Κορονοϊός: Στους 3 μήνες μετά την δεύτερη δόση η χορήγηση της τρίτης δόσης για όλους

Κορονοϊός: Στους 3 μήνες μετά την δεύτερη δόση η χορήγηση της τρίτης δόσης για όλους
Στους 3 μήνες μετά την δεύτερη συστήνεται η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών με νέα απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Παρασκευή, 03/12/2021 - 18:04
— Photo: intime

Η απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών έρχεται την ώρα που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον ξεκινά την επέλασή της. Η κίνηση αυτή αναμένεται να βοηθήσει στη μάχη κατά των μεταλλάξεων καθώς τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εξακολουθούν να αποτελούν ασπίδα προστασίας.

Η απόφαση αυτή όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους ισχύει και για όσους νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους. Συστήνεται δηλαδή να κάνουν τρίτη δόση 3 μήνες μετά την διάγνωση. Όσοι μετά την πρώτη δόση με Pfizer έκαναν J&J ισχύει ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε τρίτη δόση. Η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα και όσοι μπαίνουν τώρα βλέπουν ότι η σύσταση ισχύει για τους 6 μήνες μετά την δεύτερη ωστόσο αυτό θα διορθωθεί προσεχώς. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ανοίξει ωσόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε θα είναι όλα έτοιμα αύριο ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αρχίσουν να κλείνουν τα ραντεβού τους. «Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση αυτή εξετάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και τις τελευταίες εξελίξεις» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαντώντας σε ερώτηση.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε».

Όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους: «Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που εξέτασε τον χρόνο της αναμνηστικής δόσης. «Με τη μετάλλαξη Όμικρον η Εθνική Επιτροπή ανασκόπησε τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε τις συστάσεις.

Αποφασίστηκε η χορήγηση τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση νόσου ο εμβολιασμός συστήνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Η Όμικρον και η έναρξη του χειμώνα καθιστούν αναγκαίο τον εμβολιασμό»

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το πρωί. Έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητα για το μήνα Δεκέμβριο. Έχουμε λίγο περισσότερο από 1.5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση μέχρι τέλος Ιανουαρίου».

Όπως επιβεβαιώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πλατφόρμα θα ανοίξει γύρω στα μεσάνυχτα, ωστόσο θα μπαίνουν σταδιακά στην πλατφόρμα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Μέχρι τα ξημερώματα αναμένεται να έχει ανοίξει για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 30/11 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε την μείωσης της απόστασης χορήγησης μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης και λίγο αργότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες του news4health.gr η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων άρχισε να εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Παρόλο που τα εμβόλια όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί προστατεύουν ως ένα βαθμό και από τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την συμπεριφορά της Όμικρον θα έχουμε μέσα στις επόμενες ημέρες όπως τονίζουν οι ρυθμιστικοί φορείς.

Γιατί τα εμβόλια που έχουμε εξακολουθούν να αποτελούν ασπίδα προστασίας και για τις μεταλλάξεις

Η Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε να διευκρινίσει μέσα από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας που έγινε την Δευτέρα 29/11 γιατί τα εμβόλια εξακολουθούν να μας προφυλάσσουν από τις νέες μεταλλάξεις την στιγμή που ο κόσμος ανησυχεί μετά την αναγνώρισης της νέας παραλλαγής κορονοϊού «Όμικρον».

«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της μετάλλαξης (Όμικρον) μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργεί το άτομο με τον εμβολιασμό του σε βαθμό που δεν είναι ακόμα γνωστός.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με την συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα κύτταρα σημαντικά του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων. Επομένως ο εμβολιασμός πάρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι μια ασπίδα προστασίας. Η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου» όπως είχε υπογραμμίσει η κα Θεοδωρίδου.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα βγαίνει το πιστοποιητικό νόσησης από εδώ και στο εξής

Τελευταία τροποποίηση στις 06/12/2021 - 16:06