ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Υγεία
Ποια είναι τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη επιπλοκή του διαβήτη.
Σάββατο, 10/12/2022 - 12:00
News4Health Team News4Health Team

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ανεξάρτητα από τον τύπου του διαβήτη που έχουν, θα την εκδηλώσουν μέσα σε 8-10 χρόνια. Ωστόσο η αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σταδιακά και όσο πιο νωρίς γίνει αντιληπτή, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται.

Αποτελεί επίσης σημαντικό μέσο εκτίμησης της αγγειακής κατάστασης και έμμεσα του επαρκούς ελέγχου του διαβήτη.

Εκδηλώνεται όταν η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο), ειδικά εάν συνδυάζεται με αρτηριακή υπέρταση, προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Τα προσβεβλημένα αγγεία μπορεί να διογκωθούν και να παρουσιάζουν διαφυγή αίματος ή μπορεί να αποφραχθούν εντελώς. Η συνέπεια είναι να μην αιματώνεται σωστά ο αμφιβληστροειδής, γεγονός που μπορεί να απειλήσει την όραση.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την διαφύλαξή της. Στην πραγματικότητα, η απώλεια της όρασης μπορεί να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

«Όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, είτε είναι διαβήτης κύησης είτε τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτης, μπορεί να εκδηλώσουν αμφιβληστροειδοπάθεια», τονίζει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Όσο καλύτερα ρυθμίζουν οι ασθενείς το σάκχαρό τους (γλυκαιμικός έλεγχος), τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, η νόσος θα αναπτυχθεί τελικά».

Μελέτες έχουν δείξει πως αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή παρουσιάζει το 25% των διαβητικών ασθενών μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωσή τους, το 60% στα 10 χρόνια και το 80% στα 15 χρόνια.

Επιπλέον, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί στατιστικά τον κύριο λόγο απώλειας όρασης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Οι ασθενείς με φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για απώλεια όρασης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Εκτός από τη διάρκεια του διαβήτη και τον γλυκαιμικό έλεγχο, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η αρτηριακή υπέρταση όπως προαναφέρθηκε, καθώς και το κάπνισμα και η δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν πρόσθετες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σε στάδια, οπότε υπάρχει περιθώριο παρέμβασης και λήψης μέτρων. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το πρώτο στάδιο είναι η λεγόμενη αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος (ή μη παραγωγική). Κατ' αυτήν, τα τοιχώματα των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων υφίστανται σημαντικές αλλοιώσεις και δημιουργούνται μικρά «εξογκώματα» (υπερπλασία των αγγείων - μικροανευρύσματα).

«Όταν η μη-παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ήπια, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Ωστόσο διατρέχει κίνδυνο να τα εκδηλώσει στο μέλλον», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

«Για την ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν συνιστάται ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς, όμως, πρέπει να εντείνουν τον γλυκαιμικό έλεγχό τους και να υποβάλλονται τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις, για να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν επιδείνωση. Ο πιο σημαντικός δείκτης, εξάλλου, και για πιθανές οφθαλμολογικές επιπτώσεις είναι ο ανά τρίμηνο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης».

Καθώς η μη-παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εξελίσσεται (μέτριας έως σοβαρής μορφής) αυξάνονται οι αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή.

Μπορεί να εμφανιστούν μικροαιμορραγίες, εξιδρώματα και οίδημα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί οίδημα στο κέντρο του χιτώνα (είναι το λεγόμενο διαβητικό οίδημα της ωχράς ή διαβητική ωχροπάθεια).

Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν επίσης και οι αποφράξεις των αγγείων που οδηγούν σε ισχαιμία (μειωμένη παροχή αίματος).

Ο κίνδυνος για την όραση αυξάνεται σημαντικά και συνιστάται στον ασθενή επαναληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε συχνά χρονικά διαστήματα (ακόμα και ανά τρίμηνο). Παρ' όλα αυτά η όραση ακόμα δεν έχει επηρεαστεί σε σημείο που να ανησυχήσει ο ασθενής.

Το πιο σοβαρό στάδιο της νόσου είναι το επόμενο, η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Ο οφθαλμός αντιδρά στην ισχαιμία παράγοντας νέα, παθολογικά αγγεία (λέγονται νεοαγγεία), τα οποία όμως έχουν αδύναμα τοιχώματα, είναι ασταθή και αιμορραγούν εύκολα», εξηγεί ο καθηγητής. «Εάν αυτά δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, προκαλείται είτε σταδιακή είτε απότομη ελάττωση της όρασης λόγω των αιμορραγιών ή, τελικά, λόγω αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα».

Η αποκόλληση μπορεί να συμβεί επειδή η διαρροή υγρού και αίματος από τα αγγεία στο μάτι προκαλεί εκτεταμένη δημιουργία ουλώδους ιστού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη θέση του αμφιβληστροειδούς, προσθέτει.

Αν αναπτυχθούν νεοαγγεία και στην ίριδα του ματιού, αυξάνεται και η πίεση στο εσωτερικό του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση), οπότε υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί νεοαγγειακό γλαύκωμα. Ένα πολύ συχνό εύρημα, εξάλλου, είναι το διαβητικό οίδημα της ωχράς λόγω διαρροής υγρού στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς.

«Υπολογίζεται ότι το περίπου 50% των ασθενών με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζουν διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, χωρίς να αισθάνονται συνήθως τίποτα», προσθέτει ο κ. Κανελλόπουλος.

Όταν ένας ασθενής έχει παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ο κίνδυνος απώλειας της όρασης και τύφλωσης είναι πολύ μεγάλος. Χρειάζεται επειγόντως θεραπεία για να σταθεροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η όρασή του, αν και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθεί εκείνη που ήδη έχει χαθεί.

«Για να μην φτάσει σε αυτό το στάδιο ένας ασθενής με διαβήτη, είναι απαραίτητο να ελέγχει προληπτικά την όρασή του, ειδικά με βυθοσκόπηση, μία φορά τον χρόνο και αν διαγνωστεί με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όσο συχνά συστήσει ο οφθαλμίατρός του.

Απαραίτητο είναι ακόμα να ρυθμίζει όσο πιο καλά μπορεί το σάκχαρό του, με δίαιτα, συστηματική γυμναστική και φαρμακευτική αγωγή, καθώς και να ελέγχει και τους άλλους παράγοντες που πλήττουν τα αγγεία των ματιών (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα).

Ο συνδυασμός του τακτικού ελέγχου με τη φροντίδα του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων παραγόντων κινδύνου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για την όραση», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΜΑΤΙΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Να γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα - Νέα μελέτη εξηγεί
Να γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα - Νέα μελέτη εξηγεί 08 Δεκεμβρίου 2022
Έξαρση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά - «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επεκταθούν και στους ενήλικες», αναφέρει Πνευμονολόγος 08 Δεκεμβρίου 2022
Έξαρση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά - «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επεκταθούν και στους ενήλικες», αναφέρει Πνευμονολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13

Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου

Αυξάνει ο καύσωνας τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;
Health Talk
24/08/2026 - 13:33

Αυξάνει ο καύσωνας τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;

Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς
Υγεία
24/08/2026 - 14:16

Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς

Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας από τα θαλάσσια σπορ και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
11/08/2026 - 09:18

Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας από τα θαλάσσια σπορ και πως θα τα προστατεύσουμε

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00

Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Άσθμα και ΧΑΠ: Η υπερβολική χρήση εισπνεόμενων συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
27/08/2026 - 15:00
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
Η δήμαρχος Λειψών έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της στην οργάνωση «Άλμα Ζωής»
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 14:26
Λιπώδης νόσος του ήπατος: Πενταπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις σε 10 χρόνια – Ποιοι κινδυνεύουν
Υγεία
27/08/2026 - 14:00
Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά; 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο όσο 1,5 ώρα ύπνου
Fitness
27/08/2026 - 12:00
Ακραία ζέστη: Τα 33 προβλήματα υγείας που προκαλεί - Πιο τρωτά τα παιδιά
Υγεία
27/08/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo