ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο του Economist: «Πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην υγεία»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Για μία επανάσταση που συντελείται στο χώρο της υγείας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο το οποίο οργανώνει ο Economist στην Αθήνα.
Πέμπτη, 26/10/2023 - 18:44
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Είναι θαύμα, όπως είπε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το γεγονός ότι πολλές από τις νέες τεχνολογίες βρίσκουν πλέον εφαρμογή στην υγεία «και εάν προσθέσουμε σε αυτό και την τεχνητή νοημοσύνη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είμαστε μπροστά σε μία επανάσταση στο χώρο της υγείας».

Όμως, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και έχουν την διαδικασία του επείγοντος. Όπως εξήγησε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο χώρο της υγείας, καθώς «εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι που λείπουν από το χώρο της υγείας, είτε πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς υπαλλήλους, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής , προκαλεί μεγάλη πίεση σε όλα τα συστήματα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει 5.500 με 6.000 προσλήψεις μέσα στο 2023 κι άλλες τόσες έχουν δρομολογηθεί για το 2024. Μιλώντας για τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του συστήματος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός. Διαφάνεια και δεδομένα για όλα τα κόστη».

Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, την ίδρυση του μητρώου ογκολογικών ασθενών, τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, θα βελτιώσουν τον έλεγχο και θα περιορίσουν την σπατάλη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για μία σύγχρονη μορφή στην οργάνωση του ΕΟΠΠΥ ο οποίος «θα λειτουργήσει ως μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία και θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φαρμακευτικής πολιτικής, είπε ότι στόχος είναι «να μην μείνει καμιά καινοτομία μακριά από τους ασθενείς αλλά να έχουν τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζονται, αφού αυτά έχουν αξιολογηθεί». Ανέφερε επίσης πως «είναι προτεραιότητα η διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων, καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος της δαπάνης. Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής, ήδη υπάρχει μείωση του clawback και σ' αυτό συμβάλει και η χρηματοδότηση από το Tαμείο Ανάκαμψης. Πενήντα εκατομμύρια για πέρυσι, 150 εκατομμύρια για φέτος και τριακόσια εκατομμύρια για το 2024».

«Στόχος είναι να πάμε σε μία εθνική φαρμακευτική πολιτική με όλα τα απαραίτητα φάρμακα στους πολίτες, με αξιολόγηση και έλεγχο του κόστους και όλα αυτά θα υπαχθούν στον ΕΟΦ και μια σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνεται από την πλευρά του ΕΟΠΠΥ».

Σκοπός είναι «να μεγαλώσει περισσότερο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς είναι τύχη για την Ελλάδα ύπαρξη της», είπε ο υπουργός Υγείας και αναφερόμενος στις χρόνιες παθήσεις που αυξάνονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μίλησε για ίδρυση κέντρων χρόνιων παθήσεων που θα παρακολουθούν όλους τους ασθενείς ολιστικά, αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα με έναν διαβητικό ασθενή. «Ο ασθενής αυτός θα πρέπει να παρακολουθείται και για τα ζητήματα όρασης. Τα καρδιακά προβλήματα αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως «ανοίγει μία νέα σελίδα διεθνώς, όσον αφορά την επάρκεια και την ασφάλεια των ειδών πρώτης ανάγκης στην Ευρώπη, όπως είναι και το φάρμακο». Ο ίδιος είπε ότι είναι κομβικής σημασίας «να επανέλθει μέρος της παραγωγής από την Ασία στην Ευρώπη», ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι κανονισμοί και η γραφειοκρατία, καθώς και τα επιπλέον κόστη -όπως αυτό του περιβάλλοντος- κάνουν πιο δύσκολο αυτό το έργο. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «με ποιο τρόπο θα συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών σε πιο αποτελεσματικά, ποιοτικά και φθηνότερα φάρμακα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζεται μια νέα φαρμακευτική πολιτική, με στόχο περισσότερα παραγόμενα φάρμακα στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι υπάρχουν σήμερα 45 εργοστάσια φαρμάκων, δηλαδή ένα στα 10 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί νέες επενδύσεις με την βοήθεια που έχει από την κυβέρνηση. Αλλά όπως εξήγησε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς αυτό που ζητάμε είναι η προβλεψιμότητα, η οποία είναι πολύ πιο σημαντική για μας από το να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας».

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, επισήμανε από την πλευρά της, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη, «θα βοηθήσουν τον ΕΟΠΠΥ να αξιοποιήσει τα πολλά δεδομένα που έχει στη διάθεση του και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του».

Αυτό, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί η πολυφαρμακία, να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και να προστατευθεί ο ασθενής αλλά και το σύστημα από τις υπέρογκες δαπάνες για το φάρμακο. Αναφερόμενη στο rebate και το clawback, είπε ότι «ήταν ένας αναγκαίος μηχανισμός για δημοσιονομική προσαρμογή στην περίοδο της κρίσης». Εξήγησε ότι σκοπός ήταν να είναι ένα προσωρινό μέτρο για να εξορθολογιστεί η δαπάνη, τονίζοντας παράλληλα πως το 2014 η επιστροφή ήταν 240 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ. «Ο ΕΟΠΠΥ κάνει μεγάλη προσπάθεια με την νέα φαρμακευτική πολιτική για να μειώσει τις υπερβάσεις και να εξορθολογίσει τις δαπάνες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή διαπραγμάτευσης, έχει ήδη καταφέρει σημαντική μείωση των δαπανών του ΕΟΠΠΥ αλλά και σε ό,τι αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα».

Ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι «μέχρι το 2026, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο την υγεία στη χώρα» επισημαίνοντας ότι η δρομολογούνται 42 έργα στην υγεία, ύψους 2,17 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην δημόσια υγεία πέρα από την covid εποχή- τα τελευταία χρόνια.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν όπως είπε για υποδομές και εξοπλισμό σε 97 δημόσια νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας, τα οποία ενισχύονται και συμβάλλουν γενικότερα στην βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επίσης θα δοθούν για προγράμματα πρόληψης, την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς μεταξύ άλλων. Ο ίδιος τόνισε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων «είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, καθώς απαιτεί μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια συντονισμού μεταξύ πολλών φορέων». Η απορρόφηση γίνεται μόνο με την υλοποίηση, καθώς, όπως είπε, «εκταμιεύονται τα χρήματα, μόνο όταν αρχίζουν να υλοποιούνται και να φαίνονται τα στάδια υλοποίησης των έργων. Μόλις τελειώσει το Ταμείο Αανάκαμψης, τον Αύγουστο του 2026, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό και καλύτερο σύστημα υγείας», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/10/2023 - 17:17
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ECONOMIST

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακίδου: «Απαράδεκτο στην εποχή μας να μην έχουν πρόσβαση στα φάρμακα οι ασθενείς»
Κυριακίδου: «Απαράδεκτο στην εποχή μας να μην έχουν πρόσβαση στα φάρμακα οι ασθενείς» 26 Οκτωβρίου 2023
Βουλή: Θετικοί οι υγειονομικοί φορείς στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Δίκτυο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών 26 Οκτωβρίου 2023
Βουλή: Θετικοί οι υγειονομικοί φορείς στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Δίκτυο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1
Patient Talk
28/10/2026 - 12:48
«Μανιφέστο» ειδικών για την κλιματική αλλαγή - Ζητούν να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης
Υγεία
28/10/2026 - 12:23
ECDC: Η ανοσοποίηση των νεογνών για τον RSV μπορεί να μειώσει σημαντικά τις νοσηλείες
Υγεία
28/10/2026 - 11:28
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
ΕΕΣ: Σχεδόν 8.000 γυναίκες εκπαιδεύτηκαν στην αυτοεξέταση μαστού
Υγεία
28/10/2026 - 07:29
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
Χανιά: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μαθητών Λυκείου σε θέματα έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 00:06
Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49
Ιατρική για ταξιδιώτες: Το βασικό φαρμακείο και πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό
Υγεία
27/10/2026 - 21:21
Εξελιγμένη θεραπεία βελτιώνει τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καταρράκτη
Health Talk
27/10/2026 - 20:36
Νέες ειδικότητες και αλλαγές στις προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 20:11
Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Υγεία
27/10/2026 - 19:38
Το ECDC ενισχύει την task force για τον Έμπολα στην Αφρική μετά τα κρούσματα σε Κένυα και Νιγηρία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 18:56
Συναγερμός για ακραία καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 18:09
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ένας στους τρεις ενήλικες εμφάνισε τη νόσο πριν από τα 18 του
Health Talk
27/10/2026 - 17:54
Προς αναδιοργάνωση οι επιτροπές ελέγχου του ΙΣΑ - Θα συνδράμουν τους μηχανισμούς της Πολιτείας
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 17:36
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Με ιδιαίτερο συμβολισμό το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το διήμερο 30 & 31 Οκτωβρίου
Patient Talk
27/10/2026 - 16:52
Το νέο τηλεοπτικό spot του ΠΦΣ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Υγεία
27/10/2026 - 16:31
Αγαπηδάκη: «Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων»
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:13
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Αντιδράσεις εργαζομένων στον ΕΟΠΑΕ για τη μετακίνηση θεραπευτή από τις φυλακές Κορυδαλλού
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 15:39
Πρωτεΐνη: Πότε η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Health Talk
27/10/2026 - 15:00
Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40
ΛΔ Κονγκό: Περισσότερα από 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του 'Εμπολα
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 13:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη και ψύχωση: Πώς τα chatbots μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους: Οι διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν ανησυχία
Υγεία
27/10/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo