ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας

Health Talk
IMAGO
Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τις επιπτώσεις της ώστε άμεσα να κάνει όλα όσα πρέπει για να αποφύγει μελλοντικά προβλήματα.
Παρασκευή, 04/07/2025 - 15:04
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ως γνωστόν μια μεταβατική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας. Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην καθημερινότητα μιας γυναίκας δεν αφορούν μόνο τη διάθεσή της αλλά και την υγεία των οστών της που μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητά της.

Η κινητικότητα συνδέεται άμεσα με το γήρας. Άνδρες και γυναίκες μετά τα 50 εμφανίζουν περιορισμένη ευλυγισία, εξασθενημένη μυϊκή δύναμη και μειωμένη οστική πυκνότητα, με επιπτώσεις στην κινητικότητα τους, την έλλειψη ισορροπίας, ενώ βιώνουν επώδυνες καταστάσεις μυοσκελετικών πόνων ή και τις επιπτώσεις από κατάγματα με ή χωρίς αιτία. Η μειωμένη κινητικότητα οδηγεί σε μία σειρά άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν περαιτέρω τη μυοσκελετική και συνολική υγεία, όπως η αύξηση βάρους, η αδυναμία άσκησης και η πρόκληση ασθενειών που σχετίζονται με αυτά.

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει την κινητικότητα ραγδαία, εάν η γυναίκα που την βιώνει δεν ασκείται συστηματικά και επί μακρόν. Ωστόσο, η γνώση και επίγνωση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης στη μυοσκελετική μας υγεία, μπορεί και πρέπει να μας κινητοποιήσει για να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την άσκηση που ωφελεί τα οστά και τους μύες μας, όπως αναφέρουν οι κυρίες Μιμή Μαρσέλλου και Φωτεινή Λάγαρη ειδικές του Φυσικοθεραπευτηρίου «ΠΡΑΞΙΣ».

Οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στη μυοσκελετική υγεία

Το μυοσκελετικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μυοσκελετικό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας με επακόλουθο κίνδυνο αναίτιων καταγμάτων, αύξηση των τραυματισμών των συνδέσμων και των τενόντων, επιδείνωση των συνθηκών που δημιουργούν οστεοαρθρίτιδα, συμφυτική θυλακίτιδα -μία παθολογική κατάσταση δυσκαμψίας του ώμου, γνωστή ως «παγωμένος ώμος». Η αιτιολογία πίσω από τις επώδυνες και επικίνδυνες για τη σταθερότητα, δύναμη και συνολική υγεία της γυναίκας που βρίσκεται σε εμμηνόπαυση είναι η μείωση της οιστραδιόλης, της θεμελιώδους μορφής οιστρογόνου που παράγεται στις γυναίκες από τις ωοθήκες και η οποία εκτός από την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική λειτουργία, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα οστά, στους τένοντες, τους μύες, τους χόνδρους, τους συνδέσμους και στο λίπος.

Που οδηγεί η μείωση της οιστραδιόλης

Η μείωση της οιστραδιόλης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οδηγεί σε πέντε δραματικές αλλαγές:

  1. Αυξημένες φλεγμονές: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις, εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων, τα οποία ενώ ρυθμίζουν τη φλεγμονή και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όταν μειώνονται σημαντικά, η φλεγμονή εξελίσσεται και δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθεί.
  2. Σαρκοπενία ή μείωση της μυϊκής μάζας: Η μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, σε συνδυασμό με την αύξηση του λιπώδους ιστού, αποτελούν επίπτωση της μείωσης των οιστρογόνων, αλλά όχι μόνο αυτής. Άλλες αιτίες είναι διατροφικοί παράγοντες, όπως μειωμένη λήψη πρωτεϊνών, βιταμίνης D και κρεατίνης, αλλά και μειωμένη άσκηση, κυρίως με αντιστάσεις.
  3. Αδυναμία διέγερσης των δορυφορικών κυττάρων: Η οιστραδιόλη είναι η ορμόνη που ευθύνεται για τη διέγερση των δορυφορικών κυττάρων, κρίσιμα για την ανάπτυξη, λειτουργία, αναγέννηση και αύξηση των μυϊκών ινών. Η αδυναμία πολλαπλασιασμού των δορυφορικών κυττάρων, εξαιτίας της μείωσης της οιστραδιόλης, οδηγεί στην αδυναμία αποκατάστασης από μυϊκούς τραυματισμούς, αναχαίτισης της μυϊκής διέγερσης και ενδυνάμωσης και στην εν γένει επιβαρυμένη λειτουργία των μυών.
  4. Μείωση της οστικής πυκνότητας: Η οστεοπόρωση είναι νόσος με σωματικές και ψυχικές συνέπειες στη ζωή των πασχόντων, κυρίως γυναικών στην εμμηνόπαυση, όπως κατάθλιψη, αναίτια κατάγματα, πόνος, πιθανή αναπηρία, ακόμη και θάνατος. Η πρόληψη της νόσου είναι μείζονος σημασίας και επιτυγχάνεται με την κατάλληλη διατροφή, την άσκηση με αντιστάσεις και ενδεχομένως για κάποιες περιπτώσεις, ορμονική θεραπεία.
  5. Βλάβη του χόνδρου και οστεοαρθρίτιδα: Η μείωση των οιστρογόνων σχετίζεται με τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και άλλων ουσιών που συμβάλλουν στην καλή υγεία των αρθρώσεων, με πιθανή την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας ή και την επιδείνωση της εάν έχει εμφανιστεί πριν από την εμμηνόπαυση. Οι τρεις κύριες αρθρώσεις που εμφανίζεται η νόσος είναι των γονάτων, των χεριών και των ισχίων, με πόνο, δυσκαμψία, περιορισμένη κινητικότητα και φλεγμονή.

Συντηρητική θεραπεία και αποτελεσματική πρόληψη

Η εμμηνόπαυση είναι μία ορμονική κατάσταση αναπόφευκτη στη ζωή κάθε γυναίκας. Υπό αυτήν την έννοια μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της και να τις περιορίσουμε με συντηρητικές, καθημερινές επιλογές διατροφής και άσκησης. Διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνουν συνεχώς την αξία της πρόσληψης βιταμίνης D και Κ2 για την ενδυνάμωση των οστών. Πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη και κρεατίνη και άσκηση με αντιστάσεις, μία απαραίτητη προσέγγιση της πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης, που χρειάζεται συστηματική προσήλωση και επίβλεψη από φυσικοθεραπευτή. Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός για να σχεδιάσει, να παρακολουθήσει και να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα ενός σχεδίου προπόνησης που θα προοδεύει με τον χρόνο και θα εξασφαλίζει μυϊκή ενδυνάμωση, ευλυγισία και συγκράτηση της απώλειας οστικής πυκνότητας.

Η αποτελεσματικότητα της άσκησης στην πρόωρη εμμηνόπαυση

Σε επιστημονικό άρθρο (Αύγουστος 2021) που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της άσκησης με αντιστάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την οστική υγεία, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου, αναφέρονται σημαντικές βελτιώσεις στην πυκνότητα της οστικής μάζας. Η έρευνα που σχεδιάστηκε ως συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση δεδομένων από τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες που αφορούσαν επιζώσες από καρκίνο (άρα γυναίκες που πέρασαν ακαριαία και υποχρεωτικά σε εμμηνόπαυση), εξέτασε τόσο την επίδραση της άσκησης στην περιεκτικότητα των οστών σε ορυκτά (BMC) όσο και την πυκνότητα των οστών (BMD).

Για την άντληση όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτων συμπερασμάτων και την ορθή αξιολόγηση συνυπολογίστηκαν οι διαφορές μεταξύ άσκησης και συνηθισμένης, καθημερινής φροντίδας, αλλά και αναλύθηκαν υποκατηγορίες που εκτιμούσαν τις διάφορες επιδράσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων άσκησης, διάρκειας παρέμβασης, επίβλεψης, τύπου καρκίνου και θεραπείας. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν και εξετάστηκαν 26 μελέτες, με διάρκεια παρέμβασης από 12 εβδομάδες έως και 2 έτη. Οι περισσότερες συμμετέχουσες των μελετών είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, ενώ η υπό εξέταση αξιολόγηση αφορούσε μικτό τρόπο άσκησης (αερόβια και με αντιστάσεις).

Σημειώθηκαν σημαντικές επιδράσεις υπέρ της επιβλεπόμενης ή μη άσκησης -αερόβιας, με αντιστάσεις, μικτή και άλλη άσκηση -τόσο για τη συνολική οστική πυκνότητα του σώματος, όσο και την οστική πυκνότητα του ισχίου, του τροχαντήρα (άνω τμήμα μηριαίου οστού) και του μηριαίου αυχένα, συγκριτικά με την τυπική, καθημερινή φροντίδα. Οι μελετητές τόνισαν πως τα αποτελέσματα της έρευνας τους παρείχαν επαρκή στοιχεία στους θεράποντες γιατρούς γυναικών με καρκίνο αλλά και στους φυσικοθεραπευτές, ώστε να συστήνουν άσκηση στις επιζώσες από καρκίνο για την πρόληψη της οστικής απώλειας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και με την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2025 - 15:10
  • ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας 04 Ιουλίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23

ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ

Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00

Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο

Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση
Υγεία
02/07/2025 - 13:00

Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση

Νέο διαγνωστικό τεστ προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών
Υγεία
26/06/2025 - 16:46

Νέο διαγνωστικό τεστ προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της θερμής εποχής
Υγεία
25/06/2025 - 13:21

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της θερμής εποχής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-The Athens Clinic: Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Mako
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 19:44
Bristol Myers Squibb: Κρίσιμες επαφές στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής
Pharma News
02/07/2025 - 14:48
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 12:45
ΠΣΦ: Αυτονόητη και δείγμα συνέπειας η ένταξη των Φυσικοθεραπευτών των Νοσοκομείων στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 13:42
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo