ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Υγεία
Ποια είναι τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη επιπλοκή του διαβήτη.
Σάββατο, 10/12/2022 - 12:00
News4Health Team News4Health Team

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ανεξάρτητα από τον τύπου του διαβήτη που έχουν, θα την εκδηλώσουν μέσα σε 8-10 χρόνια. Ωστόσο η αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σταδιακά και όσο πιο νωρίς γίνει αντιληπτή, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται.

Αποτελεί επίσης σημαντικό μέσο εκτίμησης της αγγειακής κατάστασης και έμμεσα του επαρκούς ελέγχου του διαβήτη.

Εκδηλώνεται όταν η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο), ειδικά εάν συνδυάζεται με αρτηριακή υπέρταση, προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Τα προσβεβλημένα αγγεία μπορεί να διογκωθούν και να παρουσιάζουν διαφυγή αίματος ή μπορεί να αποφραχθούν εντελώς. Η συνέπεια είναι να μην αιματώνεται σωστά ο αμφιβληστροειδής, γεγονός που μπορεί να απειλήσει την όραση.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την διαφύλαξή της. Στην πραγματικότητα, η απώλεια της όρασης μπορεί να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

«Όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, είτε είναι διαβήτης κύησης είτε τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτης, μπορεί να εκδηλώσουν αμφιβληστροειδοπάθεια», τονίζει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Όσο καλύτερα ρυθμίζουν οι ασθενείς το σάκχαρό τους (γλυκαιμικός έλεγχος), τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, η νόσος θα αναπτυχθεί τελικά».

iatros.jpg

Μελέτες έχουν δείξει πως αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή παρουσιάζει το 25% των διαβητικών ασθενών μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωσή τους, το 60% στα 10 χρόνια και το 80% στα 15 χρόνια.

Επιπλέον, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί στατιστικά τον κύριο λόγο απώλειας όρασης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Οι ασθενείς με φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για απώλεια όρασης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Εκτός από τη διάρκεια του διαβήτη και τον γλυκαιμικό έλεγχο, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η αρτηριακή υπέρταση όπως προαναφέρθηκε, καθώς και το κάπνισμα και η δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν πρόσθετες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σε στάδια, οπότε υπάρχει περιθώριο παρέμβασης και λήψης μέτρων. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το πρώτο στάδιο είναι η λεγόμενη αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος (ή μη παραγωγική). Κατ' αυτήν, τα τοιχώματα των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων υφίστανται σημαντικές αλλοιώσεις και δημιουργούνται μικρά «εξογκώματα» (υπερπλασία των αγγείων - μικροανευρύσματα).

«Όταν η μη-παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ήπια, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Ωστόσο διατρέχει κίνδυνο να τα εκδηλώσει στο μέλλον», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

«Για την ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν συνιστάται ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς, όμως, πρέπει να εντείνουν τον γλυκαιμικό έλεγχό τους και να υποβάλλονται τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις, για να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν επιδείνωση. Ο πιο σημαντικός δείκτης, εξάλλου, και για πιθανές οφθαλμολογικές επιπτώσεις είναι ο ανά τρίμηνο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης».

Καθώς η μη-παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εξελίσσεται (μέτριας έως σοβαρής μορφής) αυξάνονται οι αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή.

Μπορεί να εμφανιστούν μικροαιμορραγίες, εξιδρώματα και οίδημα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί οίδημα στο κέντρο του χιτώνα (είναι το λεγόμενο διαβητικό οίδημα της ωχράς ή διαβητική ωχροπάθεια).

Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν επίσης και οι αποφράξεις των αγγείων που οδηγούν σε ισχαιμία (μειωμένη παροχή αίματος).

Ο κίνδυνος για την όραση αυξάνεται σημαντικά και συνιστάται στον ασθενή επαναληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε συχνά χρονικά διαστήματα (ακόμα και ανά τρίμηνο). Παρ' όλα αυτά η όραση ακόμα δεν έχει επηρεαστεί σε σημείο που να ανησυχήσει ο ασθενής.

Το πιο σοβαρό στάδιο της νόσου είναι το επόμενο, η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Ο οφθαλμός αντιδρά στην ισχαιμία παράγοντας νέα, παθολογικά αγγεία (λέγονται νεοαγγεία), τα οποία όμως έχουν αδύναμα τοιχώματα, είναι ασταθή και αιμορραγούν εύκολα», εξηγεί ο καθηγητής. «Εάν αυτά δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, προκαλείται είτε σταδιακή είτε απότομη ελάττωση της όρασης λόγω των αιμορραγιών ή, τελικά, λόγω αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα».

Η αποκόλληση μπορεί να συμβεί επειδή η διαρροή υγρού και αίματος από τα αγγεία στο μάτι προκαλεί εκτεταμένη δημιουργία ουλώδους ιστού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη θέση του αμφιβληστροειδούς, προσθέτει.

Αν αναπτυχθούν νεοαγγεία και στην ίριδα του ματιού, αυξάνεται και η πίεση στο εσωτερικό του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση), οπότε υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί νεοαγγειακό γλαύκωμα. Ένα πολύ συχνό εύρημα, εξάλλου, είναι το διαβητικό οίδημα της ωχράς λόγω διαρροής υγρού στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς.

«Υπολογίζεται ότι το περίπου 50% των ασθενών με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζουν διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, χωρίς να αισθάνονται συνήθως τίποτα», προσθέτει ο κ. Κανελλόπουλος.

Όταν ένας ασθενής έχει παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ο κίνδυνος απώλειας της όρασης και τύφλωσης είναι πολύ μεγάλος. Χρειάζεται επειγόντως θεραπεία για να σταθεροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η όρασή του, αν και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθεί εκείνη που ήδη έχει χαθεί.

«Για να μην φτάσει σε αυτό το στάδιο ένας ασθενής με διαβήτη, είναι απαραίτητο να ελέγχει προληπτικά την όρασή του, ειδικά με βυθοσκόπηση, μία φορά τον χρόνο και αν διαγνωστεί με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όσο συχνά συστήσει ο οφθαλμίατρός του.

Απαραίτητο είναι ακόμα να ρυθμίζει όσο πιο καλά μπορεί το σάκχαρό του, με δίαιτα, συστηματική γυμναστική και φαρμακευτική αγωγή, καθώς και να ελέγχει και τους άλλους παράγοντες που πλήττουν τα αγγεία των ματιών (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα).

Ο συνδυασμός του τακτικού ελέγχου με τη φροντίδα του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων παραγόντων κινδύνου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για την όραση», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΜΑΤΙΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Να γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα - Νέα μελέτη εξηγεί
Να γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα - Νέα μελέτη εξηγεί 08 Δεκεμβρίου 2022
Έξαρση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά - «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επεκταθούν και στους ενήλικες», αναφέρει Πνευμονολόγος 08 Δεκεμβρίου 2022
Έξαρση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά - «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επεκταθούν και στους ενήλικες», αναφέρει Πνευμονολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάσχετε από διαβήτη; Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείτε - Νέα έρευνα
Fitness
09/06/2023 - 09:32

Πάσχετε από διαβήτη; Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείτε - Νέα έρευνα

Καταρράκτης: Τα παροδικά προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την επέμβαση - Έτσι αντιμετωπίζονται
Υγεία
29/05/2023 - 14:24

Καταρράκτης: Τα παροδικά προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την επέμβαση - Έτσι αντιμετωπίζονται

Το πράσινο φρούτο που «θωρακίζει» τα μάτια, γνωστό και ως διατροφικός «θησαυρός» - Τα οφέλη του στην υγεία
Διατροφή
23/05/2023 - 17:50

Το πράσινο φρούτο που «θωρακίζει» τα μάτια, γνωστό και ως διατροφικός «θησαυρός» - Τα οφέλη του στην υγεία

Διαβήτης και Παγκρεατικός καρκίνος: Η αμφίδρομη σύνδεση τους - Τα «καμπανάκια» που σας προειδοποιούν
Υγεία
23/05/2023 - 13:23

Διαβήτης και Παγκρεατικός καρκίνος: Η αμφίδρομη σύνδεση τους - Τα «καμπανάκια» που σας προειδοποιούν

Η Novo Nordisk Hellas ενημερώνει για τα οφέλη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα
Pharma News
22/05/2023 - 12:58

Η Novo Nordisk Hellas ενημερώνει για τα οφέλη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα

Άνοιξη: Τι προβλήματα προκαλεί στα μάτια μας;
Υγεία
15/05/2023 - 14:51

Άνοιξη: Τι προβλήματα προκαλεί στα μάτια μας;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θέλετε μνήμη «ξυράφι» και «δυνατή» καρδιά; Βάλτε αυτές τις τροφές στο πιάτο σας
Διατροφή
09/06/2023 - 18:01
AbbVie: Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
09/06/2023 - 16:58
ΕΟΔΥ: Όλες οι επιδημίες ασθενειών στον πλανήτη - Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες
Πολιτική Υγείας
09/06/2023 - 16:15
Θάσος: Νέο απαράδεκτο περιστατικό κακοποίησης ζώου - Δελεάζει γάτα με μεζέ και τη χτυπάει στο κεφάλι
Pet
09/06/2023 - 15:49
Αποχώρηση Πνευματικού: «Ο καρκίνος δεν είναι πολιτική» -Το «ευχαριστώ» της καρκινοπαθούς Ρεγγίνας Μακέδου στον Μητσοτάκη
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 15:27
Μητσοτάκης: «Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση κάθε πολίτη στο ΕΣΥ» - «Εκτός» ψηφοδελτίου ο Πνευματικός μετά τις δηλώσεις για τους καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
09/06/2023 - 14:59
Fitness Awards 2023: Silver βραβείο για την Win Medica στην ενότητα Anti-inflammatory Creams/Analgetic Creams
Pharma News
09/06/2023 - 14:56
Προσωπικός Βοηθός: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ΑμεΑ
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 14:12
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οι γιατροί δίνουν μάχη μέχρι τέλους για τον ασθενή
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 13:55
Η «σωτήρια» θεραπεία που αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης σε τρεις τύπους καρκίνου
Pharma Policy
09/06/2023 - 13:17
Εκλογές 2023: Εκτός εκλογικού αγώνα ο Σπύρος Πνευματικός - «Ζητώ συγγνώμη και παραιτούμαι»
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 11:54
«Πυρά» καρκινοπαθών προς Πνευματικό: «Επικίνδυνες οι απόψεις του»
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 11:23
Πλεύρης για δηλώσεις Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς: «Προσωπικές απόψεις, δεν απηχούν αυτές της ΝΔ»
Πολιτική Υγείας
09/06/2023 - 11:09
Σοβαρό επεισόδιο στο Νοσοκομείο Αιγίου: Ξυλοδαρμός γιατρών από ασθενή
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 10:40
Πατέρας σε μεγάλη ηλικία: Τι κίνδυνοι κρύβονται για το παιδί
Υγεία
09/06/2023 - 10:26
Εύβοια: Ο πατέρας του πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο, «εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ θα είχε σωθεί»
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 09:54
Πάσχετε από διαβήτη; Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείτε - Νέα έρευνα
Fitness
09/06/2023 - 09:32
«Σώστε το ζωάκι μου»: Αγωνία για χιλιάδες κατοικίδια στις πλημμυρισμένες περιοχές της Χερσώνας
Pet
08/06/2023 - 19:19
MSD: Θετικό το αποτύπωμα της στην κοινωνία, την υγεία και το περιβάλλον - Όλες οι ενέργειες της εταιρείας
Pharma News
08/06/2023 - 18:48
Το SolidarityNow στηρίζει το Athens Pride - 10 χρόνια δίπλα σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 18:16
Υγειονομικό «καμπανάκι» για την Νόβα Καχόβκα: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ασθενειών οι κάτοικοι μετά τις πλημμύρες
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 18:02
Παράσταση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών στο υπ.Υγείας, για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 17:52
Safe home: Νέα ψηφιακή πρωτοβουλία προλαμβάνει τις πτώσεις και τους τραυματισμούς στο σπίτι
Pharma News
08/06/2023 - 17:29
Κως: Εξοργισμένοι οι συγγενείς της 63χρονης που πέθανε σε καρότσα αγροτικού, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος»
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 17:20
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Απολύτως παράνομες» οι εξ αποστάσεως ιατρικές υπηρεσίες - Έκκληση προς τους πολίτες
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 16:57
ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού, στους 38 οι νεκροί - Αυξήθηκαν οι γριπώδεις συνδρομές
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 16:17
Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού - Σύγχρονες τεχνικές
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 16:08
Νέα Μάκρη: Πού οφείλεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 15:56
Άγιος Σάββας: Τι είναι το «ΟΙΚΟΘΕΝ» και σε ποιους ασθενείς απευθύνεται - «Συγχαρητήρια» Κωτσιόπουλου στους συντελεστές του προγράμματος
Πολιτική Υγείας
08/06/2023 - 15:33
Χαλκιδική: Νέα τραγωδία από αργοπορία ασθενοφόρου - Τουρίστρια «ξεψύχησε» στο πεζοδρόμιο
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 15:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του παγκρέατος: Τα «ύποπτα» συμπτώματα - Ελπιδοφόρες θεραπείες για την αντιμετώπιση του
Health Talk
07/06/2023 - 12:57
Αδυνάτισμα: «Έξυπνα» tips για να «ξεγελάσετε» την πείνα σας και να πάτε παραλία με λιγότερα κιλά
Διατροφή
07/06/2023 - 12:22
Λέτε συνέχεια “ναι” για να ευχαριστήσετε τους άλλους; Ίσως να «κινδυνεύετε» από αυτή την ψυχική ασθένεια
Ψυχική Υγεία
08/06/2023 - 11:23
Πανελλήνιες 2023: Τα έχεις «παίξει» από το διάβασμα; Αυτό το τρόφιμο θα σε βοηθήσει να «σκίσεις» στις εξετάσεις
Διατροφή
07/06/2023 - 09:59
Μην νιώθετε ενοχές αν τρώτε παγωτό: Μπορεί και να σας κάνει καλό - «Ασπίδα» απέναντι σε γνωστή ασθένεια
Διατροφή
08/06/2023 - 13:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo