ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η Ελλάδα ελκυστικό προορισμό διενέργειας κλινικών μελετών

Pharma News
Οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η Ελλάδα ελκυστικό προορισμό διενέργειας κλινικών μελετών
Η Ελλάδα διαθέτει τις προοπτικές να καταστεί ανταγωνιστικός προορισμός διενέργειας κλινικών μελετών τα επόμενα χρόνια, αρκεί να καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που διαμορφώνει το μεταβαλλόμενο πλαίσιο διενέργειας κλινικών μελετών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
Παρασκευή, 09/07/2021 - 13:51
News4Health Team News4Health Team

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν καταλυτικά η παροχή κινήτρων στους εμπλεκόμενους φορείς για αύξηση της επένδυσης στην κλινική έρευνα, η δημιουργία σύγχρονων και ψηφιοποιημένων υποδομών διενέργειας και παρακολούθησης κλινικών μελετών, αλλά και η βελτίωση της ενημέρωσης των ασθενών σχετικά με τις κλινικές δοκιμές. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο «Η Ελλάδα ως ανταγωνιστικός προορισμός κλινικών μελετών», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO) στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου HACRO και Managing Director της εταιρείας Phaze, παρουσιάστηκε η αξία της κλινικής έρευνας ως μιας από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία για την Υγεία και για την οικονομία, ενώ κατατέθηκαν ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας σε περισσότερο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό διενέργειας κλινικών μελετών.

Προχωρώντας σε μια μακροοικονομική ανάλυση των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Μπατζιάς, Principal στο Τμήμα Strategy & Operations της Deloitte στην Αθήνα, ανέφερε ότι η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων θέσεων στην Ευρώπη όσον αφορά στη δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι το 2017 η δαπάνη της Φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα αυτό, αντιστοιχούσε στο 5% της συνολικής εγχώριας δαπάνης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Από την άλλη, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στο ποσοστό υποβολής αιτημάτων κατοχύρωσης πατέντας φαρμακευτικών προϊόντων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό υποβαλλόμενων αιτημάτων κατοχύρωσης πατέντας (16.7% στην Ελλάδα έναντι EΕ28: 2.7% για το 2018). Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η επίδραση της επένδυσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 86% της επενδυτικής δαπάνης της χώρας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπατζιάς επεσήμανε ότι ο αριθμός των κλινικών δοκιμών που εγκρίνονται και διενεργούνται στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει συνεισφέρει και η υπαγωγή των κλινικών δοκιμών φάσεων Ι-III ή και ΙV στο μέτρο της υπερέκπτωσης των δαπανών φαρμακευτικών επιχειρήσεων για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ο Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ, παραθέτοντας τα πολλαπλά οφέλη της κλινικής ερευνητικής δραστηριότητας για το σύστημα υγείας, την επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία, χαρακτήρισε το πεδίο της κλινικής έρευνας σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία, την οποία η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, η αύξηση επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική κλινική έρευνα μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής στους εξής κύριους άξονες: καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες έναρξης και διενέργειας κλινικών μελετών, παροχή οικονομικών κινήτρων στις εταιρείες που διενεργούν μελέτες (π.χ. όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες, αύξηση του ποσοστού συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με την επένδυση στην Ε&Α και περαιτέρω μείωση του clawback), ψηφιοποίηση των διεργασιών κλινικών μελετών στα νοσοκομεία, δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης της πορείας των κλινικών μελετών, αλλά και παροχή κινήτρων στους ίδιους τους ερευνητές (π.χ. απελευθέρωση των αποδοχών των ερευνητών ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών που αφορούν στη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες, προβολή του ερευνητικού έργου, βραβεύσεις ερευνητών κ.ά.).

Τη διάσταση των ασθενών έδωσε στη συζήτηση η Μαίρη Αδαμοπούλου, Πρόεδρος του σωματείου «95, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς», παρουσιάζοντας τα οφέλη των κλινικών δοκιμών για τους ασθενείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ταχεία και δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, η συνεχής και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση και μέσω της βελτίωσης της θεραπευτικής αντιμετώπισης αρκετών νοσημάτων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των συμμετεχόντων ασθενών. Οι σύλλογοι ασθενών μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αύξησης των κλινικών δοκιμών στη χώρα μας, ενημερώνοντας και παρακινώντας τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε αυτές, πρόσθεσε η κα Αδαμοπούλου. Για την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στην Ελλάδα, πρότεινε τη βελτίωση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών, καθώς και της εκπαίδευσης του επιστημονικού και διοικητικού δυναμικού των νοσοκομείων, την απλοποίηση των διαδικασιών διενέργειας των μελετών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των μελετών καθώς και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ακολούθως, ο Ιωάννης Χονδρέλης, Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, Συντονιστής Ομάδας Κλινικών Μελετών Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) επεσήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία για τα τελευταία 20 χρόνια, η Ελλάδα υστερεί σε αριθμό ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει κλινικών δοκιμών, κατέχοντας τη 16η θέση ανάμεσα σε 32 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ότι η ετήσια επένδυση στην κλινική έρευνα στην Ελλάδα αγγίζει τα €51 εκατ. σε αντιδιαστολή με περισσότερα από €36 δισ. που επενδύονται ετησίως στην Ευρώπη. Για την προσέλκυση κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα, ο κ. Χονδρέλης παρουσίασε μια σειρά προτεινόμενων στρατηγικών που μπορεί να εφαρμόσει η Πολιτεία: τη βελτίωση της διαδικασίας επιλογής και ενημέρωσης των ασθενών σχετικά με τις κλινικές μελέτες, την ενίσχυση της επένδυσης για την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ερευνητικού προσωπικού, τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών υποδομών, την παροχή κινήτρων στα νοσοκομεία για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών, την παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για αύξηση επένδυσης στην Έρευνα και Ανάπτυξη και τέλος, την προαγωγή της ψηφιοποίησης των διαδικασιών διενέργειας κλινικών δοκιμών στα νοσοκομεία και τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών υποδομών τους, τομέα στον οποίο δυστυχώς, η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Μόσχος, εκπρόσωπος του Συλλόγου HACRO, Διευθύνων Σύμβουλος NEXT CRO, ανέφερε ότι το μερίδιο της Ελλάδας για κλινικές μελέτες ανέρχεται σε 0,67% για το 2020, το οποίο μπορεί να αυξηθεί μέσω της αύξησης του αριθμού των ερευνητικών κέντρων ανά μελέτη και του αριθμού των φαρμακευτικών εταιρειών που επιχορηγούν τις κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, για να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός τόπος διενέργειας κλινικών μελετών, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για την επόμενη πενταετία, με άξονες την εξωστρέφεια και τις στοχευμένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας σε σημαντικά Ιατρικά Συνέδρια της Αμερικής και της Ευρώπης εφαρμόζοντας στρατηγική προβολής της θετικής δυναμικής των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας, αλλά και την παραχώρηση κινήτρων σε εγχώριες εταιρείες διεξαγωγής κλινικών μελετών (CROs) για τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια. Απαραίτητη είναι επίσης η βελτίωση του κεντρικού συντονισμού και της παρακολούθησης των κλινικών μελετών, μέσω της δημιουργίας Γραφείου Κλινικών Μελετών στα μεγάλα Νοσοκομεία και στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και της δημιουργίας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης της πορείας όλων των κλινικών μελετών, ώστε να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση της εξέλιξης του προϋπολογισμού τους.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Γιώργου Αναγνωστόπουλου Συνεργάτη Αριστείας και Σχέσεων Ερευνητικών Κέντρων, Global Site and Study Operations, Pfizer Global Product Development, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η συνολική απόδοση των κλινικών μελετών στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ το μοντέλο διενέργειας κλινικών δοκιμών αλλάζει δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσχέρειες ως προς την παραμονή της στον χάρτη των προτιμητέων χωρών για διεξαγωγή κλινικών μελετών και θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα, υιοθετώντας νέες προσεγγίσεις που στηρίζονται στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Ως παραδείγματα ανέλυσε την εξ αποστάσεως επιτήρηση των κλινικών μελετών, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Ερευνητή και την επέκταση της χρήσης των Ηλεκτρονικών Αρχείων Δεδομένων Υγείας στις κλινικές μελέτες. Οι προσεγγίσεις αυτές διευκολύνουν τη διαδικασία διενέργειας της μελέτης τόσο για τους ασθενείς, όσο και τους ερευνητές και βελτιώνουν σημαντικά τον σχεδιασμό της μελέτης και την ποιότητα των δεδομένων. Είναι επομένως σημαντικό να επεκταθεί η χρήση των νέων αυτών εργαλείων στην Ελλάδα, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι είναι αξιοποιήσιμα από τους ερευνητές. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • HACRO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόεδρος ΠΕΦ: Οι παράγοντες που εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας
Πρόεδρος ΠΕΦ: Οι παράγοντες που εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας 09 Ιουλίου 2021
«Συμμαχία» WinMedica και PharmaNutra κατά του πόνου 09 Ιουλίου 2021
«Συμμαχία» WinMedica και PharmaNutra κατά του πόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48

Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ

ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42

ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες
Patient Talk
08/10/2026 - 20:32

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες

Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες
Υγεία
06/10/2026 - 20:34

Νέα γενιά ανοσοθεραπείας με τριειδικό αντίσωμα για το πολλαπλό μυέλωμα σε κλινικές μελέτες

Σύμπραξη HACRO και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών της κλινικής έρευνας
Υγεία
07/07/2026 - 07:23

Σύμπραξη HACRO και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών της κλινικής έρευνας

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 21:03
Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36
Η ΑΑΔΕ ανακάλεσε παρτίδα αλκοολούχου «αποστάγματος φράουλας» - Εντοπίστηκε αυξημένη μεθανόλη
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 20:11
Οστεοπόρωση: Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε για μια «σιωπηλή» απειλή
Health Talk
26/10/2026 - 19:34
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 18:33
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των fake news γύρω από την κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία
Υγεία
26/10/2026 - 17:27
Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους
Υγεία
26/10/2026 - 17:02
«Κουμπαράς» 700.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση 23 επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν το Γ.Ν Ρόδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:37
Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:13
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
26/10/2026 - 15:51
Ο ΙΣΠ ζητάει τεχνική ετοιμότητα και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Αποθετήριο Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 15:17
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Νέος συνδυασμός ανοσοθεραπείας μειώνει κατά 58% τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
26/10/2026 - 14:54
Αγαπηδάκη: «Συνεχίζεται τον Νοέμβριο και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 14:21
Διαταραχή Άγχους Υγείας: Όταν ο φόβος μιας σοβαρής ασθένειας επηρεάζει την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
26/10/2026 - 14:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: «Στα όριά της η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική λόγω σοβαρής υποστελέχωσης»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 13:42
Ανδρόπαυση: Μύθος ή μια αθέατη αλήθεια μετά τα 40;
Health Talk
26/10/2026 - 13:24
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Οι τροφές που συνδέονται με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Διατροφή
26/10/2026 - 12:39
Νέο εμβόλιο υπόσχεται προστασία από πολλούς αναπνευστικούς ιούς ταυτόχρονα
Υγεία
26/10/2026 - 12:00
Έμπολα: Η ασθενής στη Νιγηρία μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Ελβετία
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 12:00
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Φάρμακα GLP-1: Πρέπει να διακόπτονται δύο με τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη
Υγεία
26/10/2026 - 10:00
Δίκτυο Κέντρων Μαστού σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ: Το στοίχημα της ολοκληρωμένης φροντίδας
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 09:00
Σύφιλη: Δωρεάν εξέταση με αποτέλεσμα σε 5 λεπτά σήμερα στο κέντρο της Αθήνας
Υγεία
26/10/2026 - 08:41
Ακράτεια ούρων: Μόνιμη συσκευή στον αστράγαλο υπόσχεται λύση χωρίς φάρμακα
Υγεία
26/10/2026 - 08:30
Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Οι τροφές που συνδέονται με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Διατροφή
26/10/2026 - 12:39
Δίκτυο Κέντρων Μαστού σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ: Το στοίχημα της ολοκληρωμένης φροντίδας
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 09:00
Ακράτεια ούρων: Μόνιμη συσκευή στον αστράγαλο υπόσχεται λύση χωρίς φάρμακα
Υγεία
26/10/2026 - 08:30
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo