ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι έχουν πρόβλημα με την επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και επαναμόλυνσης

Πολιτική Υγείας
Ποιοι έχουν πρόβλημα με την επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και επαναμόλυνσης
Σε επανέκδοση του πιστοποιητικού τους θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι είχαν περάσει κορονοϊό μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης όπως σας είχε ενημερώσει και το news4health.gr. Γιατί κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επανέκδοση τόσο του πιστοποιητικού νόσησης όσο και επαναμόλυνσης.
Δευτέρα, 11/04/2022 - 12:45
— Photo: ΙΝΤΙΜΕ
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και μετά νόσησαν αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την επανέκδοσή του πιστοποιητικού νόσησης και επαμόλυνσης σύμφωνα με πληροφορίες.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα με τα πιστοποιητικά νόσησης όπως μας επιβεβαίωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όσοι είχαν νοσήσει και είχαν βγάλει πιστοποιητικό νόσησης με rapid test και η προθεσμία αυτή που ισχύει το πιστοποιητικό παρέλθει θεωρούνται ανεμβολίαστοι. «Όσοι έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού δεν έχουν κανένα θέμα ακόμα έτσι και αλλιώς και αν είχαν νοσήσει. Η λογική θέλει τον κόσμο να εμβολιάζεται» μας εξήγησαν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για παράδειγμα πολίτης που έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου και νόσησε στις 24 Ιανουαρίου και είχε βγάλει πιστοποιητικό με rapid test μας αναφέρει ότι το σύστημα του ζητά PCR (μοριακό) τεστ για να αποδείξει ότι νόσησε. Αυτό συμβαίνει όπως μας εξήγησαν και από τα ΚΕΠ γιατί λογικά πλέον θεωρείται ανεμβολίαστος και πρέπει να προχωρήσει σε τρίτη δόση.

Γιατί ωστόσο μπορεί να θεωρείται ανεμβολίαστος ο συγκεκριμένος άνθρωπος; Σύμφωνα με τα πρόσφατα ΦΕΚ και τις διευκρινίσεις που αυτά δίνουν αυτό λογικά συμβαίνει γιατί έχουν παρέλθει 9 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του ή τρεις μήνες από τον μονοδοσικό εμβολιασμό του. Αν αντίστοιχα έχει κάνει και την τρίτη δόση ή την αναμνηστική δεύτερη για το μονοδοσικό τότε πρέπει να εκδόσει πιστοποιητικό επαναμόλυνσης και όχι απλής νόσησης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι όσοι νόσησαν αφου ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά την νόσηση είτε με Pfizer (ολόκληρη δόση) είτε με Moderna (μισή δόση) σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τι αναφέρουν οι αποφάσεις

Αρχικά σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου αναφέρει πάντως ότι μόνο οι εμβολιασμένοι έχουν δικαίωμα επανέκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης.

Συγκεκριμένα, η νέα ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ.18959/02.04.2022 (ΦΕΚ Β 1547), που εκδόθηκε στις 2 Απρίλη και έχει ισχύ μέχρι σήμερα 11 Απριλίου, αναφέρει πάντως μεταξύ άλλων και στα άτομα που δικαιούνται να επανεκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση που αρρωστήσουν ξανά με την COVID-19.

Όπως διευκρινίζεται διευρύνεται η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους τρεις μήνες στους έξι μήνες (180 μέρες) μετά τον πρώτο θετικό διαγνωστικό τεστ. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εκδώσουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και βρεθούν θετικοί.

Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο, που επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), μπορούν να επανεκδώσουν πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα μπορούν να εκδώσουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης μετά τους 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους, γιατί θα θεωρούνται πια ανεμβολίαστοι. 'Αρα αν έχει παρέλθει η προθεσμία των 9 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ακόμα και ήταν διπλός και με βάση το ΦΕΚ θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση. Αντίστοιχα στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολίων, αν πέρασαν τρεις μήνες από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης πρέπει να κάνουν νέα δόση.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις πάντως δεν χρειάζεται να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, διότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Συνεπώς, αυτοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα ακόμα και αν νοσήσουν γιατί το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους εξακολουθεί να ισχύει, όπως διαβεβαιώνουν και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διευκρινίσεις για τα πιστοποιητικά επαναμόλυνσης

Την διευκρίνιση αυτή περιλαμβάνει και το ΦΕΚ ΦΕΚ 766/Τ.Β/18.2.2022) Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 10343 που δημοσιεύτηκε την 18.02.2022 (ΦΕΚ 766/Τ.Β/18.2.2022) σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το χρονικό διάστημα από 19.2.2022 έως και 28.02.2022 δεν προβλέπεται πλέον χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης από τον κορονοϊό – που εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των εμβολιασμένων – ενώ θα χορηγείται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης στους εμβολιασμένους ενήλικες πολίτες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολιασμού τους λόγω εκ νέου λοίμωξής τους από τον COVID-19.

Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα το πιστοποιητικό επαναμόλυνσης θα εκδίδεται είτε

  • Σε ενήλικες εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις εμβολίου που επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 για δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους – δηλαδή εντός του χρονικού διαστήματος των επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου
  • Σε ενήλικες εμβολιασμένους με το μονοδοσικό εμβόλιο που επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID -19 για δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους – δηλαδή εντός του χρονικού διαστήματος των τριών μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης του εμβολίου.Το Πιστοποιητικό επαναμόλυνσης έχει διάρκεια ισχύος 90 ημερών.
  • Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ 10343/18.2.2022 πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται 1) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ 14 τουλάχιστον ημερών τον εμβολιασμό τους για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού 2) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης- ανάρρωσης και εμβολιασμού, το οποίο έχει διάρκεια ισχύος 90 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο για κορονοϊό και 3) όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολίων, τριών μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση των πιστοποιητικών και η επίδειξή τους όπως επανέλαβε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σήμερα 11/4 θα επαναξεταστεί τον Μάιο γεγονός το οποίο δείχνει ότι σιγά σιγά οδεύουμε προς την κατάργησή τους. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι δεν αποκλείεται να «παγώσουν» και να επαναφερθούν το φθινόπωρο όπως είχε εξηγήσει ο Υπουργός, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα «χειροτερέψουν».

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2022 - 12:47
  • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ
  • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ράπτη: Σχεδιάζεται Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με αυτισμό και ένα Οικοτροφείο στον Έβρο
Ράπτη: Σχεδιάζεται Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με αυτισμό και ένα Οικοτροφείο στον Έβρο 08 Απριλίου 2022
Προσεχώς τέταρτη δόση για όλους εκτιμούν οι επιστήμονες, εντός Απριλίου οι επίσημες οδηγίες 11 Απριλίου 2022
Προσεχώς τέταρτη δόση για όλους εκτιμούν οι επιστήμονες, εντός Απριλίου οι επίσημες οδηγίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

Candida auris: Τα συμπτώματα που προκαλεί ο μύκητας που «χτυπά» στα νοσοκομεία και η θεραπεία που τα «ανακουφίζει»
Υγεία
06/05/2022 - 09:00

Candida auris: Τα συμπτώματα που προκαλεί ο μύκητας που «χτυπά» στα νοσοκομεία και η θεραπεία που τα «ανακουφίζει»

Ελπίδες για έγκριση νέων ενισχυμένων εμβολίων κατά της Covid -19 τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
05/05/2022 - 20:18

Ελπίδες για έγκριση νέων ενισχυμένων εμβολίων κατά της Covid -19 τον Σεπτέμβριο

Κορονοϊός: Πάνω από 15 εκ. οι συνολικοί θάνατοι, η τραγική αλήθεια πίσω από την υπερβάλλουσα θνησιμότητα
Πολιτική Υγείας
05/05/2022 - 18:25

Κορονοϊός: Πάνω από 15 εκ. οι συνολικοί θάνατοι, η τραγική αλήθεια πίσω από την υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Τσιόδρας: Περισσότεροι από 39 χιλιάδες άτομα σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια κατά της COVID-19
Πολιτική Υγείας
05/05/2022 - 12:45

Τσιόδρας: Περισσότεροι από 39 χιλιάδες άτομα σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια κατά της COVID-19

Παγκόσμια Ημέρα υγιεινής χεριών: Τσεκάρουμε ξανά τον σωστό τρόπο καθαρισμού και εφαρμογής αντισηπτικού (βίντεο)
Υγεία
05/05/2022 - 12:11

Παγκόσμια Ημέρα υγιεινής χεριών: Τσεκάρουμε ξανά τον σωστό τρόπο καθαρισμού και εφαρμογής αντισηπτικού (βίντεο)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo