμης ή αδυναμία να θυμηθούν γεγονότα της ζωής τους.

Αυτά τα προβλήματα μνήμης είναι δια βίου και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αναπηρία, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά θα χρειάζονται υποστήριξη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι η αναπτυξιακή αμνησία. Όπως η Ντόρι από την ταινία Finding Nemo, τα παιδιά με αναπτυξιακή αμνησία έχουν καλές γλωσσικές δεξιότητες, κινητικές δεξιότητες και γνωστικές ικανότητες. Έτσι, με την πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί μπορεί να μην αντιληφθούν τα προβλήματα μνήμης τους και τα παιδιά δεν παραπέμπονται σε ειδικό. Ορισμένα επίσης διαγιγνώσκονται λανθασμένα με προβλήματα προσοχής αντί για προβλήματα προσοχής.

Βοήθεια για τη μνήμη

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθεί ο ιππόκαμπος από τη στιγμή που έχει υποστεί βλάβη. Ως εκ τούτου, οι θεραπείες για την αναπτυξιακή αμνησία επικεντρώνονται στην υποστήριξη των παιδιών ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητές τους.

Παρά την υποστήριξη αυτή, τα παιδιά με αναπτυξιακή αμνησία βρίσκονται σε σημαντικό μειονέκτημα στο σχολείο. Αν κάνουν μια ερώτηση στην τάξη, σύντομα θα ξεχάσουν την απάντηση. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο, δεν μπορούν να θυμηθούν τι περιελάμβαναν τα μαθήματά τους.

Ωστόσο, ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής αμνησίας είναι ότι η μνήμη αναγνώρισης -η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς κάτι που έχει ξανασυναντήσει στο παρελθόν- δεν επηρεάζεται.

Έτσι, αν δείξετε σε κάποιον με αναπτυξιακή αμνησία εικόνες προσώπων και αργότερα του κάνετε ένα τεστ μνήμης αυτών των προσώπων, θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτά που έχει ξαναδεί.

Ενώ δεν θα θυμούνται πού είχαν δει τα πρόσωπα, θα μπορούν να λένε ότι ένα πρόσωπο τους φαίνεται οικείο - και να κρίνουν σωστά ότι το είχαν δει στο παρελθόν. Αυτό μας δείχνει ότι ορισμένες πτυχές της μνήμης μπορούν ακόμα να λειτουργούν καλά στα παιδιά με αυτή την πάθηση.

Αναρωτηθήκαμε αν η ικανότητα αναγνώρισης οικείων πραγμάτων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να βοηθηθούν τα παιδιά με αναπτυξιακή αμνησία να μάθουν. Για να ελέγξουμε αυτή την ιδέα, δημιουργήσαμε μια μελέτη περίπτωσης με τον οκτάχρονο «ασθενή H».

Ο «ασθενής H» παρακολούθησε τέσσερα διαφορετικά εκπαιδευτικά βίντεο έξι φορές το καθένα. Μετά από κάθε παρακολούθηση, του έγινε αμέσως ένα τεστ μνήμης.

Για τα μισά από τα βίντεο, του τέθηκαν ερωτήσεις ανοικτού τύπου, όπως: «Πού ζούσαν οι Αιγύπτιοι νομάδες;» Αυτού του είδους το τεστ είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά με αναπτυξιακή αμνησία. Παρόλο που είχε παρακολουθήσει κάθε βίντεο έξι φορές, είχε πολύ κακές επιδόσεις στο τεστ.

Για τα υπόλοιπα βίντεο, του δόθηκε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών. Αυτό του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τη μνήμη αναγνώρισης για να εντοπίσει ποιες από τις απαντήσεις του φαίνονταν οικείες.

Ο «ασθενής Η» είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις σε αυτό το τεστ, καθώς βρήκε 18 από τις 20 απαντήσεις σωστές, σε σύγκριση με μόλις έξι από τις 20 στο πρώτο τεστ. Στην πραγματικότητα, είχε εξίσου καλές επιδόσεις στη δοκιμασία αναγνώρισης με τα παιδιά χωρίς αναπτυξιακή αμνησία.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο «ασθενής Η» επέστρεψε στο εργαστήριο και υποβλήθηκε σε άλλο ένα τεστ μνήμης με βάση τα βίντεο που είχε παρακολουθήσει προηγουμένως. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήταν σε θέση να ανακαλέσει διπλάσιες πληροφορίες από τα βίντεο στα οποία είχε εξεταστεί με τη χρήση πολλαπλών επιλογών, σε σύγκριση με την πρώτη φορά που εξετάστηκε - ακόμη και όταν του τέθηκαν ερωτήσεις ανοικτού τύπου. Το κρίσιμο είναι ότι δεν ήταν μόνο σε θέση να αναγνωρίσει τις πληροφορίες, αλλά μπορούσε να ανακαλέσει και λεπτομέρειες.

Πώς σχηματίζονται οι νέες μνήμες

Το συμπέρασμά μας ήταν ότι οι δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής επέτρεπαν στον ασθενή Η να χρησιμοποιεί άθικτα τμήματα του συστήματος μνήμης του εγκεφάλου του για την επεξεργασία και την εδραίωση πληροφοριών. Αυτό τον βοήθησε να μάθει τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και να δημιουργήσει μια σταθερή μνήμη.

Αυτό το εύρημα είναι ενθαρρυντικό, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε αν η μνήμη αναγνώρισης μπορεί να υποστηρίξει τη μάθηση στην τάξη και σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις από μία εβδομάδα. Το γεγονός ότι η αναπτυξιακή αμνησία είναι τόσο σπάνια καθιστά δύσκολη τη μελέτη και τη δοκιμή παρεμβάσεων σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων.

Πρέπει επίσης να κάνουμε περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε τις μαθησιακές διαδικασίες που συμβαίνουν στην αναπτυξιακή αμνησία και τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι νέες μνήμες. Η κατανόηση αυτής της κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων τεχνικών μάθησης για τα άτομα με την πάθηση.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολλά υποσχόμενα, δείχνοντας ότι τα τεστ πολλαπλής επιλογής μπορεί να είναι ένα εύκολο και χρήσιμο εργαλείο για τα παιδιά με αναπτυξιακή αμνησία, ώστε να σχηματίζουν σταθερές αναμνήσεις και ενδεχομένως να συμβαδίζουν με την τάξη.

Πηγή: Theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 21/11/2023 - 16:31
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα θεραπευτικά σχήματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Νέα θεραπευτικά σχήματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας 21 Νοεμβρίου 2023
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ποσοστά εμφάνισης και θνητότητας άνω και κάτω των 50 ετών 21 Νοεμβρίου 2023
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ποσοστά εμφάνισης και θνητότητας άνω και κάτω των 50 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09

«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά

Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03

Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!

WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49

WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά αγαπούν το τραμπολίνο και ξέρουν πολύ καλά το γιατί...
Fitness
23/06/2025 - 19:04

Τα παιδιά αγαπούν το τραμπολίνο και ξέρουν πολύ καλά το γιατί...

Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία
Health Talk
22/06/2025 - 09:42

Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo