ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεχνητή μήτρα: Οι πρώτες δοκιμές, τα εμπόδια και τα ηθικά και νομικά ερωτήματα

Υγεία
PEXELS
Η αναπαραγωγική ζωή των σύγχρονων ανθρώπων διαφέρει σημαντικά από εκείνη των προγόνων τους, εν μέρει χάρη και στις επιστημονικές προόδους που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Δευτέρα, 04/12/2023 - 17:11
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Πρακτικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η δωρεά σπέρματος, οι μεταμοσχεύσεις μήτρας, η παρένθετη μητρότητα και η κατάψυξη ωαρίων, σημαίνουν ότι για πολλά ζευγάρια υπάρχουν πλέον περισσότερες επιλογές από ποτέ άλλοτε σχετικά με την απόκτηση παιδιών.

Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, μια πτυχή της αναπαραγωγής έχει παραμείνει σταθερή: η ανάγκη κυοφορίας εμβρύων σε τεχνητή μήτρα. Το ενδεχόμενο αυτό έχει γεννήσει διάφορα ερωτήματα με βασικότερο όλων το πως θα επηρεαζόταν η αντίληψή μας για τη γονεϊκότητα αν η τεχνολογία καθιστούσε δυνατή την ανάπτυξη ενός εμβρύου εκτός του ανθρώπινου σώματος.

Μέχρι πρόσφατα, η ιδέα της εκτογένεσης, δηλαδή της ανάπτυξης ενός εμβρύου εκτός του σώματος, ήταν επιστημονική φαντασία. Όμως ομάδες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τεχνητές μήτρες, ελπίζοντας ότι αυτή η τεχνολογία θα σώσει κάποτε τις ζωές πολύ πρόωρων βρεφών.

Σχετικές δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί σε ζώα, με τους ερευνητές συγκεκριμένα να αναφέρουν επιτυχία στην κυοφορία εμβρύων αρνιών.

Εν τω μεταξύ, ερευνητική ομάδα στις Κάτω Χώρες αναπτύσσει ένα παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιώντας τεχνολογία προσομοίωσης. Η προσέγγιση αυτή μιμείται τη γέννηση εξαιρετικά πρόωρων βρεφών χρησιμοποιώντας μια κούκλα εξοπλισμένη με προηγμένη παρακολούθηση και υπολογιστική μοντελοποίηση. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα βρέφος σε ένα περιβάλλον που προσομοιώνει τις συνθήκες της μήτρας. Αν και αυτό μπορεί να απέχει πολλές δεκαετίες και δεν αποτελεί το επιδιωκόμενο τελικό σημείο της τρέχουσας έρευνας, οι τεχνολογίες τεχνητής μήτρας θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην «πλήρη εκτογένεση», δηλαδή την ανάπτυξη ενός εμβρύου από τη σύλληψή του έως τη «γέννηση» εξ ολοκλήρου εκτός του ανθρώπινου σώματος.

Ένα εμπόδιο στην έρευνα για την πλήρη εκτογένεση είναι η ισχύουσα παγκοσμίως νομοθεσία, η οποία είτε απαγορεύει την έρευνα σε έμβρυα συνολικά είτε απαγορεύει την καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων για έρευνα πέραν των 14 ημερών.

Συνεπώς, η νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει για να πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η έρευνα. Υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία για κάτι τέτοιο μεταξύ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αλλά δεν είναι γνωστό αν μια τέτοια αλλαγή θα είχε την υποστήριξη του κοινού.

Η πλήρης εκτογένεση εγείρει επίσης σημαντικά ηθικά, νομικά και κοινωνικά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν πριν από τη χρήση της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα το πρόσωπο που γεννάει είναι η νόμιμη μητέρα του παιδιού - ανεξάρτητα από τη γενετική ή την πρόθεση. Η καλλιέργεια ενός εμβρύου σε τεχνητή μήτρα θα μπορούσε ωστόσο να διαταράξει ή και να διακόψει τη σχέση μεταξύ κύησης και μητρότητας.

Η παρένθετη μητρότητα έχει ήδη αμφισβητήσει τις νομικές και κοινωνικές αντιλήψεις μας για τη μητρότητα και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Η παρένθετη μητέρα είναι η νόμιμη μητέρα του παιδιού κατά τη γέννηση, αλλά η γονική ιδιότητα μπορεί στη συνέχεια να μεταβιβαστεί στους υποψήφιους γονείς μέσω γονικής εντολής ή υιοθεσίας.

Όμως, οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να διαταράξουν τα καθιερωμένα από καιρό πρότυπα με πιο βαθύ τρόπο, καθώς δεν θα υπήρχε πλέον καθόλου «βιολογική μητέρα». Ο νόμος θα πρέπει να ορίσει ποια είναι η νόμιμη μητέρα σε τέτοιες περιπτώσεις και αν ο ορισμός αυτός ισχύει για όλες τις μητέρες ή μόνο όταν χρησιμοποιούνται τεχνολογίες τεχνητής μήτρας.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής μήτρας στους νομικούς ορισμούς της πατρότητας μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικός.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόσωπο που παρέχει το σπέρμα είναι διά νόμου ο νόμιμος πατέρας του παιδιού - εκτός εάν το παιδί γεννιέται με σπέρμα που δόθηκε σε αδειοδοτημένη κλινική. Στην περίπτωση αυτή, ο δότης δεν είναι ο νόμιμος πατέρας οποιουδήποτε παιδιού προκύπτει από τις γεννετικές διαδικασίες.

Αλλά η πατρότητα (ή η γονική ιδιότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια) μπορεί επίσης να αποδοθεί νομικά σε κάποιον μέσω του νόμου περί ανθρώπινης γονιμοποίησης και εμβρυολογίας του 2008. Αυτό επιτρέπει σε κάποιον που δεν έχει γενετική συγγένεια με το παιδί να αναγνωριστεί ως νόμιμος πατέρας ή άλλος γονέας του. Οι διατάξεις του νόμου αυτού θα ισχύουν για την πλήρη εκτογένεση, διότι αυτή απαιτεί εξωσωματική γονιμοποίηση για τη δημιουργία του εμβρύου.

Η πλήρης εκτογένεση μπορεί να οδηγήσει σε πιο ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη νόμιμη γονεϊκότητα. Μπορεί να μας αναγκάσει όχι μόνο να επανεξετάσουμε τις ιδέες μας για τη «μητέρα» και τον «πατέρα», αλλά και τους όρους που χρησιμοποιούμε. Μήπως θα ήταν πιο σωστό, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε πάντα τη λέξη «γονέας», χωρίς τη διάκριση φύλου;

Προσωπικές αποφάσεις

Η τεχνολογία της τεχνητής μήτρας θα επηρεάσει επίσης τις προσωπικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι σχετικά με την αναπαραγωγή. Θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο η απόφαση να γίνει κάποιος γονέας εντάσσεται στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Όπως η κατάψυξη ωαρίων και η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνητή μήτρα θα καθιστούσε δυνατή την απόκτηση παιδιών αργότερα στη ζωή κυρίως των γυναικών. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους ανθρώπους να κυοφορήσουν πολλαπλά έμβρυα ταυτόχρονα - καθιστώντας τους δυνατή την ολοκλήρωση της οικογένειάς τους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν.

Η τεχνολογία της τεχνητής μήτρας θα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά -συμπεριλαμβανομένων των ανύπαντρων ανδρών, των ζευγαριών του ιδίου φύλου και των γυναικών που δεν μπορούν να μείνουν έγκυες για λόγους υγείας. Θα σήμαινε επίσης ότι οι γυναίκες δεν θα χρειαζόταν πλέον να υποβάλλονται στους σημαντικούς κινδύνους και τις επιβαρύνσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.

Στην επιστημονική φαντασία, οι τεχνητές μήτρες αποτελούν συχνά σύμβολο δυστοπίας - της τεχνολογικής εισβολής στις φυσικές διαδικασίες και μέσο κυβερνητικού ελέγχου (όπως στο Matrix ή στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο). Όμως η τεχνολογία της τεχνητής μήτρας θα μπορούσε αντίθετα να προσθέσει στις αναπαραγωγικές επιλογές που είναι σήμερα διαθέσιμες - καθιστώντας δυνατό για περισσότερους ανθρώπους να γίνουν γονείς αν το επιθυμούν.

Η πλήρης εκτογένεση απέχει ακόμη πολύ, αλλά είναι σημαντικό να συζητηθεί τώρα, ώστε να έχουμε μια πιο ενημερωμένη άποψη για τα ζητήματα που εγείρει. Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της ανθρώπινης αναπαραγωγής, η τεχνολογία της τεχνητής μήτρας μπορεί να προκαλέσει διχασμό.

Κάποιοι θα τη δουν ως έναν τρόπο αύξησης της αναπαραγωγικής αυτονομίας και ισότητας, άλλοι ως επικίνδυνη - ή ακόμη και ως απειλή για τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές και αξίες. Ακόμα περισσότεροι θα δουν πιθανώς τις δυνατότητές της και για τα δύο. Όποια και αν είναι η θέση σας, η τεχνολογία αυτή μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και στην αντίληψή μας για τη γονεϊκότητα χρήζουν προσεκτικής εξέτασης.

Πηγή: The Conversation

  • ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΜΗΤΡΑ
  • ΕΚΤΟΓΕΝΝΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά τη στοματική υγεία
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά τη στοματική υγεία 04 Δεκεμβρίου 2023
Ανάρτηση Μαγιορκίνη: Τι ακριβώς συμβαίνει με την πνευμονία στην Κίνα; 04 Δεκεμβρίου 2023
Ανάρτηση Μαγιορκίνη: Τι ακριβώς συμβαίνει με την πνευμονία στην Κίνα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών
Health Talk
16/04/2025 - 08:24

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών

Υγεία της γυναίκας μετά την αναπαραγωγική ηλικία: Ευεξία και ποιότητα ζωής
Health Talk
03/12/2024 - 06:34

Υγεία της γυναίκας μετά την αναπαραγωγική ηλικία: Ευεξία και ποιότητα ζωής

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες
Υγεία
17/06/2024 - 22:31

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής
Health Talk
29/11/2023 - 15:37

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Που οφείλεται το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας
Υγεία
31/05/2022 - 18:06

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Που οφείλεται το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας

Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: «Δεν έχουμε καμία με το Συνέδριο Γονιμότητας και το σποτ»
Υγεία
15/06/2021 - 09:27

Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: «Δεν έχουμε καμία με το Συνέδριο Γονιμότητας και το σποτ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ενώνουμε κοινότητες, δίνουμε προτεραιότητα στους ασθενείς»
Patient Talk
08/05/2025 - 08:17
Workshop για τις εξελίξεις στις κύριες γενετικές τεχνικές NGS και CMA
Υγεία
08/05/2025 - 06:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo