ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;

Υγεία
Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;
Ο επίμονος αρρύθμιστος διαβήτης θα πρέπει να υποψιάζει ειδικούς και ασθενείς για ύπαρξη ενδογενούς συνδρόμου Cushing, ιδίως σε ασθενείς που έχουν χαρακτηριστικά της νόσου.
Δευτέρα, 14/11/2022 - 13:56
News4Health Team News4Health Team
Αν και η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι τόσο συχνή, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται εξαιτίας της είναι υψηλό.
Εκτός από το διαβήτη οι ασθενείς μεσύνδρομο Cushing είναι συνήθως παχύσαρκοι και υπερτασικοί, ενώ άλλοι πάσχουν και από οστεοπόρωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κλινικά κάθε νέα περίπτωση διαβήτη με χαρακτηριστικά υπερκορτιζολαιμίας ή μεταβολικού συνδρόμου, όπως δυσλιπιδαιμία.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις συχνότερες επιπλοκές του συνδρόμου Cushing. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλείται από την ανεξέλεγκτη έκκριση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης (ενδογενές σύνδρομο Cushing). Σε άλλους ανθρώπους προκαλείται από τη χρόνια έκθεση σε μεγάλες δόσεις γλυκοκορτικοειδών -φάρμακα που μοιάζουν με την κορτιζόλη και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (εξωγενές σύνδρομο Cushing).
Η λήψη αυτών αν και αναγκαία για κάποιες παθήσεις, προκαλεί πολλές παρενέργειες, μεταξύ άλλων και στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός δρ Σπύρος Αυλωνίτης, MD, MSc, Αναπληρωτής Διευθυντής Ζ' Κλινικής Ενδοκρινών Αδένων και Ε' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Saint Luc στις Βρυξέλλες και μέλος ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια, δύο μικρά όργανα στην κορυφή των νεφρών και μεταξύ άλλων βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, μειώνει τη φλεγμονή, ελέγχει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης και ρυθμίζει το πώς θα χρησιμοποιήσει το σώμα τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που λαμβάνει μέσω της σίτισης.
Η υπερβολική κορτιζόλη (υπερκορτιζολαιμία) οδηγεί σε όλο το φάσμα του μεταβολικού συνδρόμου και όχι μόνο σε σακχαρώδη διαβήτη (κοιλιακή παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση). Αν και δεν σχετίζεται απαραίτητα με την υπερκορτιζολαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία αυτού.
Από 20% έως 45% των ασθενών με ενδογενές σύνδρομο Cushing έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το 10% έως 30% έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, οπότε ο συνολικός επιπολασμός των διαταραχών του μεταβολισμού της γλυκόζης μπορεί να πλησιάσει το 75%. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της υπερκορτιζολαιμίας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης στο σύνδρομο Cushing μπορεί να είναι επίσης συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη και της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης που προκαλείται από την περίσσεια γλυκοκορτικοστεροειδών, εξαιτίας της επίδρασής τους στο ήπαρ, στους σκελετικούς μυς και στον λιπώδη ιστό.
Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο έχουν ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προϊδεάσουν τους ειδικούς για την ύπαρξή του.
Τέτοια είναι η συσσώρευση λιπώδους ιστού γύρω από τη μέση (κεντρική παχυσαρκία), στο άνω μέρος της πλάτης που προκαλεί παραμόρφωση (καμπούρα), και στο πρόσωπο το οποίο έχει στρογγυλό σχήμα (φεγγαροπρόσωποι).
Το λίπος, όμως, περιορίζεται μόνο σε αυτά τα σημεία. Τα χέρια και τα πόδια των ασθενών είναιαδύνατα. Στο δέρμα τους, το οποίο είναι λεπτό και ευαίσθητο στις μελανιές,παρουσιάζονται κόκκινες και ιώδεις ραγάδες, κυρίως στην κοιλιά, τους μηρούς και γύρω από το στήθος.
Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ακμή και έντονη τριχοφυΐα. Βεβαίως, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν και άτομα που δεν πάσχουν από το σύνδρομο Cushing. Και εκεί έγκειται η δυσκολία διάγνωσής του.
Υπάρχουν και ασθενείς με υποκλινικό σύνδρομο Cushing. Αυτοί έχουν υπερκορτιζολαιμία, αλλά ηπιότερου βαθμού και δεν εμφανίζουν τα συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά. Ένα ποσοστό μόνο παρουσιάζει σε βάθος χρόνου κλινικά συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου.
Εξαιτίας της αδυναμίας, λοιπόν, διάγνωσης μόνο με κλινική εξέταση, ο μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης της υποψίας ενδογενούς συνδρόμου Cushing είναι η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Κάποιες από τις εξετάσεις που διενεργούνται, είναι η δοκιμασία κορτιζόλης ούρων 24 ωρών, η δοκιμασία κορτιζόλης αίματος και η δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όταν από τα αποτελέσματα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του συνδρόμου, ο ασθενής παραπέμπεται σε περαιτέρω εξετάσεις για τη διερεύνηση της αιτίας που το προκαλεί. «Το ενδογενές σύνδρομο Cushing μπορεί να προκληθεί είτε από αδένωμα της υπόφυσης που εκκρίνει αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (ACTH) είτε από την παρουσία όγκου στα επινεφρίδια που εκκρίνει κορτιζόλη είτε, σπανιότερα, σε έκτοπο όγκο που παράγει ACTH. Περίπου το 5-30% των ασθενών με υποκλινικό σύνδρομο Cushing έχει αδένωμα επινεφριδίων σύμφωνα με μελέτες», διευκρινίζει ο δρ. Αυλωνίτης.
«Η υπερέκκριση κορτιζόλης στο ενδογενές σύνδρομο Cushing που προκαλείται από κακοήθη όγκο ή κάποιο αδένωμα επινεφριδίου, μπορεί να θεραπευτεί οριστικά μόνο με την αφαίρεση του επινεφριδίου. Σήμερα, οι επεμβάσεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική τεχνική, η οποία πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών που ελαχιστοποιούν τον πόνο, μειώνουν το χρόνο νοσηλείας σε 1 έως 2 ημέρες, αφού περιορίζουν στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών.
Μόνο με την επινεφριδεκτομή οι ασθενείς μπορούν να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις του συνδρόμου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, και να ζήσουν μια πολύχρονη και ποιοτική ζωή.
Εν κατακλείδι κρίνεται φρόνιμο σε ασθενείς με επίμονο και αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη να πραγματοποιείται έλεγχος για σύνδρομο Cushing, αλλά και σε όσους έχουν αδένωμα επινεφριδίου, δηλαδή έναν όγκο που ανευρίσκεται τυχαία μέσω απεικονιστικής εξέτασης (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κ.ά.) για άλλη αιτία, σε παιδιά με μη φυσιολογική ανάπτυξη, σε άτομα που έχουν χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν σύνδρομο Cushing και σε ασθενείς με ασυνήθιστες παθήσεις για την ηλικία τους, όπως οστεοπόρωση και υπέρταση», καταλήγει ο δρ Αυλωνίτης.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: Ενημέρωση του κοινού από τις Επιστημονικές Εταιρείες

Τελευταία τροποποίηση στις 14/11/2022 - 12:44
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ CUSHING
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι κύριες μορφές του και τρόποι αντιμετώπισης
Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι κύριες μορφές του και τρόποι αντιμετώπισης 14 Νοεμβρίου 2022
Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται; 14 Νοεμβρίου 2022
Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48

Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες

Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα
Patient Talk
25/08/2026 - 15:24

Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44
Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00
Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07
ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου
Pharma Policy
21/09/2026 - 23:00
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: Παραμένει πρόεδρος η Καίτη Αντωνοπούλου
Patient Talk
21/09/2026 - 22:00
Μιφεπριστόνη: Πιο αποτελεσματική επείγουσα αντισύλληψη με λιγότερες παρενέργειες
Υγεία
21/09/2026 - 21:00
Τιμολογική πολιτική Τραμπ για τα φάρμακα: Διαρροές εγείρουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο εκτός ΗΠΑ
Pharma Policy
21/09/2026 - 20:46
Εργασία με τεχνητό λίθο: Ο σοβαρός κίνδυνος για τους πνεύμονες
Υγεία
21/09/2026 - 20:00
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει πολλά
Επικαιρότητα
21/09/2026 - 19:59
Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 19:00
ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:55
Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28
Γιατί ο χρόνος μοιάζει να περνά πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
Ψυχική Υγεία
21/09/2026 - 18:00
Βρωμιδρωσία: Όταν η έντονη οσμή του σώματος δεν είναι απλώς θέμα κακής υγιεινής
Υγεία
21/09/2026 - 17:00
Γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον εγκέφαλο
Υγεία
21/09/2026 - 16:23
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
«Προσωπικός Βοηθός»: Η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεση άρση των αποκλεισμών για άτομα με αναπηρία
Patient Talk
21/09/2026 - 15:30
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας για τη σήψη
Υγεία
21/09/2026 - 15:00
Δωρεά οργάνων: Τέσσερις δότες χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους μας μέσα σε μια μέρα
Υγεία
21/09/2026 - 14:50
Συστηματική άσκηση: Μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη της σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
21/09/2026 - 14:19
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής
Health Talk
21/09/2026 - 13:17
Μιλάτε στον ύπνο σας; Ψυχολόγος εξηγεί τι συμβαίνει στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
21/09/2026 - 12:54
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo