ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάπι άμβλωσης: Tι είναι και πώς επιδρά η μη επεμβατική μέθοδος έκτρωσης

Υγεία
Χάπι άμβλωσης: Tι είναι και πώς επιδρά η μη επεμβατική μέθοδος έκτρωσης
Το χάπι της άμβλωσης είναι ένας από τους τρόπους διακοπής της εγκυμοσύνης που δεν είναι διαδεδομένος στην Ελλάδα. Πόσο ασφαλές είναι όμως. Μετά το 2020, ο πιο συνηθισμένος τρόπος να διακόψεις μια εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ είναι μέσω φαρμάκων παρά μέσω χειρουργικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.
Δευτέρα, 26/09/2022 - 15:27
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Αυτό ωστόσο είναι μια πραγματικότητα που ισχύει στις ΗΠΑ. Το χάπι της άμβλωσης συνήθως περιλαμβάνει τον συνδυασμό δύο φαρμάκων. Η μιφεπριστόνη, η οποία εγκρίθηκε το 2000 από τις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία τερματίζει τα κύτταρα της εγκυμοσύνης από την ανάπτυξη και την αντιγραφή. Αυτό το χάπι πρέπει να ληφθεί δύο μέρες μετά από τη λήψη μισοπροστόλης, ένα φάρμακο το οποίο φέρνει έντονες κράμπες το οποίο απορρίπτει τον ιστό της μήτρας.

Το χάπι της άμβλωσης θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και μύθοι γύρω από αυτό. Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται τόσο όσο στο εξωτερικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά το χάπι για την άμβλωση μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά επιβεβαιώνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μέχρι και την 14η εβδομάδα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι φαρμακευτικές αμβλώσεις είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές μέχρι την 13η με 15η εβδομάδα. Γιατροί και ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σαφές χρονικό όριο κατά το οποίο το χάπι της άμβλωσης είναι αποτελεσματικό για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, ωστόσο, σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, συνήθως απαιτούνται υψηλότερες δόσεις.

Τονίζεται ότι η σύσταση των 10 εβδομάδων από την FDA δεν είναι υποχρεωτική, οπότε οι γιατροί είναι ελεύθεροι να συνταγογραφήσουν το εν λόγω χάπι και αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον ο νόμος δεν τους το απαγορεύει. Πόσες δόσεις χαπιού άμβλωσης χρειάζονται Οι γυναίκες που στρέφονται προς την φαρμακευτική άμβλωση, στις εννέα ή περισσότερες εβδομάδες κύησης, ενδέχεται να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις του δευτέρου χαπιού του φαρμακευτικού σχήματος και συγκεκριμένα της μισοπροστόλης, προκειμένου να δουν την εγκυμοσύνη τους να τερματίζεται πλήρως.

Το πρωτόκολλο συνιστά τη λήψη τριών ή τεσσάρων χαπιών μισοπροστόλης, περίπου τρεις ώρες μετά την λήψη της αρχικής δόσης και τη διαδοχική επανάληψη αυτής της διαδικασίας, κάθε τρεις ώρες, μέχρι να συμβεί η αποβολή. Όταν συμβεί η αποβολή, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα από τα ακόλουθα σημάδια, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης τους: Αιμορραγία Αποβολή σαρκώδους ιστού Αποβολή του ίδιου του εμβρύου Τα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης δεν απαιτούν υψηλότερες δόσεις μιφεπριστόνης, το πρώτο χάπι του φαρμακευτικού σχήματος της άμβλωσης. Συγκεκριμένα, η συνιστώμενη δόση μιφεπριστόνης μειώθηκε από τρία χάπια σε ένα, το 2016, όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επιπλέον χάπια δεν προκαλούσαν διαφορετική απόκριση του οργανισμού. Αν και το χάπι άμβλωσης διατίθεται στην Ελλάδα περίπου 20 χρόνια, δεν ακούμε τόσο συχνά γι’ αυτή την επιλογή. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, την πιο συχνή παρανόηση: Δεν είναι το ίδιο με το χάπι της επόμενης μέρας. Είναι μία μέθοδος άμβλωσης, που μπορείς να ακολουθήσεις μόνο στην περίπτωση, που θες να τερματίσεις μία επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη. Μάλιστα, είναι αρκετά κρίμα που δεν την γνωρίζουμε, αφού θεωρείται ασφαλής και έχει αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Τι είναι το χάπι άμβλωσης

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα, αλλά δύο χάπια. Ένα μιφεπριστόνης και ένα μισοπροστόλης. Ο λόγος, για να το προτιμήσεις είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να τερματίσεις την εγκυμοσύνη, χωρίς κάποια επέμβαση, που ίσως σε αγχώνει περισσότερο. Επιπλέον, συχνά θεωρείται ένας αρκετά πιο φυσικός τρόπος άμβλωσης, που ομοιάζει με την αποβολή. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, έχει οριστεί ότι μπορείς να το λάβεις μόνο εντός ενός νοσοκομείου ή μαιευτηρίου, ώστε να παρακολουθούνται πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον, αν και η δράση του μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέχρι τις έντεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, αποτελεί επιλογή μόνο μέχρι την ένατη εβδομάδα.

Όσο για τις πιθανότητες επιτυχίας; Σύμφωνα με στοιχεία του Planned Parenthood, αν το πάρεις μέχρι τις οχτώ εβδομάδες, έχεις 98% πιθανότητες επιτυχίας, ενώ στις οκτώ με εννιά οι πιθανότητες είναι 96%. Πώς επιδρά Αν αποφασίσεις να κάνεις φαρμακευτική άμβλωση, πρώτα λαμβάνεις τη μιφεπριστόνη και περιμένεις περίπου 36 ώρες (μπορεί ο γιατρός να κρίνει ότι χρειάζεται λιγότερος ή περισσότερος χρόνος), για να πάρεις τη μισοπροστόλη. Όταν λάβεις τη μιφεπριστόνη, αυτή μπλοκάρει την παραγωγή προγεστερόνης, μίας απαραίτητης για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης ορμόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμβρυο να αποκολληθεί από το τείχος της μήτρας. Αργότερα, η μισοπροστόλη θα προξενήσει σπασμούς, οι οποίοι οδηγούν στο άδειασμα της μήτρας.

Στην πρώτη φάση, της μιφεπριστόνης, η πλειοψηφία δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να προκαλέσει ναυτίες ή ήπια αιμορραγία. Η μισοπροστόλη, όπως είπαμε, αδειάζει τη μήτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί για μία με τέσσερις ώρες κράμπες και αιμορραγία ίδιου μεγέθους με αυτό της περιόδου. Σε λιγότερες περιπτώσεις, έχουν καταγράφει συμπτώματα, που θυμίζουν μία πιο βαριά περίοδο, όπως μεγαλύτεροι πόνοι, περισσότερη αιμορραγία (όση έχεις όταν χρειάζεσαι μεγάλη σερβιέτα) και ναυτία. Σε αυτή τη φάση, είναι φυσικό να δεις και ιστούς ή σβόλους αίματος. Συνήθως η αιμορραγία αρχίζει να υποχωρεί σε τέσσερις με πέντε ώρες, αλλά ίσως πάρει και λίγο περισσότερο. Είναι πιθανό, μάλιστα, να βλέπεις λίγο αίμα και μέχρι τρεις εβδομάδες μετά την άμβλωση.

Οι κράμπες θα κρατήσουν μία με δύο μέρες, αλλά σταδιακά θα είναι λιγότερο έντονες. Σε περίπτωση που θες κάτι να μειώσει τον πόνο ή τη ναυτία, ζήτησε την γνώμη του γιατρού σου. Ωστόσο, απέφυγε σίγουρα την ασπιρίνη, γιατί θα προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία. Λογικά, ο γιατρός θα σου πει να τον επισκεφτείς σε μερικές εβδομάδες, ώστε να κάνεις εξετάσεις αίματος και υπέρηχο. Τόσο για να βεβαιωθείς ότι πράγματι τερματίστηκε η εγκυμοσύνη, όσο και για να ελέγξει τη γενικότερη υγεία σου. Σε περίπτωση, που η άμβλωση δεν πέτυχε, μπορείς να δοκιμάσεις ξανά με τον ίδιο τρόπο ή να συζητήσετε κάποια επεμβατική μέθοδο.

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει

Όπως είπαμε, οι περισσότεροι εμφανίζουν μόνο τα φυσιολογικά επακόλουθα, αιμορραγία και κράμπες. Ωστόσο, στις παρενέργειες μπορεί να είναι η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια, η ζαλάδα, η κόπωση και τα δέκατα. Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς αν είναι σε ελαφριά μορφή. Διαφορετικά θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, για την πιθανότητα να σου χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό. Οι πιθανότητες, βέβαια, να πάθεις μόλυνση είναι υπερβολικά μικρές. Συγκεκριμένα, οι μολύνσεις και οι αιμορραγίες, που οδηγούν σε νοσοκομείο, συναντώνται σε ποσοστό λιγότερο του 0,4% μετά το χάπι της άμβλωσης. Ποιες επιλογές άμβλωσης υπάρχουν Η κατανόηση των επιλογών άμβλωσης που υπάρχουν, θα σας βοηθήσει να κάνετε την πιο σωστή επιλογή για τον εαυτό σας, σε περίπτωση που θέλετε να διακόψετε την εγκυμοσύνη σας.

Έχετε κατά νου ότι υπάρχουν oι εξής επιλογές:

Ιατρική – φαρμακευτική άμβλωση

Χειροκίνητη αποβολή αναρρόφησης

Μηχανική αποβολή αναρρόφησης

Διαστολή και απόξεση

Διαστολή και Εκκένωση Επαγωγική άμβλωση

Πληροφορίες oneofus.gr και everydayheath.com

  • ΑΜΒΛΩΣΗ
  • ΕΚΤΡΩΣΗ
  • ΧΑΠΙ ΑΜΒΛΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς: Να μην μείνει κανείς ασθενής στο σκοτάδι καθώς βγαίνουμε στο φως
Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς: Να μην μείνει κανείς ασθενής στο σκοτάδι καθώς βγαίνουμε στο φως 26 Σεπτεμβρίου 2022
Το περιβάλλον που ζούμε επηρεάζει την υγεία μας με 6 τρόπους 26 Σεπτεμβρίου 2022
Το περιβάλλον που ζούμε επηρεάζει την υγεία μας με 6 τρόπους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση ακόμα και όταν κρίνεται ιατρικά απαραίτητη
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 12:00

Η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση ακόμα και όταν κρίνεται ιατρικά απαραίτητη

Ιστορικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία
Πολιτική Υγείας
12/04/2024 - 13:54

Ιστορικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

«Κόσμος»: Ιστορικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το δικαίωμα στην άμβλωση
Επικαιρότητα
12/04/2024 - 04:07

«Κόσμος»: Ιστορικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει το θέμα του χαπιού της άμβλωσης
Επικαιρότητα
13/12/2023 - 20:07

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει το θέμα του χαπιού της άμβλωσης

Επετράπη άμβλωση σε 11χρονο κοριτσάκι θύμα βιασμού από τον πατριό του, στο Περού
Επικαιρότητα
17/08/2023 - 17:26

Επετράπη άμβλωση σε 11χρονο κοριτσάκι θύμα βιασμού από τον πατριό του, στο Περού

Άμβλωση: Πόσο πιθανό είναι να επηρεάσει τη γονιμότητα
Υγεία
05/07/2022 - 13:41

Άμβλωση: Πόσο πιθανό είναι να επηρεάσει τη γονιμότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo