ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σοβαρές λοιμώξεις συνδέονται με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Υπηρεσίες Υγείας
Οι σοβαρές λοιμώξεις συνδέονται με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον - Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Οι ασθενείς στην πρώιμη και μέση ηλικία που προσβάλλονται από λοιμώξεις που απαιτούν νοσηλεία φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer (AD) και της νόσου του Parkinson (PD) σε σχετικά νεαρή ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Δευτέρα, 10/10/2022 - 15:36
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ερευνητές στη Σουηδία ανέλυσαν δεδομένα από πολλά μεγάλα εθνικά μητρώα και συνέκρινα άτομα που είχαν διαγνωστεί με AD, PD και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) με τυχαία επιλεγμένους μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο από τον γενικό πληθυσμό.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν νοσοκομειακή λοίμωξη 5 ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο για AD και 0,04% αυξημένο κίνδυνο για PD. Πολλαπλές λοιμώξεις πριν από την ηλικία των 30 ετών προσέφεραν περισσότερο από 2,5 φορές αυξημένο κίνδυνο για μ.Χ. και 1,5 φορές αυξημένο κίνδυνο για PD πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Αυξημένοι κίνδυνοι για AD και PD συσχετίστηκαν με βακτηριακές, ιογενείς, άλλες λοιμώξεις και διαφορετικά μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του ουρογεννητικού συστήματος. «Η μελέτη μας πρότεινε ότι τα άτομα με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ειδικά σε αυτές που παρουσιάζονται στην πρώτη και μέση ηλικία, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης AD και PD, που αποδίδεται σε περιπτώσεις που είχαν διαγνωστεί πριν από 60 χρόνια», οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Jiangwei Sun. , PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, Karolinska Institutet, Στοκχόλμη, γράφει.

«Περισσότερες μελέτες δικαιολογούνται για την επικύρωση των ευρημάτων, για την αποσαφήνιση των υποκείμενων μηχανισμών και για τον προσδιορισμό του εάν ο καλύτερος έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ειδικά εκείνων που εμφανίζονται σχετικά με τη ζωή» , σημειώνουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 15 Σεπτεμβρίου στο PLOS Medicine.

Παράγοντας κινδύνου, συννοσηρότητα ή δευτερογενείς συμβάν;

«Έχει υποτεθεί ότι υπάρχει πιθανή μολυσματική αιτιολογία για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καθώς τα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι μολυσματικές διεργασίες μπορούν να επηρεάσουν την παθογένεση, τον φαινότυπο και την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου», είπε ο Sun στο Medscape Medical News.

Ωστόσο, συνέχισε, «η παρέκταση τέτοιων ευρημάτων σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο δεν είναι απλή».

Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρώσει τους ρόλους συγκεκριμένων παθογόνων σε μια συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο και όχι σε λοίμωξη γενικά, αλλά με ασαφή αποτελέσματα.

Αν και αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει συσχετίσεις μολυσματικών ασθενειών και κινδύνους για άνοια και AD, δεν αντιμετώπισαν πλήρως ορισμένους περιορισμούς, όπως η πιθανή επίδραση της αντίστροφης αιτίας, στη συσχέτιση.

«Ως εκ τούτου, αν η μόλυνση είναι πράγματι ένας παράγοντας κινδύνου και όχι συννοσηρότητα ή δευτερογενείς συμβάν νευροεκφυλιστικής νόσου παραμένει άγνωστο», σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, έχει γίνει λιγότερη έρευνα σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ μόλυνσης και ALS.

Για να διερευνήσουν το ερώτημα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σουηδικά μητρώα που περιλαμβάνουν όλα τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1900 στη Σουηδία, των γονέων που γεννήθηκαν επίσης στη Σουηδία, ακολουθώντας τους από το 1970 μέχρι τη νευροεκφυλιστική νόσου, μετανάστευσης, θανάτου ή μέχρι το τέλος του 2016.

Στη συνέχεια, η ανάλυση επικεντρώθηκε σε άτομα με AD, PD και ALS, τα οποία συγκρίθηκαν με πέντε μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο από τον γενικό πληθυσμό.

Οι συμμεταβλητές περιελάμβαναν ηλικία, φύλο, περιοχή κατοικίας, μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακό ιστορικό νευροεκφυλιστικών νόσων και συννοσηρότητες.

Ασαφείς Μηχανισμοί

Έχοντας μια νοσοκομειακή λοίμωξη που παρουσιάστηκε 5 ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για AD καθώς και PD (συνολική ανταπόκριση [OR], 1,16; 95% CI, 1,15-1,18 και OR, 1,04 95% CI, 1,02- 1,06, αντίστοιχα· και τα δύο P s .001).

Αυξημένοι κίνδυνοι για AD και PD παρατηρήθηκαν για βακτηριακές, ιογενείς και άλλες λοιμώξεις και σε διαφορετικά μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του ουρογεννητικού συστήματος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για AD και PD συσχετίστηκε με την ύπαρξη πολλαπλών λοιμώξεων πριν από την ηλικία των 40 ετών (OR, 2,62; 95% CI, 2,52-2,72 και OR, 1,41 95% CI, 1, 29-1,53, αντίστοιχα, και τα δύο P s 0,001) .

Οι συσχετίσεις αποδίδονταν κυρίως στις διαγνώσεις AD και PD πριν από την ηλικία των 60 ετών (OR, 1,93; 95% CI, 1,89-1,98- και OR, 1,29, 95% CI, 1,22- 1,36], αντίστοιχα, και οι δύο P s . 001).

Αντίθετα, δεν βρέθηκε συσχέτιση σε άτομα που διαγνώστηκαν όταν ήταν 60 ετών και άνω (OR, 1,00; 95% CI, 0,98-1,01; P = 0,508 και OR, 1,01; 95% CI, 0, 99 - 1,03, P = 0,382, αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι «δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση για την ALS (OR = 0,97 [,92 - 1,03] P = 0,384), ανεξάρτητα από την ηλικία κατά τη διάγνωση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τ α ευρήματα επιβεβαιώθηκαν όταν οι ερευνητές απέκλεισαν λοιμώξεις που είχαν εμφανιστεί εντός 10 ετών πριν από τη διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

«Διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ λοίμωξης και νευροεκφυλιστικής νόσου» — συγκεκριμένα AD και PD, σχολίασε ο Sun.

«Όπως φαίνεται στην έρευνα σε ζώα, οι μολυσματικοί παράγοντες και οι μεταβολίτες τους μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση κακής διπλωμένης πρωτεΐνης στον νευρώνα και τη διάθεσή της από την περιφέρεια προς το ΚΝΣ» πρόσθεσε και συνέχισε, «οι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις. στο σημείο της μόλυνσης, με αποτέλεσμα την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών και χημειοκινών, οι οποίες, όπως οι μολυσματικοί παράγοντες, μπορούν να διαχωρίσουν τον αιμοεγκεφαλικό φραγμό, να εισέλθουν στο ΚΝΣ και να προκαλέσουν νευροφλεγμονή μέσω ενεργοποίησης μικρογλοίας και αστροκυττάρων».

Σημείωσε ότι «οι υποκείμενοι μηχανισμοί για τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών μπορεί να μην είναι συγκεκριμένοι για ορισμένα παθογόνα ή προσβεβλημένα όργανα, αλλά πιθανώς να παρουσιαστούν σε συστηματικό επίπεδο ».

Τα μολυσματικά συμβάντα «μπορεί να είναι ένα έναυσμα ή ένας ενισχυτής μιας προϋπάρχουσας διαδικασίας ασθένειας, που οδηγεί σε κλινική έναρξη νευροεκφυλιστικής νόσου σε σχετικά με την ηλικία μεταξύ των ατόμων με προδιάθεση για νόσο».

Προειδοποίησε ότι, «λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν μια αιτιολογική σύνδεση».

Ο σημαντικός παράγοντας

Σχολιάζοντας για το Medscape Medical News, ο Pyry N. Sipilä, MD, PhD, ερευνητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Φινλανδία, σημείωσε ότι η μελέτη «προσθέτει στον αυξανόμενο αριθμό μελετών σχετικά με τον [δυνητικό ρόλο των λοιμώξεων στην ανάπτυξη της μ.Χ.]· αλλά αυτό που είναι νέο ότι ο αυξημένος κίνδυνος βρέθηκε μόνο μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ πριν από την ηλικία των 60 ετών».

Ο Sipilä, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με την τρέχουσα έρευνα, είπε ότι ένας «βασικός περιορισμός της μελέτης είναι, όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες παρατήρησης, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μερολίσθησης».

Ωστόσο, «αν και η αιτία των παρατηρούμενων συσχετισμών παραμένει άγνωστη, η παρούσα μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων, που υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παίκτης στην παθοφυσιολογία της AD».

Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, το Κοινό Πρόγραμμα για τις Νευροεκφυλιστικές Νόσους και το Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας. Η Sun αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σχετικές οικονομικές σχέσεις. Οι αποκαλύψεις των άλλων συγγραφέων παρατίθενται στο αρχικό χαρτί. Η Sipilä λαμβάνει χρηματοδότηση από το Φινλανδικό Ιατρικό Ίδρυμα.

Πηγή: Univadis

Τελευταία τροποποίηση στις 10/10/2022 - 15:43
  • ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

32 πάγκοι που αντιπροσωπεύουν κάθε συμμετέχοντα-έθνος του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA κατασκευάζονται για την προώθηση της ψυχικής υγείας
32 πάγκοι που αντιπροσωπεύουν κάθε συμμετέχοντα-έθνος του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA κατασκευάζονται για την προώθηση της ψυχικής υγείας 10 Οκτωβρίου 2022
ETSC: Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στον δρόμο - «Πως θα γλιτώσουμε από τα τροχαία» 10 Οκτωβρίου 2022
ETSC: Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στον δρόμο - «Πως θα γλιτώσουμε από τα τροχαία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συστατικό συμπληρωμάτων για τους πόνους των αρθρώσεων φαίνεται να επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ
Υγεία
12/06/2026 - 11:00

Συστατικό συμπληρωμάτων για τους πόνους των αρθρώσεων φαίνεται να επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες πολίτες θα χορέψουν ζεϊμπέκικο σε δράση για το Αλτσχάιμερ
Patient Talk
12/06/2026 - 00:04

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες πολίτες θα χορέψουν ζεϊμπέκικο σε δράση για το Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Eφάπαξ υψηλή δόση ψιλοκυβίνης αποκατέστησε προσωρινά τη λειτουργικότητα 80χρονης
Υγεία
10/06/2026 - 14:00

Αλτσχάιμερ: Eφάπαξ υψηλή δόση ψιλοκυβίνης αποκατέστησε προσωρινά τη λειτουργικότητα 80χρονης

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Υγεία
26/05/2026 - 13:00

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα φάρμακα GLP-1 ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/06/2026 - 18:00
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00
«Τεχνοστρές»: Γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ηλικιωμένους η ψηφιακή πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
15/06/2026 - 16:34
Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17
Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00
Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: η «φωτεινή» και η «σκοτεινή» πλευρά μιας τεχνολογικής επανάστασης
Digital Health
15/06/2026 - 15:00
Δίκτυο κέντρων μαστού δημιουργούν από κοινού η 1η ΥΠΕ Αττικής και το «Άλμα Ζωής»
Υγεία
15/06/2026 - 14:47
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
Δέκα αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές παρέδωσε η Stoiximan στο Υπουργείο Υγείας
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 13:54
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Μωρά στον μάρσιπο: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφαλή χρήση, τα οφέλη και τους κινδύνους
Υγεία
15/06/2026 - 12:58
Φαρμακευτική αγορά, ανθρώπινος παράγοντας και νέες τεχνολογίες στο 15ο Συνέδριο της Ε.Ε.Φα.Μ
Pharma Policy
15/06/2026 - 12:16
Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές του ΙΣΑ και πρωτιά της ΔΗΚΙ με 41,11%
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 11:34
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός δίνει ελπίδα σε ασθενείς πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
15/06/2026 - 11:21
Τι είναι η σκολίωση, ποιοι μύθοι την περιβάλλουν και τι πραγματικά ισχύει
Health Talk
15/06/2026 - 10:54
3ο ΣΦΕΕ Summit: «Εφικτός στόχος η μείωση του clawback στο 40%»
Pharma Policy
15/06/2026 - 10:08
Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo