ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Γνωστά καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν τοξικές ουσίες και ενέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Υγεία
Έρευνα: Γνωστά καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν τοξικές ουσίες και ενέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για γνωστά καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο.
Παρασκευή, 05/05/2023 - 11:27
— Photo: Φωτογραφία από Anna Shvets/pexels
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών να ελέγχουν τα καταναλωτικά προϊόντα που αγοράζουν και χρησιμοποιούν καθώς ύστερα από έρευνα τους βρήκαν πως πολλά από αυτά περιέχουν γνωστές τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, όπως μας γνωστοποίησαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η ανησυχητική αυτή είδηση έχει ξανα ειπωθεί το 2020 στην Καλιφόρνια όταν βρήκαν σε σπίτια και σε εργασιακούς χώρους περισσότερους από 5.000 τόνους τοξικών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα.

Οι χημικές αυτές ουσίες βρέθηκαν σε προϊόντα που χρησιμοποιούνταν συχνά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται σε πολλαπλές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή βλάβες στην αναπαραγωγή.

Η δρ. Ρόμπιν Ντόντσον, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η δρ. Μέγκαν Ρ. Σβάρτσμαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και η Ρούθαν Ρούντελ, Ακαδημαική Υπότροφος του Northeastern, Ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Βοστώνη με αφορμή αυτή την είδηση και ψάχνοντας νέα δεδομένα διαπίστωσαν πως πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης όπως σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, αφαιρετικά βερνικιών, λοσιόν σώματος, καθαριστικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικά πλυντηρίου και ναφθαλίνη, περιέχουν ακόμη τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), χημικές ουσίες που διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Διαβάστε σχετικά=> Μανικιούρ: Τα ακρυλικά υλικά μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις;

«Για αυτήν τη μελέτη, αναλύσαμε δεδομένα από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB), το οποίο παρακολουθεί τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από καταναλωτικά προϊόντα σε μια προσπάθεια μείωσης της αιθαλομίχλης.

Το πρακτορείο ερευνά περιοδικά τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Καλιφόρνια, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από σπρέι μαλλιών μέχρι υγρό υαλοκαθαριστήρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και πρόσθεσαν:

«Διασταυρώσαμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα με μια λίστα χημικών ουσιών που προσδιορίζονται ως καρκινογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή/ανάπτυξη σύμφωνα με τον νόμο Prop 65 της Καλιφόρνιας.

Αυτός ο νόμος θεσπίστηκε το 1986 και απαιτεί από τις επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια να ενημερώνουν τους πολίτες αν τα προϊόντα τους μπορεί να τους εκθέσουν σε σημαντικές ποσότητες αυτών των επιβλαβών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη του νόμου η επικεφαλής συγγραφέας Κριστίν Κνοξ και επιστήμονας του Ινστιτούτου Silent Spring υπολόγισε ότι περισσότεροι από 5.000 τόνοι πτητικών χημικών ουσιών που αναφέρονται στη νομοθεσία εκλύθηκαν από προϊόντα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2020.

Η επιστημονική ομάδα αυτής της μελέτης, από την άλλη βρήκαν 33 τοξικές χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα. Πάνω από 100 καταναλωτικά προϊόντα που καλύπτονται από το CARB περιέχουν τοξικές ουσιες που αναφέρονται στο νόμο Prop 65.

«Από αυτά, εντοπίσαμε 30 τύπους προϊόντων και 11 χημικές ουσίες υψηλής τοξικότητας» ανέφεραν.

Screenshot 2023 05 04 161716 1

Τι έδειξε η μελέτη

«Η μελέτη μας προσδιορίζει καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και τοξικές για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη που χρησιμοποιούνται ευρέως στο σπίτι και στο χώρο εργασίας. Οι καταναλωτές έχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά αυτών των προϊόντων» ανέφερε η δρ. Ρόμπιν Ντόντσον, η δρ. Μέγκαν Ρ. Σβάρτσμαν και Ρούθαν Ρούντελ.

«Βρήκαμε επίσης ότι οι άνθρωποι είναι πιθανό να συνεκτίθενται σε πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες λόγω της χρήσης πολλών διαφορετικών προϊόντων, τα οποία συχνά περιέχουν πολλές χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία, από πολλούς ειδικούς, για την υγεία» πρόσθεσαν, επεξηγώντας τα λεγόμενα τους με το παρακάτω παράδειγμα.

«Για παράδειγμα, οι θυρωροί μπορεί να χρησιμοποιούν συνδυασμό γενικών καθαριστικών, απολιπαντικών, απορρυπαντικών και άλλων προϊόντων συντήρησης. Αυτό θα μπορούσε να τους εκθέσει σε περισσότερες από 20 διαφορετικές πτητικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα του νόμου Prop 65».

Ομοίως, όπως λένε οι άνθρωποι βιώνουν αθροιστική έκθεση στην ίδια χημική ουσία από πολλές πηγές. Η μεθανόλη, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο Prop 65 για τοξικότητα, η οποία μάλιστα βρέθηκε σε 58 κατηγορίες προϊόντων.

Η διαιθανολαμίνη, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα όπως τα σαμπουάν που είναι κρεμώδη ή αφρώδη, εμφανίστηκε σε 40 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύουν τη χρήση του στα καλλυντικά επειδή μπορεί να αντιδράσει με άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα να σχηματίσει χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Διαβάστε σχετικά=> ΗΠΑ: Εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία σε γνωστά σαμπουάν

Ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η Ν-μεθυλ-2-πυρρολιδόνη και η αιθυλενογλυκόλη, αναφέρονται στο Prop 65 επειδή είναι τοξικές για την αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη. Ωστόσο, εμφανίστηκαν ευρέως σε προϊόντα όπως προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά και είδη τέχνης που χρησιμοποιούνται συνήθως από παιδιά ή από έγκυες.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ενισχύσουν τους κανονισμούς για τα χημικά. Προσδιορίσαμε πέντε χημικές ουσίες – κουμένιο, 1,3-διχλωροπροπένιο, διαιθανολαμίνη, οξείδιο του αιθυλενίου και στυρόλιο – ως στόχους υψηλής προτεραιότητας για την αξιολόγηση και τη διαχείριση κινδύνου βάσει του νόμου για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ» ανέφεραν.

Screenshot 2023 05 04 163146 1

Τι άλλες έρευνες γίνονται

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επειδή χρησιμοποιούν περισσότερα καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής περιποίησης και καθαρισμού από ότι οι άνδρες, είναι πιθανό να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Επιπλέον, οι γυναίκες που εργάζονται σε χώρους όπως τα ινστιτούτα νυχιών μπορεί να εκτεθούν σε κίνδυνο από αυτά τα προϊόντα.

Έρευνα από μέλη της επιστημονικής ομάδας έδειξε επίσης ότι η χρήση του προϊόντος ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα, εν μέρει λόγω των φυλετικών προτύπων ομορφιάς.

Οι παρεμβάσεις πολιτικής θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις δυνητικά πιο εκτεθειμένες ομάδες.

Σε τελική ανάλυση, ένας νόμος με δικαίωμα γνώσης όπως το Prop 65 μπορεί να φτάσει τόσο μακριά στην αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών στα προϊόντα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως κατα την μελέτη τους βρήκαν σε μια άλλη έρευνα ότι ορισμένοι κατασκευαστές επιλέγουν να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα για να μην φανούν οι τοξικές ουσίες που έχουν και αποφεύγουν να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για αυτα τα τοξικά συστατικά.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Παντοτινά χημικά: Πως από το...τηγάνι καταλήγουν στον ομφάλιο λώρο

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2023 - 11:41
  • ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  • ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  • ΚΡΕΜΕΣ
  • ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΝΥΧΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Γιατί η κίνηση είναι εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή
Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Γιατί η κίνηση είναι εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή 04 Μαϊος 2023
Σοβαρά εμφράγματα: Πρωτοποριακή μέθοδος υποστήριξης σε ασταθείς ασθενείς 05 Μαϊος 2023
Σοβαρά εμφράγματα: Πρωτοποριακή μέθοδος υποστήριξης σε ασταθείς ασθενείς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα
Υγεία
02/07/2025 - 18:06

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο
Pharma Policy
02/07/2025 - 15:24

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

ΕΛΛΟΚ: Στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου το 2ο Φόρουμ Συνεργειών για τον Καρκίνο
Patient Talk
27/06/2025 - 14:31

ΕΛΛΟΚ: Στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου το 2ο Φόρουμ Συνεργειών για τον Καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo