ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ασθμαίνοντας» οι πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
«Ασθμαίνοντας» οι πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα
Τις ανισότητες στη διαχείριση του καρκίνου στην Ευρώπη αναδεικνύει μελέτη, σύμφωνα με την οποία στη χώρα μας ο καρκίνος του πνεύμονα έχει μείνει στο περιθώριο των πολιτικών υγείας.
Δευτέρα, 03/02/2020 - 07:02
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αρκετά βήματα πίσω έχει μείνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, όπως καταδεικνύει συγκριτική μελέτη της Intelligence Unit του Economist, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Καρκίνο στις Βρυξέλλες. Η χώρα μας στην πράξη στερείται οποιουδήποτε επικαιροποιημένου ή στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κακοηθειών και ιδιαιτέρως του καρκίνου του πνεύμονα, αναδεικνύοντας την ανάγκη αναβάθμισης των πολιτικών σε συγκεκριμένα πεδία. Το News4Health βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο θανατηφόρα κακοήθεια διεθνώς. Σκοτώνει τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη συνδυαστικά. Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο που χάνουν τη ζωή τους πάσχουν από τις μορφές της νόσου. Οι δύο βασικοί τύποι είναι ο Μη Μικροκυτταρικός και ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα, με τον πρώτο τύπο να είναι και ο πιο κοινός καθώς αποτελεί το 85% των περιπτώσεων. Ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα αποτελεί το 10% με 15% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 470 χιλιάδες Ευρωπαίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα το 2018. 388 χιλιάδες πέθαναν την ίδια χρονιά. Εμφανείς είναι λοιπόν η σημασία της ορθής διαχείρισης, της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα.

Ενόψει και της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει τη διαβούλευση για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου, η Intelligence Unit του Economist παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της MSD, για τις πολιτικές γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά τα αποτελέσματα ανέδειξαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με κάποιες από τις χώρες που εξετάστηκαν να έχουν μείνει πίσω στην εφαρμογή πολιτικών αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που όπως φαίνεται υπολείπεται σε όλους τους υπό εξέταση τομείς.

«Ανισότητες παραμένουν στην πρόσβαση στη φροντίδα και στις εξειδικευμένες γνώσεις, στην έρευνα και την καινοτομία», παραδέχθηκε κατά την ομιλία του o αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Seychell, από το βήμα του Φόρουμ. Τόνισε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να τις εξαλείψει. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης και του στίγματος, των διακρίσεων και των οικονομικών ανασφαλειών που επιβαρύνουν τις ζωές των ανθρώπων που μάχονται ή επιζούν του καρκίνου. «Απαιτείται επένδυση στην πρόληψη. Χρειάζεται και να επενδύσουμε στα μητρώα ασθενών, ιδιαιτέρως στη διασύνδεση τους, πάνω στην οποία εργαζόμαστε άλλωστε», προσέθεσε. Ο κ. Seychell ανέδειξε και τη σημασία επιτάχυνσης της πρόσβασης σε νέες θεραπείες σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ έκανε λόγο και για αξιοποίηση θεραπειών σε περισσότερες ενδείξεις.

Μελέτη : Η ταχύτητα της Ελλάδας

Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη εστίασης των προσπαθειών σε διάφορα πεδία με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος και την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στη βέλτιστη δυνατή θεραπεία. Ειδικά για τη χώρα μας, όμως, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Οι ερευνητές αναλύουν 17 δείκτες αποδοτικότητας 5 πεδίων σε 27 χώρες, από τις οποίες 21 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η χώρα μας φαίνεται πως κινείται με πολύ αρχές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή απαραίτητων μέτρων και πολιτικών και να μην εμφανίζει επί της ουσίας κανένα θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν, το 15% (4 χώρες) δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου Καρκίνου, ενώ 14 χώρες και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δηλαδή το 52%, δεν έχουν ενημερώσει τα τελευταία πέντε χρόνια το σχέδιό τους. Μόνο μία χώρα έχει ειδικό σχέδιο ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα συνολικά σε ό,τι αφορά τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευρείες και περιεκτικές, να περιγράφουν τα χρονικά πλαίσια για την έγκαιρη παρακολούθηση ατόμων που έχουν συμπτώματα ώστε να παραπέμπονται άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο και να έχουν ταχεία πρόσβαση σε θεραπεία.

Αν και οι 26 από τις 27 χώρες έχουν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι αποκλίσεις είναι έντονες.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 11 χωρών που δεν προβλέπουν την επίσπευση στη διαγνωστική διαδικασία ύποπτων κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και των 12 κρατών που δεν προσδιορίζουν το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι σε πιθανούς καρκινοπαθείς. Σε 15 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν προβλέπουν ταχεία παραπομπή σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη μετά τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μια από τις δύο χώρες που δεν εξετάζει καν εντός των οδηγιών την παρηγορητική φροντίδα και τις υπηρεσίες υποστήριξης.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των ασθενών στη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας; Η χώρα μας πάσχει σε αυτό τον τομέα συνολικά. Βέβαια δεν είναι μόνη της, τουλάχιστον στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, αφού είναι μια από τις 12 χώρες που δεν διαθέτουν συγκεκριμένη ένωση ασθενών καρκίνου του πνεύμονα, είναι μια από τις 18 που δεν ενέταξε εκπροσώπους των ασθενών στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων οδηγιών και δυστυχώς, ως γνωστόν, δεν τους έχει εντάξει ούτε στη διαδικασία αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, γνωστή και ως HTA.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της μελέτης επιγραμματικά, η Mary Bussell, Συνεργάτιδα της Intelligence Unit του Economist ξεκαθάρισε πως το ελληνικό Σχέδιο Ελέγχου του Καρκίνου πρέπει να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει ένα πλάνο εφαρμογής, με μια συγκεκριμένη και αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης. «Όπως λέει γνωστός οικονομολόγος: ένα σχέδιο χωρίς πηγή χρηματοδότησης είναι απλά ένα όνειρο», σημείωσε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ.

Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health για την ευελιξία στις πολιτικές αποζημίωσης που θα επιτρέψουν την ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και διαγνωστικά εργαλεία, εντός ενός δημοσιονομικά περιορισμένου περιβάλλοντος, ο Deepak Khanna, Senior Vice President and Regional President Oncology for Europe, Middle East, Africa and Canada της MSD υποστήριξε πως με τη συνεργασία μπορούν να βρεθούν λύσεις. «Σε κάποιες χώρες έχουμε κάνει πολυετείς συμφωνίες πολλαπλών ενδείξεων, που προσφέρουν στις κυβερνήσεις περισσότερη προβλεψιμότητα και σταθερότητα. Από την πλευρά μας προσφέρουμε πρώιμη πρόσβαση στη συγκεκριμένη καινοτομία. Μειώνεται με αυτό τον τρόπο και η γραφειοκρατία, καθώς δεν εξετάζεις κάθε μια ένδειξη ξεχωριστά, αλλά εστιάζεις στη συνολική αξία. Κυρίως, όμως, επιτυγχάνεις την επιτάχυνση του χρόνου πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες και στα αποτελέσματα».

Η τελική έκθεση, με την πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης, αναμένεται την άνοιξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/02/2020 - 05:48
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • MSD
  • ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραντεβού σε …2 χρόνια στο Νοσοκομείο Χανίων – Παρέμβαση Κικίλια και η απάντηση της Διοίκησης
Ραντεβού σε …2 χρόνια στο Νοσοκομείο Χανίων – Παρέμβαση Κικίλια και η απάντηση της Διοίκησης 02 Φεβρουαρίου 2020
Προσλήψεις φέρνει ο κοροναϊός στον ΕΟΔΥ 03 Φεβρουαρίου 2020
Προσλήψεις φέρνει ο κοροναϊός στον ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»

Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
04/05/2026 - 14:37

Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30

Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Υιοθετώ, δεν αγοράζω!»: Δράση φιλοζωίας στη Βέροια με συμμετοχή μαθητών
Pet
05/05/2026 - 00:11
ΕΕΠΕ: «Κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενούς η ελεύθερη επιλογή ιατρού»
Υγεία
04/05/2026 - 23:23
Σπάνια αλλά επικίνδυνη ζωονόσος οι χανταϊοϊ - Κλειδί της πρόληψης ο έλεγχος των τρωκτικών
Υγεία
04/05/2026 - 22:24
Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης
Patient Talk
04/05/2026 - 20:49
EU4Health: Σε διαβούλευση οι προτεραιότητες του 2027 - Οι πέντε βασικοί άξονες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 19:44
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
Το βρογχικό άσθμα προκαλεί περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Health Talk
04/05/2026 - 18:19
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρες των πόλεων επηρεάζει το 85% των πολιτών
Ψυχική Υγεία
04/05/2026 - 17:34
Διαδερμικές επεμβάσεις σε καρδιακές βαλβίδες με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ
Υγεία
04/05/2026 - 16:53
Νέα Φιλαδέλφεια: 25χρονος νταής γρονθοκόπησε ανήλικο ΑμΕΑ και του έσπασε τη γνάθο
Επικαιρότητα
04/05/2026 - 16:31
Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά
Υγεία
04/05/2026 - 16:14
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών
Επικαιρότητα
04/05/2026 - 15:51
Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας
Health Talk
04/05/2026 - 15:11
Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
04/05/2026 - 14:37
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Χαμηλή δόση φαρμάκου μειώνει την πυκνότητα του μαστού έως και 26% με λιγότερες παρενέργειες
Υγεία
04/05/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός
Υγεία
04/05/2026 - 13:26
Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών λόγω παχυσαρκίας
Υγεία
04/05/2026 - 13:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
Fitspiration: Όταν οι αναρτήσεις παρότρυνσης για εκγύμναση βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων
Fitness
04/05/2026 - 12:00
Κατάποση αντικειμένων από παιδιά: Τα σωτήρια αντανακλαστικά
Υγεία
04/05/2026 - 11:27
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον καρκίνο στο πάγκρεας 3 χρόνια πριν την κλινική διάγνωση
Digital Health
04/05/2026 - 10:00
Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
Συρροή κρουσμάτων χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο- Τρεις θάνατοι
Υγεία
04/05/2026 - 07:57
Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Διαδερμικές επεμβάσεις σε καρδιακές βαλβίδες με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ
Υγεία
04/05/2026 - 16:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo