ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν η μητρότητα γίνεται εξουθενωτική... Οι συμβουλές των ειδικών

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες αναφορές στην έννοια της μητρότητας είναι πασπαλισμένες με χρυσόσκονη. Σχεδόν πάντα, η λέξη συνοδεύεται από φράσεις όπως «η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μας»... όμως όπως κάθετι πραγματικό, έτσι και η μητρότητα μπορεί να είναι δύσκολη, απογοητευτική κάποιες στιγμές, πιεστική... και αυτό δεν έχει να κάνει με την αδιαμφισβήτη αγάπη προς το μωρό μας. Είναι απλά η αληθινή ζωή που ενίοτε μπορεί να γίνει εξαιρετικά σκληρή.
Πέμπτη, 31/08/2023 - 09:57
— Photo: PEXELS
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του παιδιού μας, ο προσωπικός δείκτης ευτυχίας της μητέρας βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία ολόκληρης της ζωής της.
Και αυτό δεν αφορά στην σχέση με το μωρό, αλλά στις καταιγιστικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής μας.
Και ναι... ο θαυμαστός κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν βοηθά καθόλου προς την σωστή κατεύθυνση αφού εκεί βρίσκουν χώρο μόνο τα καλύτερα κομμάτια της μέρας, δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση ότι αφού όλοι δείχνουν τόσο χαρούμενοι, κι εμείς πρέπει να κρύβουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα.

Μια μεγάλη πρόκληση

Είναι φυσιολογικό να βιώνεις κάποια προκλητικά συναισθήματα όταν γίνεσαι νέος γονέας, λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Και πολύ συχνά, οπωσδήποτε συχνότερα από όσο αναφέρεται, το δέσιμο με το μωρό μπορεί να καθυστερήσει.
Την ίδια στιγμή, μπορεί να συνυπάρχουν αισθήματα λύπης για την απώλεια της παλιάς μας ρουτίνας διαβίωσης. Μπορεί να αισθανθούμε παγιδευμένοι, να νιώθουμε την ανάγκη να δραπετεύσουμε από αυτό το τρομακτικά απαιτητικό νέο πλαίσιο και ταυτόχρονα να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω το μωρό μας.

Οι νέοι γονείς, τείνουν πολύ συχνά να σκέφτονται ότι τελικά δεν είναι «αρκετά καλοί» για το παιδί τους. Όμως ειλικρινά, το να μην κάνουμε τα πάντα άψογα κάθε στιγμή, είναι εντάξει. Όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις στην μεγάλη αλλαγή και δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε το μωρό μας.


Ζητήστε βοήθεια

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε τα αρνητικά συναισθήματα είναι απόρροια της κούρασης και πότε είναι ενδείξεις ότι η ψυχική μας υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τουλάχιστον μία στις πέντε νέες μητέρες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας μετά τη γέννηση ενός παιδιού, λένε οι στατιστικές. Και μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν τα πραγματικά νούμερα να είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς πολλές μητέρες κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα φοβούμενες ότι θα κατακριθούν από τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο.
Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε;

Περιγεννητική κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν είναι απλά συναισθήματα θλίψης. Στην πραγματικότητα, συνοδεύεται από αισθήματα άγχους, ακόμα και τρόμου ακόμα και για συνηθισμένες δραστηριότητες. Άλλα συμπτώματα της, είναι η απώλεια ευχαρίστησης για δραστηριότητες που μέχρι τότε απολαμβάναμε, αισθήματα απελπισίας για το μέλλον και χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Άγχος και ενοχλητικές σκέψεις

Όλοι έχουμε στιγμές που φανταζόμαστε ότι το μωρό, μας πέφτει. Ή ότι του συμβαίνει κάτι κακό και δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε. Μερικές φορές οι σκέψεις είναι επαναλαμβανόμενες και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές όσο κι αν προσπαθούμε. Μαζί με αυτή την ανησυχία, συχνά συνυπάρχουν διαταραχές στον ύπνο ακόμα και σωματικά συμπτώματα όπως τρέμουλο ή δυσφορία όταν βρεθούμε σε δημόσιους χώρους.


Μεταγεννητικός θυμός

Η λέξη θυμός ή οργή δεν ακούγεται πολύ συχνά όταν αναφερόμαστε σε νέες μητέρες, όμως είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο. Μπορεί να αισθάνεστε αγανακτισμένες ή ευερέθιστες και να βιώνετε με μεγάλη ένταση ακόμα και την πιο μικρή ατυχία. Οι ορμονικές διακυμάνσεις και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν τέτοια συναισθήματα ομως συνήθως το αίσθημα οργής, θυμού και αδικίας προέρχεται όταν νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά στην αλλαγή και χωρίς επαρκή υποστήριξη.


Τραύμα γέννησης ή θηλασμού

Για όσες γυναίκες θυμούνται με συγκίνηση την στιγμή του τοκετού, υπάρχουν άλλες τόσες που οι αναμνήσεις τους από εκείνη την μέρα είναι επώδυνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αίσθηση αυτή αργεί να υποχωρήσει.
Συχνά, γυναίκες που βιώνουν τέτοιο τραύμα δεν αντέχουν ακόμα και στο να πλησιάσουν το μαιευτήριο στο οποίο γέννησαν, ή αποφεύγουν να σκεφτούν ο,τιδήποτε τους θυμίζει τον τοκετό. Κάποιες αισθάνονται προδομένες επειδή διαψεύστηκε η αναμενόμενη ωραιοποιημένη εμπειρία όπως είχαν ακούσει ή διαβάσει για αυτήν και τέινουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό.
Ο ύπνος ή η όρεξη μπορεί επίσης να επηρεαστούν ως αποτέλεσμα του τραύματος. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα συνδέονται με σωματική καταπόνηση ή κάποιον κίνδυνο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της γέννας, αλλά συχνά αφορούν και στο πώς η νέα μητέρα αισθανόταν κατά την διάρκεια της διαδικασίας, αναφορικά με την διάψευση συμπαράστασης ή υποστήριξης.

Παρόμοια συναισθήματα τραύματος ή θλίψης καταγράφονται και σχετικά με τις εμπειρίες σίτισης των βρεφών. Εάν αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο θηλασμό ή έπρεπε να σταματήσετε πριν νιώσετε έτοιμες, μπορεί αυτό να πυροδότησε αισθήματα ενοχής, θυμού, και απώλειας.

Κατανοώντας την εξουθένωση

Αν αυτά τα συναισθήματα σας φαίνονται γνώριμα, ή αν βιώνετε αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου, της διατροφής ή στα επίπεδα ενέργειας σας, μην αφεθείτε στην εξουθένωση.

  • Μιλήστε με φίλους: Μερικές φορές απλώς το να μοιραζόμαστε τα αισθήματα μας, συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αισθάνονται έτσι, μπορεί να είναι βαλβίδα εκτόνωσης.
  • Συζητήστε με τον γιατρό σας: Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την φύση των συναισθημάτων σας και να προτείνε, αν χρειάζεται, θεραπευτικές προσεγγίσεις.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας: οι εκτός σπιτιού δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσουν θετικά το πώς αισθάνεστε. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από άλλους για να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης: Ναι, ίσως ακούγεται αστείο όμως ασκήσεις διαχείρισης άγχους δεν είναι μόνο η γιόγκα και ο διαλογισμός. Οι ειδικοί προτείνουν, όταν νιώθετε κλιμάκωση των επιπέδων στρες, να επικεντρώνεστε στο άμεσο περιβάλλον γύρω σας, αναθέτοντας στο μυαλό φαινομενικά παιδιάστικες αποστολές όπως είναι ο εντοπισμός 5 αντικειμένων ίδιου χρώματος, που θα μετρήσετε και θα απαριθμήσετε δυνατά. Συγχαρητήρια, μόλις διαχειριστήκατε αποτελεσματικά το άγχος σας...

Πάνω από όλα να θυμάστε ότι κανένα από αυτά τα συναισθήματα δεν έχει να κάνει με το πόσο αγαπάτε το μωρό σας ή το πόσο καλά το φροντίζετε. Συχνά οι μητέρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι απόλυτα συγκεντρωμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών του μωρού φοβούμενες ότι δεν είναι επαρκείς.

Να θυμάστε... το μωρό σας θα είναι καλά, αλλά είναι σημαντικό να είστε καλά κι εσείς.

  • ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
  • ΜΗΤΕΡΑ
  • ΒΡΕΦΟΣ
  • ΠΑΙΔΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο «σύγχρονος Φρόιντ» στην Αθήνα για το Trauma2Therapy
Ο «σύγχρονος Φρόιντ» στην Αθήνα για το Trauma2Therapy 30 Αυγούστου 2023
Κορονοϊός: Οι ανατροπές στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που έφερε το κλείσιμο των σχολείων 01 Σεπτεμβρίου 2023
Κορονοϊός: Οι ανατροπές στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που έφερε το κλείσιμο των σχολείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του
Υγεία
05/06/2025 - 10:00

Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2025: Ένας περιγεννητικός θάνατος κάθε 7 δευτερόλεπτα - Μέτρα ζητάει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2025 - 08:30

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2025: Ένας περιγεννητικός θάνατος κάθε 7 δευτερόλεπτα - Μέτρα ζητάει ο ΠΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo