News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022

Μέτριας – βαριάς μορφής ψωρίαση: Γνωρίστε και αξιολογήστε την ψωρίαση σας

News4Health TeamNews4Health Team
393
Μέτριας – βαριάς μορφής ψωρίαση: Γνωρίστε και αξιολογήστε την ψωρίαση σας

Η Μαρίνα Παπουτσάκη MD, PhD, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισιων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» περιγράφει στο News4Health πως αξιολογείται η βαρύτητα της ψωρίασης.

Η ψωρίαση μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή σοβαρής μορφής. Η βαρύτητά της δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από την έκταση των ψωριασικών βλαβών στο σώμα (το ποσοστό του σώματος που καλύπτουν οι ψωριασικές βλάβες) αλλά και από τον αντίκτυπο που έχει στην ποιότητα  ζωής του ασθενούς.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% - 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα νόσος, η οποία εκδηλώνεται με ερυθηματώδεις, στρογγυλές πλάκες με σαφή όρια που μπορεί να συνενώνονται μεταξύ τους και είναι να καλυμμένες με λευκόχροα ή αργυρόχροα λέπια. Οι ψωριασικές πλάκες οφείλονται στον υπερβολικό πολλαπλασιαμό των δερματικών κυττάρων, τα κερατινοκύτταρα. Η συχνότερη κλινική μορφή της νόσου είναι η αποκαλούμενη «κοινή ψωρίαση», ή ψωρίαση κατά πλάκας. Από αυτόν τον τύπο ψωρίασης πάσχει το 85–90% του συνόλου των ασθενών με ψωρίαση.

ψωρίαση άρθρο

Ο δείκτης PASI (Psoriasis Area and Severity Index, Δείκτης έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης)

Για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ψωρίασης χρησιμοποιείται ο δείκτης PASI οποίος αξιολογεί και ποσοτικοποιεί την έκταση της προσβεβλημένης από την ψωρίαση επιφάνειας του σώματος και τη σοβαρότητα των βλαβών αξιολογώντας ταυτόχρονα το ερύθημα, τη διήθηση και την απολέπιση ανά ανατομική περιοχή του σώματος. Αποδίδει μια βαθμολογία από 0 (καθόλου ψωρίαση) έως 72 (σοβαρή ψωρίαση).

Η ψωρίαση ήπιας – μέτριας μορφής βαθμολογείται με τον δείκτη PASI μεταξύ 0 και 10 ενώ η ψωρίαση μέτριας – σοβαρής μορφής αφορά βαθμολογίες PASI που υπερβαίνουν το 10. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η σοβαρότητα της ψωρίασης δεν μετράται με την έκταση κάλυψης των δερματικών βλαβών, αλλά από το σημείο στο οποίο εντοπίζονται οι ψωριασικές βλάβες. Στις περιπτώσεις που η ψωρίαση εμφανίζεται σε πιο «ευαίσθητες» περιοχές, όπως τα χέρια, τα πόδια, το τριχωτό της κεφαλής και τα γεννητικά όργανα ή στις περιπτώσεις στις οποίες επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των πασχόντων, η ψωρίαση  θεωρείται μέτριας – σοβαρής μορφής. Η επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση αξιολογείται από ένα δείκτη αξιολόγησης της επίπτωσης στην ψυχολογική και κοινωνική ζωή τους, τον δείκτη DLQI (Dermatology Life Quality Index).

ψωρίαση άρθρο

Η πρόοδος της επιστήμης έχει συμβάλει σημαντικά στην επεξήγηση πολλών μηχανισμών που ενεργοποιούν την ψωρίαση, ακόμα όμως κάποια  ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

  • Η ψωρίαση είναι συστηματική νόσος ή νόσος του επιθηλίου;
  • Η φλεγμονώδης διεργασία αρχίζει από το δέρμα  ή οφείλεται σε ανοσολογικές διαταραχές;
  • Τι βαρύτητα έχουν οι γενετικοί παράγοντες έναντι των περιβαλλοντικών στην εκδήλωση της νόσου;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψωρίαση οφείλεται σε περισσότερους από έναν παράγοντες.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η επίπτωση της νόσου είναι μεγαλύτερη μεταξύ των συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ μεταξύ διδύμων ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος.

Σε μελέτες έχουν ταυτοποιηθεί 9 χρωμοσωμικές περιοχές που σχετίζονται με την ψωρίαση. Ονομάζονται γενετικοί τόποι προδιάθεσης για την ψωρίαση (PSORS) και αριθμούνται από 1 - 9. Ο κύριος καθοριστικός γενετικός παράγοντας είναι ο τόπος PSORS 1, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 35% - 50% της κληρονομικότητας της νόσου. Επίσης, έχει ήδη αποδειχθεί με βεβαιότητα από τη δεκαετία του 1970 ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πράγματι, σε πλήθος μελετών έχει εντοπιστεί αυξημένος αριθμός ανοσοκυττάρων σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, γεγονός που αποδεικνύει τον πιθανό ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίζουν οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος στην εμφάνιση της ψωρίασης. Στη φλεγμονώδη διαδικασία εμπλέκονται πολυάριθμες ουσίες, που ονομάζονται κυτταροκίνες και αποτελούν ερεθιστικό παράγοντα για τη φλεγμονή.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας της νόσου, καλό είναι οι ασθενείς να πραγματοποιούν συχνά δερματολογικές εξετάσεις και να προγραμματίζουν τις επισκέψεις στον δερματολόγο, προκειμένου να έχουν τη νόσο υπό έλεγχο και να βελτιώνεται η συμμόρφωση στη θεραπεία.

Health ανα Tag:
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΑΡΘΡΟ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AMGEN Hellas: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της στα αυτοάνοσα νοσήματα

AMGEN Hellas: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της στα αυτοάνοσα νοσήματα

H Amgen Hellas επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων

News4Health TeamNews4Health Team
Το νέο πρόσωπο της Ογκολογίας!

Το νέο πρόσωπο της Ογκολογίας!

Γράφει ο Παππής Χαρίλαος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ογκολογίας & Παχυσαρκίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

News4Health TeamNews4Health Team
Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος

Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος

Αρνητικό αντίκτυπο έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις στον μαθητικό πληθυσμό, με συνέπεια να επηρεάζονται ιδιαίτερα η σχολική πρόοδος, η κοινωνικοποίηση, αλλά και η αυτοεκτίμηση.  
News4Health TeamNews4Health Team
Δρ Κοντοπύργιας: Καπνιστές και πρώην καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα – Σημαντικότερη «άμυνα» ο έγκαιρος προσυμπτωματικός έλεγχος

Δρ Κοντοπύργιας: Καπνιστές και πρώην καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα – Σημαντικότερη «άμυνα» ο έγκαιρος προσυμπτωματικός έλεγχος

Η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε ποσοστό καπνιστών. Με τις νέες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα να ανέρχονται σε περίπου 10 χιλιάδες ετησίως, ο έγκαιρος προσυμπτωματικός έλεγχος θα μπορούσε να σώσει τις ζωές χιλιάδων, όπως εξηγεί με άρθρο του στο News4Health, ο Πνευμονολόγος Κοντοπύργιας Γεώργιος MD,MSc,FCCP.

News4Health TeamNews4Health Team

Newsroom

  • Affidea και Vodafone συνεργάζονται και προσφέρουν εκπτώσεις σε προγράμματα υγείας

    26/01/2023 - 16:59
  • ΕΟΔΥ: 168 θάνατοι από κορονοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    26/01/2023 - 16:17
  • Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Oδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα

    26/01/2023 - 16:00
  • Φαρμακαποθηκες: Παράλληλες εξαγωγές και μειωμένη διάθεση φαρμάκων στη χώρα οι αιτίες των ελλείψεων - Τι καταγγέλλουν

    26/01/2023 - 15:38
  • Ge HealthCare: Νέα γυναίκα CFO για την Ανατολική Ευρώπη

    26/01/2023 - 14:02
  • Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Αποτελεσματική πρόληψη της νόσου - Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

    26/01/2023 - 13:15
  • Νόσος στελέχους: Αντιμετώπιση με stent ή bypass - Ποια μέθοδος είναι πιο ασφαλής

    26/01/2023 - 12:25
  • Λινού: «Κύμα» ιώσεων και τον Φλεβάρη και Μάρτη – Απαραίτητη η μάσκα για τα παιδιά στα σχολεία

    26/01/2023 - 11:29
  • Επιστολή «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά

    26/01/2023 - 10:55
  • Έρευνα: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει κατά 90% την άνοια στους ηλικιωμένους

    26/01/2023 - 10:29

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo