ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισ. Μέντης: Η «συνταγή» για τη βελτίωση της διείσδυσης των γενοσήμων στην Ελλάδα

Pharma Policy
Ισ. Μεντής, Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
«Η κυκλοφορία γενοσήμων, αν και διαχρονικά́ αυξανόμενη, παραμένει αναιμική», αναφέρει μελέτη, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικών της Υγείας, προτείνοντας παράλληλα τρόπους ενίσχυσης της κυκλοφορίας τους.
Δευτέρα, 12/02/2024 - 09:00
— Photo: Ισ. Μεντής, Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
News4Health Team News4Health Team

Ένα «crash-test» της εικόνας της αγοράς των γενοσήμων σε τέσσερις χώρες της νότιας Ευρώπης πραγματοποίησε ο Ισίδωρος Μέντης, Φαρμακοποιός, με μεταπτυχιακό στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και εξειδίκευση στη Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων (ΕΚΠΑ) και στέλεχος της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο κ. Μέντης, εξέτασε τα μερίδια των γενοσήμων στην φαρμακευτική αγορά της Ελλάδας, σε σύγκριση με τις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τη χρονική περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Η διείσδυση στην Ελλάδα αποδείχτηκε χαμηλή «παρά τη σταδιακή μείωση της τιμής αποζημίωσής τους, συγκριτικά με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου», οι οποίες εμφανίζονται να ενθαρρύνουν περισσότερο τη διείσδυση γενοσήμων ως αντίβαρο στις δημοσιονομικές πιέσεις και στους περιορισμένους πόρους.

Ειδικότερα, το 2013 ο όγκος και η αξία γενοσήμων, ως ποσοστά της φαρμακευτικής αγοράς, κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα (20% και 15%, αντίστοιχα) και στην Ιταλία (19% και 11%, αντίστοιχα) συγκριτικά με την Ισπανία (47% σε όγκο, 21% σε αξία) και την Πορτογαλία (29% σε όγκο και 23% σε αξια). Το 2014 η Ελλάδα, όμως, κατέγραψε τη χαμηλότερη αξία, παρουσιάζοντας την υψηλότερη τιμή μονάδας γενοσήμων (0,21), καταγράφοντας οριακή μείωση το 2016 (0,2) και πέφτοντας στο 0,18 το 2017.

«Το 2016 ο εγχώριος όγκος και η αξία καταγράφηκαν χαμηλότερες από τις υπόλοιπες χώρες (32,4–22,5%, αντίστοιχα), ενώ η τιμή μονάδας παρέμεινε η υψηλότερη (0,2 €). Το 2017, η Ελλάδα παρουσίασε τη χαμηλότερη διείσδυση (33,2%) με την υψηλότερη τιμή μονάδας (0,18 €). Τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ τοποθετούνται σε περιοχή τιμών οριοθετούμενη από 0,10–0,17 €/SU (standard unit [μονάδα στοιχειώδους συσκευασίας]) και επίπεδα διείσδυσης 40–65%», αναφέρει στη μελέτη ο κ. Μέντης.

Προτάσεις ενίσχυσης της κυκλοφορίας γενοσήμων φαρμάκων

«Η εκτεταμένη χρήση γενοσήμων δύναται να επηρεάσει θετικά την πορεία των εθνικών οικονομιών, υπό το πρίσμα της οικονομικής βιωσιμότητας των υγειονομικών συστημάτων, με συγκράτηση των υγειονομικών δαπανών, δίχως απόκλιση από την ασθενοκεντρική μέριμνα και την αποτελεσματική ικανοποίηση των ιατρικών αναγκών των πολιτών», αναφέρει ο κ. Μέντης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με την παράλληλη στόχευση της παροχής κινήτρων στη φαρμακευτική βιομηχανία απαιτείται, κατά τον κ. Μέντη, λήψη διαρθρωτικών μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο παραγωγής γενοσήμων βάσει συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων, στη μείωση προϋπολογισμών πολυδάπανης νοσοκομειακής περίθαλψης, στον έλεγχο φαρμακευτικών δαπανών, στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και στη βιωσιμότητα του υγειονομικού συστήματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Βασικό «εργαλείο» θα πρέπει να αποτελεί η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό για μια αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική, με έναν εκ των πυλώνων της την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Στην παρουσίαση του στο Συνέδριο, ο κ. Μέντης παρέθεσε επιγραμματικά τις προτάσεις για την ενθάρρυνση της χρήσης των γενοσήμων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στην αύξηση της κυκλοφορίας τους.

  • Χρήση οικονομικών κινήτρων - αντικινήτρων σε επαγγελματίες υγείας
  • Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των μεθόδων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας για επιλέξιμα προς αποζημίωση ποιοτικά φάρμακα με συνεκδοχική «απελευθέρωση» ευρύτερου δημοσιονομικού χώρου για την αποζημίωση των γενόσημων εκδοχών τους
  • Διακοπή εναλλαγών νομικού πλαισίου - αλλεπάλληλων ανατιμολογήσεων γενοσήμων που οδηγούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον → σταθερότητα και ευχερέστερη προσαρμογή των επιχειρήσεων
  • Ενίσχυση εγχώριας παραγωγής - εξωστρέφειας επιχειρήσεων με χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων σε εταιρείες επενδύουσες σε παραγωγή γενοσήμων
  • Εκστρατείες ενημέρωσης - εκπαιδευτικών παρεμβάσεων
  • Επιδότηση δημιουργίας κέντρων εκπαίδευσης - παρακολούθησης ασθενών μετά από αντικατάσταση με γενόσημο φάρμακο
  • Εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου απαγόρευσης παρέμβασης από εταιρείες πρωτοτύπων σε διαδικασίες φορέων έκδοσης άδειας κυκλοφορίας
  • Νομοθετική απλοποίηση θεσμικού πλαισίου κλινικών μελετών
  • Ενίσχυση διαμορφωθέντος πλαισίου (οδ.2001/83/EC) επιτάχυνσης έγκρισης- παροχής αδείας κυκλοφορίας με άρση νομικών εμποδίων διαδικασιών
  • Μείωση χρόνου προστασίας πρωτοτύπων
  • Διαμόρφωση ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος διαιτησίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) μεταξύ κρατών-μελών ΕΕ, διαδικασίας αμοιβαίας αναγνώρισης εγκρίσεων αδειών κυκλοφορίας γενοσήμων και προσαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας χρονοδιαγραμμάτων τιμής - αποζημίωσης με συγχρονισμό διαδικασιών με την έγκριση άδειας κυκλοφορίας δυνητικά αποδεσμευμένη από την ισχύ πατέντας, προηγούμενη της λήξης της.
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος φαρμακοεπαγρύπνισης

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Ο κ. Μέντης επισήμανε και τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις στην Ευρώπη και την επίδρασή τους στους δημόσιους προϋπολογισμούς υγείας.

Οι δαπάνες φαρμάκων συνιστούν σημαντικό τμήμα των κρατικών υγειονομικών δαπανών, ενώ οι υψηλές τιμές των φαρμάκων επιβαρύνουν τα εθνικά συστήματα υγείας, η δε κυκλοφορία καινοτόμων και φθηνότερων φαρμάκων μπορεί να παρεμποδιστεί από αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, όπως συμφωνίες αντίστροφης πληρωμής (pay-for-delay deals) μεταξύ εταιρειών πρωτοτύπων και εταιρειών παραγωγής γενοσήμων, παραπλανητικές (των δημοσίων αρχών) εταιρικές τακτικές από κατάχρηση κανονιστικών διαδικασιών (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, διασπορά παραπλανητικών δηλώσεων στις αρχές έκδοσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, για παράταση διάρκειας προστασίας, καθυστερώντας την πρόσβαση γενοσήμων εκδοχών), δυσφήμιση γενοσήμων προϊόντων (στοχεύουσες στη μείωση ανταγωνιστικής πιέσεως με αποτέλεσμα την αποτροπή εισόδου στην αγορά/επέκταση κυκλοφορίας ανταγωνιστικών προϊόντων), αδικαιολόγητος περιορισμός ζήτησης γενοσήμου (πχ φαρμακευτικοί σύλλογοι εκδίδουν συστάσεις εναντίον γενοσήμων οδηγώντας σε εμπορικό αποκλεισμό τους), συγκεντρώσεις επιχειρήσεων (επηρεάζουσες δυσμενώς τον ανταγωνισμό, απειλώντας την εξουδετέρωσή του) και υιοθέτηση πρακτικών που αναχαιτίζουν την καινοτομία (πχ. κατάχρηση ισχύος εταιρειών/σύναψη συμφωνιών).

Οι περιορισμοί στην είσοδο στην αγορά γενόσημων εκδοχών πρωτοτύπων μειώνουν τα κίνητρα για καινοτομία, δεδομένου ότι σηματοδοτείται το τέλος της εμπορικής αποκλειστικότητας πρωτοτύπων και περιορίζονται τα κίνητρα ανάληψης κινδύνων καινοτομίας, ενώ η καθυστέρηση διάθεσης γενοσήμων, εκτός από το ότι παρέχει πρόσθετο χρόνο στην εταιρεία πρωτοτύπου να αντλήσει υψηλά κέρδη, μπορεί και να στρέψει τους ασθενείς σε έτερο προϊόν της, δίχως κλινικά πλεονεκτήματα.

Συνεκδοχικά, η επιβολή νομοθεσίας ανταγωνισμού εκτιμάται ως πρωτεύουσας σημασίας, δεδομένου ότι οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές, εκτός από διασάλευση του υγιούς ανταγωνισμού, διακυβεύουν την πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά και καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα. Η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενωσιακών κανόνων υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού (και δη στον υγειονομικό τομέα) καθώς και η αντιμετώπιση της φαλκίδευσής τους απαίτησε τη θέσπιση ενός φορέα και ο συγκεκριμένος ρόλος ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), η οποία, συνεργαζόμενη με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών-μελών της ΕΕ, διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού (άρθρα 101–109 Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΣΛΕΕ]), προς όφελος καταναλωτών, επιχειρήσεων και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής (28.1.2019), περί επιβολής κανόνων ανταγωνισμού (2009–2017), εκδόθηκαν 29 αποφάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,07 δις €.

Συμπερασματικά, σε αντίθεση με τις διαρκείς μειώσεις τιμών πρωτοτύπων-γενοσήμων που καθιστούν αδύνατη την ύπαρξη σημαντικής διαφοράς μεταξύ τους, εξαλείφοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των φθηνότερων γενοσήμων, προκρίθηκε η λήψη μέτρων μη αποκλειστικά τιμολογιακά εστιασμένων και ατελέσφορων για παραγωγή εξοικονομήσεων, αλλά διαρθρωτικών, στοχευόντων στην αύξηση διάδοσης ποιοτικών γενοσήμων, μέσω αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της ΑΤΥ και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, προς όφελος καταναλωτών και εθνικών υγειονομικών συστημάτων, με την υπογράμμιση ότι η ΕΕ οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία του παραγωγικού ιστού της φαρμακοβιομηχανίας γενοσήμων, κλάδου που συνεισφέρει στις εθνικές οικονομίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/02/2024 - 11:24
  • ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ
  • ΕΣΔΥ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο EMA έκανε δεκτούς τρεις ερευνητικούς φορείς που αναπτύσσουν φάρμακα προηγμένων θεραπειών
Ο EMA έκανε δεκτούς τρεις ερευνητικούς φορείς που αναπτύσσουν φάρμακα προηγμένων θεραπειών 09 Φεβρουαρίου 2024
Κάλεσμα Γεωργιάδη στις φαρμακευτικές για διορθώσεις στο clawback 13 Φεβρουαρίου 2024
Κάλεσμα Γεωργιάδη στις φαρμακευτικές για διορθώσεις στο clawback

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα

Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17

Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»

Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις
Υπηρεσίες Υγείας
02/12/2025 - 10:31

Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 10:14

Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς

ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic: Συνέδριο-ταξίδι στον κόσμο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής
Υπηρεσίες Υγείας
28/11/2025 - 12:29

ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic: Συνέδριο-ταξίδι στον κόσμο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo