ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεροτζιάφας: «Σε συνεργασία με το ΑΠΘ ετοιμάζουμε εφαρμογή που θα προλαμβάνει την πνευμονική εμβολή»

Digital Health
INTIME
Σημαντικό έλλειμμα στην πρόληψη και στην ταχύτητα αντιμετώπισης της φλεβικής θρόμβωσης που μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο, διαπιστώνει ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής του ερευνητικού τμήματος Καρκίνος Και Θρόμβωση ΙNSERM U938, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Σάββατο, 12/10/2024 - 15:49
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας αποδίδει το πρόβλημα στην έλλειψη γνώσεων των ιατρών που θεραπεύουν, των πολιτικών που αποφασίζουν και των πολιτών που ασθενούν. Κενό στη μετάβαση της γνώσης, όπως το χαρακτηρίζει, που πλέον όμως ευελπιστεί ότι θα καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη. Το τμήμα του σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, αναπτύσσει εφαρμογή για την εκτίμηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης, η οποία αποτελεί προοίμιο της πνευμονικής εμβολής. Ο κ. Γεροτζιάφας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο FM με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, εξηγεί στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, ότι στην εφαρμογή αυτή απαντά ο γιατρός σε δέκα ερωτήσεις που προκύπτουν από το ιστορικό του ασθενούς.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Αιματολογίας «με τον αλγόριθμο της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί, μπορεί να μάθει (σ.σ.: ο γιατρός) ποια είναι η προτεινόμενη προφύλαξη για τον συγκεκριμένο άρρωστο, σύμφωνα με τρεις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα την εφαρμόσει ή όχι, γιατί θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ιατρική ευθύνη βρίσκεται πάντα στο πρόσωπο του γιατρού. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει να μετρήσει τον κίνδυνο ο γιατρός, και αυτός που είναι υψηλού κινδύνου να πάρει αντιπηκτική προφύλαξη όταν έχει καρκίνο, ή οξεία παθολογική νόσο. Υπολογίζουμε η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη μέσα στο καλοκαίρι».

Η θρόμβωση και το ετήσιο κόστος της πνευμονικής εμβολής στην ΕΕ

Τι ακριβώς είναι όμως η θρόμβωση. «Θρόμβωση είναι όταν το αίμα πήζει μέσα στα αγγεία. Φυσιολογικά το αίμα είναι ένα υγρό. Για να σταματήσει η αιμορραγία, όταν έχουμε ένα τραυματισμό, μετατρέπεται ελεγμένα και τοπικά σε ένα πήγμα. Αν αυτή η διαδικασία ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε σχηματίζεται ένας θρόμβος που αποφράσσει το αγγείο. Μπορεί να σχηματιστεί, είτε στα αρτηριακά αγγεία και τότε μιλάμε για έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε στα φλεβικά αγγεία, δηλαδή στις φλέβες του ποδιού, ή στο δίκτυο του πνεύμονα. Και τότε μιλάμε για πνευμονική εμβολή, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα. Η πνευμονική εμβολή είναι η συνέχεια της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στα πόδια. Άρα αν βουλώσει μία φλέβα στα πόδια, αν δεν κάνουμε γρήγορα τη διάγνωση και δεν δώσουμε γρήγορα αντιπηκτική θεραπεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονική εμβολή», εξηγεί ο κ. Γεροτζιάφας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πνευμονική εμβολή στην ΕΕ κάθε χρόνο, ενώ το κόστος της φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής υπολογίζεται ετησίως γύρω στα δύο δισ. ευρώ.

Η φαρμακευτική προφύλαξη μειώνει κατά 95% τον κίνδυνο

Ο καθηγητής Γεροτζιάφας συνεχίζει λέγοντας πως πρόκειται «για ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί γιατί έχουμε εργαλεία που μπορούμε να δούμε ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει θρόμβωση».

Στην ερώτηση ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου ο καθηγητής απαντά ως εξής: «Στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα είναι 1 στους 1000. Στους νέους είναι 1 στους 10.000. Σε άτομα άνω των 80 κινδυνεύει ένας στους 100. Στα άτομα με ενεργό καρκίνο κινδυνεύουν οι 10 στους 100, στα άτομα που νοσηλεύονται με οξεία παθολογική νόσο, η συχνότητα αγγίζει το 20%, ενώ στα άτομα που νοσηλεύονται με covid η συχνότητα αγγίζει το 40%. Αν παρέμβουμε σε αυτούς τους ανθρώπους έγκαιρα και κάνουμε φαρμακευτική προφύλαξη, μπορούμε να ελαττώσουμε έως και κατά 95% τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής. Κάτι που είναι άκρως σημαντικό αφενός και κυρίως γιατί σώζουμε ζωές, αλλά είναι σημαντικό και σε κλίμακα εθνικής οικονομίας, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ένα επεισόδιο φλεβικής θρόμβωσης κοστίζει στην Ευρώπη 15.000 ευρώ».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αιματολόγος, το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι γνώσεις αυτές δεν έχουν περάσει ακόμη, ούτε στους πολιτικούς που αποφασίζουν, ούτε στους γιατρούς.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες και η εφαρμογή τους από τους ογκολόγους

«Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες οι ογκολόγοι εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, για την προφύλαξη της φλεβικής θρόμβωσης σε ένα ποσοστό 20-30%. Η ταχύτητα με την οποία γίνεται η διάγνωση από το γιατρό, το πόσο γρήγορα ο ασθενής θα συνειδητοποιήσει τα συμπτώματα του για να πάει στο γιατρό, και ο γιατρός να καταλάβει και να ξεκινήσει θεραπεία, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Κι αυτό γιατί οι ασθενείς ενημερώνονται για τη φλεβική θρόμβωση, από το γείτονα, το ίντερνετ, ή κάποιο άλλο ασθενή, αλλά όχι από τους γενικούς γιατρούς ή τους ογκολόγους που τους παρακολουθούν».

Πώς όμως θα περάσει η γνώση στους μη ειδικούς γιατρούς, στους πολιτικούς, και στους πολίτες για να κάνουν μία απλή ερώτηση στο γιατρό τους: Έχω κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση; θέτει ρητορικά το ερώτημα ο κ. Γεροτζιάφας. Και συμπληρώνει: «Εμείς οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές ξέρουμε πράγματα που κάποιες φορές οι γιατροί της πρώτης γραμμής δεν τα γνωρίζουν. Αυτή λοιπόν την αναγκαία μεταφορά γνώσης μπορεί να την κάνει η νέα τεχνολογία και εργαλεία, όπως αυτό που σας προανέφερα».

Ποιος όμως ευθύνεται για το έλλειμμα στην τόσο σημαντική για να σωθεί μία ζωή μεταφορά γνώσης; «Εγώ δεν θέλω να ρίξω πολιτικές ευθύνες. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ειδικοί που εκπέμπουμε το μήνυμα. Δεν έχουμε μιλήσει με τον τρόπο που χρειάζεται, έτσι ώστε να μας καταλάβουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Και επίσης, είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις παρεμβάσεις σε οικονομικό όφελος».

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας συμμετείχε με κομβικό ρόλο στη συγγραφή των νέων κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) για την πρόληψη και τη θεραπεία της φλεβικής θρόμβωσης και συγκεκριμένα ήταν υπεύθυνος για το κομμάτι που αφορά στην προφύλαξη από τη φλεβική θρόµβωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/10/2024 - 11:12
  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΟΤΖΙΑΦΑΣ
  • ΑΠΘ
  • ΕΦΑΡΜΟΓΗ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ΘΡΟΜΒΩΣΗ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ
  • ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταδιακή η λειτουργία των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ που διαλειτουργούν με τον ΑΜΚΑ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής
Σταδιακή η λειτουργία των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ που διαλειτουργούν με τον ΑΜΚΑ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2024
Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ασφάλεια των φαρμάκων 19 Οκτωβρίου 2024
Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ασφάλεια των φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" αλλάζει την εποχή στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 15:19

Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" αλλάζει την εποχή στην Υγεία»

Σύμπραξη μεταξύ ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ και Cisco με συμμετοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»
Digital Health
04/06/2025 - 14:18

Σύμπραξη μεταξύ ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ και Cisco με συμμετοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

Bayer Ελλάς: Με την εφαρμογή Remente ενισχύει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και ολιστικής ευημερίας των εργαζομένων της
Pharma News
03/06/2025 - 14:18

Bayer Ελλάς: Με την εφαρμογή Remente ενισχύει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και ολιστικής ευημερίας των εργαζομένων της

Ιουλία Τσέτη: Καθοριστική η συμβολή της AI στις βιοεπιστήμες, υπό την καθοδήγηση του ανθρώπου
Pharma News
30/05/2025 - 13:53

Ιουλία Τσέτη: Καθοριστική η συμβολή της AI στις βιοεπιστήμες, υπό την καθοδήγηση του ανθρώπου

H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 80% τη μελλοντική εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής
Digital Health
30/05/2025 - 09:00

H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 80% τη μελλοντική εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής

Η αξία της απεικόνισης του μαστού, στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης
Health Talk
24/05/2025 - 08:24

Η αξία της απεικόνισης του μαστού, στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo