ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Τα λύματα δείχνουν το νέο κύμα και το Ισραήλ μας δίνει τη λύση στο πρόβλημα

Πολιτική Υγείας
Κορονοϊός: Τα λύματα δείχνουν το νέο κύμα και το Ισραήλ μας δίνει τη λύση στο πρόβλημα
H αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα προκαλεί ανησυχία, με τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ να είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Παρόλα αυτά, τα νέα δεδομένα που έρχονται από το Ισραήλ δείχνουν ότι τα εμβόλια δουλεύουν και προστατεύουν επαρκώς και από́ την μετάλλαξη Δέλτα.
Πέμπτη, 08/07/2021 - 09:36
— Photo: ΙΝΤΙΜΕ
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Έτσι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί το νέο κύμα του κορονοϊού είναι εδώ ωστόσο, όπως δείχνει όμως και το παράδειγμα του Ισράηλ οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνέουουν με θάνατο αν κολλήσουν, καθώς μόλις τοι 0,5% όσων κόλλησαν αρρώστησαν σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λυματα παρατηρείται στο Ρέθυμνο (+47%), στην Περιφέρεια Αττικής (+65%) και στο Ηράκλειο (+171%).

Η ανακοίνωση για τα λύματα

«Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα λύματα και συνεχίζει:

«Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η δειγματοληψία λόγω βλάβης των δειγματοληπτών και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι την επιδιόρθωσή τους.

Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την περίοδο 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου σε σχέση με την εβδομάδα 21-27 Ιουνίου 2021.

Δείτε τον πίνακα

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 21-27 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα τριών από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+47%), στην Περιφέρεια Αττικής (+65%) και στο Ηράκλειο (+171%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στο Βόλο (-1%) και στη Θεσσαλονίκη (+3%), ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-36%) και στα Χανιά, όπου η μείωση όμως δεν είναι αξιολογήσιμη λόγω του χαμηλού ιικού φορτίου. Στην Πάτρα και στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στην Αλεξανδρούπολη και στα Ιωάννινα το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, για ορισμένες περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, στην Περιφέρεια Αττικής, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε αύξηση (+65%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 21-27/6/21.

Θεσσαλονίκη: Tην τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, στη Θεσσαλονίκη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+3%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 21-27/6/21. Την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στην πόλη κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, παρατηρήθηκε μείωση (-36%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 21-27/6/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στο Βόλο παρέμεινε σταθερό (-1%) σε σχέση με την εβδομάδα 21-27/6/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, στο Ηράκλειο, ανακόπηκε η μείωση που καταγραφόταν τις τελευταίες εβδομάδες και παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+171%) στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων, το οποίο ανέρχεται πλέον σε σχετικά μέτρια επίπεδα.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, στο Ρέθυμνο, ανακόπηκε η μείωση/σταθεροποίηση που καταγραφόταν τις τελευταίες εβδομάδες και παρατηρήθηκε αύξηση (+47%) στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων, το οποίο ανέρχεται πλέον σε σχετικά μέτρια επίπεδα.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 28/6-4/7/21, στα Ιωάννινα, ανιχνεύτηκε ξανά ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, παρότι υπήρξαν και αυτή την εβδομάδα κάποιες μετρήσεις με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Η ποσοτική σύγκριση με τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας δεν είναι δυνατή λόγω της μη ανίχνευσης τότε ιικού φορτίου.

Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ2: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Τα εμβόλια δουλεύουν: Το παράδειγμα του Ισραήλ

Τα εμβόλια δουλεύουν και προστατεύουν επαρκώς και από́ την μετάλλαξη Δέλτα από την πλευρά του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος και φέρνει ως παράδειγμα τα επίσημα στοιχεία από το Ισραήλ υπογραμμίζοντας πως στο νέο κύμα του κορονοϊού μόνο το 0,5% ασθένησε σοβαρά.

Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer, και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, από τις 6 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρα τους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ήπιας συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί μεν, αλλά το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορονοϊό.

Η πτώση αυτή βέβαια συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και με την άρση των περιορισμών στο Ισραήλ. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Eran Segal, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά στο Ισραήλ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μόλυνσης.

Oι Times of Israel αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ανήκει σε λοίμωξη που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το 2,5% όλων των ατόμων που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησαν COVID-19 αρρώστησαν σοβαρά κατά τα προηγούμενα κύματα (20-30 άτομα ανά 1.000 περιπτώσεις).

Σε αυτό το κύμα όμως στο Ισραήλ, μόνο 3-5 άτομα ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένησαν σοβαρά, ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 0,5% δηλαδή.

Τα εμβόλια τους προστατεύουν επαρκώς λοιπόν και από την παραλλαγή Δέλτα. Και αυτά είναι πραγματικά δεδομένα: τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν νοσούν σοβαρά ακόμα και αν κολλήσουν.

Τα εμβόλια δουλεύουν. Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους μπορούμε να προστατευτούν από τον ιό», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος στην ανάρτησή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/07/2021 - 10:36
  • ΛΥΜΑΤΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΙΣΡΑΗΛ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΚΕΠΑ: Προς ψηφιακό Μετασχηματισμό το Κέντρο Πιστοποίηση Αναπηρίας
ΚΕΠΑ: Προς ψηφιακό Μετασχηματισμό το Κέντρο Πιστοποίηση Αναπηρίας 07 Ιουλίου 2021
Προς ένα ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ραντεβού για Δομές ΠΦΥ και Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων 08 Ιουλίου 2021
Προς ένα ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ραντεβού για Δομές ΠΦΥ και Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00

"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη Γάζα σε 37 διεθνείς ΜΚΟ
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 14:48

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη Γάζα σε 37 διεθνείς ΜΚΟ

Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 19:42

Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 14:29

Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό

Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 10:00

Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19

Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19

Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναβλητικότητα: Δεν είναι απλώς τεμπελιά! Ο ρόλος του εγκεφάλου και των γονιδίων
Ψυχική Υγεία
31/01/2026 - 10:00
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53
Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους!
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 19:34
Ο καρκίνος του εγκεφάλου φαίνεται ότι ξεκινά πολύ πριν εντοπιστεί
Υγεία
30/01/2026 - 19:17
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo