ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;

Υγεία
Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;
Ο επίμονος αρρύθμιστος διαβήτης θα πρέπει να υποψιάζει ειδικούς και ασθενείς για ύπαρξη ενδογενούς συνδρόμου Cushing, ιδίως σε ασθενείς που έχουν χαρακτηριστικά της νόσου.
Δευτέρα, 14/11/2022 - 13:56
News4Health Team News4Health Team
Αν και η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι τόσο συχνή, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται εξαιτίας της είναι υψηλό.
Εκτός από το διαβήτη οι ασθενείς μεσύνδρομο Cushing είναι συνήθως παχύσαρκοι και υπερτασικοί, ενώ άλλοι πάσχουν και από οστεοπόρωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κλινικά κάθε νέα περίπτωση διαβήτη με χαρακτηριστικά υπερκορτιζολαιμίας ή μεταβολικού συνδρόμου, όπως δυσλιπιδαιμία.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις συχνότερες επιπλοκές του συνδρόμου Cushing. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλείται από την ανεξέλεγκτη έκκριση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης (ενδογενές σύνδρομο Cushing). Σε άλλους ανθρώπους προκαλείται από τη χρόνια έκθεση σε μεγάλες δόσεις γλυκοκορτικοειδών -φάρμακα που μοιάζουν με την κορτιζόλη και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (εξωγενές σύνδρομο Cushing).
Η λήψη αυτών αν και αναγκαία για κάποιες παθήσεις, προκαλεί πολλές παρενέργειες, μεταξύ άλλων και στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός δρ Σπύρος Αυλωνίτης, MD, MSc, Αναπληρωτής Διευθυντής Ζ' Κλινικής Ενδοκρινών Αδένων και Ε' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Saint Luc στις Βρυξέλλες και μέλος ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια, δύο μικρά όργανα στην κορυφή των νεφρών και μεταξύ άλλων βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, μειώνει τη φλεγμονή, ελέγχει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης και ρυθμίζει το πώς θα χρησιμοποιήσει το σώμα τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που λαμβάνει μέσω της σίτισης.
Η υπερβολική κορτιζόλη (υπερκορτιζολαιμία) οδηγεί σε όλο το φάσμα του μεταβολικού συνδρόμου και όχι μόνο σε σακχαρώδη διαβήτη (κοιλιακή παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση). Αν και δεν σχετίζεται απαραίτητα με την υπερκορτιζολαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία αυτού.
Από 20% έως 45% των ασθενών με ενδογενές σύνδρομο Cushing έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το 10% έως 30% έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, οπότε ο συνολικός επιπολασμός των διαταραχών του μεταβολισμού της γλυκόζης μπορεί να πλησιάσει το 75%. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της υπερκορτιζολαιμίας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης στο σύνδρομο Cushing μπορεί να είναι επίσης συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη και της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης που προκαλείται από την περίσσεια γλυκοκορτικοστεροειδών, εξαιτίας της επίδρασής τους στο ήπαρ, στους σκελετικούς μυς και στον λιπώδη ιστό.
Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο έχουν ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προϊδεάσουν τους ειδικούς για την ύπαρξή του.
Τέτοια είναι η συσσώρευση λιπώδους ιστού γύρω από τη μέση (κεντρική παχυσαρκία), στο άνω μέρος της πλάτης που προκαλεί παραμόρφωση (καμπούρα), και στο πρόσωπο το οποίο έχει στρογγυλό σχήμα (φεγγαροπρόσωποι).
Το λίπος, όμως, περιορίζεται μόνο σε αυτά τα σημεία. Τα χέρια και τα πόδια των ασθενών είναιαδύνατα. Στο δέρμα τους, το οποίο είναι λεπτό και ευαίσθητο στις μελανιές,παρουσιάζονται κόκκινες και ιώδεις ραγάδες, κυρίως στην κοιλιά, τους μηρούς και γύρω από το στήθος.
Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ακμή και έντονη τριχοφυΐα. Βεβαίως, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν και άτομα που δεν πάσχουν από το σύνδρομο Cushing. Και εκεί έγκειται η δυσκολία διάγνωσής του.
Υπάρχουν και ασθενείς με υποκλινικό σύνδρομο Cushing. Αυτοί έχουν υπερκορτιζολαιμία, αλλά ηπιότερου βαθμού και δεν εμφανίζουν τα συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά. Ένα ποσοστό μόνο παρουσιάζει σε βάθος χρόνου κλινικά συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου.
Εξαιτίας της αδυναμίας, λοιπόν, διάγνωσης μόνο με κλινική εξέταση, ο μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης της υποψίας ενδογενούς συνδρόμου Cushing είναι η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Κάποιες από τις εξετάσεις που διενεργούνται, είναι η δοκιμασία κορτιζόλης ούρων 24 ωρών, η δοκιμασία κορτιζόλης αίματος και η δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όταν από τα αποτελέσματα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του συνδρόμου, ο ασθενής παραπέμπεται σε περαιτέρω εξετάσεις για τη διερεύνηση της αιτίας που το προκαλεί. «Το ενδογενές σύνδρομο Cushing μπορεί να προκληθεί είτε από αδένωμα της υπόφυσης που εκκρίνει αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (ACTH) είτε από την παρουσία όγκου στα επινεφρίδια που εκκρίνει κορτιζόλη είτε, σπανιότερα, σε έκτοπο όγκο που παράγει ACTH. Περίπου το 5-30% των ασθενών με υποκλινικό σύνδρομο Cushing έχει αδένωμα επινεφριδίων σύμφωνα με μελέτες», διευκρινίζει ο δρ. Αυλωνίτης.
«Η υπερέκκριση κορτιζόλης στο ενδογενές σύνδρομο Cushing που προκαλείται από κακοήθη όγκο ή κάποιο αδένωμα επινεφριδίου, μπορεί να θεραπευτεί οριστικά μόνο με την αφαίρεση του επινεφριδίου. Σήμερα, οι επεμβάσεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική τεχνική, η οποία πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών που ελαχιστοποιούν τον πόνο, μειώνουν το χρόνο νοσηλείας σε 1 έως 2 ημέρες, αφού περιορίζουν στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών.
Μόνο με την επινεφριδεκτομή οι ασθενείς μπορούν να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις του συνδρόμου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, και να ζήσουν μια πολύχρονη και ποιοτική ζωή.
Εν κατακλείδι κρίνεται φρόνιμο σε ασθενείς με επίμονο και αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη να πραγματοποιείται έλεγχος για σύνδρομο Cushing, αλλά και σε όσους έχουν αδένωμα επινεφριδίου, δηλαδή έναν όγκο που ανευρίσκεται τυχαία μέσω απεικονιστικής εξέτασης (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κ.ά.) για άλλη αιτία, σε παιδιά με μη φυσιολογική ανάπτυξη, σε άτομα που έχουν χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν σύνδρομο Cushing και σε ασθενείς με ασυνήθιστες παθήσεις για την ηλικία τους, όπως οστεοπόρωση και υπέρταση», καταλήγει ο δρ Αυλωνίτης.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: Ενημέρωση του κοινού από τις Επιστημονικές Εταιρείες

Τελευταία τροποποίηση στις 14/11/2022 - 12:44
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ CUSHING
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι κύριες μορφές του και τρόποι αντιμετώπισης
Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι κύριες μορφές του και τρόποι αντιμετώπισης 14 Νοεμβρίου 2022
Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται; 14 Νοεμβρίου 2022
Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του
Υγεία
20/10/2026 - 00:07

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του

Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01

Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:47

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες
Patient Talk
08/10/2026 - 20:32

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Υγεία
21/10/2026 - 07:28
Μήνας γεμάτος δράσεις για την «Απεριόριστη Ανάσα» ο Σεπτέμβριος - Ο τελικός απολογισμός
Patient Talk
21/10/2026 - 03:41
Νέα δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα
Υγεία
21/10/2026 - 00:06
Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν απλή και αποτελεσματική μέθοδο απομάκρυνσης μικροπλαστικών από το νερό
Διατροφή
20/10/2026 - 22:21
Σε ποιους φορείς παιδικής φροντίδας και υγείας θα κατευθυνθούν τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου του ΑΝΤ1
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 21:04
Δέηση Ελπιδοφόρου υπέρ υγείας του Πάπα Λέοντα: «Να του χαρίσει ο Θεός πλήρη ίαση και μακροημέρευση»
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 20:39
Όταν το σώμα δεν ακούει: Τι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική κάνναβη στη σπαστικότητα
Health Talk
20/10/2026 - 19:47
Περισσότεροι από 22.000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα από μη μεταδοτικές ασθένειες
Υγεία
20/10/2026 - 19:07
Τι αποκαλύπτει Ελληνική έρευνα για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και την καινοτόμα μέθοδο OsteoStrong
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2026 - 18:44
Πως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με τις δομές υγείας
Digital Health
20/10/2026 - 18:18
Γιατροί του Κόσμου και ΔΕΗ σε κοινή δράση για την ενεργό και υγιή γήρανση στην Κοζάνη
Υγεία
20/10/2026 - 17:51
Νέο καμπανάκι από την Greenpeace για τη βιοποικιλότητα: «Απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων "30x30"»
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 17:24
Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός εντός ΕΔΟΕΑΠ
Υγεία
20/10/2026 - 16:46
«ΡεύΜΑζην»: Διάλογος γιατρών και ασθενών με ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
20/10/2026 - 16:28
Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με άρωμα... Γαλλίας
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 16:13
Ακουστικά μείωσης θορύβου στο χειρουργείο: Πώς μειώνουν τη ναυτία και τον έμετο μετά την επέμβαση
Υγεία
20/10/2026 - 15:58
Ημερίδα στο Επιμελητήριο Τρικάλων για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 15:34
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς η ψυχοθεραπεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού
Ψυχική Υγεία
20/10/2026 - 15:17
Αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων αρθρώσεων με ραδιενεργό αρθροϋμενόλυση
Health Talk
20/10/2026 - 14:48
Συστατικό της σόγιας ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Υγεία
20/10/2026 - 14:00
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
H τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει νέους δρόμους για εξατομικευμένα καρδιαγγειακά εμφυτεύματα
Υγεία
20/10/2026 - 12:00
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Καρκίνος παγκρέατος: Νέα στοχευμένη θεραπεία παρατείνει την επιβίωση - Πρόσβαση για τους ασθενείς και στην Ελλάδα
Υγεία
20/10/2026 - 10:29
Ζωμός από κόκαλα ή συμπληρώματα κολλαγόνου; Τα πιθανά οφέλη για αρθρώσεις, οστά, δέρμα και έντερο
Διατροφή
20/10/2026 - 10:00
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο από μία selfie
Digital Health
20/10/2026 - 09:00
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Παλαιοχώρι Μάνδρας
Υγεία
20/10/2026 - 07:21
EnEarth και Πάνθηρες Καβάλας μαζί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
20/10/2026 - 03:42
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του
Υγεία
20/10/2026 - 00:07
Στένωση καρωτίδων αρτηριών: Η «σιωπηλή νόσος» που οδηγεί σε εγκεφαλικό
Health Talk
19/10/2026 - 22:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/10/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
Η χρήση αντιβιοτικών από την παιδική ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση του ευερέθιστου εντέρου στην ενήλικη ζωή
Υγεία
19/10/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo