ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας

Health Talk
EUROKINISSI
Η «δραματική υποστελέχωση» στις παθολογικές κλινικές της περιφέρειας ήταν από τα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.
Δευτέρα, 30/06/2025 - 13:23
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η υποστελέχωση στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Περιφέρειας, οι δυσκολίες άσκησης παθολογίας σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές, το νέο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις, που παρουσιάζουν αυξητική τάση και την επίπτωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στα καρδιομεταβολικά σύνδρομα, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου στο Βόλο, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικών Ιατρών (UEMS) Ανδρέας Παπανδρούδης και ο πρόεδρος της EFIM (European Federation of Internal Medicine) καθηγητής Γιώργος Νταλέκος.

Βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η «δραματική υποστελέχωση» στις παθολογικές κλινικές της περιφέρειας και ειδικά σε Δράμα, Ρέθυμνο, Κω, Σάμο, Διδυμότειχο, Σύρο, Κέρκυρα, Σπάρτη, Κεφαλονιά.

«Η ΕΕΠΕ προσπαθεί να σταματήσει την απαξίωση των Παθολόγων στην χώρα μας και να επαναφέρει την ειδικότητα στη θέση που της αρμόζει», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Ευάγγελος Τούλης.

Στις δυσκολίες άσκησης παθολογίας σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές αναφέρθηκε η παθολόγος διαβητολόγος διευθύντρια Παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου Μαρία Πελαγία Κουκούλη.

«Η άσκηση της παθολογίας σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η ανεπάρκεια υποδομών και εξοπλισμού, η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας αναγκάζουν τον παθολόγο να εργάζεται σε ιδιαίτερα απαιτητικές και αντίξοες συνθήκες».

Ριζική μεταρρύθμιση η εισαγωγή των DRGs στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας

Ο MD,MSc, καρδιολόγος-επιμελητής Α΄,εντατικολόγος - επειγοντολόγος, ΑΧΕΠΑ Ιωάννης Γαλητσιάνος αναφέρθηκε στα DRGs (Diagnosis Related Groups- Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες) που αφορούν στο νέο μοντέλο αποζημίωσης των νοσοκομείων βάσει του παραγόμενου έργου και όχι των δαπανών, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή του DRG στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί ριζική μεταρρύθμιση, με στόχο την αντικειμενική χρηματοδότηση, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της διαχείρισης πόρων. «Κρίσιμη είναι η δημιουργία ενός εθνικού "grouper", ενός αλγοριθμικού εργαλείου που θα ταξινομεί τα κλινικά δεδομένα σύμφωνα με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, ενισχύοντας την ακρίβεια και την εγκυρότητα του συστήματος. Επιπλέον, η ενσωμάτωση ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης και η επέκταση σε ειδικούς τομείς (π.χ. ψυχιατρική, ογκολογία) αναδεικνύουν τη δυναμική του μοντέλου. Τα DRGs προσφέρουν ένα διαφανές πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης, την ορθολογική κατανομή πόρων και τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας, βασισμένου σε δεδομένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η συνεχής βελτίωση του συστήματος, μέσω της εκπαίδευσης των εμπλεκομένων και της ενημέρωσης των κωδικοποιήσεων, θα καθορίσει την επιτυχία της μεταρρύθμισης στο εγγύς μέλλον», τόνισε.

Τέχνη της διάγνωσης και διαγνωστικά λάθη

Για την τέχνη της διάγνωσης και τα διαγνωστικά λάθη μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Χρήστος Σαββόπουλος, ο οποίος παρουσίασε κλινικές περιπτώσεις, ενδεδειγμένες διαγνωστικές τεχνικές και ευρήματα κλειδιά που η αξιολόγησή τους καθορίζει την κρίση του ιατρού, οδηγώντας τον στην ορθή και έγκαιρη διάγνωση και στην αποφυγή διαγνωστικών και θεραπευτικών λαθών. Όπως τόνισε ο καθηγητής η ακριβής διάγνωση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ιατρικής πράξης, επηρεάζοντας άμεσα όταν τίθεται έγκαιρα την έκβαση της θεραπείας και την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Ειδικότερα στην Παθολογία, που υποστηρίζεται σήμερα από εξατομικευμένο και ενδεδειγμένο παρακλινικό εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο με διαθέσιμες και σχετικά εύκολα προσβάσιμες καινοτόμες τεχνολογικές υπηρεσίες και εξοπλισμό, η εφαρμογή σχετικών αλγορίθμων αποτελεί τέχνη. Και πρέπει να διδάσκεται από την πρώτη ημέρα της επαφής των φοιτητών με τον ασθενή, ώστε να αποφεύγονται συχνά διαγνωστικά λάθη που ταλαιπωρούν ασθενείς και ιατρούς, οδηγώντας αρκετές φορές σε επιπλοκές, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, αναπηρία και ενίοτε σε μακρόχρονη δικαστική διαμάχη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ασθενείς, συγγενείς και ιατρούς», ανέφερε.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο παθολόγος για τις μεταμοσχεύσεις

Για τον κρίσιμο ρόλο του παθολόγου στις μεταμοσχεύσεις μίλησε ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας - Ηπατολογίας, Δ' Παθολογική Κλινική, ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Εμμανουήλ Σινάκος.

Ο κ. Σινάκος ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων. «Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Βασικός πυλώνας στήριξης των μεταμοσχεύσεων είναι η έγκαιρη αναγνώριση και παραπομπή των υποψήφιων ληπτών μοσχευμάτων στα μεταμοσχευτικά κέντρα. Ο παθολόγος μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, λόγω του κεντρικού του ρόλου στη φροντίδα των ασθενών», ανέφερε.

Επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος κατατάσσονται στους νεότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ανέφερε στην ομιλία της η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, Παναγιώτα Ανυφαντή. «Και οι δύο παράγοντες αποτελούν στρεσογόνα ερεθίσματα που ενοχοποιούνται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αιτιώδης σχέση της ρύπανσης με την υπέρταση υποστηρίζεται περαιτέρω από μελέτες στις οποίες η μείωση του κυκλοφοριακού θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδηγεί σε ελάττωση της αρτηριακής πίεσης», ανέφερε.

Μακροζωία και αντιγήρανση

«H Iατρική Mακροζωίας, αναπτύσσεται ταχέως με στόχο τη διερεύνηση και τη σημασία της εξέλιξης που αποτελείται από υγιεινές συνήθειες, αντιστρέφοντας την έννοια της γήρανσης, που συνήθως σχετίζεται με ασθένειες και θνησιμότητα», ανέφερε η ΜD, Msc, γενικός οικογενειακός ιατρός στη Θεσσαλονίκη, Αικατερίνη Τσιργογιάννη.

Πρόσθεσε ότι «η εξατομικευμένη ιατρική, η τεχνητή νοημοσύνη και η αναγεννητική ιατρική - σε αρμονική συνεργασία συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης. Η υγιής μακροζωία απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Ο συνδυασμός του τρόπου ζωής, των ιατρικών καινοτομιών και της έγκαιρης διάγνωσης είναι το κλειδί όχι απλώς στην παράταση της διάρκειας ζωής, αλλά και στην ποιότητα ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΕΠΕ
  • ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125% 30 Ιουνίου 2025
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος 30 Ιουνίου 2025
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33

Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»

Ψηφιακός μετασχηματισμός και εμπειρία των πολιτών: Εργαλεία για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας
Patient Talk
09/10/2025 - 14:53

Ψηφιακός μετασχηματισμός και εμπειρία των πολιτών: Εργαλεία για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Σε τέσσερα άρθρα οι ενστάσεις της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 14:28

Σε τέσσερα άρθρα οι ενστάσεις της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Ελληνική παρουσία στην Ένωση των Ευρωπαίων Ειδικευμένων Ιατρών
Επικαιρότητα
30/09/2025 - 00:05

Ελληνική παρουσία στην Ένωση των Ευρωπαίων Ειδικευμένων Ιατρών

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας

2ο ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας
Pharma Policy
16/06/2025 - 18:51

2ο ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσφορά του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 00:14
«Διαβήτης και ευεξία στην εργασία»: Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Υγεία
13/11/2025 - 23:02
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 22:18
Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51
Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:26
ΠΟΕΔΗΝ: «Στηρίζουμε διαχρονικά τις κοινοτικές οδηγίες για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών»
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:03
Η παγκόσμια πρόκληση του σακχαρώδη διαβήτη: Δεδομένα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Health Talk
13/11/2025 - 20:42
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα
Υγεία
13/11/2025 - 20:17
Με την υπογραφή της EUROCERT η πιστοποίηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για τις Μονάδες Υγείας
Υγεία
13/11/2025 - 19:56
Μαύρες γάτες: Οι μύθοι, οι θρύλοι και η αλήθεια πίσω από μια δημοφιλή δεισιδαιμονία
Pet
13/11/2025 - 19:28
ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07
Τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής παρέδωσε ο Δαβάκης
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 18:41
Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13
Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Ένα συγκινητικό βίντεο–μήνυμα για τη ζωή, τη δύναμη και την αποδοχή
Patient Talk
13/11/2025 - 17:31
Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13
Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 16:36
Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 15:17
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 14:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ
Υγεία
13/11/2025 - 12:00
Σχεδόν τρία δισ. άνθρωποι παγκοσμίως βίωσαν διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023 - Μακράν περισσότερες οι γυναίκες
Υγεία
13/11/2025 - 11:30
Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.
Digital Health
13/11/2025 - 11:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα
Υγεία
13/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo