ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα νέα κίνητρα για την επένδυση σε νέα αντιβιοτικά

Πολιτική Υγείας
Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα νέα κίνητρα για την επένδυση σε νέα αντιβιοτικά
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR), συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών τύπου Netflix.
Τρίτη, 03/08/2021 - 19:47
News4Health Team News4Health Team

Η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ορισμένους μικροοργανισμούς, που ονομάζονται επίσης superbugs, να αναπτύξουν μικροβιακή αντοχή, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και οι λοιμώξεις παραμένουν στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλους. Η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών θεωρείται μία λύση για την αντιμετώπιση αυτής της «σιωπηλής πανδημίας» που μειώνει την ικανότητα θεραπείας μολυσματικών ασθενειών και απειλεί την ικανότητα εκτέλεσης χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα νέων αντιβιοτικών σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική, καθώς ορισμένα από αυτά δεν έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμα και μετά την έγκρισή τους από τις αρχές.

Έλλειιψη κινήτρων για την επένδυση σε νέα αντιβιότικά

Ο Remko van Leeuwen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Madam Therapeutics, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της AMR, ξεκίνησε την εταιρεία του το 2011, όταν ο συγκεκριμένος τομέας ανάπτυξης δεν ήταν εμπορικά προσοδοφόρος. «Ξεκίνησα επειδή η ιατρική ανάγκη [για την καταπολέμηση της AMR], αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2011 και [... Η AMR] είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από ό, τι πριν από 10 χρόνια», δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση.

Ο Van Leeuwen, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμμαχίας BEAM (εταιρείες βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής), δήλωσε ότι η καταπολέμηση αυτής της νέας πιθανής πανδημίας πρέπει να υποστηριχθεί καθώς η επιστροφή των επενδύσεων μόνο από τις πωλήσεις δεν θα λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της εισαγωγής και διατήρησης αντιμικροβιακών ουσιών στην αγορά είναι πολύ υψηλό για να προσφέρει κίνητρο σε μια ιδιωτική εταιρεία να επενδύσει. Πριν από ένα χρόνο, η παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία επένδυσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Ταμείο Δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής με στόχο να φέρει δύο στα τέσσερα νέα αντιβιοτικά για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέχρι το 2030.

Οι παγκόσμιες φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι αναπτυξιακές τράπεζες ήταν επίσης πίσω από την πρωτοβουλία και συνέβαλαν. Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν με κόστος για την ανάπτυξη, εξήγησε ο Kevin Outterson,e xecutive διευθυντής στο CARB-X και καθηγητής δικαίου. Επεσήμανε ότι υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς το πρόσθετο κόστος εκκίνησης δεν αξίζει τον κόπο, σε σύγκριση με την επιστροφή χρημάτων που λαμβάνουν.

«Παρατηρήσαμε επίσης δραματικά χαμηλότερο αριθμός κυκλοφορίας τους στην Ιαπωνία και τον Καναδά, ο οποίος θα πρέπει να αποτελεί σοβαρό ζήτημα ανησυχίας: Εάν αυτό είναι δύσκολο σε χώρες με υψηλό εισόδημα φανταστείτε τι θα συμβεί σε μέρη όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική ή η Ινδία», πρόσθεσε.

Όχι μόνο ένα μοντέλο

Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τόσο στην πρόσφατα προτεινόμενη φαρμακευτική στρατηγική όσο και στο πρόγραμμα EU4Health που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που κατέχει επί του παρόντος η Σλοβενία έχει επίσης απαριθμήσει τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας φαρμάκων, ιδίως όταν ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος – όπως στην περίπτωση των αντιμικροβιακών – ως μία από τις προτεραιότητές τους για την υγεία. Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μειώνοντας τη χρήση αντιβιοτικών και παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών ουσιών.

Η προώθηση των επενδύσεων και ο συντονισμός της έρευνας και της παρασκευής νέων αντιβιοτικών θα είναι επίσης εντολή της νεοσυσταθείσας Αρχής Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ (ΕΕΑΑ), επιφορτισμένης με την ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της υγείας. Δεδομένου ότι η προσέγγιση One Health που ξεκίνησε το 2017 θεωρείται σημείο αναφοράς, καθώς αναδεικνύει τις διασυνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος όπου ζουν, οι ελπίδες για θετική εξέλιξη στον τομέα αυτό εξαρτώνται επίσης από την εφαρμογή κτηνιατρικών φαρμάκων και κανονισμών φαρμακούμενων ζωοτροφών από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Νέες προσεγγίσεις

Μια συνδρομητική υπηρεσία «τύπου Netflix», η οποία καταβάλλεται τακτικά από τις κυβερνήσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, προτάθηκε πρόσφατα και πειραματίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών. Για τον van Leeuwen της BEAM, το συνδρομητικό σύστημα φέρνει το πλεονέκτημα που καθιστά τις επενδύσεις ελκυστικές για άτομα που ασχολούνται με την ανάπτυξη προϊόντων επειδή έχουν εγγυημένα έσοδα.

Ωστόσο, το σύστημα συνδρομών από μόνο του δεν είναι αρκετά προβλέψιμο για τους επενδυτές, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της εμπορικής ένωσης της φαρμακευτικής ΕΕ Nathalie Moll. «Χρειαζόμαστε επίσης αυτό το γενικό ευρωπαϊκό κίνητρο έλξης, το οποίο πραγματικά καθησυχάζει τους επενδυτές», ανέφερε.

Ο μηχανισμός «έλξης» πληρώνει για τα αποτελέσματα και όχι για την προσπάθεια των ερευνητών, δημιουργώντας κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δημιουργώντας βιώσιμη ζήτηση στην αγορά. Με στόχο την παροχή αυτών των κινήτρων «έλξης» για νέα αντιμικροβιακά έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά καινοτόμες προσεγγίσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α) και τις δημόσιες συμβάσεις για αντιμικροβιακά και τις εναλλακτικές λύσεις τους.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΤΡΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε 11 περιφέρειες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε 11 περιφέρειες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα 03 Αυγούστου 2021
Φωτιές Ελλάδα: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών 04 Αυγούστου 2021
Φωτιές Ελλάδα: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Pet
27/01/2026 - 19:32

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur

Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27

Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον

ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34

ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά

ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας
Pharma Policy
20/01/2026 - 15:40

ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:13

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες

Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08

Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00
Συναγερμός για δύο ζωονόσους που εμφανίζονται ως η επόμενη «μεγάλη» απειλή για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 12:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει πώς οι μεταλλάξεις του DNA προκαλούν ασθένειες
Digital Health
29/01/2026 - 11:00
Γιατί είναι η ανησυχητική η έξαρση του νοροϊού στη Μ. Βρετανία - Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
29/01/2026 - 10:00
Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
Ερευνητές "ξεσκέπασαν" το μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα κρύβονται από το ανοσοποιητικό
Υγεία
28/01/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Τι σχέση έχει ο αριθμός των μαξιλαριών στον ύπνο με τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
28/01/2026 - 14:00
Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12
Γόνατο: Γιατί τα φλατ παπούτσια είναι εξίσου βλαβερά με τα ψηλοτάκουνα
Health Talk
28/01/2026 - 13:00
"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 12:11
Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια
Υγεία
28/01/2026 - 11:00
Ινδία: Κρούσματα του ιού Nipah προκαλούν ενισχυμένους ελέγχους σε ασιατικά αεροδρόμια
Υγεία
28/01/2026 - 10:00
Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00
Τραγωδία στη Ρουμανία: Οι δύο τραυματίες μπορούν να επιστρέψουν με κανονική πτήση
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 07:46
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Digital Health
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυγά: Η διατροφική αξία ασπραδιού και κρόκου και πως θα την εκμεταλλευθούμε σωστά
Διατροφή
26/01/2026 - 18:44
ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 19:37
ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo