ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατομα με διαβήτη έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ

Υγεία
Ατομα με διαβήτη έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ
Πολλές συνδέσεις υπάρχουν μεταξύ της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και του διαβήτη: τύπου 1, τύπου 2, ακόμη και του διαβήτη κύησης.
Τετάρτη, 23/11/2022 - 18:45
— Photo: Φωτογραφία από Pavel Danilyuk
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με πληροφορίες από το glykouli.gr, oι βιολογικοί δεσμοί μεταξύ αυτών των φαινομενικά άσχετων καταστάσεων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο πολλών εικασιών, αλλά γνωρίζουμε αρκετά για να πούμε ότι η ΔΕΠΥ και ο διαβήτης εμφανίζονται συχνά στους ίδιους ανθρώπους και ότι ο συνδυασμός μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Ο Roberto Olivardia, PhD, είναι κλινικός ψυχολόγος με ιδιωτικό ιατρείο και λέκτορας ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι ειδικός στη ΔΕΠΥ με εμπειρία στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη. Ήταν αρκετά κατατοπιστικός μιλώντας για τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διαχείριση και των δύο συνθηκών ταυτόχρονα.

«Όταν κάποιος έχει ΔΕΠΥ και διαβήτη, είναι απαραίτητο να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται η ΔΕΠΥ, καθώς αν δεν ληφθεί υπόψη θα υπονομεύσει τη θεραπεία του διαβήτη. Ομοίως, η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη είναι αναπόσπαστο στοιχείο για να μην επιδεινωθεί η ΔΕΠΥ».

Η σύνδεση ADHD-Διαβήτη

Μια μελέτη του 2021 σε 52.000 Αμερικανούς ενήλικες διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν λάβει διάγνωση ΔΕΠΥ, ακόμη και μετά την προσαρμογή για πολλούς πιθανούς αγχωτικούς παράγοντες όπως το επίπεδο εισοδήματος, η κατάσταση καπνίσματος και ο δείκτης μάζας σώματος.

Και παρόλο που ο τύπος 1 και ο τύπος 2 είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, ο διαβήτης τύπου 1 σχετίζεται επίσης με περίπου 50 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ.

Ένας φαύλος κύκλος

Δυστυχώς, η ΔΕΠΥ και ο διαβήτης μπορούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο, καθιστώντας την κάθε κατάσταση πιο δύσκολη τη θεραπεία της άλλης. Οι επιπτώσεις της ΔΕΠΥ στην εστίαση και την παρορμητικότητα μπορεί να ματαιώσουν σημαντικά τις προσπάθειες διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. Ο Olivardia εξηγεί αναλυτικά:

«Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν δυσλειτουργία της προσοχής, παρορμητικότητα και προβλήματα εκτελεστικής λειτουργίας. Μερικοί, αλλά όχι όλοι, παρουσιάζουν υπερκινητικές συμπεριφορές. Η διαχείριση του διαβήτη, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης και η συντήρηση οποιουδήποτε εξοπλισμού για τον διαβήτη απαιτεί υγιή εκτελεστική λειτουργία.

Οι γνωστικές εργασίες που απαιτεί η διαχείριση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του χρόνου, της επίγνωσης των εσωτερικών σωματικών ενδείξεων, της οργάνωσης της θεραπείας και της προσεκτικής διατροφής είναι όλες διαδικασίες που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη ΔΕΠΥ.

Τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν μια δόση φαρμάκου και να τρώνε παρορμητικά. Ελκύονται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι περισσότερο εξωτερικά εστιασμένοι παρά συντονισμένοι στο σώμα τους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για κάποιον με διαβήτη».

Οι ασθενείς με ΔΕΠΥ και διαβήτη τύπου 1 –τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες– τείνουν να έχουν υψηλότερα A1C και υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Μια λεπτομερής ματιά στη διασταύρωση της ΔΕΠΥ και του διαβήτη τύπου 1 πραγματοποιήθηκε από την Kellee Miller ως μεταπτυχιακή της διατριβή. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το T1D Exchange, η Miller έμαθε ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία ασθενών και με τις δύο παθήσεις ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια αναφοράς A1C. Είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραλείψουν δόσεις ινσουλίνης και πιο πιθανό να έχουν επείγοντα περιστατικά υψηλού και χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Ομοίως, οι πολλές απογοητεύσεις του διαβήτη – από τις εναλλαγές της διάθεσης μέχρι την κατάθλιψη και την εξουθένωση – μπορούν μόνο να κάνουν τη συναισθηματική ζωή με ΔΕΠΥ ακόμα πιο δύσκολη, όπως εξηγεί η Olivardia:

«Ο διαβήτης απαιτεί μεγάλη προσοχή, εστίαση σε εσωτερικές ενδείξεις και οργάνωση της θεραπείας, των ραντεβού και της πρόσληψης τροφής. Μπορεί να καταλαμβάνει πολύ εκτελεστικό εύρος ζώνης που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση άλλων δραστηριοτήτων ζωής για άτομα με ΔΕΠΥ. Εάν το σάκχαρο στο αίμα κάποιου είναι χαμηλό, θα επηρεάσει την ικανότητά του να εστιάσει, μια διαδικασία που έχει ήδη διακυβευτεί με άτομα με ΔΕΠΥ».

Οι βιολογικοί δεσμοί

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συνθηκών υπερβαίνουν τη συμπεριφορά. Φαίνεται προφανές ότι η παχυσαρκία και η ΔΕΠ-Υ έχουν ορισμένα κοινά προβλήματα στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, όπως η μειωμένη σηματοδότηση της ντοπαμίνης που οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης της όρεξης.

Έχει προταθεί ότι η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια μέθοδος αυτοθεραπείας στη ΔΕΠΥ, ένας τρόπος ενεργοποίησης των οδών ντοπαμίνης. Η ΔΕΠΥ συχνά οδηγεί σε μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εξήγηση είναι πολύ βαθύτερη από τον κακό έλεγχο των παρορμήσεων.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ΔΕΠΥ. Μια πρόσφατη μελέτη στη Διαβητολογία έδειξε ότι ο κίνδυνος ΔΕΠΥ και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών επηρεάζεται σημαντικά από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι νέοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και A1C >8,6 τοις εκατό είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλών ψυχικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΠΥ, των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και της διανοητικής αναπηρίας, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν A1C 7,5 τοις εκατό.

Το περιοδικό Diabetologia συνοδευόταν από μια επιστολή που παροτρύνει τους κλινικούς γιατρούς να ελέγχουν τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 για ΔΕΠΥ, τόσο κατά τη διάγνωση όσο και τακτικά στη συνέχεια. Η επιστολή υποστηρίζει ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι ύποπτα για μη διαγνωσμένη ΔΕΠ-Υ και η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να «επιτρέψει εξατομικευμένη θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολικό έλεγχο καθώς και να αποτρέψει επιπλοκές».

Η σύνδεση εγκεφάλου-μεταβολισμού εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Μια αμερικανική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η ΔΕΠΥ αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά μόνο όταν οι ασθενείς έχουν επίσης διαβήτη. Αυτό το εύρημα βοηθά να υπογραμμιστούν οι βαθιές συνδέσεις μεταξύ του μεταβολισμού και της υγείας του εγκεφάλου.

Ο γονικός σύνδεσμος

Μια ένδειξη του βάθους αυτών των συνδέσεων είναι η συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη και της ΔΕΠΥ πριν από τη γέννηση. Αρκετές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι οι γονείς με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.

Μια ολοκληρωμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020, που εξέτασε επτά μελέτες που κάλυπταν εκατομμύρια ασθενείς, διαπίστωσε ότι ο διαβήτης σε εγκύους αύξησε τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στους απογόνους κατά 44%.

Μια μικρότερη μελέτη του 2018 προσθέτει κάποιες λεπτομέρειες στα παραπάνω. Μια ματιά σε περίπου 300.000 παιδιά που γεννήθηκαν στην Καλιφόρνια αποκάλυψε ότι η κατάσταση του διαβήτη της μητέρας επηρεάζει σημαντικά τη μελλοντική ανάπτυξη της ΔΕΠΥ του παιδιού.

Ο διαβήτης τύπου 1 της μητέρας αύξησε τον κίνδυνο κατά 57%.

Ο διαβήτης τύπου 2 της μητέρας αύξησε τον κίνδυνο κατά 43%.

Ο διαβήτης κύησης αύξησε τον κίνδυνο κατά 26% — αλλά μόνο εάν ο διαβήτης κύησης ήταν αρκετά σοβαρός ώστε να απαιτήσει φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης.

Δεν είναι μόνο οι μαμάδες. Μια ανάλυση του 2018 σε παιδιά από τη Σουηδία διαπίστωσε ότι ο πατρικός διαβήτης τύπου 1 ενέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ για τα παιδιά, ίσως ακόμη και τόσο υψηλό όσο ο διαβήτης της μητέρας.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν θεωρίες. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία του σπέρματος και των ωαρίων, καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου στη μήτρα, μεταξύ πολλών άλλων.

Και μερικές από αυτές τις γονικές επιδράσεις μπορεί να μην είναι καθόλου γενετικές. Η σουηδική μελέτη εικάζει ότι οι ενήλικες με διαβήτη είναι πιο πιθανό να στερηθούν σχετικά – με χαμηλότερο εισόδημα και ποσοστά απασχόλησης και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες – οικογενειακά χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε ότι συνδέονται επίσης με υψηλότερη επίπτωση ΔΕΠΥ.

Αντιμετώπιση ΔΕΠΥ και διαβήτη

Δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ και του διαβήτη ταυτόχρονα. Η οριστική καθοδήγηση για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), η οποία συνοψίζεται βοηθητικά από το CDC και υπάρχουν πολλοί πόροι στο διαδίκτυο για ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Αυτός δεν είναι ο χώρος για να περιγράψουμε λεπτομερώς τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τη ΔΕΠΥ, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο φαρμακευτική αγωγή όσο και ψυχοκοινωνικές θεραπείες. Το σημαντικό είναι να τονίσουμε πόσο η ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την υγεία τους.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ θα πρέπει να θεωρείται ως προτεραιότητα γλυκαιμικής διαχείρισης και σημαντικό μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής για τη βελτιστοποίηση της καρδιομεταβολικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών του διαβήτη.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις παρενέργειες των φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ. Αυτά τα χάπια είναι συχνά διεγερτικά που είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στον ύπνο ή στην όρεξη, και τα δύο ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη φροντίδα του σακχάρου στο αίμα. Το «φαινόμενο ανάκαμψης», το οποίο εμφανίζεται όταν η φαρμακευτική αγωγή για τη ΔΕΠΥ εξασθενεί και τα έντονα συμπτώματα επανέρχονται ξαφνικά, μπορεί να προκαλέσει βαριές βραδινές συνεδρίες υπερφαγίας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν με ινσουλίνη.

Ο Olivardia τονίζει, «Οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εκτελεστική λειτουργία, όπως ο κακός ύπνος, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κακή ιατρική υγεία επιβαρύνει μόνο ένα ήδη επιβαρυμένο γνωστικό σύστημα».

Ευτυχώς, υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των τροφών που συνιστάται να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη και ΔΕΠΥ. Η ζάχαρη, η οποία είναι τόσο προβληματική για τα άτομα με διαβήτη, έχει θεωρηθεί ότι προκαλεί υπερκινητικότητα σε άτομα με ΔΕΠΥ, αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτό. Ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν επίσης ότι μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, ειδικά μια δίαιτα που δίνει έμφαση στην άπαχη πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Η ίδια διατροφική στρατηγική είναι πιθανό να βοηθήσει και στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Για τα άτομα με αμφότερες τις παθήσεις, η ΔΕΠΥ και ο διαβήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, τόσο βιολογικά όσο και πρακτικά. Ίσως είναι καλύτερο να σταματήσετε να τα θεωρείτε διαφορετικά και άσχετα και να σκεφτείτε πώς η θεραπεία μιας πάθησης αντιμετωπίζει επίσης την άλλη.

Δείτε επίσης: Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;

Πηγή: Diabetes and ADHD – Diabetes Daily, glykouli.gr

  • ΔΕΠΥ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλιματική Αλλαγή: Οι ειδικοί προειδοποιούν πως «ο πληθυσμός απειλείται από μολυσματικές ασθένειες»
Κλιματική Αλλαγή: Οι ειδικοί προειδοποιούν πως «ο πληθυσμός απειλείται από μολυσματικές ασθένειες» 23 Νοεμβρίου 2022
ΕΟΠ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε πάνω από 230.000 Ευρωπαίους 24 Νοεμβρίου 2022
ΕΟΠ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε πάνω από 230.000 Ευρωπαίους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»

Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06

Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν

Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid
Υγεία
28/04/2026 - 23:37

Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Patient Talk
28/04/2026 - 19:48

1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo