ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κονδυλώματα: Ποιος ο ρόλος του καπνίσματος;

Υγεία
Κονδυλώματα: Ποιος ο ρόλος του καπνίσματος;
Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων που οφείλονται σε μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Τετάρτη, 01/02/2023 - 12:16
News4Health Team News4Health Team

Η σχέση ενδεχομένως να σχετίζεται με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανικανότητα του οργανισμού να πολεμήσει τον ιό HPV, αν και η έρευνα δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τους λόγους.

Σε περιοχές που το κάπνισμα είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ του πληθυσμού, οι οποίες είναι κατά κανόνα φτωχές, υπάρχουν, επομένως, περισσότερα περιστατικά μολύνσεων από HPV και καρκίνων που αποδίδονται σε αυτόν, απ’ ό,τι στις οικονομικά πιο εύρωστες.

«Τις τελευταίες δεκαετίες τα περιστατικά καρκίνου μειώνονται εξαιτίας της εξέλιξης των τρόπων γρήγορου εντοπισμού τους, δηλαδή της ιατρικής τεχνολογίας, των ιατρικών γνώσεών μας, των καινοτόμων φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί και των διαρκώς βελτιούμενων χειρουργικών μεθόδων. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους καρκίνους που προκαλούνται από μολύνσεις από τον ιό HPV», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum, διαπίστωσε ότι υπάρχει αύξηση των διαγνώσεων διαφόρων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σε περιοχές όπου το μέσο εισόδημα είναι χαμηλό ή όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καπνίζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα που ο πληθυσμός αποφεύγει το κάπνισμα δεν υπάρχει αύξηση των καρκίνων εξ αυτού του ιού. Απλώς είναι βραδύτερες», εξηγεί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που παρέχει πληροφορίες για στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο, για να διερευνήσουν τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV ανάλογα με το εισόδημα σε επίπεδο κομητειών των ΗΠΑ και τον επιπολασμό του καπνίσματος μεταξύ 2000 και 2018.

Διαβάστε ακόμη=> Κονδυλώματα: Έτσι θα καταλάβετε ότι κολλήσατε - Τι είναι και πώς θεραπεύονται

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος παρουσίασαν αύξηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 1,6% ετησίως (καμία αύξηση στις γυναίκες πλουσιότερων περιοχών), του φάρυγγα κατά 1,3% ετησίως (0,1% στις περιοχές με υψηλό εισόδημα), του πρωκτού κατά 3,2% (2,6% στις περιοχές με υψηλό εισόδημα), του αιδοίου κατά 1,9% ετησίως (0,8% στις περιοχές με το υψηλότερο εισόδημα) και του κόλπου κατά 2% ετησίως (-0,3% στις περιοχές με υψηλότερο εισόδημα).

Στους άνδρες που ζούσαν στις ίδιες περιοχές, η αύξηση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα έφτασε το 2,1% (1,7% ετησίως στις περιοχές με υψηλό εισόδημα) και του πρωκτού το 3,9% (1,5% στους νομούς με υψηλό εισόδημα).

Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά καπνίσματος, που συνήθως συμπίπτει να είναι και χαμηλού εισοδήματος, είχαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε σύγκριση με τις πλουσιότερες.

Όσον αφορά στις γυναίκες, ο καρκίνος του πρωκτού αυξήθηκε κατά 5% ετησίως (1,9% ετησίως στις περιοχές με χαμηλό ποσοστό καπνίσματος), του αιδοίου κατά 3,8% (0,6% στις περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος).

Στους άνδρες που επίσης ζούσαν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά καπνίσματος, τα περιστατικά καρκίνου του φάρυγγα αυξήθηκαν κατά 2,7% ετησίως (1,5% στις περιοχές με χαμηλό ποσοστό καπνίσματος), του πρωκτού κατά 4,4% (1,2% στις περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος).

Όσον αφορά στον καρκίνο του πέους λόγω μόλυνσης από τον ιό, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα ποσοστά καπνίσματος.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια πρόληψης με εμβολιαστικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας (αναλόγως της χώρας), αλλά και νεαρούς ενήλικες. Πράγματι αυτά έχουν αποτρέψει μεγάλο ποσοστό μολύνσεων από τον HPV και καρκίνων που προκαλούνται από κάποια στελέχη του. Απ’ ότι φαίνεται όμως το ποσοστό των εμβολιασμών θα πρέπει να αυξηθεί για να αναχαιτιστεί η ανοδική πορεία των λοιμώξεων από αυτόν τον ιό», σημειώνει ο δρ Στάμου.

Πάντως, ανεξάρτητα από τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HPV και την ανάπτυξη καρκίνου εξαιτίας του, όπως το κάπνισμα, σημαντικότατο ρόλο φαίνεται να παίζει και το γενετικό υπόβαθρο.

Επιβεβαίωση αυτού ήρθε και από μια μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και του συστήματος ανθρωπίνων λευκοκυτταρικών αντιγόνων (HLA).

Αυτό είναι το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλει στη ρύθμιση των ανοσολογικών αντιδράσεων, το οποίο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αντιδράσεις του οργανισμού σε ορισμένες ασθένειες δεν είναι οι ίδιες σε όλους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γενετικές παραλλαγές στο σύστημα αυτό επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης οξυτενών κονδυλωμάτων. Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά του HPV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

«Τα οξυτενή κονδυλώματα, είναι μαλακά σαρκώδη οζίδια που μπορεί να αναπτύσσονται γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, όταν αυτά μολυνθούν από τον HPV και το ανοσοποιητικό δεν είναι ικανό να τον καταστείλει. Η λοίμωξη από αυτόν τον ιό είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια παγκοσμίως. Έχει υπολογιστεί ότι 8 στα 10 άτομα και των δύο φύλων θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της τουλάχιστον μία φορά μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας για τα κονδυλώματα απαιτούν μακρόχρονη προσπάθεια και συνήθως έχουν υψηλά ποσοστά υποτροπής και παρενέργειες. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια ασθενείς και ιατροί προτιμούν εναλλακτικές θεραπείες.

Ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος είναι στόχευση και εξάχνωσή τους με λέιζερ. Μέσα σε μία μόνο συνεδρία ο ασθενής απαλλάσσεται από τα κονδυλώματα χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, χωρίς να χρειάζεται αποθεραπεία και κυρίως χωρίς να χρειάζεται επανάληψη λόγω υποτροπής στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών.

Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη όσοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο είναι αφενός ότι όλα τα λέιζερ δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα και αφετέρου ότι απαιτείται μεταθεραπευτική παρακολούθηση προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως νέες εκδηλώσεις σε μολυσμένα σημεία που κατά την συνεδρία δεν υπήρχαν», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Διαβάστε επίσης=> Χλαμύδια και εγκυμοσύνη: Μπορώ να μεταδώσω τη νόσο στο μωρό μου;

Τελευταία τροποποίηση στις 01/02/2023 - 13:49
  • ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • HPV
  • ΣΜΝ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμβουλές για αποφυγή προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης
Συμβουλές για αποφυγή προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης 31 Ιανουαρίου 2023
Καρκίνος: Πάνω από το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί - Οι παράγοντες κινδύνου 01 Φεβρουαρίου 2023
Καρκίνος: Πάνω από το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί - Οι παράγοντες κινδύνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου

Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
04/05/2026 - 14:37

Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30

Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα
Υγεία
28/04/2026 - 17:36

Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00
Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00
Χανταϊός: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι χαμηλός επιμένει η Κομισιόν
Υγεία
07/05/2026 - 15:08
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα
Υγεία
07/05/2026 - 14:04
Αναβρασμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τους κινδύνους των deepfakes
Digital Health
07/05/2026 - 14:00
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Επιχείρηση «Pangea XVIII»: Κατασχέσεις παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων αξίας 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Pharma Policy
07/05/2026 - 10:44
Μπίλι Άιλις: Η ζωή με το σύνδρομο Τουρέτ και η μάχη της με τα τικ
Υγεία
07/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Το παράδειγμα της Αργεντινής και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
07/05/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και φωτιά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 07:18
Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 00:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
Ομιλος IMITHEA: Στρατηγική συνεργασία με τη Roche Diagnostics
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 21:36
Αντίδραση της ΕΙΝΑΠ στην αξιολόγηση του Ασκληπιείου Βούλας ως εκπαιδευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 03:44
Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00
Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 13:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo