news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022

Τα θύματα ρατσισμού βιώνουν προβλήματα γνωστικής δυσλειτουργίας όταν μεγαλώνουν

News4Health TeamNews4Health Team
230
PEXELS PEXELS

O ρατσισμός για όποιον τον βιώνει, έχει επιπτώσεις για την υγεία και συμβάλει στην εθνική ανισότητα. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η εμπειρία του ρατσισμού συνδέεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή.

Αυτό ήταν το θεμελιώδες μήνυμα πίσω από δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν σε μία συνέντευξη τύπου στο Διεθνές Συνέδριο της Κοινότητας του Αλτσχάιμερ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κοινότητες όπως οι μαύροι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι Λατίνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ή άνοια», δήλωσε ο Carl Hill, PhD, ο οποίος ήταν συντονιστής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ότι οι γενετικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την άνοια λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας. «Είναι σημαντικό η επιστήμη να εξετάζει επίσης τις μοναδικές εμπειρίες εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια στην κοινωνία μας», δήλωσε ο Hill, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ένωσης για θέματα ισότητας και ένταξης της ποικιλομορφίας της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Ρατσισμός, Μνήμη και Γνώση σε Μεσήλικες Ασθενείς

Η Jennifer J. Manly, PhD, καθηγήτρια νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, παρουσίασε μια μελέτη σχετικά με την εμπειρία του ρατσισμού και τα σκορ μνήμης σε μια πολύ διαφορετική, μεσήλικη ομάδα.

«Υπάρχει ελάχιστη κατανόηση του πώς τα πολλαπλά επίπεδα ρατσισμού - συμπεριλαμβανομένου του ενδοπροσωπικού, θεσμικού και δομικού ρατσισμού - επηρεάζουν τη γνωστική γήρανση και τον κίνδυνο άνοιας», είπε η Manly κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ 1.095 συμμετεχόντων, το 19,5% ήταν λευκοί μη Λατίνοι (61% γυναίκες, μέση ηλικία 57 ετών), το 26,0% ήταν μαύροι μη Λατίνοι (63% γυναίκες, μέση ηλικία 56 ετών), το 32,3% ήταν αγγλόφωνοι Λατίνοι (66% γυναίκες, μέση ηλικία 50 ετών) και το 21,2% ήταν ισπανόφωνοι Latinx (68% γυναίκες, μέση ηλικία 58).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα Everyday Discrimination (ED) για τη μέτρηση της εμπειρίας του ατομικού ρατσισμού, την κλίμακα Major Discrimination (MD) για τη μέτρηση της εμπειρίας θεσμικού ρατσισμού και τον οικιακό διαχωρισμό της ομάδας απογραφής για τους γονείς ενός ατόμου για τη μέτρηση του οικιακού διαχωρισμού. Τα μέτρα έκβασης περιελάμβαναν το Digit Span για την αξιολόγηση της προσοχής και της μνήμης εργασίας και το Selective Reminding Test για την αξιολόγηση της επεισοδιακής μνήμης.

Η μελέτη βρήκε μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του ρατσισμού και της γνώσης. «Η συσχέτιση του διαπροσωπικού ρατσισμού με τη μνήμη αντιστοιχεί σε 3 χρόνια χρονολογικής ηλικίας και καθοδηγείται από μη Ισπανόφωνους μαύρους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, υπήρχε μια αξιόπιστη σχέση μεταξύ του θεσμικού ρατσισμού και των βαθμολογιών μνήμης μεταξύ των μη Ισπανόφωνων μαύρων συμμετεχόντων, σε βαθμό ώστε ο καθένας ανέφερε παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούσε στην επίδραση της ηλικίας περίπου 4,5 ετών στη μνήμη», είπε η Manly.

Ρατσισμός και Γνώση στους Ηλικιωμένους

Στη συνέντευξη Τύπου, η Kristen George, PhD, παρουσίασε αποτελέσματα από μια μελέτη ατόμων άνω των 90 ετών. «Οι φυλετικές ανισότητες στην άνοια έχουν χαρακτηριστεί καλά, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για τα γηραιότερα άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω. Αυτή η ομάδα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα του πληθυσμού και γίνεται ολοένα και πιο ποικιλόμορφη», δήλωσε ο Τζορτζ, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις.

Η ομάδα ενέγραψε 445 Ασιάτες, μαύρους, λατίνους, λευκούς και πολυφυλετικά άτομα που ήταν μέλη του Kaiser Permanente Βόρεια Καλιφόρνια, με μέση ηλικία τα 92,7 έτη. Χρησιμοποίησαν την Κλίμακα Μεγάλων Εμπειριών Διακρίσεων για να αξιολογήσουν τη διάκριση.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες με βάση το φύλο, τη φυλή και τις απαντήσεις στην κλίμακα των 10 στοιχείων. Η κατηγορία 1 περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό λευκούς άνδρες που είχαν αναφέρει διακρίσεις στο χώρο εργασίας, με κατά μέσο όρο δύο σημαντικές εμπειρίες διάκρισης. Η τάξη 2 αποτελούνταν από λευκές γυναίκες και μη λευκές που ανέφεραν ελάχιστες ή καθόλου διακρίσεις, με μέσο όρο 0 εμπειρίες. Η τάξη 3 περιελάμβανε όλους τους μη λευκούς συμμετέχοντες και ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερις εμπειρίες διάκρισης.

Χρησιμοποιώντας την κλάση 2 ως αναφορά, η εκτελεστική λειτουργία ήταν καλύτερη μεταξύ των ατόμων της τάξης 1 (βήτα = 0,28; 95% CI, 0,03-0,52) αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ της τάξης 3 και της τάξης 2. Η τάξη 1 είχε καλύτερη βασική σημασιολογική μνήμη από την τάξη 2 (βήτα = 0,33; 95% CI, 0,07-0,58) και τα άτομα στην κατηγορία 3 είχαν σημαντικά χειρότερη επίδοση από την κατηγορία 2 (βήτα = -0,24; 95% CI, -0,48 έως -0,00). Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στη βασική λεκτική ή επεισοδιακή μνήμη.

 

ΠΗΓΗ: medscape

Health ανα Tag:
  • ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
  • ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • ΓΝΩΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κικίλιας: «Η γνώση και η μόρφωση είναι το καλύτερο όπλο κατά του ρατσισμού»

Κικίλιας: «Η γνώση και η μόρφωση είναι το καλύτερο όπλο κατά του ρατσισμού»

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ. 

News4Health TeamNews4Health Team
Ανησυχητική έρευνα Ερυθρού Σταυρού: Η πανδημία προωθεί τον ρατσισμό στην Ασία

Ανησυχητική έρευνα Ερυθρού Σταυρού: Η πανδημία προωθεί τον ρατσισμό στην Ασία

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο νέος κορονοϊός προκαλεί διακρίσεις έναντι ευάλωτων κοινοτήτων στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των αλλοδαπών.

News4Health TeamΓιώργος Παπαϊωάννου
Έρευνα της CLEO για γνώσεις και αντιλήψεις του κόσμου για τον κορονοϊό

Έρευνα της CLEO για γνώσεις και αντιλήψεις του κόσμου για τον κορονοϊό

Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων - CLEO σου δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχεις στην έρευνα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις γνώσεις και τις αντιλήψεις του κόσμου για τον COVID-19.

News4Health TeamNews4Health Team
Οι βιοφαρμακευτικές δεν μένουν αμέτοχες στη μάχη κατά του ρατσισμού

Οι βιοφαρμακευτικές δεν μένουν αμέτοχες στη μάχη κατά του ρατσισμού

Οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες δε μένουν αμέτοχες στο αντιρατσιστικό κίνημα, καθώς κατανοούν την ευθύνη τους να στηρίξουν έμπρακτα την καταπολέμηση του ρατισμού.

News4Health TeamΓιώργος Παπαϊωάννου

Newsroom

  • Οδηγός για ασφαλείς διακοπές

    14/08/2022 - 11:00
  • Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

    14/08/2022 - 10:00
  • Συμβουλές για τη στήριξη των ηλικιωμένων που μένουν τον Αύγουστο στην πόλη

    14/08/2022 - 09:00
  • Ηλιακά εγκαύματα: SOS συμβουλές για την αντιμετώπιση τους

    14/08/2022 - 08:00
  • Το μακροχρόνιο όφελος της ορμονικής θεραπείας σε προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με καρκίνο μαστού

    13/08/2022 - 11:00
  • Κάταγμα πέους: Μην αφήσεις ούτε λεπτό να περάσει - Αντιμετώπισέ το άμεσα

    13/08/2022 - 10:00
  • Συμβουλές για να μη χάσετε τον ύπνο σας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

    13/08/2022 - 09:00
  • Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα

    13/08/2022 - 08:00
  • Τα 4+1 βέβαια σημάδια ότι έχεις αδύναμα κόκκαλα

    12/08/2022 - 19:17
  • Βρέθηκε η θεραπεία της τύφλωσης; Εμφύτευμα από δέρμα χοίρου αποκατέστησε την όραση σε τυφλούς

    12/08/2022 - 18:38

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED