ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κονδυλώματα: Ποιος ο ρόλος του καπνίσματος;

Υγεία
Κονδυλώματα: Ποιος ο ρόλος του καπνίσματος;
Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων που οφείλονται σε μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Τετάρτη, 01/02/2023 - 12:16
News4Health Team News4Health Team

Η σχέση ενδεχομένως να σχετίζεται με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανικανότητα του οργανισμού να πολεμήσει τον ιό HPV, αν και η έρευνα δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τους λόγους.

Σε περιοχές που το κάπνισμα είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ του πληθυσμού, οι οποίες είναι κατά κανόνα φτωχές, υπάρχουν, επομένως, περισσότερα περιστατικά μολύνσεων από HPV και καρκίνων που αποδίδονται σε αυτόν, απ’ ό,τι στις οικονομικά πιο εύρωστες.

«Τις τελευταίες δεκαετίες τα περιστατικά καρκίνου μειώνονται εξαιτίας της εξέλιξης των τρόπων γρήγορου εντοπισμού τους, δηλαδή της ιατρικής τεχνολογίας, των ιατρικών γνώσεών μας, των καινοτόμων φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί και των διαρκώς βελτιούμενων χειρουργικών μεθόδων. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους καρκίνους που προκαλούνται από μολύνσεις από τον ιό HPV», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Stamou 1

«Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum, διαπίστωσε ότι υπάρχει αύξηση των διαγνώσεων διαφόρων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σε περιοχές όπου το μέσο εισόδημα είναι χαμηλό ή όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καπνίζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα που ο πληθυσμός αποφεύγει το κάπνισμα δεν υπάρχει αύξηση των καρκίνων εξ αυτού του ιού. Απλώς είναι βραδύτερες», εξηγεί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που παρέχει πληροφορίες για στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο, για να διερευνήσουν τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV ανάλογα με το εισόδημα σε επίπεδο κομητειών των ΗΠΑ και τον επιπολασμό του καπνίσματος μεταξύ 2000 και 2018.

Διαβάστε ακόμη=> Κονδυλώματα: Έτσι θα καταλάβετε ότι κολλήσατε - Τι είναι και πώς θεραπεύονται

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος παρουσίασαν αύξηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 1,6% ετησίως (καμία αύξηση στις γυναίκες πλουσιότερων περιοχών), του φάρυγγα κατά 1,3% ετησίως (0,1% στις περιοχές με υψηλό εισόδημα), του πρωκτού κατά 3,2% (2,6% στις περιοχές με υψηλό εισόδημα), του αιδοίου κατά 1,9% ετησίως (0,8% στις περιοχές με το υψηλότερο εισόδημα) και του κόλπου κατά 2% ετησίως (-0,3% στις περιοχές με υψηλότερο εισόδημα).

Στους άνδρες που ζούσαν στις ίδιες περιοχές, η αύξηση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα έφτασε το 2,1% (1,7% ετησίως στις περιοχές με υψηλό εισόδημα) και του πρωκτού το 3,9% (1,5% στους νομούς με υψηλό εισόδημα).

Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά καπνίσματος, που συνήθως συμπίπτει να είναι και χαμηλού εισοδήματος, είχαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε σύγκριση με τις πλουσιότερες.

Όσον αφορά στις γυναίκες, ο καρκίνος του πρωκτού αυξήθηκε κατά 5% ετησίως (1,9% ετησίως στις περιοχές με χαμηλό ποσοστό καπνίσματος), του αιδοίου κατά 3,8% (0,6% στις περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος).

Στους άνδρες που επίσης ζούσαν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά καπνίσματος, τα περιστατικά καρκίνου του φάρυγγα αυξήθηκαν κατά 2,7% ετησίως (1,5% στις περιοχές με χαμηλό ποσοστό καπνίσματος), του πρωκτού κατά 4,4% (1,2% στις περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος).

Όσον αφορά στον καρκίνο του πέους λόγω μόλυνσης από τον ιό, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα ποσοστά καπνίσματος.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια πρόληψης με εμβολιαστικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας (αναλόγως της χώρας), αλλά και νεαρούς ενήλικες. Πράγματι αυτά έχουν αποτρέψει μεγάλο ποσοστό μολύνσεων από τον HPV και καρκίνων που προκαλούνται από κάποια στελέχη του. Απ’ ότι φαίνεται όμως το ποσοστό των εμβολιασμών θα πρέπει να αυξηθεί για να αναχαιτιστεί η ανοδική πορεία των λοιμώξεων από αυτόν τον ιό», σημειώνει ο δρ Στάμου.

Πάντως, ανεξάρτητα από τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HPV και την ανάπτυξη καρκίνου εξαιτίας του, όπως το κάπνισμα, σημαντικότατο ρόλο φαίνεται να παίζει και το γενετικό υπόβαθρο.

cancer

Επιβεβαίωση αυτού ήρθε και από μια μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και του συστήματος ανθρωπίνων λευκοκυτταρικών αντιγόνων (HLA).

Αυτό είναι το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλει στη ρύθμιση των ανοσολογικών αντιδράσεων, το οποίο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αντιδράσεις του οργανισμού σε ορισμένες ασθένειες δεν είναι οι ίδιες σε όλους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γενετικές παραλλαγές στο σύστημα αυτό επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης οξυτενών κονδυλωμάτων. Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά του HPV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

«Τα οξυτενή κονδυλώματα, είναι μαλακά σαρκώδη οζίδια που μπορεί να αναπτύσσονται γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, όταν αυτά μολυνθούν από τον HPV και το ανοσοποιητικό δεν είναι ικανό να τον καταστείλει. Η λοίμωξη από αυτόν τον ιό είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια παγκοσμίως. Έχει υπολογιστεί ότι 8 στα 10 άτομα και των δύο φύλων θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της τουλάχιστον μία φορά μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας για τα κονδυλώματα απαιτούν μακρόχρονη προσπάθεια και συνήθως έχουν υψηλά ποσοστά υποτροπής και παρενέργειες. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια ασθενείς και ιατροί προτιμούν εναλλακτικές θεραπείες.

Ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος είναι στόχευση και εξάχνωσή τους με λέιζερ. Μέσα σε μία μόνο συνεδρία ο ασθενής απαλλάσσεται από τα κονδυλώματα χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, χωρίς να χρειάζεται αποθεραπεία και κυρίως χωρίς να χρειάζεται επανάληψη λόγω υποτροπής στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών.

Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη όσοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο είναι αφενός ότι όλα τα λέιζερ δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα και αφετέρου ότι απαιτείται μεταθεραπευτική παρακολούθηση προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως νέες εκδηλώσεις σε μολυσμένα σημεία που κατά την συνεδρία δεν υπήρχαν», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Διαβάστε επίσης=> Χλαμύδια και εγκυμοσύνη: Μπορώ να μεταδώσω τη νόσο στο μωρό μου;

Τελευταία τροποποίηση στις 01/02/2023 - 13:49
  • ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • HPV
  • ΣΜΝ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμβουλές για αποφυγή προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης
Συμβουλές για αποφυγή προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης 31 Ιανουαρίου 2023
Καρκίνος: Πάνω από το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί - Οι παράγοντες κινδύνου 01 Φεβρουαρίου 2023
Καρκίνος: Πάνω από το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί - Οι παράγοντες κινδύνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οσιμερτινίμπη: Ποιο είναι το φάρμακο που χαρίζει ελπίδες κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Pharma News
06/06/2023 - 13:36

Οσιμερτινίμπη: Ποιο είναι το φάρμακο που χαρίζει ελπίδες κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα
Pharma News
06/06/2023 - 12:25

Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα

Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού; Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών οι «ένοχοι» παράγοντες, μεταξύ αυτών τα parabens
Υγεία
06/06/2023 - 09:33

Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού; Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών οι «ένοχοι» παράγοντες, μεταξύ αυτών τα parabens

Κοτανίδου για κάπνισμα: Προκαλεί όχι μόνο καρκίνο του πνεύμονα αλλά ευθύνεται και για πολλά ακόμη «δεινά»
Επικαιρότητα
02/06/2023 - 11:28

Κοτανίδου για κάπνισμα: Προκαλεί όχι μόνο καρκίνο του πνεύμονα αλλά ευθύνεται και για πολλά ακόμη «δεινά»

«Κίνηση για Ζωή»: Η πρωτοβουλία της ΕΛΛΟΚ για καλύτερη ποιότητα ζωής ατόμων με καρκίνο
Επικαιρότητα
01/06/2023 - 16:16

«Κίνηση για Ζωή»: Η πρωτοβουλία της ΕΛΛΟΚ για καλύτερη ποιότητα ζωής ατόμων με καρκίνο

Καπνός: Οι επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον - «Να καλλιεργούνται βρώσιμα προϊόντα αντί για καπνό» ζητά ο ΠΟΥ
Υγεία
01/06/2023 - 12:33

Καπνός: Οι επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον - «Να καλλιεργούνται βρώσιμα προϊόντα αντί για καπνό» ζητά ο ΠΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

30 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη συμμετέχουν στο 8ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 20:34
Εργαζόμενος υπέστη ηλεκτροπληξία σε μαγειρεία Νοσοκομείου
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 19:57
Γιάννης Φλωρινιώτης: «Έφυγε» ξαφνικά από ανακοπή - Έτσι θα σας «προειδοποιήσει» η καρδιά σας
Υγεία
06/06/2023 - 19:17
ΣΥΡΙΖΑ: Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο στην Κω - Ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό και ελλείψεις σε γιατρούς
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 18:56
«Νόσος Χ»: Τι υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ για το «καμπανάκι» ΠΟΥ και το ενδεχόμενο νέας πανδημίας
Πολιτική Υγείας
06/06/2023 - 17:38
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά
Fitness
06/06/2023 - 17:15
Σεισμός: Πώς επιδρά στην ψυχολογία – Οι 10 «σωτήριες» κινήσεις που πρέπει να κάνετε
Ψυχική Υγεία
06/06/2023 - 16:49
ECDC και EMA: Τα άτομα που συνιστούν να συμμετάσχουν σε επερχόμενες εκστρατείες εμβολιασμού
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 16:41
Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς στην τελική διάσκεψη της δράσης CultureforHealth στην Ελευσίνα
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 16:14
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης δυο γαϊδουριών στην Κάρπαθο - Είχαν εγκλωβιστεί σε ερημική παραλία (Εικόνες)
Pet
06/06/2023 - 14:51
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Πότε εμφανίζεται στα παιδιά; Όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Pharma News
06/06/2023 - 14:22
Οσιμερτινίμπη: Ποιο είναι το φάρμακο που χαρίζει ελπίδες κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Pharma News
06/06/2023 - 13:36
Φίδια στην Ελλάδα: Ποια έχουν δηλητήριο - Τι δεν πρέπει να κάνετε αν σας δαγκώσουν
Pet
06/06/2023 - 12:57
Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα
Pharma News
06/06/2023 - 12:25
Αιμοδοσία διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης - Οδηγίες για τους εθελοντές
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 11:44
Η Άννα Σπίνου στο Δ.Σ. του Eurordis- Rare Diseases Europe - Διεθνής πρωτιά εκλογής για ασθενή με κυστική ίνωση
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 11:23
Τα 5 απόλυτα «μυστικά» επιτυχίας για να διώξετε το άγχος και να γράψετε άριστα στις Πανελλήνιες
Ψυχική Υγεία
06/06/2023 - 10:54
Έχετε ακμή; Δερματολόγος εξηγεί πώς θα βάλετε «τέλος» σε αυτή
Ομορφιά
06/06/2023 - 10:27
ΠΟΥ: «Συμμαχία» με Κομισιόν για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου ψηφιακής πιστοποίησης υγείας
Πολιτική Υγείας
06/06/2023 - 10:01
Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού; Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών οι «ένοχοι» παράγοντες, μεταξύ αυτών τα parabens
Υγεία
06/06/2023 - 09:33
Ενεργειακά ποτά: Κίνδυνοι και επιπτώσεις, τι πρέπει να ξέρουν γονείς και έφηβοι
Διατροφή
06/06/2023 - 09:01
Ο δεκάλογος της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία
Ομορφιά
05/06/2023 - 12:00
Στένωση των Καρωτίδων Αρτηριών: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Health Talk
03/06/2023 - 12:00
Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό - Ακυρώνεται η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος
Επικαιρότητα
02/06/2023 - 19:00
Κυμπουρόπουλος: Η προώθηση της ψυχικής υγείας πρέπει να γίνει προτεραιότητα - Ανάγκη για ευρωπαϊκή δράση
Ψυχική Υγεία
02/06/2023 - 18:46
Ανάγκη θεσμοθέτησης του ρόλου των ιατρικών εταιρειών στην εκπαίδευση ειδικευόμενων γιατρών
Πολιτική Υγείας
02/06/2023 - 18:16
Κατάθλιψη: Η ψυχική ασθένεια που επηρεάζει 350 εκατ. άτομα παγκοσμίως - Η «σωτήρια» εξέταση που την αντιμετωπίζει
Ψυχική Υγεία
02/06/2023 - 18:03
Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ: Την πλήρη νομιμοποίηση της εργασίας ζητα η Θετική Φωνή
Πολιτική Υγείας
02/06/2023 - 17:35
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Pharma News
02/06/2023 - 16:59
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γνωστές γκοφρέτες - Βρέθηκε ουσία που χρησιμοποιείται σε εντομοκτόνα
Διατροφή
02/06/2023 - 16:55

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο δεκάλογος της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία
Ομορφιά
05/06/2023 - 12:00
Αποσμητικά: Προκαλούν καρκίνο του μαστού; Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών οι «ένοχοι» παράγοντες, μεταξύ αυτών τα parabens
Υγεία
06/06/2023 - 09:33
Έχετε ακμή; Δερματολόγος εξηγεί πώς θα βάλετε «τέλος» σε αυτή
Ομορφιά
06/06/2023 - 10:27
Ενεργειακά ποτά: Κίνδυνοι και επιπτώσεις, τι πρέπει να ξέρουν γονείς και έφηβοι
Διατροφή
06/06/2023 - 09:01
Τα 5 απόλυτα «μυστικά» επιτυχίας για να διώξετε το άγχος και να γράψετε άριστα στις Πανελλήνιες
Ψυχική Υγεία
06/06/2023 - 10:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo