ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για την ομορφιά: Όταν η καταπίεση των προτύπων οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα

Ομορφιά
INTIME
Σε μια εποχή που τα πρότυπα ομορφιάς διαμορφώνονται από τα κοινωνικά δίκτυα, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η έννοια της ομορφιάς φαίνεται να είναι μια έννοια εξαιρετικά σχετική και υποκειμενική.
Τετάρτη, 05/03/2025 - 18:36
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

«Η ομορφιά είναι κάτι πολύ συγκεχυμένο στο μυαλό των ανθρώπων. Αυτό που θεωρείται όμορφο στα μάτια του ενός, μπορεί να μην έχει την ίδια αξία για κάποιον άλλο. Αυτό που θεωρείται όμορφο στην Ελλάδα ενδεχομένως να μη θεωρείται όμορφο στη Κίνα ή στη Νότια Αφρική» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμμετοχή σε ημερίδα, με θέμα: «Η καταπίεση της ομορφιάς: Ταυτότητα, Στερεότυπα και Κοινωνικές Προεκτάσεις». Παράλληλα, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ως κοινωνικό φαινόμενο μια πίεση για αλλαγή της εμφάνισης μέσω της πλαστικής χειρουργικής, με συνέπεια κυρίως νεαρά άτομα, που επιδιώκουν να μοιάζουν με τα προβαλλόμενα «πρότυπα», να καταλήγουν στην καταστροφή της φυσικής τους ομορφιάς.
«Βλέπουμε νεαρά κυρίως άτομα να καταπιέζονται επειδή δεν συμβαδίζουν με ένα συγκεκριμένο πρότυπο, που κατά περιόδους προκρίνεται από τα social media, από την τηλεόραση, από τον κινηματογράφο ή από οτιδήποτε άλλο. Με τη ροπή να πιάσουν ένα πρότυπο, το οποίο ενδεχομένως δεν τους ταιριάζει ή δεν είναι γι αυτά, καταστρέφουν μια φυσική ομορφιά που έχουν για να αποκτήσουν μια άλλη, η οποία είναι αφήνει ερωτηματικά» αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι στο κυνήγι της ομορφιάς θα πρέπει να μην καταστρέφουν την φυσική τους ομορφιά».

Το «φούσκωμα» χειλιών και ζυγωματικών

Αναφερόμενος στους πιθανούς κινδύνους από τις παρεμβάσεις για το «φούσκωμα» των χειλιών και των ζυγωματικών ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει: «Το “φούσκωμα” των χειλιών σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχθεί εντελώς καταστροφικό. Εξίσου καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί και το “φούσκωμα” των ζυγωματικών, τα οποία είναι θέμα χρόνου να πάρουν την κατιούσα και να κρεμάσουν» αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Είναι δικαίωμα του κάθε ατόμου να θέλει να βελτιώσει την εμφάνισή του, σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι άλλο είναι να θέλει μια γυναίκα να βελτιώσει την εμφάνισή της γιατί έχει μια μύτη που δεν ταιριάζει στο πρόσωπό της και άλλο είναι να ζητάει από τον γιατρό να της «φουσκώσει» τα ζυγωματικά, γιατί φαντάζεται ότι δεν θα φαίνεται η γήρανση και μετά από μερικά χρόνια τα ζυγωματικά να κρεμάσουν και η εμφάνιση του προσώπου να είναι απογοητευτική. Και επίσης άλλο είναι ένα άτομο 18 ετών που έχει σαρκώδη χείλη να θέλει να τα «φουσκώσει», επειδή το είδε σε μια ινφλουένσερ, και στα 45 του, που φυσιολογικά αυτά τα χείλη του θα χαλαρώσουν, να χρειάζεται να τα «φουσκώνει» ξανά και ξανά.

Εξηγώντας γιατί μπορεί να αποβεί σε βάθος χρόνο καταστροφικό των «φούσκωμα», ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει: «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρησιμοποιείται υαλουρονικό. Εάν σε ένα χείλος δώσεις διπλάσιο όγκο από αυτόν τον οποίο έχει και αυτός ο διπλασιασμός του όγκου προέλθει από ένα υλικό όπως το υαλουρονικό, τότε το χείλος δεν θα έχει τη φυσιολογική του σύσταση. Δηλαδή δεν έχει μέσα μυικές μάζες που του δίνουν τον όγκο, αλλά θα έχει ένα αδρανές και ρευστό υλικό, όπως είναι το υαλουρονικό. Όταν οι μυικές μάζες θα χάσουν τον όγκο τους λόγω ηλικίας, τότε για να μην είναι το χείλος χαλαρό θα πρέπει να μπει και άλλο υαλουρονικό. Και τότε τα δύο χείλη πλέον δεν θα λειτουργούν ως χείλη, διότι πολύ απλά θα έχουν περισσότερο αδρανές υλικό και λιγότερο μυική μάζα. Αυτό το αδρανές υλικό φεύγει με τον καιρό, αλλά στο τέλος κάπου μένει, δεν φεύγει 100%. Και κάθε φορά “φουσκώνουμε” λίγο παραπάνω και λίγο παραπάνω. Είναι σαν ένα μπαλόνι που το παραφουσκώνεις και μπορεί να μην σπάσει ποτέ, αλλά κάποτε θα καταντήσει ανεπιθύμητο. Με άλλα λόγια, ένα νεανικό πρόσωπο αντέχει πιο πολύ έντονα χείλη, αλλά αυτό το πρόσωπο δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, από μία ηλικία και μετά τα δυο χείλη δείχνουν πάνω του γκροτέσκα».

Πότε προτείνεται να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις

Όπως επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος, τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία, όταν υπάρχει ανάγκη. «Όμως η ανάγκη πρέπει να έχει μέσα μια λογική και μια αρμονία. Όταν η λογική και η αρμονία ξεπερνιούνται, γιατί το πρότυπο ομορφιάς λέει ότι όλες πρέπει να αποκτήσουν Russian lips, τότε, στη συνέχεια, βρίσκουμε ένα πρόβλημα που δεν είχαμε εξαρχής» σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα τονίζει ότι δεν υπάρχει μία και μόνη ομορφιά. «Ομορφιές υπάρχουν πάρα πολλές. Οι πάρα πολλές ομορφιές έχουν ένα κοινό στοιχείο, την αρμονία. Εάν υπάρχει αρμονία, υπάρχει ομορφιά και αυτό ισχύει για όλα τα πρότυπα ομορφιάς. Βλέπουμε τη Ναόμι Κάμπελ, που είναι όμορφη και βλέπουμε και την Κλόντια Σίφερ και λέμε ότι και αυτή είναι όμορφη. Και οι δύο είναι όμορφες, αλλά δεν έχει καμία σχέση η μία με την άλλη. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος μαθηματικός κανόνας. Ό,τι εμπίπτει σε αυτόν τον κανόνα είναι όμορφο. Όταν κάτι στην εμφάνιση ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα, τότε το μάτι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάτι, το οποίο θεωρείται πλέον άσχημο. Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων χωρίς να ξέρουν ποιος είναι αυτός ο κανόνας αντιλαμβάνονται ως ομορφιά, εφόσον υπάρχει αυτή η αρμονία» εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η δύσκολη απόφαση του γιατρού

Απαντώντας στο ερώτημα «πώς αντιμετωπίζει ο πλαστικός χειρουργός ένα άτομο που ζητάει αλλαγές στην εμφάνισή του, που ενδεχομένως δεν του ταιριάζουν», ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι αυτό εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ιατρική δεοντολογία, η συνείδηση του γιατρού και από το προσωπικό αισθητικό κριτήριο του γιατρού. «Η ιατρική δεοντολογία λέει ότι αν δεν μπορείς να ωφελήσεις κάποιον, δεν πρέπει να τον βλάψεις. Αλλά το τι θα κάνει ο γιατρός, στην περίπτωση που ο ασθενής ζητά κάτι που δεν του ταιριάζει, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρώτον από τη συνείδηση του γιατρού, δηλαδή αν ο γιατρός αρνηθεί θα χάσει το οικονομικό αντίτιμο, το οποίο πολλές φορές είναι πολύ υψηλό. Εξαρτάται, επίσης, από την προσωπική αισθητική του γιατρού, δηλαδή ένας γιατρός μπορεί να έχει μία αισθητική παρασυρμένη από όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα πρότυπα, τα οποία ανέφερα προηγουμένως ή να έχει κακή αισθητική. Η αλήθεια είναι ότι, στην πραγματικότητα, κάποιοι γιατροί θα αρνηθούν, αλλά στο τέλος ένα άτομο που έχει μια εμπεδωμένη άποψη για κάτι, κάπου θα βρει κάποιον που θα το κάνει για οποιονδήποτε λόγο, είτε γιατί δεν έχει τη γνώση του τι θα παράξει αυτό το οποίο θα πράξει, είτε γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις, είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται και κάνει τη σκέψη ότι αν δεν το κάνω εγώ, θα το κάνει κάποιος άλλος και γιατί να χάσω ασθενή» καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΠΡΟΤΥΠΟ
  • ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υγιές δέρμα την Άνοιξη: Tι πρέπει να αλλάξουμε στην φροντίδα του
Υγιές δέρμα την Άνοιξη: Tι πρέπει να αλλάξουμε στην φροντίδα του 04 Μαρτίου 2025
Πως η αισθητική οδοντιατρική διώχνει τη θλίψη από το πρόσωπο 07 Μαρτίου 2025
Πως η αισθητική οδοντιατρική διώχνει τη θλίψη από το πρόσωπο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:44

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους

Επιστολή ΙΣΑ προς Εξαδάκτυλο για την έκτακτη συνεδρίαση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 15:36

Επιστολή ΙΣΑ προς Εξαδάκτυλο για την έκτακτη συνεδρίαση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 19:39

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία

Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 11:34

Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ

Ο καθοριστικός ρόλος της φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία και την υγιή γήρανση
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 16:17

Ο καθοριστικός ρόλος της φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία και την υγιή γήρανση

Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Patient Talk
12/11/2025 - 22:09

Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΠΑ: Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 10:11
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - Πώς αυτή η χειρονομία απομακρύνει το στρες και φέρνει κοντά τους ανθρώπους
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 10:00
Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/01/2026 - 09:00
ΠΣΦ: Τα οκτώ ζητήματα των φυσικοθεραπευτών που τέθηκαν στον Γεωργιάδη και οι δεσμεύσεις
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 07:27
Μαζί για το Παιδί: Στοχευμένες δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας και το 2025
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 03:34
Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 00:08
Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική εγκαινιάζει το Τμήμα Δομικών Καρδιοπαθειών - Ορόσημο η πρώτης επιτυχής επέμβαση TAVI
Υπηρεσίες Υγείας
20/01/2026 - 23:23
Κόκκινος συναγερμός για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία - Ποιες περιοχές αναμένεται να χτυπηθούν
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:47
GIVMED: Τα πακέτα έκτακτης ανάγκης για τις πυρκαγιές του 2025
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:32
Ερευνητές εντόπισαν άγνωστο κυτταρικό μηχανισμό τριχοφυΐας στο κεφάλι
Υγεία
20/01/2026 - 22:06
Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00
Δωρεάν εξέταση για καρκίνο του στόματος στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 21:26
Your A Game: Εκπαίδευση ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από 1:1 coaching και πυγμαχία
Ψυχική Υγεία
20/01/2026 - 20:58
Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
20/01/2026 - 20:32
Παχυσαρκία: Χειρουργική αντιμετώπιση ή φαρμακευτική αγωγή;
Health Talk
20/01/2026 - 19:54
Η Chiesi Hellas συνεχίζει να ξεχωρίζει ως εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα
Pharma News
20/01/2026 - 19:27
ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09
Παρέμβαση ΙΣΑ για τον νέο νόμο περί αναβολής στράτευσης των γιατρών
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 16:49
ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας
Pharma Policy
20/01/2026 - 15:40
Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα φρενάρει τη βιολογική γήρανση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας
Υγεία
20/01/2026 - 15:00
Χάνουμε πράγματι περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι;
Υγεία
20/01/2026 - 14:00
Συσκευή προσφέρει πάλι φωνή σε ασθενείς που την έχασαν μετά από εγκεφαλικό
Digital Health
20/01/2026 - 13:00
Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Υγεία
20/01/2026 - 12:00
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
Πώς η σωματική δραστηριότητα των νεαρών κοριτσιών καθορίζει την υγεία του μαστού τους
Υγεία
20/01/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Εμβολιαστείτε να προλάβετε το δεύτερο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο»
Πολιτική Υγείας
18/01/2026 - 13:45
Ερυθριτόλη: Σχεδόν μηδενικές θερμίδες αλλά και άγνωστοι κίνδυνοι από τη χρήση της
Διατροφή
18/01/2026 - 14:36
«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo