ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πικρή η συνταγή» της κατανομής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα

Pharma News
Pexels
Τα παράδοξα και τα αγκάθια της «συνταγής» κατανομής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και τι σημαίνει για τα καινοτόμα φάρμακα.
Δευτέρα, 21/12/2020 - 22:14
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Νέο πλήγμα για τα καινοτόμα φάρμακα επέφερε Υπουργική Απόφαση, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή η νομοθετική ρύθμιση του Σεπτεμβρίου που αφορά στον τρόπο υπολογισμού του clawback , της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης δηλαδή, εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και off-patent (εκτός προστασίας) φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης του clawback.

Η ΥΑ μεταβάλλει τη «συνταγή» του 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης (clawback) καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη, σε 80% και 20%, αντίστοιχα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της αλλαγής και ιδίως της εισαγωγής των εξαιρέσεων, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.

Η επισφράγιση του νόμου με την εφαρμοστική υπουργική απόφαση έρχεται να επιτείνει αυτές τους ανησυχίες. Τα βασικά «αγκάθια» είναι δύο.

Πίεση στα on patent φάρμακα

Το πρώτο αφορά στο σχεδιασμό της «συνταγής». Η απόφαση να εξαιρεθούν από το 20% της ανάπτυξης μόνο τα γενόσημα και τα off patent φάρμακα (τα φάρμακα δηλαδή που έχει λήξει η πατέντα τους και επιτρέπεται να αναπτυχθούν γενόσημα τους), από το δεύτερο 6μηνο του έτους, ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της καταβολής του ποσού στα καινοτόμα φάρμακα. Αυτά είναι άλλωστε που μένουν να καλύψουν το μερίδιο του 20% της ανάπτυξης.

Όπως ανέφεραν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) σε επιστολή που είχαν στείλει και στον Πρωθυπουργό, αυτή η απόφαση δεν προσφέρει όφελος για την Πολιτεία ή θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Αντιθέτως, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το ύψος της υπέρβασης, λόγω της μεθόδου αποζημίωσης των φαρμάκων που προτείνονται να εξαιρεθούν. «Δεν προσφέρει όφελος ούτε στη Δημόσια Υγειά ούτε στους ασθενείς. Τιμωρεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», ανέφεραν στην επιστολή (διαβάστε εδώ).

Στην πράξη εκτιμάται ότι εγείρει νέα εμπόδια στην είσοδο στην ελληνική αγορά νέων καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία συναντούν ήδη καθυστερήσεις στο πεδίο της Αξιολόγησης και της Διαπραγμάτευσης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα και με την Υπουργική απόφαση, εξαιρούνται τα εμβόλια που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 31.8.2020.

Η περίπτωση των βιο-ομοειδών

Βέβαια, ένα ακόμη μεγαλύτερο παράδοξο της απόφασης αυτής φαίνεται να σχετίζεται με τα βιο-ομοειδή φάρμακα.

Ένα φαρμακευτικό βιο-ομοειδες προϊόν είναι «παρόμοιο» με ένα βιολογικό φάρμακο, όπως εξηγεί ο ΕΟΦ. Δηλαδή, όταν η πατέντα του εκάστοτε βιολογικού φαρμάκου λήξει τότε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν παρόμοια φάρμακα (δεν μπορούν να είναι όμοια καθώς τα βιολογικά προϊόντα παρασκευάζονται από ζωντανούς οργανισμούς και συνεπώς είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα και σύνθετα).

Τα βιο-ομοειδή φάρμακα, όμως, είναι εξ ορισμού πιο οικονομικά από το αρχικό βιολογικό παράγοντα αναφοράς. Αλλά μια και δεν έχουν σαφώς εξαιρεθεί του μεριδίου 20% της ανάπτυξης στην κατανομή του clawback, φαίνεται πως καταλήγουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι στην καταβολή της υπέρβασης της δαπάνης. Έτσι, ενώ το βιολογικό φάρμακο αναφοράς, ως off-patent, θα καταβάλλει μόνο το ποσό που του αναλογεί στο 80% της συνολικής δαπάνης, τα βιο-ομοειδή του θα συμμετέχουν και στο 80% και στο 20%!

Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε πως τα βιο-ομοειδή που πηγαίνουν σε διαπραγμάτευση στην αρμόδια επιτροπή και καταλήγουν σε συμφωνία για την αποζημίωση τους, εντάσσονται σε ξεχωριστό προϋπολογισμό και εξαιρούνται από το clawback.

Η αναδρομικότητα

Το δεύτερο «αγκάθι» σχετίζεται τις χρονικές παραμέτρους της ρύθμισης: την έναρξη ισχύος της και την ημερομηνία επικύρωσης της, με την εφαρμοστική υπουργική απόφαση, μόλις 15 ημέρες πριν τη λήξη του οικονομικού έτους.

Θυμίζουμε ότι το μέτρο, το οποίο ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο, έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2020.

Αν και αποφεύχθηκε η αναδρομικότητα από τις αρχές του έτους, που ήταν αρχική σκέψη της κυβέρνησης, η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου τον 9ο μήνα του έτους, έστω και αν τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, ενισχύει την έλλειψη προβλεψιμότητας, σημείωναν τότε οι εκπρόσωποι του κλάδου. Το δεύτερο μισό του έτους, λοιπόν θα πέσει ένα δυσανάλογο βάρος στα καινοτόμα, αλλά και όπως φαίνεται βιο-ομοειδή φάρμακα.

Η αγωνία μεγάλωνε όσο καθυστερούσε η Υπουργική Απόφαση, η οποία τελικά ήρθε, αλλά και πάλι η χρονική στιγμή αποδείχθηκε προβληματική. Η Υπουργική εκδόθηκε 15 Δεκεμβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη του οικονομικού έτους, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τον όποιο επιχειρηματικό προγραμματισμό.

Προβληματισμός για το clawback

Η συνολική ανοδική πορεία της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, πάντως, συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας και προβληματισμού για τη φαρμακευτική αγορά. Όπως είχε γράψει το News4Health, η 7η Τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ανέδειξε πως ο έλεγχος της δαπάνης δύσκολα θα επιτευχθεί, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις.

Το 2020 μοιάζει να κλείνει με clawback περίπου 922 εκατ. φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αυξημένο κατά περίπου 135 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, το μέτρο του clawback (το οποίο θυμίζουμε ήταν ένα προσωρινό μνημονιακό μέτρο, υπέρ της σταδιακής κατάργηση του οποίου έχει δηλώσει και η κυβέρνηση) αποφασίστηκε να επεκταθεί έως το 2024.

Βέβαια, φέτος, υπήρξαν και παρεμβάσεις με θετικό πρόσημο. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκε σε 2,001 δισ. ευρώ, των Νοσοκομείων σε 511 εκατ. και των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης του ΕΟΠΥΥ (1Α) σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρέθηκαν και τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν αυτές οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στην απομείωση της υπέρβασης της δαπάνης μένει να φανεί.

Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά βέβαιος πως το 2020 θα επιτευχθεί μείωση του clawback

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκδήλωση «e-Innovation Roundtables» με θέμα «Η καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον», την οποία διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επεσήμανε ότι το clawback θα έφτανε για τις φαρμακευτικές εταιρείες εφέτος στο 1 δισ. ευρώ, αλλά για πρώτη φορά θα μειωθεί. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μείωση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη του 2019, «λόγω των συστηματικών επενδύσεων, που υλοποίησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην έρευνα και την τεχνολογία».

Τελευταία τροποποίηση στις 23/12/2020 - 22:33
  • ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΥΠΕΡΒΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Έλαβε την τελική έγκριση από την Κομισιόν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
Κορονοϊός: Έλαβε την τελική έγκριση από την Κομισιόν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech 21 Δεκεμβρίου 2020
Προσφορά αγάπης από τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ 22 Δεκεμβρίου 2020
Προσφορά αγάπης από τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση αναστολή είσπραξης του υπολοίπου του clawback για το 2023
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 17:14

Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση αναστολή είσπραξης του υπολοίπου του clawback για το 2023

Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA
Pharma Policy
18/03/2026 - 20:19

Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση

AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
Pharma News
12/03/2026 - 16:44

AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42

Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23
ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»
Pharma Policy
23/03/2026 - 22:46
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 22:09
Εργαζόμενες στο ΑΧΕΠΑ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο σε βιωματικά κείμενά τους
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 21:18
Πώς η καθημερινή χρήση ακουστικών επηρεάζει την ακοή μας
Health Talk
23/03/2026 - 20:43
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη δράση για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 19:51
ΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα
Υγεία
23/03/2026 - 18:49
Γέλιο και τρίτη ηλικία: Γιατί πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να γελάσουν
Ψυχική Υγεία
23/03/2026 - 18:12
Σύλλογος Πεταλούδα: Καμπάνια για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη χρόνια φλεβική νόσο
Patient Talk
23/03/2026 - 17:47
Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση αναστολή είσπραξης του υπολοίπου του clawback για το 2023
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 17:14
Κολπική ξηρότητα: Υπάρχει λύση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
Pharma News
23/03/2026 - 16:51
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
Σύψας: «Το 16% των Ελλήνων παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή»
Υγεία
23/03/2026 - 15:26
Καρκίνος του πνεύμονα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στους μη καπνιστές
Υγεία
23/03/2026 - 15:00
Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τα μάτια
Health Talk
23/03/2026 - 14:00
Τα "μασκοφόρα" φάρμακα και το μέλλον της ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου
Υγεία
23/03/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Άρωμα: Είστε σίγουροι ότι το φοράτε σωστά; Τι λένε οι ειδικοί
Ομορφιά
23/03/2026 - 11:00
Βακτηριακές κολπίτιδες: Στα προβιοτικά το κλειδί για την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων
Υγεία
23/03/2026 - 10:10
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε αυξημένη επιφυλακή ο ΕΟΦ για την επάρκεια φαρμάκων
Pharma Policy
23/03/2026 - 08:52
Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo