ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το στρες που άφησε η πανδημία στους εκπαιδευτικούς

Ψυχική Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υψηλά επίπεδα άγχους βίωσαν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παιδαγωγικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης «Διδασκαλία και μάθηση - Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές»
Τετάρτη, 19/06/2024 - 02:06
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Μοιραία, λοιπόν, αναδεικνύεται η ανάγκη σχεδιασμού εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και συμβουλευτικών προσεγγίσεων στο σχολικό περιβάλλον, ώστε σε μία επόμενη κρίση προερχόμενη από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πανδημία, οι εκπαιδευτικοί να έχουν τα ψυχικά εφόδια για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους.

Την έρευνα με τίτλο «Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τον παιδαγωγικό τους ρόλο υπό τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19: Διερεύνηση των επιδράσεων του νοήματος στη ζωή, του νοήματος στην εργασία και του άγχους» παρουσίασε η εκπαιδευτικός Αφροδίτη Τριανταφυλλίδου, που συνεργάστηκε για την εκπόνησή της με την καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Πλατσίδου.

Ο φόβος της μόλυνσης

«Μέσα από την έρευνα φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί εκείνη την περίοδο είχαν πολύ μεγάλο άγχος λόγω της πανδημίας. Φοβούνταν μην κολλήσουν, ειδικά αν ανήκαν σε ευάλωτη ομάδα, είτε οι ίδιοι είτε κάποιο μέλος της οικογένειας τους. Και καθώς τότε ο κορονοϊός θεωρούνταν αόρατος εχθρός και δε γνώριζαν πότε θα τελειώσει η πανδημία και οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων, είχαν άγνοια για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των μαθητών τους. Παράλληλα αγχώνονταν για το αν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν σωστά τον ρόλο τους, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων. Και ίσως η έλλειψη στρατηγικών διαχείρισης στρες να χειροτέρεψε το άγχος τους», ανέφερε η κυρία Τριανταφυλλίδου.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 156 εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά το μεγάλο lockdown του 2021. Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι επηρεάστηκε πάρα πολύ η εκπαιδευτική διαδικασία και ότι η διαδικτυακή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, γιατί μέσω αυτής χάνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης.

Τα μέτρα περιορισμού της άμεσης φυσικής επαφή

Η τήρηση των μέτρων όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά το lockdown μείωσε σε μεγάλο βαθμό την αυθόρμητη επικοινωνία και την άμεση φυσική επαφή. Κάποιοι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, όπως τη διδασκαλία στην αυλή, όμως έλειπαν οι κοινωνικές εκδηλώσεις που ήταν πολύ σημαντικές για την κοινωνικοποίηση. Εκείνη την περίοδο οι συναισθηματικές ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών ήταν μεγάλες. Όσοι εκπαιδευτικοί μέχρι τότε είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν ομαδοσυνεργατικές, μαθητοκεντρικές, ομαδοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, αναγκάστηκαν να στραφούν περισσότερο σε δασκαλοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, για την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων δασκάλου- μαθητή και μαθητών μεταξύ τους, ενώ αφιέρωναν πολύ χρόνο από το μάθημα στο να υπενθυμίζουν στους μαθητές την τήρηση των μέτρων (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Το παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη και οι επιδόσεις των μαθητών

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι αν κατάφερναν οι ίδιοι να διαχειριστούν το άγχος τους και να προσαρμοστούν κατάλληλα στις νέες συνθήκες, θα ενισχυόταν και ο ρόλος τους ως εκπαιδευτικοί, αλλά και θα βοηθούσαν τους ίδιους τους μαθητές να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και να προσαρμοστούν αντίστοιχα.

Ωστόσο, ένιωσαν ότι χανόταν ο δεσμός μεταξύ των μαθητών αλλά και των μαθητών με το δάσκαλο. Οι νέες συνθήκες διατάραξαν το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης αλλά και τις μαθησιακές επιδόσεις των μαθητών. Ανέφεραν ακόμη ότι οι νέες μέθοδοι εκπαίδευσης δεν μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών σε σύγκριση με τη διά ζώσης διδασκαλία και ένιωθαν ότι χανόταν το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μάθηση, οπότε εν μέρει εκεί ακυρωνόταν ο παιδαγωγικός τους ρόλος λόγω των συνθηκών αυτών. Η ηλικία και τα έτη εμπειρίας σχετίστηκαν με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών, με το εύρημα αυτό να βρίσκει ερμηνεία στο ότι η εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία εκπαιδευτικών τους βοήθησε να είναι πιο ευέλικτοι στο πώς θα διδάξουν το οτιδήποτε.

«Αγχώνονταν για το αν τελικά θα κατάφερναν να εκπληρώσουν σωστά το ρόλο τους», είπε η κυρία Τριανταφυλλίδου καταλήγοντας πως «χθες ήταν η πανδημία, αύριο θα είναι κάτι άλλο», γι' αυτό «είναι σημαντικό στα σχολεία να εφαρμόζονται ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις και συμβουλευτικές προσεγγίσεις», καθώς « αν γινόταν αυτό εκείνη την περίοδο θα βοηθούσε τους εκπαιδευτικούς να έχουν κάποιες σωστές στρατηγικές διαχείρισης στρες και να μετριαστεί το άγχος τους λόγω πανδημίας».

THESSALONIKI 1

«Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας για το σχολείο του μέλλοντος»

Σκοπός του συνεδρίου «Διδασκαλία και μάθηση- Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές» είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους φορείς της εκπαίδευσης μέσω της παρουσίασης σύγχρονων επιστημονικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, καινοτόμων διδακτικών προτάσεων και καλών πρακτικών σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση. Στο πλαίσιο αυτό οι παρουσιάσεις των εισηγητών στοχεύουν στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη σύναψη συνεργασιών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης επισήμανε ότι «αν και στην εκπαίδευση έχουν γίνει μεγάλα βήματα, όσον αφορά στην εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, υπάρχει ακόμη δρόμος για να δημιουργήσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε».

«Οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας δεν είναι πια επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Γιατί ανοίγει δρόμους για ευέλικτους τρόπους διδασκαλίας, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στοιχεία που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μαθητή, ενός δημοκρατικού δημιουργικού πολίτη της σύγχρονης εποχής. Δημιουργούμε βήμα- βήμα το σχολείο του μέλλοντος, όπου οι μαθητές θα έχουν ευχάριστη και εποικοδομητική παραμονή και πέρα από το γνωστικό μέρος θα αναπτύσσουν το συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο και δεξιότητες και στάσεις ζωής», υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που φιλοξενείται στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, θα ολοκληρωθούν αύριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/06/2024 - 02:44
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΑΓΧΟΣ
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής των αρμόδιων φορέων
Η πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής των αρμόδιων φορέων 18 Ιουνίου 2024
Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και οι μορφές της - Η κόλαση που ζουν χιλιάδες Ελληνίδες 20 Ιουνίου 2024
Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και οι μορφές της - Η κόλαση που ζουν χιλιάδες Ελληνίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας

Ποια μορφή άσκησης ταιριάζει στον τύπο της προσωπικότητας σας
Fitness
09/07/2025 - 11:00

Ποια μορφή άσκησης ταιριάζει στον τύπο της προσωπικότητας σας

ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58

ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo