ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και αν τελικά δε βρεθεί ποτέ το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό;

Pharma News
Και αν τελικά δε βρεθεί ποτέ το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό;
Πολλές φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να πιστεύει ότι δε μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο στη ζωή μας. Αυτό συμβαίνει στην εποχή του νέου κορονοϊού που διανύουμε το 2020. Και, όμως, μπορεί να υπάρξει και χειρότερο ενδεχόμενο από τα περιοριστικά μέτρα και τις συνθήκες καραντίνας που βιώνουμε. Αυτό το σενάριο είναι η μη παρασκευή εμβολίου κατά του COVID-19.
Δευτέρα, 04/05/2020 - 14:46
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μπορεί όλοι να περιμένουμε τη μέρα που θα ανακοινωθεί η κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες ασθένειες να μην παρασκευαστεί ποτέ.

Αντί για την εξολόθρευση του ιού, οι κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτόν. Οι πόλεις σταδιακά θα ανοίξουν, κάποιες ελευθερίες θα επιστρέψουν αλλά σε μικρό βαθμό αν ακολουθηθούν οι συστάσεις των ειδικών. Η διεξαγωγή τεστ και η ιχνηλάτηση θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας και σε κάποιες χώρες μία ξαφνική οδηγία για κατ΄οίκον περιορισμό μπορεί να προκύψει ανά πάσα ώρα. Θεραπείες, φυσικά, μπορεί να αναπτυχθούν αλλά τα ξεσπάσματα της ασθένειας θα συμβαίνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων.

Αν δεν παραχθεί εμβόλιο, η ζωή δε θα είναι ίδια με αυτή που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Δε θα επανέλθει στο κανονικό γρήγορα. Οι καραντίνες, όμως, δεν είναι βιώσιμες οικονομικά και πολιτικά. Χρειαζόμαστε άλλα πράγματα για να ελέγξουμε την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα καινούριο τρόπο ζωής και αλληλεπίδρασης για να αγοράσουν χρόνο έτσι ώστε να βρεθεί το εμβόλιο μετά από χρόνια ή δεκαετίες.

Ο Νταβίντ Ναβάρο, ο οποίος είναι καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου και ειδικός απεσταλμένος για την καταπολέμηση του COVID-19 στον ΠΟΥ ανέφερε στο CNN ότι «υπάρχουν κάποιοι ιοί για τους οποίους δεν έχουν βρεθεί τα εμβόλια. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 ή ότι θα περάσει όλα τα τεστ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό όλες οι κοινωνίες να προετοιμαστούν πλήρως για να αμυνθούν απέναντι στον κορονοϊό ως μία μόνιμη απειλή και να μπορέσουν να συνεχίσουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα εν μέσω της πανδημίας».

απόσταση

«Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον COVID-19». Μίλησε για «κοινωνικό συμβόλαιο», στο οποίο οι άνθρωποι κάθε χώρας, καθώς θα επανεκκινήσουν τις φυσιολογικές ζωές τους, θα αναλαμβάνουν πλήρη ευθύνη για κατ΄οίκον απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση του ιού.

Η μη παρασκευή εμβολίου μπορεί να σημάνει ότι οι εποχές που κάποιος πήγαινε στη δουλειά με ένα απλό κρύωμα ή βήχα ανήκουν στο παρελθόν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τηλεργασία από το σπίτι θα γίνει τρόπος ζωής για τους υπαλλήλους γραφείου. Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα γραφεία ποτέ δε θα είναι γεμάτα αν δεν υπάρχει λόγος.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε όσους απομονώνονται ως ήρωες και όχι ως παρίες. Θα πρόκειται για μία συλλογική συμφωνία για την επιβίωση υπό την απειλή του ιού. Θα είναι πιο δύσκολο για τις φτωχότερες χώρες. Γι΄αυτό η παροχή βοήθειας για την υποστήριξη χωρών που αναπτύσσονται θα είναι δύσκολη αλλά και πολύ σημαντική» αναφέρει ο Ναβάρο. Παράλληλα εξηγεί ότι οι προσφυγικές δομές και οι καταυλισμοί μεταναστών θα πρέπει να είναι ύψιστης προτεραιότητας. Προσθέτει ότι ένα πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης θα πρέπει να εφαρμοστεί για να επιτραπεί η ζωή με την παρουσία του COVID-19

Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες των χωρών δεν θέλουν ούτε να προφέρουν το συγκεκριμένο σενάριο και εκφράζονται με αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση της πορείας παρασκευής του εμβολίου.

Θα χρειαστεί ρεκόρ για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο θα παρασκευαστεί κάποια στιγμή. Αυτή η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες ασθένειες όπως ο HIV και η ελονοσία, o νέος κορονοϊός δε μεταλλάσσεται γρήγορα.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι, υποστηρίζει ότι μπορεί να παραχθεί μέσα σε 12-18 μήνες. Κάποιες άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ιατρικής, όπως ο Υπεύθυνος Υγείας στην Αγγλία, Κρις Γουίτι, ανέφερε ότι η εκτίμηση για παρασκευή του εμβολίου σε ένα χρόνο ίσως είναι πολύ αισιόδοξη.

Ακόμα, όμως, και αν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, η παρασκευή του σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι ένα επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ. «Δεν έχουμε παρασκευάσει ποτέ ένα εμβόλιο σε διάστημα 12-18 μηνών. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδύνατο αλλά θα είναι ένα πολύ ηρωικό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε ένα πρώτο πλάνο και ένα εναλλακτικό σχέδιο» υποστήριξε στο CNN ο πρόεδρος του Εθνικού Σχολείου των Φαρμάκων για Τροπικές Ασθένειες στο Χιούστον, Πίτερ Οτέζ.

Η περίπτωση του AIDS

Το 1984, η Υπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών της Αμερικής, Μάργκαρετ, Χέκλερ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στην Γουάσινγκτον ότι οι επιστήμονες επιτυχώς ταυτοποίησαν τον ιό που αργότερα έγινε γνωστός ως HIV. Προέβλεψε ότι το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο για δοκιμές σε 2 χρόνια. Πριν 14 χρόνια, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι βρισκόμαστε 10 χρόνια μακριά από το εμβόλιο.

aids

4 δεκαετίες και 32 εκατομμύρια θανάτους μετά, ο κόσμος ακόμα δεν έχει παρασκευάσει κάποιο εμβόλιο κατά του HIV. Αντί για εμβόλιο, ολόκληρες γενιές ομοφυλόφιλων αντρών χάθηκαν. Για πολλά χρόνια, μία θετική διάγνωση δεν αποτελούσε μόνο θανατική ποινή. Διασφάλιζε ότι ο άνθρωπος που νοσούσε θα περνούσε τους τελευταίους μήνες κοινωνικά περιθωριοποιημένος. Σε ιατρικά περιοδικά, μάλιστα, συζητιόταν ακόμα και αν άξιζε μία έρευνα για τη σωτηρία των ατόμων με HIV.

«Η γρίπη δύναται να μεταλλαχτεί μετά από ένα χρόνο. Συνεπώς, η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί ένα χρόνο. Ο ΗΙV μεταλλάσσεται σε μόλις μία μόλυνση. Συνεχίζει να μεταλλάσσεται μέσα σου. Είναι σαν να έχεις χιλιάδες διαφορετικούς HIV. Ενώ μεταλλάσσεται παραλύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα» εξηγεί στο CNN ο παιδίατρος και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες που δημιούργησε το εμβόλιο για τον ιό ρότα, Πολ Όφιτ.

Το δύσκολο κομμάτι σε ένα εμβόλιο

Eυτυχώς ο COVID-19 δεν εμπεριέχει τα δύσκολα επίπεδα κατανόησης του HIV. Ωστόσο, έχουν υπάρξει και άλλες ασθένειες που έχουν μπερδέψει τόσο τους επιστήμονες όσο και το ανθρώπινο σώμα. Οι γιατροί δεν έχουν καταφέρει εδώ και δεκαετίες να παρασκευάσουν εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό , ο οποίος μολύνει 400 χιλιάδες άτομα το χρόνο σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το 2017 μία μεγάλη προσπάθεια για σχετικό εμβόλιο αναβλήθηκε αφού ανακαλύφθηκε ότι δυσχεραίνει τα συμπτώματα της ασθένειας.

«Έχεις μεγάλες ελπίδες και μετά αυτές γκρεμίζονται. Έχουμε να κάνουμε με βιολογικά συστήματα και όχι μηχανικά. Πραγματικά εξαρτάται πολύ από το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός» ανέφερε ο Ναβάρο για να περιγράψει την αργή επίπονη διαδικασία παρασκευής ενός εμβολίου.

«Το δύσκολο είναι να αποδείξεις ότι δουλεύει και ότι είναι ασφαλές» ανέφερε ο Πίτερ Οτέζ σχετικά με τη δυσκολία της παραγωγής εμβολίων.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Φυσικά, από την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο ιός μέχρι και να βρεθεί το εμβόλιο, η ανθρωπότητα δε στέκεται με δεμένα τα χέρια. Σύμμαχος της στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων είναι τα φάρμακα. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο ασφαλής είναι η χρήση φαρμάκων καθώς έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε όλους και περισσότερους ασθενείς.

ρεμδεσιβιρη

Η Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε στο CNN ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για να καταστήσει διαθέσιμη τη ρεμδεσιβίρη στους ασθνείς, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποδειχτεί ότι επιταχύνει την ανάρρωση όσων έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η επίσημη κυκλοφορία του φαρμάκου θα επιλύσει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Ειδικότερα, ο χρόνος που θα περνάει ένας ασθενής σε ΜΕΘ θα ελαττώνεται και έτσι θα απελευθερώνονται πολύτιμες κλίνες. Έτσι, θα αυξάνεται και η προθυμία την κυβερνήσεων για άνοιγμα των κοινωνιών.

Ωστόσο, το πρόβλημα δε θα λυθεί πλήρως. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο κανένα φάρμακο δεν είναι ικανό να αποτρέψει την μετάδοση του ιού.

ΠΗΓΗ: https://cnn.it/35rHRTd

Τελευταία τροποποίηση στις 04/05/2020 - 17:39
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID19
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεμντεσιβίρη: Τι έδειξαν οι μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το φάρμακο
Ρεμντεσιβίρη: Τι έδειξαν οι μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το φάρμακο 02 Μαϊος 2020
Εκτίμηση Τσιόδρα για τα εμβόλια: Ίσως έχουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις έως τέλος του έτους 04 Μαϊος 2020
Εκτίμηση Τσιόδρα για τα εμβόλια: Ίσως έχουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις έως τέλος του έτους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca
Επικαιρότητα
30/04/2025 - 18:24

Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo