ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το στρες που άφησε η πανδημία στους εκπαιδευτικούς

Ψυχική Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υψηλά επίπεδα άγχους βίωσαν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παιδαγωγικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης «Διδασκαλία και μάθηση - Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές»
Τετάρτη, 19/06/2024 - 02:06
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Μοιραία, λοιπόν, αναδεικνύεται η ανάγκη σχεδιασμού εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και συμβουλευτικών προσεγγίσεων στο σχολικό περιβάλλον, ώστε σε μία επόμενη κρίση προερχόμενη από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πανδημία, οι εκπαιδευτικοί να έχουν τα ψυχικά εφόδια για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους.

Την έρευνα με τίτλο «Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τον παιδαγωγικό τους ρόλο υπό τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19: Διερεύνηση των επιδράσεων του νοήματος στη ζωή, του νοήματος στην εργασία και του άγχους» παρουσίασε η εκπαιδευτικός Αφροδίτη Τριανταφυλλίδου, που συνεργάστηκε για την εκπόνησή της με την καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Πλατσίδου.

Ο φόβος της μόλυνσης

«Μέσα από την έρευνα φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί εκείνη την περίοδο είχαν πολύ μεγάλο άγχος λόγω της πανδημίας. Φοβούνταν μην κολλήσουν, ειδικά αν ανήκαν σε ευάλωτη ομάδα, είτε οι ίδιοι είτε κάποιο μέλος της οικογένειας τους. Και καθώς τότε ο κορονοϊός θεωρούνταν αόρατος εχθρός και δε γνώριζαν πότε θα τελειώσει η πανδημία και οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων, είχαν άγνοια για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των μαθητών τους. Παράλληλα αγχώνονταν για το αν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν σωστά τον ρόλο τους, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων. Και ίσως η έλλειψη στρατηγικών διαχείρισης στρες να χειροτέρεψε το άγχος τους», ανέφερε η κυρία Τριανταφυλλίδου.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 156 εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά το μεγάλο lockdown του 2021. Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι επηρεάστηκε πάρα πολύ η εκπαιδευτική διαδικασία και ότι η διαδικτυακή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, γιατί μέσω αυτής χάνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης.

Τα μέτρα περιορισμού της άμεσης φυσικής επαφή

Η τήρηση των μέτρων όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά το lockdown μείωσε σε μεγάλο βαθμό την αυθόρμητη επικοινωνία και την άμεση φυσική επαφή. Κάποιοι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, όπως τη διδασκαλία στην αυλή, όμως έλειπαν οι κοινωνικές εκδηλώσεις που ήταν πολύ σημαντικές για την κοινωνικοποίηση. Εκείνη την περίοδο οι συναισθηματικές ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών ήταν μεγάλες. Όσοι εκπαιδευτικοί μέχρι τότε είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν ομαδοσυνεργατικές, μαθητοκεντρικές, ομαδοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, αναγκάστηκαν να στραφούν περισσότερο σε δασκαλοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, για την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων δασκάλου- μαθητή και μαθητών μεταξύ τους, ενώ αφιέρωναν πολύ χρόνο από το μάθημα στο να υπενθυμίζουν στους μαθητές την τήρηση των μέτρων (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Το παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη και οι επιδόσεις των μαθητών

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι αν κατάφερναν οι ίδιοι να διαχειριστούν το άγχος τους και να προσαρμοστούν κατάλληλα στις νέες συνθήκες, θα ενισχυόταν και ο ρόλος τους ως εκπαιδευτικοί, αλλά και θα βοηθούσαν τους ίδιους τους μαθητές να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και να προσαρμοστούν αντίστοιχα.

Ωστόσο, ένιωσαν ότι χανόταν ο δεσμός μεταξύ των μαθητών αλλά και των μαθητών με το δάσκαλο. Οι νέες συνθήκες διατάραξαν το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης αλλά και τις μαθησιακές επιδόσεις των μαθητών. Ανέφεραν ακόμη ότι οι νέες μέθοδοι εκπαίδευσης δεν μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών σε σύγκριση με τη διά ζώσης διδασκαλία και ένιωθαν ότι χανόταν το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μάθηση, οπότε εν μέρει εκεί ακυρωνόταν ο παιδαγωγικός τους ρόλος λόγω των συνθηκών αυτών. Η ηλικία και τα έτη εμπειρίας σχετίστηκαν με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών, με το εύρημα αυτό να βρίσκει ερμηνεία στο ότι η εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία εκπαιδευτικών τους βοήθησε να είναι πιο ευέλικτοι στο πώς θα διδάξουν το οτιδήποτε.

«Αγχώνονταν για το αν τελικά θα κατάφερναν να εκπληρώσουν σωστά το ρόλο τους», είπε η κυρία Τριανταφυλλίδου καταλήγοντας πως «χθες ήταν η πανδημία, αύριο θα είναι κάτι άλλο», γι' αυτό «είναι σημαντικό στα σχολεία να εφαρμόζονται ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις και συμβουλευτικές προσεγγίσεις», καθώς « αν γινόταν αυτό εκείνη την περίοδο θα βοηθούσε τους εκπαιδευτικούς να έχουν κάποιες σωστές στρατηγικές διαχείρισης στρες και να μετριαστεί το άγχος τους λόγω πανδημίας».

THESSALONIKI 1

«Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας για το σχολείο του μέλλοντος»

Σκοπός του συνεδρίου «Διδασκαλία και μάθηση- Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές» είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους φορείς της εκπαίδευσης μέσω της παρουσίασης σύγχρονων επιστημονικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, καινοτόμων διδακτικών προτάσεων και καλών πρακτικών σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση. Στο πλαίσιο αυτό οι παρουσιάσεις των εισηγητών στοχεύουν στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη σύναψη συνεργασιών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης επισήμανε ότι «αν και στην εκπαίδευση έχουν γίνει μεγάλα βήματα, όσον αφορά στην εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, υπάρχει ακόμη δρόμος για να δημιουργήσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε».

«Οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας δεν είναι πια επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Γιατί ανοίγει δρόμους για ευέλικτους τρόπους διδασκαλίας, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στοιχεία που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μαθητή, ενός δημοκρατικού δημιουργικού πολίτη της σύγχρονης εποχής. Δημιουργούμε βήμα- βήμα το σχολείο του μέλλοντος, όπου οι μαθητές θα έχουν ευχάριστη και εποικοδομητική παραμονή και πέρα από το γνωστικό μέρος θα αναπτύσσουν το συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο και δεξιότητες και στάσεις ζωής», υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που φιλοξενείται στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, θα ολοκληρωθούν αύριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/06/2024 - 02:44
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΑΓΧΟΣ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής των αρμόδιων φορέων
Η πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής των αρμόδιων φορέων 18 Ιουνίου 2024
Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και οι μορφές της - Η κόλαση που ζουν χιλιάδες Ελληνίδες 20 Ιουνίου 2024
Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και οι μορφές της - Η κόλαση που ζουν χιλιάδες Ελληνίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 16:59

Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Η εκπαίδευση και η καθυστέρηση τεκνοποίησης προστατεύουν
Υγεία
08/07/2026 - 10:55

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Η εκπαίδευση και η καθυστέρηση τεκνοποίησης προστατεύουν

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία
Υγεία
08/07/2026 - 14:00

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 20:06
Vegan, vegetarian και διατροφικές διαταραχές: Ανάμεικτα ευρήματα από νέα μελέτη για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
28/07/2026 - 19:38
Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46
ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»
Digital Health
28/07/2026 - 17:51
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε 117 στελέχη των ΕΤΑΚ του Στρατού Ξηράς για «διασώστες γενικών καθηκόντων»
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 17:29
Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03
Συνήθεις ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
28/07/2026 - 16:39
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04
Η Ουγκάντα κήρυξε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα
Υγεία
28/07/2026 - 15:46
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Σπάνια μεταδοτική μορφή καρκίνου εντοπίστηκε σε ψάρια
Pet
28/07/2026 - 14:00
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00
Σαλμονέλα: Κρούσματα και στην Αττική - Μεταξύ τους οικογένεια με δύο μικρά παιδιά
Υγεία
28/07/2026 - 11:19
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00
UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00
Βίντεο και εικόνες από τη δράση του ΕΕΣ στο Φάληρο για την ασφάλεια στο νερό
Υγεία
28/07/2026 - 07:26
Οξεία ανακοίνωση συνδικαλιστών κατά Γεωργιάδη για τις επεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 03:46
ΓτΚ: Πρόγραμμα για την ενεργό και υγιή γήρανση μετά τα 60 - Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη και κοινωνικής ένταξης
Υγεία
28/07/2026 - 00:11
Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 23:26
Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ
Υγεία
27/07/2026 - 22:07
Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου στη δομή και τη λειτουργία τους εγκεφάλου
Υγεία
27/07/2026 - 21:21
Ιταλία: Πρώτη μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας σε 67χρονη τυφλή γυναίκα
Υγεία
27/07/2026 - 20:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo