ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Οι ανατροπές στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που έφερε το κλείσιμο των σχολείων

Ψυχική Υγεία
EUROKINISSI
Όταν ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο την άνοιξη του 2020, ένα από τα πιο δραστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ήταν να κλείσουν τα σχολεία, ανατρέποντας τις ζωές των μαθητών και, για πολλούς, την ψυχική τους υγεία.
Παρασκευή, 01/09/2023 - 15:27
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Καθώς οι συνέπειες αυτών των αποφάσεων συνεχίζουν να υφίστανται στις κοινωνίες ανά τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαχωρίσουν τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που προκάλεσαν τα κλειστά σχολεία από τη γενική αναταραχή της πανδημίας.

Εν έτει 2023, ερευνητές στη Γερμανία αντιμετώπισαν το ερώτημα συνδυάζοντας δεδομένα σχετικά με το πόσο καιρό διάφορες ομάδες μαθητών έμειναν εκτός σχολείου με τις απαντήσεις σε μια τρέχουσα έρευνα για την ψυχική υγεία. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science Advances, δείχνουν ότι για τα γερμανόπουλα ηλικίας 11 έως 17 ετών, οι εβδομάδες της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης ειδικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας συσχετίστηκαν με επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ιδίως για τα μικρότερα παιδιά, κυρίως για τα αγόρια, καθώς και για τα παιδιά με περιορισμένο ζωτικό χώρο.

«Τα σχολεία ήταν τα πρώτα ιδρύματα δημοσίου ενδιαφέροντος που έκλεισαν και τα τελευταία που άνοιξαν ξανά, και αυτό επηρεάζει τους πιο ευάλωτους από άποψη σταθερότητας της ψυχικής τους υγείας», λέει η Christina Felfe, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Konstanz, η οποία συνέβαλε στην εκπόνηση της μελέτης.

Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στην ψυχική υγεία ήταν ανάμεικτα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει δραματικά αυξημένη κατάθλιψη και άγχος μεταξύ των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άλλες, αντίθετα, διαπίστωσαν μείωση της ζήτησης για ψυχιατρική περίθαλψη και των αυτοκτονιών των νέων ενόσω τα σχολεία ήταν κλειστά. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο εκφοβισμός -συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού- μπορεί να μειώθηκε κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων.

Η Γερμανία παρείχε ένα φυσικό πείραμα προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να διακρίνουν τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, καθώς τα 16 ομόσπονδα κρατίδιά της έχουν την εξουσία να αποφασίζουν αυτόνομα τις σχολικές πολιτικές τους. Όλα τα κρατίδια έκλεισαν τα σχολεία τον Μάρτιο του 2020, αλλά το καθένα ακολούθησε το δικό του πρόγραμμα για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες. Εντός των πολιτειών, οι πολιτικές διέφεραν επίσης ανά βαθμίδα εκπαίδευσης: Οι μαθητές που πλησίαζαν στην αποφοίτηση, είτε από το δημοτικό είτε από το ανώτερο επίπεδο, επέστρεψαν στη δια ζώσης διδασκαλία ήδη από τα τέλη Απριλίου, ενώ άλλοι μαθητές παρέμειναν στο σπίτι τους μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

Η δρ. Felfe και οι συνεργάτες της συνδύασαν τα δεδομένα αυτά με τις απαντήσεις που έδωσαν 1040 παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε σχετική έρευνα η οποία διεξήχθη από μια εθνική κοινοπραξία ερευνητών μεταξύ 26 Μαΐου και 10 Ιουνίου 2020. Στόχος της ήταν να μετρήσει την «ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία«, θέτοντας ερωτήσεις όπως «ένιωσες καλά και υγιής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας;» και ζητώντας από τους νέους να αξιολογήσουν το πόσο συχνά ένιωθαν θλίψη, νευρικότητα και μια σειρά άλλων συναισθημάτων.

Συγκρίνοντας τις αντιδράσεις των παιδιών των ίδιων βαθμίδων που επέστρεψαν στο σχολείο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τον μέσο μαθητή, οι επιπλέον εβδομάδες στο σπίτι οδήγησαν σε αύξηση των προβλημάτων συναισθηματικής υγείας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ωστόσο δεν επηρέασαν τα επίπεδα του άγχους τους. Συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας, το κλείσιμο των σχολείων ευθύνεται για τη μείωση του ποσοστού της μέσης ευημερίας κατά 11%.

Ωστόσο, υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές ομάδες: Τα μικρότερα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο, ενώ στα παιδιά ηλικίας άνω των 15 ετών παρουσιάστηκε μικρή ή/και καθόλου επίδραση. Τα αγόρια επηρεάστηκαν περισσότερο από τα κορίτσια από τις εβδομάδες στο σπίτι. Ο λόγος γι' αυτή τη διαφοροποίηση δεν και τόσο είναι σαφής, σύμφωνα με την Ulrike Ravens-Sieberer, ειδικό στη δημόσια υγεία των παιδιών στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη της έρευνας για την ψυχική υγεία. Η ίδια τονίζει πως ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα κορίτσια τείνουν να αναπτύσσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης δύσκολων ζητημάτων σε μικρότερες ηλικίες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά που ήταν κλεισμένα σε σχετικά μικρότερους χώρους διαβίωσης παρουσίασαν επίσης ισχυρότερες αρνητικές επιδράσεις - ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η ψυχική επιβάρυνση από την κατ' οίκον εκπαίδευση έπληξε δυσανάλογα τα φτωχότερα παιδιά.

Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια εθνική τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης των κρίσεων ψυχικής υγείας. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε δεδομένη τοποθεσία, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, οι κλήσεις που αφορούσαν συγκρούσεις ή προβλήματα με δασκάλους και συνομηλίκους μειώθηκαν, ενώ οι κλήσεις που αφορούσαν υποθέσεις εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος αυξήθηκαν. Για τους μαθητές που επέστρεψαν στα σχολεία μετά τα μέσα Μαΐου, ο υψηλός αριθμός κλήσεων που αφορούσαν την οικογένεια παρέμεινε μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των πηγών δεδομένων είναι «ένα βήμα προς μια ενδιαφέρουσα κατεύθυνση για τον εντοπισμό των επιπτώσεων στη συνολική ψυχική υγεία» που πιθανά δεν εμφανίζονται στις στατιστικές που καλύπτουν τις επισκέψεις σε γιατρούς ή τις αυτοκτονίες, λέει ο Valentin Klotzbücher, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, ο οποίος έχει μελετήσει τη χρήση τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο μεταξύ των νέων όσο και των ενηλίκων. Ωστόσο, προειδοποιεί, ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι πολύ μικρός, ιδίως όταν υποδιαιρείται ανά τάξη και κρατίδιο διαμονής. Ο Jonas Vlachos, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων τόσο στις λοιμώξεις όσο και στην ψυχική υγεία, συμφωνεί. Αν και οι απαντήσεις της έρευνας είναι πολύτιμες, προσθέτει, προσφέρουν ένα μοναδικό στιγμιότυπο από τις αρχές της πανδημίας. «Θα ήθελα να δω περισσότερα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» του κλεισίματος των σχολείων, λέει χαρακτηριστικά.

Αυτά τα στοιχεία αρχίζουν να εμφανίζονται, αντιλέγει η Ravens-Sieberer. Η ίδια και οι συνάδελφοί της συνέχισαν να συλλέγουν τις απαντήσεις της έρευνας και τώρα έχουν δεδομένα από πέντε διαφορετικές χρονικές στιγμές, μέχρι το φθινόπωρο του 2022. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι βαθμολογίες ψυχικής υγείας έφτασαν σε χαμηλό επίπεδο στα τέλη του 2020 και έκτοτε έχουν ανακάμψει, αν και όχι ακριβώς στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλα γεγονότα, όπως η κλιμακούμενη κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνει η ίδια. Τώρα συνεργάζεται με συναδέλφους της σε εννέα χώρες και στις πέντε ηπείρους προκειμένου να συγκρίνει τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στις κοινωνικές ανισότητες που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών.

Η Ravens-Sieberer λέει ότι τα νέα δεδομένα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αναμόχλευση των συζητήσεων σχετικά με το ορθόν της απόφασης του κλεισίματος των σχολείων ως απάντηση στην επέλαση της COVID-19. «Η εκ των υστέρων γνώση είναι 20/20», επισημαίνει και υποστηρίζει πως «στις αρχές του 2020, όλοι έλαβαν τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούσαν εκείνη τη στιγμή».

«Η επόμενη κρίση δημόσιας υγείας», συνεχίζει η Ravens-Sieberer, «μπορεί να είναι διαφορετική και έτσι θα είναι δύσκολο να αντλήσουμε άμεσα διδάγματα από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Αντίθετα, ο αντίκτυπος του κλεισίματος των σχολείων το 2020 στα νεότερα και φτωχότερα παιδιά υπογραμμίζει την ανάγκη τα σχολεία και άλλοι φορείς να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας και της ψυχολογικής υγείας των παιδιών, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για όποια κρίση κι αν έρθει στη συνέχεια».

Πηγή: Science.org

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η μητρότητα γίνεται εξουθενωτική... Οι συμβουλές των ειδικών
Όταν η μητρότητα γίνεται εξουθενωτική... Οι συμβουλές των ειδικών 31 Αυγούστου 2023
Εποχική κατάθλιψη: Η κατάλληλη διατροφή για να την αποφύγετε! 03 Σεπτεμβρίου 2023
Εποχική κατάθλιψη: Η κατάλληλη διατροφή για να την αποφύγετε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»

Η ιδιοφυΐα δεν κρίνεται απαραίτητα από την παιδική ηλικία - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 13:00

Η ιδιοφυΐα δεν κρίνεται απαραίτητα από την παιδική ηλικία - Τι έδειξε έρευνα

Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 11:00

Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!

Παιδικό Χριστουγεννιάτικο Party στο Medtronic Diabetes Shop
Pharma News
22/12/2025 - 19:43

Παιδικό Χριστουγεννιάτικο Party στο Medtronic Diabetes Shop

«The Athens MIH»: Ο νέος οδικός χάρτης της Παιδοοδιαντρικής της EAPD
Επικαιρότητα
22/12/2025 - 18:07

«The Athens MIH»: Ο νέος οδικός χάρτης της Παιδοοδιαντρικής της EAPD

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
Τροφικές δηλητηριάσεις και γιορτές: Οι συμβουλές ενός μικροβιολόγου
Διατροφή
22/12/2025 - 19:01
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo