ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα αναγνωριστικά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα κακοποίησης

Ψυχική Υγεία
Τα αναγνωριστικά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα κακοποίησης
Η ανατριχιαστική υπόθεση με την 28χρονη Αμερικανίδα νταντά που κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα βρέφος μόλις 8 μηνών, φέρνει στην επικαιρότητα τον προβληματισμό πολλών γονέων για το πώς μπορεί να γίνει αντιληπτή πιθανή κακοποίηση μικρότερων παιδιών όταν δεν υπάρχουν εμφανή σωματικά σημάδια.
Τρίτη, 24/10/2023 - 10:54
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η παιδική κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, συναισθηματική ή/και σεξουαλική και τα σημάδια για την κάθε μια από αυτές τις μορφές κακοποίησης μπορεί να διαφέρουν, επισημαίνουν οι ειδικοί, που παραθέτουν μια σειρά ενδείξεων και αλλαγών στην συμπεριφορά των παιδιών που πρέπει να κινητοποιήσει τους φροντιστές όταν τις παρατηρήσουν.

Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ανά κατηγορία

Η παλινδρόμηση της συμπεριφοράς του παιδιού σε ηλικία μικρότερη από αυτή που είναι, η διάθεση αδιαμαρτύρητης υποταγής ή η επιθετικότητα και η έλλειψη προσκόλλησης σε έναν φροντιστή είναι σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης, λένε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Τα σημάδια σωματικής κακοποίησης από την άλλη, περιλαμβάνουν ανεξήγητους τραυματισμούς όπως μώλωπες, σημάδια από δάγκωμα, γρατσουνιές, φόβο για τους συνήθεις φροντιστές και ξαφνικές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού.

Τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να φοβούνται τη σωματική επαφή, να δυσκολεύονται να καθίσουν ή να περπατήσουν και αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως ξαφνικά ξεκινήσουν να μιλάνε για το σεξ με λεπτομέρειες που δεν δικαιολογούνται ως γνώση στην ηλικία τους.

Ανεξήγητοι τραυματισμοί

Νήπια και βρέφη είναι σχεδόν φυσιολογικό να γυρίζουν σπίτι με μελανιές ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή καθώς εξελίσσουν τις κινητικές τους ικανότητες. Ωστόσο, εάν ένα παιδί έχει συχνά σημάδια σοβαρότερων τραυματισμών όπως εγκαύματα, δαγκωνιές, μώλωπες, σπασμένα κόκαλα ή μαυρισμένα μάτια, αυτό αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη ότι ίσως το παιδί κακοποιείται σωματικά.

Τραυματισμοί τέτοιας αιτιολογίας, λένε οι γιατροί, συνήθως παρατηρούνται σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος όπως η πλάτη, οι γλουτοί, ο κορμός ή οι μηροί τους.

Κάποιες φορές η μελανιά έχει περίεργο σχήμα που παραπέμπει στο σημάδι που θα άφηναν τα δάχτυλα κάποιου στο δέρμα.

Οι γιατροί προσθέτουν ότι πολύ συχνά τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα σωματικής κακοποίησης, ντύνονται ασύμβατα με την εποχή, δηλαδή φορούν ρούχα που δεν εκθέτουν σε κοινή θέα τα πόδια και τα χέρια τους, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια δική τους ή του θύτη, να μην φανούν τα σημάδια της κακοποίησης.

Φόβος για οικεία πρόσωπα

Ένα βρέφος ή νήπιο που έχει πέσει θύμα κακοποίησης στο περιβάλλον του σπιτιού του, συχνά αρνείται να επιστρέψει εκεί, και προσκολλάται σε κάποιον άλλο ενήλικα του περιβάλλοντος του όπως ένας δάσκαλος.

Σε κάποιον βαθμό, το να μην θέλει ένα μικρό παιδί να επιστρέψει σπίτι, εξηγείται αν δείχνει να διασκεδάζει στον χώρο του παιδικού σταθμού ή του σχολείου.

Ωστόσο, αν η συμπεριφορά του παιδιού δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας του να μην χάσει την διασκέδαση αλλά αντίθετα φαίνεται φοβισμένο, θυμωμένο ή αγχωμένο στην ιδέα να επιστρέψει σπίτι, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ξαφνικές αλλαγές στην συμπεριφορά

Είναι συνηθισμένο για ένα κακοποιημένο παιδί να αλλάζει αιφνίδια την συνηθισμένη του συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένα συνήθως δραστήριο και εξωστρεφές νήπιο μπορεί ξαφνικά να παρουσιάσει κοινωνική απόσυρση και να γίνει πολύ σιωπηλό. Ομοίως, κάποια παιδιά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, κρίσεις άγχους, φόβο ακόμα και κατάθλιψη.

Στα βρέφη και τα νήπια αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές αμέσως αλλά πάντα υπάρχουν, για παράδειγμα ένα μωρό μπορεί να παρουσιάσει πολλές ιδιοτροπίες χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια εμφανής μεταβολή της καθημερινής του ρουτίνας.

Εμμονή με την βία

Όταν ένα παιδί έχει πέσει θύμα κακοποίησης, συνήθως αδυνατεί να επεξεργαστεί αυτό που του έχει συμβεί. Προσπαθώντας να διαχειριστεί το γεγονός είναι πιθανό ιδίως αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας να ξεκινήσει να μιλά για βίαια γεγονότα ή να επιδείξει επιθετικότητα.

Παιδιά θύματα κακοποίησης, πολύ συχνά αναπτύσσουν εμμονή με βίαια παιχνίδια στα οποία δεν αρέσκονταν νωρίτερα, τσακώνονται συχνότερα και με αδικαιολόγητη ένταση με τα άλλα παιδιά ή εμφανίζουν εκφοβιστική συμπεριφορά.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Μια από τις ενδείξεις κακοποίησης που συχνότερα αγνοούνται είναι αλλαγές στην διατροφική ρουτίνα του παιδιού. Το στρες και ο φόβος που μπορεί να βιώνει ένα παιδί μπορεί συχνά να το ωθήσει είτε στην αποχή από την τροφή είτε αντίθετα σε επεισόδια υπερφαγίας. Η απότομη αυξομείωση βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα καμπανάκι κινδύνου ότι ίσως το παιδί έχει πέσει θύμα κάποιου είδους κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Προβλήματα στον ύπνο

Ένα βρέφος που συνήθως κοιμάται όλη τη νύχτα μπορεί να αρχίσει να ξυπνά πολλές φορές. Ή, ένα νήπιο ενδεχομένως ξεκινήσει να διαμαρτύρεται για επαναλαμβανόμενους εφιάλτες.

Ιδιαίτερα όταν τα άσχημα όνειρα που αναγκάζουν το παιδί να ξυπνήσει έχουν ένα σταθερό σενάριο, αυτό μπορεί να υποκρύπτει κάποιο είδος ψυχικού τραύματος που το παιδί προσπαθεί να αντιμετωπίσει υποσυνείδητα.

Σεξουαλική κακοποίηση

Μια από τις «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να αφυπνίσουν τους οικείους είναι όταν ένα παιδί μικρότερης ηλικίας φαίνεται ξαφνικά να γνωρίζει πολλά για το σεξ, μπορεί παραδείγματος χάριν να διηγηθεί μια σεξουαλική πράξη με παραστατικές λεπτομέρειες.

Σε επίπεδο σωματικών ενδείξεων, ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά μπορεί να υποστεί κάποιο σωματικό τραύμα ως αποτέλεσμα. Εάν δυσκολεύεται να περπατήσει, να καθίσει ή παραπονιέται για πόνο, αίσθημα καύσου και φαγούρας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του, όλα τα παραπάνω είναι σημάδια που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας ίσως ξαφνικά παρουσιάσουν άρνηση να αλλάζουν ρούχα ή να μένουν γυμνά ακόμα και μπροστά σε άτομα που αποτελούν βασικούς φροντιστές τους.

Η σεξουαλική κακοποίηση συνήθως επιφέρει δραματικές αλλαγές και στην εγγύτητα, με τα παιδιά θύματα συχνά να αποφεύγουν κάθε είδους σωματικής επαφής, και να αντιδρούν με φόβο και κλάματα αν κάποιος προσπαθήσει να τα αγκαλιάσει.

Σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης

Η ηλικιακή παλινδρόμηση αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημάδια πιθανής συναισθηματικής κακοποίησης ενός παιδιού καθώς το κάνει να αισθάνεται ανασφάλεια και έτσι αυτό υπαναχωρεί σε συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε μικρότερη ηλικία προσπαθώντας να «επιστρέψει» σε μια εποχή που αισθανόταν ασφαλές.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει εκπαιδευτεί στην τουαλέτα, μπορεί ξαφνικά να ξεκινήσει να βρέχει πάλι το κρεβάτι ή να πιπιλάει τον αντίχειρά του όπως πιθανόν έκανε μικρότερο.

Άλλα παιδιά, αναπτύσσουν ξαφνικό φόβο για το σκοτάδι ή για άτομα που δεν γνωρίζουν ενώ συχνά δείχνουν να χάνουν τον έλεγχο γλωσσικών δεξιοτήτων που είχαν ήδη κατακτήσει επιστρέφοντας σε μια πιο απλοϊκή μορφή ομιλίας.

Τι κάνουμε όταν έχουμε υποψίες

Η ηλικία του παιδιού είναι αυτή που θα υπαγορεύσει τους τρόπους διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης, επισημαίνουν οι ψυχολόγοι.

Εάν το παιδί είναι σε θέση να επικοινωνήσει προφορικά ο ενήλικας πρέπει με ηρεμία να απευθυνθεί κατευθείαν στο παιδί κάνοντας σαφείς ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν εύκολα: «Σε έχει αγγίξει κάποιος;» ή «Σε χτύπησε κάποιος;»

Είναι σημαντικό το παιδί να αισθανθεί ότι μπορεί να απαντήσει με ειλικρίνεια, χωρίς τον φόβο τιμωρίας ή αμφισβήτησης.

Σε περίπτωση που οι υποψίες είναι βάσιμες ή επιβεβαιωθούν από το ίδιο το παιδί, πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές, Αστυνομία ή κοινωνικές υπηρεσίες, που θα αναλάβουν την διερεύνηση της υπόθεσης διασφαλίζοντας ότι το παιδί θα παραμείνει μακριά από τον θύτη ή το κακοποιητικό περιβάλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/10/2023 - 11:01
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΠΑΙΔΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα προσέγγιση που προωθεί η ΕΕ για την ψυχική υγεία
Η νέα προσέγγιση που προωθεί η ΕΕ για την ψυχική υγεία 18 Οκτωβρίου 2023
«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Μία site specific performance-ύμνος για τη ζωή στο Άσυλο Ανιάτων 24 Οκτωβρίου 2023
«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Μία site specific performance-ύμνος για τη ζωή στο Άσυλο Ανιάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Κρούσμα φυματίωσης σε ένα παιδάκι μόλις δύο ετών στην Καβάλα!
Επικαιρότητα
02/04/2025 - 16:09

Κρούσμα φυματίωσης σε ένα παιδάκι μόλις δύο ετών στην Καβάλα!

Τι συμβαίνει όταν το παιδί μας αργεί να μιλήσει;
Υγεία
24/03/2025 - 18:37

Τι συμβαίνει όταν το παιδί μας αργεί να μιλήσει;

Κανένα παιδί με πόνο: Αγώνας για έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη φροντίδα στη νεανική αρθρίτιδα
Patient Talk
17/03/2025 - 18:47

Κανένα παιδί με πόνο: Αγώνας για έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη φροντίδα στη νεανική αρθρίτιδα

Πότε είναι ανησυχητική η παιδική τριχόπτωση; Εξι μύθοι και οι αλήθειες
Health Talk
14/02/2025 - 18:39

Πότε είναι ανησυχητική η παιδική τριχόπτωση; Εξι μύθοι και οι αλήθειες

Πέντε φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να λέτε στο παιδί σας!
Ψυχική Υγεία
13/02/2025 - 17:04

Πέντε φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να λέτε στο παιδί σας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρεμιέρα σήμερα για την κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 07:49
Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo