ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς το ανοσοποιητικό πολεμά τον καρκίνο: Η Ελληνίδα επιστήμονας που επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας μιλάει στο News4Health

Υγεία
Πώς το ανοσοποιητικό πολεμά τον καρκίνο: Η Ελληνίδα επιστήμονας που επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας μιλάει στο News4Health
Στο News4Health η διακεκριμένη επιστήμονας που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.222 επιστήμονες να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
Δευτέρα, 13/02/2023 - 14:12
— Photo: Μαρία Τσουμακίδου, πνευμονολόγος και ερευνήτρια του ερευνητικού κέντρου “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η ανοσολογία του καρκίνου, στο επίκεντρο της μελέτης της πνευμονολόγου και ερευνήτριας του ερευνητικού κέντρου “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” Μαρίας Τσουμακίδου, που επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Συγκεκριμένα, η κα Τσουμακίδου μιλώντας στο News4Health ανέφερε λεπτομερώς όλο το ερευνητικό της εγχείρημα για το οποίο και διακρίθηκε.

«Μελετάω την ανοσολογία του καρκίνου μαζί με την ομάδα μου, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο γιατί το πρόβλημα με τον καρκίνο δεν είναι μόνο τα καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται αλλά και το ότι το ανοσοποιητικό τα αφήνει να πολλαπλασιάζονται. Με άλλα λόγια το ανοσοποιητικό βλέπει τα καρκινικά κύτταρα και καταλαβαίνει ότι δεν είναι φυσιολογικά και προσπαθεί να τα εξοντώσει.

Δυστυχώς όμως ο καρκίνος έχει ανακαλύψει μέσα στα πολλά χρόνια τρόπους να διαφεύγει, να ξεγελάει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή από παρα πολλά εργαστήρια στον κόσμο να βρουν τρόπους να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό ώστε να μπορέσει να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για τις γνωστές ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Τσουμακίδου και πρόσθεσε πως «το εργαστήριο μου κάνει λοιπόν μελέτη πάνω σε αυτόν τον τομέα, έχει ανακαλύψει ένα καινούργιο είδος κυττάρων που είναι σημαντικό καθώς βοηθάει άλλα κύτταρα να αναγνωρίσουν τον καρκίνο, δίνουν δηλαδή την πληροφορία που χρειάζονται για να καταλάβουν ότι ο καρκίνος δεν είναι φυσιολογικός, ότι είναι ξένος και πρέπει να τον σκοτώσουν.

Μελετάμε αυτό το κύτταρο, πιστεύουμε και έχουμε δείξει στο εργαστήριο ότι η αύξηση, η ενδυνάμωση αυτού του κυττάρου μπορεί να βελτιώσει την πορεία των όγκων σε ποντίκια, να μειώσει δηλαδή την εξέλιξη των όγκων. Μας χρηματοδοτεί, λοιπόν, το ευρωπαϊκό συμβούλιο έρευνας για να προχωρήσουμε περαιτέρω στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό το καινούργιο είδος κυττάρων αλληλεπιδρά με άλλα κύτταρα και να βρούμε τελικά τρόπους για να καταφέρουμε να αναπτύξουμε θεραπείες που θα έχουν σαν βάση αυτά τα κύτταρα».

Οι Έλληνες ερευνητές που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας επέλεξε να χρηματοδοτήσει για ακόμη μια χρονιά 321 ερευνητές, ενισχύοντας τους με 667 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ.

Συνολικά είχαν υποβληθεί 2.222 προτάσεις προς χρηματοδότηση. Οι 321 που επιλέχθηκαν, αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων επιστημονικής απασχόλησης για μεταδιδακτορικούς ερευνητές, διδακτορικούς φοιτητές και άλλους συνεργάτες.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ερευνητές με εμπειρία ως και 12 ετών μετά το διδακτορικό τους, επιλέχθηκαν επτά Έλληνες ερευνητές -από τους οποίους δύο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πέντε σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς επελέγησαν εκτός από την κα Μαρία Τσουμακίδου (Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» Ελλάδας), ο Νικόλαος Μπεκιάρης-Λυμπέρης (Πολυτεχνείο Κρήτης), η Ελένη Τομάζου (Ινστιτούτο Ερευνών Παιδικού Καρκίνου St. Anna Kinderkrebsforschung GmbH - Αυστρία), ο Κώστας Πάντζας (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CNRS - Γαλλία),ο Ιωάννης Στεφάνου (Σχολή Ecole Centrale de Nantes - Γαλλία), η Αριστέα Κουκιαδάκη (Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ - Βρετανία) και η Μίλκα Σαρρή (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ - Βρετανία).

Το κριτήριο για να χρησμοδοτηθεί ένας επιστήμονας – Ο βαθμός δυσκολίας

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο έρευνας αποτελείται καθαρά και μόνο από επιστήμονες. Οι επιστήμονες δηλαδή κρίνουν άλλους επιστήμονες. Το μοναδικό κριτήριο για να χρηματοδοτηθεί κάποιος είναι η αριστεία. Οι προτάσεις δηλαδή και οι ερευνητές που θεωρούνται καλύτεροι» ανέφερε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος και ερευνήτρια ερευνητικού κέντρου “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.

Ο βαθμός δυσκολίας για να επιλεχθεί κάποιος επιστήμονας και να χρηματοδοτηθεί για το έργο του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας είναι αρκετά μεγάλος, σύμφωνα με την κα Τσουμακίδου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά στο News4Health πρόκειται για κάτι «πολύ δύσκολο» το οποίο «χρειάζεται πολλά χρόνια προσπάθειας και επιμονής».

Επίσης σύμφωνα με την ίδια «δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να έχεις μια καινοτόμα ιδέα για να χρηματοδοτηθείς άρα σημαίνει ότι πρέπει να έχεις κάνει στο εργαστήριο σου μια σημαντική αρκετά ανακάλυψη που να θεωρείτε ότι θα αλλάξει κατά κάποιον τρόπο το τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και λειτουργούμε σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο».

Όσον αφορά την δική της προσπάθεια και τον «αγώνα» που κατέβαλε για να καταφέρει να διακριθεί και να επιλεχθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε πως έκανε «τουλάχιστον ένα χρόνο προετοιμασίας» πριν καταθέσει την πρόταση της.

«Όταν κατέθεσα την πρόταση μου συνέχισα να δουλεύω για άλλον ένα χρόνο πάνω στο ίδιο Project για να έχω ακόμη περισσότερες πιθανότητες να επιλεγώ εάν κληθώ να δώσω συνέντευξη, εάν περάσω δηλαδή στην δεύτερη φάση της χρηματοδότησης» είπε χαρακτηριστικά η επιστήμονας και συνέχισε «συνολικά δηλαδή ήταν μια διετή διαδικασία, όπου όλο το 2021 έκανα την προετοιμασία, τον Μάρτιο του 2022 κατέθεσα την πρόταση, τον Ιούλιο έλαβα το μήνυμα ότι θα περάσω σε συνέντευξη τον Νοέμβριο και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο του 2023».

Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Έρευνας θεωρείται αξιόπιστο σύστημα; – Υπάρχει αναμονή στις χρηματοδοτήσεις;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, σύμφωνα με την κα Τσουμακίδου, «θεωρείτε ότι είναι ένα από τα πιο δίκαια συστήματα γιατί είναι οι ερευνητές που επιλέγουν ερευνητές και δεν υπάρχει κάποιος άλλος που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία».

Επίσης, η επιστήμονας ανέφερε πως «ο κύριος εμπνευστής αυτού του σχεδιασμού» ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας, ο Φώτης Καφάτος.

«Χάρη σε αυτόν έχει γίνει ίσως το πιο δυνατό χρηματοδοτικό σύστημα στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Τσουμακίδου, τονίζοντας πως «κάποιο αντίστοιχο σύστημα δεν υπάρχει πουθενά αλλού ούτε στην Αμερική που να δίνει τόσα πολλά χρήματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα».

Το συγκεκριμένο σύστημα κατά την επιστήμονα «είναι προσωπικό, καθώς χρηματοδοτεί τον ίδιο τον ερευνητή και όχι το φορέα, μπορεί δηλαδή να μετακινηθεί σε άλλο φορέα εάν ο ερευνητής το κρίνει απαραίτητο».

Ο σκοπός αυτού του συστήματος είναι να «χρηματοδοτηθούν οι καλύτεροι ερευνητές και να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν έμπνευση και όρεξη για πολύ σκληρή δουλειά να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο την έρευνα τους, όπως αυτοί την έχουν φανταστεί, χωρίς κανένα εμπόδιο».

Τέλος, σχετικά με την χρηματοδότηση και για το αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση ή αναμονή, η κα Τσουμακίδου ανέφερε πως «τα χρήματα μπαίνουν πολύ σύντομα, σε δόσεις, μόλις υπογραφεί το συμφωνητικό, δηλαδή περίπου σε δύο μήνες θα έχει κατατεθεί η πρώτη δόση».

Διαβάστε επίσης=> Ανοσοθεραπείες του καρκίνου με βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα

Τελευταία τροποποίηση στις 13/02/2023 - 14:39
  • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
  • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΣΟΥΜΑΚΙΔΟΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  • ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Rapid Test και PCR: Πόσο «πιάνουν» τι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού; - Τι έδειξε νέα μελέτη
Rapid Test και PCR: Πόσο «πιάνουν» τι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού; - Τι έδειξε νέα μελέτη 13 Φεβρουαρίου 2023
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο αντέχει ένας άνθρωπος χωρίς νερό θαμμένος στα συντρίμμια 13 Φεβρουαρίου 2023
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο αντέχει ένας άνθρωπος χωρίς νερό θαμμένος στα συντρίμμια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»
Υγεία
28/07/2026 - 21:57

Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»

UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00

UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050
Υγεία
27/07/2026 - 10:00

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050

Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 16:59

Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life

Έλληνες ερευνητές «ξεκλείδωσαν» μηχανισμό προστασίας του νευρικού συστήματος κατά τη γήρανση
Υγεία
20/07/2026 - 19:08

Έλληνες ερευνητές «ξεκλείδωσαν» μηχανισμό προστασίας του νευρικού συστήματος κατά τη γήρανση

Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
20/07/2026 - 14:00

Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Sobi: Ισχυρή ανάπτυξη και σημαντική πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών
Pharma News
29/07/2026 - 00:09
Νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για παραμονή των αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 23:04
Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»
Υγεία
28/07/2026 - 21:57
Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 21:31
Κολύμβηση: Το «μαγικό ελιξίριο» για τα οστά των ηλικιωμένων
Health Talk
28/07/2026 - 21:09
Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 20:06
Vegan, vegetarian και διατροφικές διαταραχές: Ανάμεικτα ευρήματα από νέα μελέτη για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
28/07/2026 - 19:38
Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46
ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»
Digital Health
28/07/2026 - 17:51
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε 117 στελέχη των ΕΤΑΚ του Στρατού Ξηράς για «διασώστες γενικών καθηκόντων»
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 17:29
Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03
Συνήθεις ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
28/07/2026 - 16:39
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04
Η Ουγκάντα κήρυξε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα
Υγεία
28/07/2026 - 15:46
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Σπάνια μεταδοτική μορφή καρκίνου εντοπίστηκε σε ψάρια
Pet
28/07/2026 - 14:00
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00
Σαλμονέλα: Κρούσματα και στην Αττική - Μεταξύ τους οικογένεια με δύο μικρά παιδιά
Υγεία
28/07/2026 - 11:19
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00
UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00
Βίντεο και εικόνες από τη δράση του ΕΕΣ στο Φάληρο για την ασφάλεια στο νερό
Υγεία
28/07/2026 - 07:26
Οξεία ανακοίνωση συνδικαλιστών κατά Γεωργιάδη για τις επεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 03:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo