Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μητέρες και οικογένειες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν τον θηλασμό. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF καλούν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις πολιτικές και τις υπηρεσίες που στηρίζουν τις γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό.
Τα οφέλη του θηλασμού για βρέφη και μητέρες
Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και οικονομικά αποδοτικούς τρόπους προστασίας της υγείας των παιδιών.
Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην προστασία από σοβαρές λοιμώξεις και υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.
Τα οφέλη όμως επεκτείνονται και στις μητέρες. Ο θηλασμός έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος των ωοθηκών και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Αυξάνονται τα ποσοστά θηλασμού
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ενθαρρυντική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο αποκλειστικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής αυξήθηκε από περίπου 37% το 2012 σε περισσότερο από 47% σήμερα. Παράλληλα, το ποσοστό των παιδιών που συνεχίζουν να θηλάζουν έως την ηλικία των δύο ετών αυξήθηκε μέσα στην τελευταία πενταετία από 38% σε 50%.
Οι οργανισμοί επισημαίνουν ότι η βελτίωση αυτή αποδεικνύει πως οι επενδύσεις σε πολιτικές και προγράμματα υποστήριξης των μητέρων αποδίδουν. Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να υπολείπονται των διεθνών στόχων.
Ελλείψεις στην υποστήριξη των μητέρων
Παρά τα θετικά βήματα, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υποστήριξης του θηλασμού παραμένει περιορισμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Ειδικότερα, σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά και σε περιοχές που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις ή ένοπλες συγκρούσεις, οι υπηρεσίες συχνά δεν επαρκούν, ενώ οι πολιτικές προστασίας του θηλασμού δεν εφαρμόζονται με συνέπεια.
Οι παρεμβάσεις που κάνουν τη διαφορά
Ο ΠΟΥ και η UNICEF υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν αποτελεσματικές και οικονομικά συμφέρουσες παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν τα ποσοστά θηλασμού.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- η εξειδικευμένη υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία,
- η συμβουλευτική στις τοπικές κοινότητες και τα δίκτυα υποστήριξης μεταξύ γονέων,
- η εφαρμογή πολιτικών προστασίας της μητρότητας και επαρκούς άδειας μητρότητας,
- η αυστηρή εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, ώστε να περιορίζονται οι αθέμιτες πρακτικές προώθησης των βρεφικών γαλάτων.
Σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και την οικονομία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο οργανισμών, η ευρύτερη εφαρμογή πολιτικών που προωθούν τον θηλασμό θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 400.000 θανάτους παιδιών και περίπου 140.000 θανάτους μητέρων κάθε χρόνο.
Παράλληλα, κάθε δολάριο που επενδύεται στην προώθηση του μητρικού θηλασμού αποφέρει κατά μέσο όρο 59 δολάρια οικονομικής απόδοσης, χάρη στη μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, τη βελτίωση της γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών, την υψηλότερη εκπαιδευτική επίδοση και την αύξηση της μελλοντικής παραγωγικότητας.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού
Με θέμα «Θηλασμός για ένα βιώσιμο ξεκίνημα στη ζωή: Ενισχύουμε ό,τι αποδίδει», η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού αναδεικνύει την ανάγκη να επενδύσουν οι χώρες σε αποδεδειγμένα αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Ο ΠΟΥ και η UNICEF καλούν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, να επεκτείνουν τις υπηρεσίες συμβουλευτικής στις κοινότητες, να διασφαλίσουν επαρκή προστασία της μητρότητας και να ενσωματώσουν την υποστήριξη του θηλασμού σε όλες τις υπηρεσίες φροντίδας πριν, κατά και μετά τον τοκετό.
Όπως επισημαίνουν οι δύο οργανισμοί, η επένδυση στον μητρικό θηλασμό αποτελεί επένδυση στην υγεία των παιδιών, των μητέρων και της κοινωνίας συνολικά.





