ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τα 8 βασικά επιτεύγματα στην υγεία των γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τα 8 βασικά επιτεύγματα στην υγεία των γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια
Οι μεγάλες επιστημονικές ιατρικές ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών είχαν ως επίκεντρο τη γυναίκα και κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες ποιότητας ζωής και υγείας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δευτέρα, 08/03/2021 - 12:22
News4Health Team News4Health Team

Κάθε τι που κέρδιζε η γυναίκα από μία νέα ανακάλυψη ή από μία νέα θεραπεία είχε άμεση επιρροή στην κοινωνία. Ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, περιγράφει τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών που άλλαξαν άρδην τη ζωή των γυναικών:

1. Αύξηση του μέσου όρου ζωής των γυναικών

Τα τελευταία 50 χρόνια το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε περίπου 10 χρόνια, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια οι γυναίκες στη χώρα μας ζουν σχεδόν 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και φτάνουν κατά μέσο όρο τα 81 έτη.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών οφείλεται στην ενίσχυση της φυσικής προστασίας του γυναικείου οργανισμού από τη βελτίωση της διατροφής, της σωματικής άσκησης, των προγραμμάτων πρόληψης και των αποτελεσματικών θεραπειών για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις.

2. Αύξηση του μητρικού θηλασμού για λόγους υγείας και όχι για λόγους ανάγκης

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το μητρικό γάλα δεν είχε μελετηθεί επαρκώς. Αν και η πολύτιμη σύνθεσή του είναι γνωστή για περισσότερο από 50 χρόνια, μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες.

Μετά από στοχευμένες δράσεις της πολιτείας και των επιστημονικών εταιρειών έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που επιθυμούν να θηλάσουν και να μη χρησιμοποιήσουν τα βρεφικά γάλατα για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, προκειμένου τα παιδιά τους να ωφεληθούν από την ευεργετική επίδραση του μητρικού γάλακτος και να αναπτύξουν τη μοναδική σχέση μητέρας και παιδιού.

Παράλληλα όμως, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και τα βρεφικά γάλατα καλύπτοντας τις ανάγκες διάφορων καταστάσεων που στο παρελθόν οδηγούσαν σε αυξημένη νοσηρότητα των μωρών.

3. Μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας

Μείωση κατά 47% παρουσίασε η μητρική θνησιμότητα παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λόγω της εξέλιξης της ιατρικής και των προληπτικών ελέγχων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η μητρική θνησιμότητα ανά 100.000 γεννήσεις στη χώρα μας είναι τρεις θάνατοι, με το ποσοστό αυτό να είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Επίσης, η περιγεννητική θνησιμότητα (αριθμός νεογνών που γεννιούνται νεκρά και νεογνά που πεθαίνουν τις πρώτες 7 ημέρες ζωής) μειώθηκε σημαντικά από 13,3‰ το 1980 στο 3,13‰ το 2016. Η νεογνική θνησιμότητα (θάνατοι νεογνών τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) μειώθηκε, από 8,1 ‰ το 1980 στο 0,92‰ το 2016.

4. Μείωση της εφηβικής εγκυμοσύνης

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης έφηβων κοριτσιών έχουν μειωθεί αισθητά στο δυτικό κόσμο. Τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε συστηματική πολυεπίπεδη ενημέρωση για τις επιπτώσεις μιας εγκυμοσύνης σε τόσο νεαρή ηλικία μέσω των προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού. Επίσης, η ευρεία χρήση προφυλακτικών μέσων από τους έφηβους για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης ή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων οδήγησε σε σημαντική μείωση των εκτρώσεων ή των γεννήσεων από έφηβες μητέρες.

5. Ασφαλής και αποτελεσματικός έλεγχος γεννήσεων

Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι κυκλοφόρησε πριν σχεδόν 60 χρόνια στην Αμερική. Ήταν μία μεγάλη επανάσταση καθώς η γυναίκα είχε πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει πότε θα μείνει έγκυος. Στη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών αναπτύχθηκαν πολλές μορφές αντισύλληψης, όπως τα σπιράλ, τα διαφράγματα, οι σπόγγοι, οι δακτύλιοι, κ.λπ., ενώ υπάρχει και η επιλογή της επείγουσας αντισύλληψης με το λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας.

Η εξέλιξη της επιστήμης είναι αλματώδης και σε αυτό τον τομέα αφού σήμερα επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που μπορεί να λαμβάνεται μόνο μια φορά το μήνα. Το χάπι αυτό, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι κλινικές μελέτες θα κυκλοφορήσει σε 5 χρόνια.

6. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και εξωσωματική γονιμοποίηση

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1978, στο νοσοκομείο Όλνταμ της Βρετανίας. Η Λουίζ Μπράουν, ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 600 γραμμαρίων.

Από τότε μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των γεννήσεων με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπερβαίνει το 5% σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παιδιά που ήρθαν στον κόσμο μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πάνω από 5 εκατομμύρια.

Και ποιος θα φανταζόταν πριν 40 χρόνια ότι οι γυναίκες του 2021 μπορούν να γίνουν μητέρες μέσω της παρένθετης μητρότητας ή να αποκτήσουν παιδί με τα δικά τους κατεψυγμένα ωάρια;

7. Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον μία χρόνια ασθένεια

Πριν από 30 χρόνια η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γινόταν σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο να είναι εξαιρετικά μικρό. Μόνο 1-2 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έκαναν μαστογραφία!

Από την απλή μαστογραφία με τις υψηλές δόσεις ακτινοβολίας του περασμένου αιώνα φτάσαμε στην ψηφιακή 3D μαστογραφία καθιστώντας την εξέταση αυτή το πιο ισχυρό όπλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ταυτόχρονα καθιερώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, δημιουργώντας μία εθνική συνείδηση για την αξία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Άλματα όμως έγιναν και στη θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου, με νέες στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν υψηλά ποσοστά ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Υπολογίζεται ότι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν κατά 40% από το 1989.

8. Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τη δεκαετία του 1970, ο Γερμανός Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν πρότεινε την υπόθεση ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας -ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες- οφείλεται σε κάποιο ιό. Υπέθετε μάλιστα ότι το DNA του ιού βρισκόταν ενσωματωμένο στο γενετικό υλικό των μολυσμένων κυττάρων.

Μετά από έρευνες που κράτησαν 10 χρόνια, ο Τσουρ Χάουζεν απομόνωσε το 1983 τον τύπο 16 του HPV, του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων και την επόμενη χρονιά απομόνωσε και τους τύπους 16 και 18. Ο Γερμανός ερευνητής είχε απόλυτο δίκιο και οι κόποι του ανταμείφθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας 2008, αφού η ανακάλυψή του στάθηκε η αιτία για την ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου που προλαμβάνει μία μορφή καρκίνου. Οι σημερινές έφηβες που κάνουν το εμβόλιο έναντι του ιού HPV δεν θα κινδυνεύσουν στη ζωή τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η ιστορία της Ιατρικής των τελευταίων δεκαετιών μοιάζει να είναι γραμμένη μόνο για τις γυναίκες», σημειώνει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι «μάλλον είναι η ανταπόδοση της κοινωνίας στη μεγάλη προσφορά της γυναίκας μέσω των πολλαπλών ρόλων της».

Τελευταία τροποποίηση στις 08/03/2021 - 12:29
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νότια Κορέα: Δε συνδέεται το εμβόλιο της AstraZeneca με τους 8 θανάτους
Νότια Κορέα: Δε συνδέεται το εμβόλιο της AstraZeneca με τους 8 θανάτους 08 Μαρτίου 2021
Μόνιμα σε άνοδο βρίσκεται η καμπύλη των εισαγωγών ασθενών με COVID (graph) 08 Μαρτίου 2021
Μόνιμα σε άνοδο βρίσκεται η καμπύλη των εισαγωγών ασθενών με COVID (graph)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις

Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08

Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη

«Υγεία για Όλους»: Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά
Υγεία
18/04/2025 - 14:27

«Υγεία για Όλους»: Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Μη Μένεις OFF - Δήλωσε ΠαρON»
Patient Talk
09/04/2025 - 14:53

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Μη Μένεις OFF - Δήλωσε ΠαρON»

Ανοιχτή δράση του Δήμου Αθηναίων για την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων στην Ακαδημία Πλάτωνος
Επικαιρότητα
28/03/2025 - 16:42

Ανοιχτή δράση του Δήμου Αθηναίων για την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων στην Ακαδημία Πλάτωνος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo