ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος στον πλανήτη

Ψυχική Υγεία
PIXABAY
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις αυτοχειρίες - Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε είχε προληφθεί με έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις
Τετάρτη, 06/09/2023 - 18:41
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο βάζει τέρμα στη ζωή του. Αίσθηση δε προκαλεί το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά στον πόλεμο, σύμφωνα με Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάθε χρόνο καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 800.000 απώλειες ατόμων από αυτοτραυματισμούς με σκοπό την αυτοκτονία. Ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοχειρίας. Παρ'όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε είχε προληφθεί με έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και αν οι αυτόχειρες είχαν την κατάλληλη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια - ψυχοπαιδαγωγός, επιστημονική συνεργάτιδα Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Αιμιλία Αξιωτίδου, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Πρόληψη αυτοκτονιών: Η πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα. Διάγνωση, Παρέμβαση, Πρόληψη», που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, στις έξι το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα μας, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη συχνότητα των αυτοκτονιών και τη σωστή κατανόηση των ψυχικών διαταραχών και των συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοκτονίες καθώς επίσης για τους τρόπους έγκαιρης πρόληψης και παρέμβασης τόσο από το οικογενειακό - φιλικό περιβάλλον όπως και από τους κρατικούς φορείς.

Ομιλητές στην ημερίδα εκτός από την κυρία Αξιωτίδου θα είναι ο ψυχίατρος -ψυχοθεραπευτής Πάνος Κουφίδης και η σύμβουλος ψυχικής υγείας εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας Νάνσυ Πιλωνά.

Αυξήθηκαν των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών και Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», από το 2020 έως το 2022 καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα. Οι περισσότεροι αυτόχειρες ανήκαν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και βρίσκονταν εντός γάμου ενώ το 55% των θανάτων έλαβε χώρα στο σπίτι του αυτόχειρα.

Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε στους θερινούς μήνες ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν τη Δευτέρα και η Τρίτη και οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα. Η πλειονότητα των αυτοχείρων στη χώρα μας ήταν άντρες σε ποσοστό 78% ενώ το 28% ήταν γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα άνω 60 σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές μονάδες. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι των αντρών ήταν στις ηλικίες 60-64 ετών ενώ οι περισσότεροι θάνατοι γυναικών ήταν στις ηλικίες 35-39. Αυξητικές τάσεις παρουσίασε το 2022 σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021 ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20). Σε επίπεδο διοικητικών Περιφερειών ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (17% του συνολικού αριθμού θανάτων) ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2022 η Κεντρική Μακεδονία είχε τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες καθώς σε αυτή την Περιφέρεια καταγράφηκε το 22% των θανάτων από αυτοκτονία.

Οι αυτοκτονίες παιδιών και εφήβων

Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα «Κλίμακα», η αυτοκτονία των παιδιών και των εφήβων έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η αυτοκτονία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου νεαρών ατόμων 15-18 ετών, ενώ εκατοντάδες είναι οι αυτοκτονίες που δεν καταγράφονται. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών αποδίδεται σε αυτοκτονία, με τις αυτοκτονίες να είναι έως και 5 φορές πιο συχνές στα αγόρια, ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 2 με 4 φορές συχνότερες στα κορίτσια. Το 15-20% των εφήβων αυτοτραυματίζεται, με την ηλικία έναρξης να υπολογίζεται μεταξύ 13-15 ετών. Η πλειοψηφία αυτών των εφήβων δεν αναζητά βοήθεια, γεγονός που καθιστά αυτό το ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται στην πραγματικότητα. Οι αυτοτραυματισμοί κατά την εφηβεία αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών στην ενήλικη ζωή.

Η συμβολή μας στην πρόληψη των αυτοκτονιών

Όπως επισημαίνει η κυρία Αξιωτίδου θα πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε σε ανθρώπους τους περιβάλλοντος κάποια σημάδια ώστε να καταλάβουμε, αν υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσουν.

«Τέτοια σημάδια είναι οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση ενός ανθρώπου, όταν βλέπουμε ότι τη μια δεν είναι καθόλου καλά και την άλλη είναι πάρα πολύ καλά. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια της διπολικής διαταραχής που συνδέονται με αυτοκτονικό ιδεασμό. Δηλαδή πρέπει να μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και να μην τα προσπερνάμε. Έτσι, όταν ένας άνθρωπος στο περιβάλλον μας, μας λέει ότι "δεν έχω όρεξη να ζήσω, θέλω να πεθάνω, σκέφτομαι ότι καλύτερα θα ήταν να έβαζα τέλος στη ζωή μου", να μην το προσπερνάμε. Να μην ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, φίλο μας κ.λπ. αν σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του κι αν έχει σκεφτεί και τον τρόπο. Συνήθως διστάζουμε να ρωτήσουμε, γιατί φοβόμαστε ότι θα είναι σαν να του βάζουμε στο μυαλό ιδέες, αν συζητήσουμε γι αυτά, ενώ δεν είναι έτσι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε αν ο άλλος το έχει σκεφτεί κι αν το έχει σκεφτεί οργανωμένα. Εάν μας απαντήσει θετικά σε αυτές τις ερωτήσεις, ο άνθρωπος αυτός είναι σε υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης αν έχει κάνει απόπειρες. Μπορούμε να ρωτήσουμε: "δηλαδή εσύ το δοκίμασες; Το προσπάθησες;". Αν μας πει "ναι, μερικές φορές έκανα αυτό", σημαίνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, οπότε μπορούμε εμείς να τον παροτρύνουμε να πάρει βοήθεια, είτε να στραφεί στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 είτε να πάει στο εφημερεύον ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εάν δεν το κάνει αυτό, μπορούμε εμείς, όχι με πίεση αλλά με ενσυναίσθηση, με κατανόηση ότι υποφέρει αυτός ο άνθρωπος και ότι για να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του υποφέρει. Και φυσικά το έσχατο είναι η εισαγγελική παρέμβαση. Αν δούμε ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε μια ψυχιατρική υπηρεσία, να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να ζητήσουμε εισαγγελική παρέμβαση, γιατί το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η ζωή, δηλαδή να περάσει η κρίση, να πάρει αγωγή, να εξισορροπήσει και μετά να μπορεί να έχει μια λειτουργική ζωή» σημείωσε η κυρία Αξιωτίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων 05 Σεπτεμβρίου 2023
Σύνδρομο Τζενοβέζε: Πεθαίνοντας μπροστά στο άπραγο πλήθος 08 Σεπτεμβρίου 2023
Σύνδρομο Τζενοβέζε: Πεθαίνοντας μπροστά στο άπραγο πλήθος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: «Ιστορική» συμφωνία των ηγετών για τις μελλοντικές πανδημίες
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 12:19

ΠΟΥ: «Ιστορική» συμφωνία των ηγετών για τις μελλοντικές πανδημίες

Οι πέντε «εντολές» του ΠΟΥ για την υπέρταση - Πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο η σιωπηλή δολοφόνος
Πολιτική Υγείας
20/09/2023 - 15:08

Οι πέντε «εντολές» του ΠΟΥ για την υπέρταση - Πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο η σιωπηλή δολοφόνος

ΠΟΥ: Οδηγός με πρακτικές δεξιότητες για τη διαχείριση του άγχους - Λίγα λεπτά τη μέρα είναι αρκετά
Ψυχική Υγεία
09/09/2023 - 10:12

ΠΟΥ: Οδηγός με πρακτικές δεξιότητες για τη διαχείριση του άγχους - Λίγα λεπτά τη μέρα είναι αρκετά

«Το σκοτάδι με κυνηγούσε»: Σοκαριστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
08/09/2023 - 14:18

«Το σκοτάδι με κυνηγούσε»: Σοκαριστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Συναγερμός στον ΠΟΥ για αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 ενόψει του χειμώνα
Υγεία
06/09/2023 - 20:39

Συναγερμός στον ΠΟΥ για αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 ενόψει του χειμώνα

Πέντε απλές συμβουλές από τον ΠΟΥ για έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο
Υγεία
05/09/2023 - 13:47

Πέντε απλές συμβουλές από τον ΠΟΥ για έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΗΕ: Διακήρυξη των ηγετών για καθολική υγειονομική κάλυψη έως το 2030
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 22:12
Θεσσαλονίκη: Οι καινοτόμες τεχνικές στη χειρουργική - Ρομποτική και λαπαροσκοπική στο προσκήνιο
Health Talk
21/09/2023 - 19:34
Κορονοϊός: 39 νέοι θάνατοι - Εντοπίστηκαν τα πρώτα πέντε κρούσματα της Pirola
Επικαιρότητα
21/09/2023 - 19:02
Χρυσοχοΐδης: «Η Ένωση Ελλήνων Ασθενών να γίνει θεσμικός συνομιλητής μας»
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 18:38
GE HealthCare: Επιχορήγηση 44 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη υπερήχων με τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
21/09/2023 - 18:11
Πρακτικό και θεωρητικό εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Υπηρεσίες Υγείας
21/09/2023 - 17:42
Πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων επιστημόνων την εταιρεία συμβούλων IBI
Υπηρεσίες Υγείας
21/09/2023 - 15:37
Πολλές οι πιθανές συνδέσεις τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης και καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
21/09/2023 - 15:16
«Με το χέρι στην καρδιά»: Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις στο Μετρό Συντάγματος
Υγεία
21/09/2023 - 14:34
Ντοπαμίνη: Νέα ερευνητικά δεδομένα για τη χημική ουσία της «ευτυχίας»
Υγεία
21/09/2023 - 13:56
«GroSupport»: Nέος διαδικτυακός ιστότοπος της Pfizer Hellas
Pharma News
21/09/2023 - 13:16
Για πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία το συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας
Επικαιρότητα
21/09/2023 - 12:52
Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας με νοητικές και ψυχικές διαταραχές
Health Talk
21/09/2023 - 12:34
ΠΟΥ: «Ιστορική» συμφωνία των ηγετών για τις μελλοντικές πανδημίες
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 12:19
Σεπτέμβριος, ο μήνας των προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων
Health Talk
21/09/2023 - 11:53
Γυμναστική το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας
Fitness
21/09/2023 - 11:31
Πόσο μακριά έφτασε το Human Brain Project της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 11:11
Που θα εστιάσει έρευνα στην Αυστραλία για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19
Επικαιρότητα
21/09/2023 - 10:29
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος; Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Υγεία
21/09/2023 - 10:07
Σιγοτραγουδάτε; Αν ναι προσφέρετε πολύ σημαντικά tips στον εαυτό σας
Υγεία
21/09/2023 - 09:43
Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων
Pharma Policy
21/09/2023 - 09:00
ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις 2.253 προσλήψεις στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
20/09/2023 - 19:12
Σε 24ωρη απεργία γιατροί και νοσηλευτές την Πέμπτη κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά
Επικαιρότητα
20/09/2023 - 18:03
Ανησυχία για το claw back από τις αποζημιώσεις των εξετάσεων των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Επικαιρότητα
20/09/2023 - 17:51
ΣΕΑΑΝ: Ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία για πολυμεταγγιζόμενους με θαλασσαιμία
Υγεία
20/09/2023 - 17:32
Φάρμακα στο σπίτι και ενιαία λίστα χειρουργείων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/09/2023 - 17:08
Οι πέντε «εντολές» του ΠΟΥ για την υπέρταση - Πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο η σιωπηλή δολοφόνος
Πολιτική Υγείας
20/09/2023 - 15:08
Chiesi Hellas - We Act Day 2023: Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού
Υπηρεσίες Υγείας
20/09/2023 - 14:34
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγεία του εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
Υγεία
20/09/2023 - 13:47
Κουρκουμάς: Το φυσικό συστατικό που αποτελεί «φάρμακο» κατά της δυσπεψίας
Διατροφή
20/09/2023 - 13:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύγχρονη αντιμετώπιση στεφανιαίας νόσου με επέμβαση bypass ακόμα και χωρίς διάνοιξη στέρνου
Health Talk
20/09/2023 - 11:59
Κίτρινη πικροδάφνη: Τοξική βόμβα σε συμπληρώματα απώλειας βάρους
Διατροφή
20/09/2023 - 09:54
Οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
20/09/2023 - 10:11
Αρτηριακή πίεση: Πιο δύσκολη η ρύθμιση της τον χειμώνα λένε οι επιστήμονες
Υγεία
19/09/2023 - 11:56
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος; Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Υγεία
21/09/2023 - 10:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo