ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης για την ψυχική υγεία!

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τη συναισθηματική σύνδεση μέσα στην οικογένεια αλλά και τη δική μας ψυχική ανθεκτικότητα; Πώς να κατανοήσουμε και να λύσουμε ένα πρόβλημα; Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τις δυσκολίες χωρίς να εγκλωβίζονται στην ενοχή ή στο «σωστό-λάθος»;
Πέμπτη, 15/05/2025 - 00:12
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και ψυχοπαιδαγωγός - πρόεδρος της Lions Branch Θεσσαλονίκη ΗΠΙΟΝΗ, Αιμιλία Αξιωτίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την εκδήλωση «Χαμογέλα! Σήμερα δημιουργούμε την ψυχική μας υγεία», που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 11:00-14:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Lions Branch Θεσσαλονίκη ΗΠΙΟΝΗ της Λέσχης Lions ΥΠΑΤΙΑ, είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία γονέων και παιδιών και είναι ανοιχτή για το κοινό. Η ημερίδα στοχεύει να χτίσει γέφυρες ενσυναίσθησης και ψυχικής ενδυνάμωσης μέσα από τον διάλογο και τη βιωματική εμπειρία.

Το άτομο δεν είναι το πρόβλημα

«Η δουλειά μου βασίζεται στη συστημική - οικογενειακή θεραπεία, μια οπτική που μας ενθαρρύνει να δούμε το άτομο όχι απομονωμένα, αλλά μέσα στο πλαίσιο των σχέσεών του. Η βασική ιδέα είναι πως "το άτομο δεν είναι το πρόβλημα - το πρόβλημα είναι το πρόβλημα". Και για να το κατανοήσουμε, χρειάζεται να παρατηρήσουμε τις αλληλεπιδράσεις που το γεννούν ή το ενισχύουν. Η οικογενειακή συστημική θεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι καμία συμπεριφορά, κανένα συναίσθημα, δεν εμφανίζεται τυχαία και απομονωμένα. Όλοι μας είμαστε μέρος από ένα σύστημα: το πιο βασικό μας σύστημα είναι η οικογένεια. Μέσα σε αυτήν μαθαίνουμε πώς σχετιζόμαστε, πώς εκφράζουμε ή κρύβουμε τα συναισθήματά μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η βασική αρχή της συστημικής σκέψης είναι: "Το άτομο δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι το πρόβλημα"» αναφέρει η κυρία Αξιωτίδου.

Κατανόηση και λύση του προβλήματος

Για να κατανοήσουμε ή να λύσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να δούμε όλες τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις που το περιβάλλουν, σημειώνει η κ. Αξιωτίδου και εξηγεί: «Για να το πω με μια εικόνα: Αν ρίξουμε ένα βοτσαλάκι σε μια λίμνη, οι κυματισμοί απλώνονται σε όλα τα σημεία. Ένα παιδί που δυσκολεύεται στο σχολείο, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια όχι μόνο προσωπικές του δυσκολίες, αλλά και τις ανησυχίες, τα άγχη, και τη δυναμική της οικογένειας ολόκληρης. Ενα παιδί που εκφράζει θυμό ή άγχος, δεν "έχει κάτι" από μόνο του. Ίσως είναι ο τρόπος του να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά στη δυναμική της σχέσης ή στις ανάγκες του. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς: πίσω από τις στιγμές που "ξεσπάμε" ή "χάνουμε την υπομονή μας" κρύβονται αόρατες πιέσεις, πρότυπα, προσδοκίες και ρόλοι».

Τι κουβαλάμε στις σχέσεις μας

Η κυρία Αξιωτίδου σημειώνει ότι η οικογένεια είναι ένα ζωντανό σύστημα σχέσεων, όπου κάθε μέλος επηρεάζει και επηρεάζεται.

«Κάθε αλλαγή σε έναν γονιό, για παράδειγμα, επηρεάζει άμεσα το παιδί - και το αντίστροφο. Σκεφτείτε μια μαμά που, μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, επιστρέφει σπίτι κουρασμένη και ευερέθιστη. Ακόμα κι αν δεν το πει, το παιδί θα νιώσει την αλλαγή στον τόνο της φωνής της, στο βλέμμα της, στην αγκαλιά της. Στην κάθε οικογένεια υπάρχουν άγραφοι "κανόνες" και "ρόλοι". Για παράδειγμα: "ο μεγάλος πρέπει να είναι πάντα υπεύθυνος", ή "μη μιλάς όταν είσαι θυμωμένος". Πολλές φορές αυτοί οι κανόνες είναι παλιοί και δεν μας εξυπηρετούν πια, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζουν τις σχέσεις μας. Ένα παιδί που μεγαλώνει ακούγοντας "μην κλαις, δεν είναι τίποτα", μπορεί ως ενήλικας να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Όσα έχουμε ζήσει ως παιδιά (ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε), τα κουβαλάμε στις σχέσεις μας.

Για παράδειγμα, αν μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι όπου ο θυμός εκφραζόταν με φωνές και ένταση, είτε θα τείνουμε να φωνάζουμε κι εμείς, είτε θα αποφεύγουμε εντελώς κάθε σύγκρουση, ακόμα κι αν αυτό μας καταπιέζει», επισημαίνει η κ. Αξιωτίδου.

Ο ρόλος του συναισθήματος

Η οικογένεια, όπως αναφέρει η κυρία Αξιωτίδου, περνά από διαφορετικά στάδια: το ζευγάρι, η γέννηση των παιδιών, η εφηβεία, η ενηλικίωση των παιδιών και κάθε φάση φέρνει νέες ανάγκες και νέες ισορροπίες.

«Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία, η οικογένεια καλείται να επαναπροσδιορίσει τα όρια και την αυτονομία. Αυτό μοιάζει συχνά με έναν "χορό", όπου πρέπει να μάθουμε νέες κινήσεις για να μη χάνουμε τη σύνδεση. Γι' αυτό και στο πρόγραμμα που υλοποιούμε, ξεκινάμε με ένα συναισθηματικό καλειδοσκόπιο: Ποια είναι τα συναισθήματά μας ως γονείς; Τι μεταφέρουμε από τη δική μας ιστορία; Ποια είναι τα δυνατά μας σημεία και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε; Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με τέχνη, θα δουλέψουμε με εικόνες, συναισθήματα και στρατηγικές. Θα φτιάξουμε Δέντρα Συναισθημάτων, όπου κάθε φύλλο έχει ένα συναίσθημα και κάθε κλαδί μια στρατηγική: αναπνοές, διάλογο, δημιουργικότητα», προσθέτει.

«Η αλλαγή δεν έρχεται από ενοχή»

Αναφερόμενη στην ημερίδα, η κυρία Αξιωτίδου λέει: «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποτυπώσουν τι νιώθουν- και να βρουν πρακτικούς τρόπους να το διαχειριστούν. Αυτό που θέλουμε να αναδειχθεί είναι πόσο θεραπευτικό είναι το να δώσεις χώρο στο συναίσθημα. Όχι να το καταπιέσει κανείς, όχι να το "διορθώσει" γρήγορα - αλλά να το αναγνωρίσει, να το ονομάσει, και μετά να το φροντίσει. Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της συστημικής προσέγγισης είναι η επανερμηνεία. Ένας γονιός που λέει: "Φωνάζω και νιώθω τύψεις", μπορεί να δει την ιστορία του διαφορετικά: "Έκανα το καλύτερο που μπορούσα, κουβαλώντας τις δικές μου εμπειρίες, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία". Από αυτή την επανερμηνεία ξεκινά η μετακίνηση: η αλλαγή δεν έρχεται από ενοχή, αλλά από αποδοχή. Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε "τέλειους γονείς" - αλλά να στηρίξουμε γνήσιους ανθρώπους που μαθαίνουν να σχετίζονται».

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει: Δύο πάνελ με ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες, βιωματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, με έμφαση στην αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ξενάγηση στην έκθεση του σημαντικού εικαστικού Ξενή Σαχίνη, με έργα που λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για ενσυναίσθηση, ενδοσκόπηση και ψυχική ενδυνάμωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Αυστηρότερες ποινές και κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από την τεχνολογία
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Αυστηρότερες ποινές και κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από την τεχνολογία 13 Μαϊος 2025
ΕΚΚΟΜΕΔ: Η δύναμη του κινηματογράφου στην ψυχοθεραπεία 15 Μαϊος 2025
ΕΚΚΟΜΕΔ: Η δύναμη του κινηματογράφου στην ψυχοθεραπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κλινικές μελέτες 500 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 23.000 νέες θέσεις εργασίας
Επικαιρότητα
29/09/2025 - 16:36

ΙΣΑ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κλινικές μελέτες 500 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 23.000 νέες θέσεις εργασίας

Λέσβος: Ημερίδα για την προστασία των ζώων στην Καλλονή
Pet
25/09/2025 - 23:17

Λέσβος: Ημερίδα για την προστασία των ζώων στην Καλλονή

Θεσσαλονίκη: Ρομποτική χειρουργική, γονιδιακές θεραπείες και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο σεμιναρίου Οφθαλμολογίας
Health Talk
25/09/2025 - 19:52

Θεσσαλονίκη: Ρομποτική χειρουργική, γονιδιακές θεραπείες και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο σεμιναρίου Οφθαλμολογίας

Περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια θα παραλάβουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2025-2026
Πολιτική Υγείας
25/09/2025 - 11:23

Περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια θα παραλάβουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2025-2026

Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου ξεκινάει η εμβολιαστική αντιλυσσική εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
25/09/2025 - 00:08

Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου ξεκινάει η εμβολιαστική αντιλυσσική εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη

«Ζωγραφική σε Αχαρτογράφητα Νερά» - Έκθεση με έργα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο ΨΝΘ
Ψυχική Υγεία
22/09/2025 - 18:47

«Ζωγραφική σε Αχαρτογράφητα Νερά» - Έκθεση με έργα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο ΨΝΘ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Nέα έρευνα «φωτίζει» το ερώτημα αν μπορεί το κακάο να μας προστατεύσει καθώς γερνάμε
Διατροφή
29/09/2025 - 19:24
Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους εξετάζονται για οφέλη κατά του καρκίνου και της οστεοαρθρίτιδας
Υγεία
29/09/2025 - 18:52
Τα τρία τραγούδια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της πνευμονοπάθειας
Υγεία
29/09/2025 - 18:06
Σχετίζεται με φλεγμονώδεις νόσους η γυροειδής αλωπεκία;
Health Talk
29/09/2025 - 17:42
«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού»: 60.000 άνθρωποι στο 17o Greece Race for the Cure
Patient Talk
29/09/2025 - 17:14
Ο ΕΔΟΕΑΠ αποχαιρετά τον γαστρεντερολόγο Ηλία Νάστο
Επικαιρότητα
29/09/2025 - 16:52
ΙΣΑ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κλινικές μελέτες 500 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 23.000 νέες θέσεις εργασίας
Επικαιρότητα
29/09/2025 - 16:36
Σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν οι μεσήλικες στην Αμερική
Υγεία
29/09/2025 - 16:22
Γεωργιάδης: «Προστίθενται 7 εκατ. ραντεβού στο ΕΣΥ με την ένταξη των δημόσιων νοσοκομείων στο MyHealth App»
Πολιτική Υγείας
29/09/2025 - 15:58
Ανησυχία Γεωργιάδη για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ και τη φαρμακευτική αγορά
Πολιτική Υγείας
29/09/2025 - 15:34
ΕΛΕΦΕΠ: Στο επίκεντρο η αναγκαιότητα της φαρμακοεπιδημιολογικής έρευνας στην Ελλάδα
Pharma Policy
29/09/2025 - 15:22
Οι μπαμπάδες που κάπνιζαν στην εφηβεία ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των παιδιών τους!
Υγεία
29/09/2025 - 15:00
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα σε άμεσες δράσεις για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
Patient Talk
29/09/2025 - 14:34
Κομισιόν: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των ανεκπλήρωτων ιατρικών και οδοντιατρικών αναγκών λόγω κόστους
Πολιτική Υγείας
29/09/2025 - 14:17
Στρουθοκαμηλισμός: Σε ποια ηλικία αρχίζουμε να τον επιστρατεύουμε;
Ψυχική Υγεία
29/09/2025 - 14:00
Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του νέου Πολυϊατρείου Mediterraneo First Care στην Πάρο
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2025 - 13:44
Η Tikun Olam Ελλάδος διαθέτει στην αγορά νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης σε μορφή στοματικών σταγόνων
Pharma News
29/09/2025 - 13:18
Νέα έρευνα για τα εμβόλια κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού: Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά
Υγεία
29/09/2025 - 13:00
Ψωρίαση: Η μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων κατά 75%
Υγεία
29/09/2025 - 12:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Επιπλέον έξι κλίνες από σήμερα στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας
Πολιτική Υγείας
29/09/2025 - 10:53
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Μην χάνετε ούτε χτύπο!
Υγεία
29/09/2025 - 10:19
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Δύο γνωστά φάρμακα φαίνεται ότι προσφέρουν βελτίωση της νευρικής λειτουργίας
Υγεία
29/09/2025 - 10:00
Νιώθετε ενεργοί και είσαι οργανωμένοι; Έχετε καλές πιθανότητες για μακροζωία!
Ψυχική Υγεία
29/09/2025 - 09:00
Ευθειασμός αυχένα: Ένα πρόβλημα που αφορά σχεδόν 4 στους 10 - Γιατί η άσκηση είναι το φάρμακο
Health Talk
29/09/2025 - 08:02
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα: Ο ΠΟΥ στη μάχη για ενίσχυση της ποιότητας και της προσβασιμότητας
Πολιτική Υγείας
28/09/2025 - 09:07
Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση
Διατροφή
28/09/2025 - 08:48
Ιός του Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη
Επικαιρότητα
27/09/2025 - 11:05
Από τις θρομβώσεις έως τους σπάνιους καρκίνους, οι κίνδυνοι των πλαστικών επεμβάσεων και των ενέσιμων θεραπειών ομορφιάς
Ομορφιά
27/09/2025 - 10:20
ΕΣΥ: 830.000 ασθενείς αναμένεται να εξετάζονται μηνιαίως - Τι αλλάζει στα ραντεβού από 1η Οκτωβρίου
Πολιτική Υγείας
27/09/2025 - 08:51
Τον Δεκέμβριο, στο Ωδείο Αθηνών, το 24ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο
Επικαιρότητα
27/09/2025 - 06:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από τις θρομβώσεις έως τους σπάνιους καρκίνους, οι κίνδυνοι των πλαστικών επεμβάσεων και των ενέσιμων θεραπειών ομορφιάς
Ομορφιά
27/09/2025 - 10:20
Μια σπάνια διαταραχή κάνει τους ανθρώπους να μην νιώθουν ποτέ φόβο
Ψυχική Υγεία
26/09/2025 - 20:11
Μεγάλη κοινωνική εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υγεία της καρδιάς
Health Talk
27/09/2025 - 03:26
ΕΣΥ: 830.000 ασθενείς αναμένεται να εξετάζονται μηνιαίως - Τι αλλάζει στα ραντεβού από 1η Οκτωβρίου
Πολιτική Υγείας
27/09/2025 - 08:51
«Hormonall»: Η νέα πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης της Vichy
Pharma News
27/09/2025 - 00:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo