Ζ. Ράπτη: Έρχεται πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης για ασθενείς με COVID-19

Eurokinissi
Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε στην παροχή υπηρεσίας τηλε-συμβουλευτικής, που ετοιμάζεται να τεθεί σε εφαρμογή.
Πέμπτη, 24/12/2020 - 07:16
— Photo: Eurokinissi

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη αναφερόμενη στις δράσεις που δρομολογούνται για τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με COVID-19. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η παροχή υπηρεσίας τηλε-συμβουλευτικής θα τρέξει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έχει σχεδιαστεί για να έχει εφαρμογή τόσο στα νοσοκομεία της χώρας σε ασθενείς που νοσηλεύονται, αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με μονάδες ψυχικής υγείας με τις οποίες εργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

Οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν σε αυτές τις μονάδες ή μέσω email θα κλείνουν ραντεβού σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. «Αυτήν την περίοδο που κάποιος νοσεί είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δώσουμε αυτή τη ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς μας».

Προληπτικά θα λειτουργεί η πρώιμη παρέμβαση στη ψύχωση

Αναφορικά με την πρόταση που ψηφίστηκε στη Βουλή για την πρώιμη παρέμβαση στη ψύχωση, η κ. Ράπτη υποστήριξε ότι αυτή «θα είναι μία ψυχιατρική κοινοτική υπηρεσία, η οποία θα λειτουργήσει προληπτικά για τα παιδιά μας».

Αναφερόμενη, μάλιστα, στα αποτελέσματα μίας έρευνας του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων, περίπου 3200 παιδιά το χρόνο διαγιγνώσκονται με κάποιο ψυχωτικό νόσημα.

Επομένως, μέσω του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης των πρώτων συμπτωμάτων στους νέους από ηλικία 16-24 ετών. «Είναι μία δράση που έχει εφαρμοστεί σε μεγάλες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και είχε πολύ καλά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αυτό το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα της μη επιβάρυνσης των δομών ψυχικής υγείας, αν μία διάγνωση γίνει μία καθυστέρηση.

Οι 5 πολιτικές Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας

Παράλληλα, η κ. Ράπτη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην Ψυχική Υγεία και υλοποιεί το Υπουργείο

Πρώτον: Αναπτύσσουμε σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τις ψυχολογικές συνέπειες του Covid 19 στους πολίτες, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Λειτουργούμε σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ανώνυμα και εμπιστευτικά, από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού».

Η Γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε 78.890 κλήσεις συμπολιτών μας και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό (82%), ανασφάλεια για το αύριο σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο (70%), και αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης (65%).

  • Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσουμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (skype,messenger κ.λ.π):
  • για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ' οίκον,
  • για τα μέλη των οικογενειών τους και
  • για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας.

Δεύτερον:

Αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με έμφαση:

  1. στους ανέργους,
  2. στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αλλά και
  3. στα παιδιά και τους εφήβους.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες για τους φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις και ενημέρωση, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το πώς μπορούν οι πολίτες να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους.

Τρίτον:

Έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην ενότητα «Ψυχική Υγεία», απλές κατανοητές και υποβοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Εκεί υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης .

Τέταρτον:

Ειδικά για την στήριξη του υγειονομικού μας προσωπικού έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας τον ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID-19, ο οποίος εκπονήθηκε από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ θέλω να ανακοινώσω ότι δρομολογήθηκε και ειδική ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (BurnOut Syndrome) που βιώνουν οι υγειονομικοί μας, στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 ,ούτως ώστε να τους στηρίξουμε αποτελεσματικά.

Πέμπτον:

Ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, (σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020).

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας, τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί, σε στέρεες βάσεις, το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, με ορίζοντα δεκαετίας, θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021 .