ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία

Διατροφή
UNSPLASH
Το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που αποτελούν αυτό που ονομάζουμε «μικροβίωμα του εντέρου».
Τετάρτη, 30/07/2025 - 07:46
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Τα βακτήρια αυτά επηρεάζουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου, της χρόνιας εντερικής φλεγμονής, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νευρολογικών διαταραχών. Η σύνθεση και οι δραστηριότητες της μικροχλωρίδας του εντέρου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί μπορεί να είναι τα αντιβιοτικά, οι χειρουργικές θεραπείες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα παραδοσιακά προβιοτικά όπως το Bifidobacterium και το Lactobacillus είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο.

Σήμερα έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω ευεργετικά προβιοτικά η A. muciniphila. Πρόκειται για ένα συμβιωτικό Gram-αρνητικό βακτήριο, προβιοτικό επόμενης γενιάς, δεδομένου ότι δείχνει μία αρκετά υποσχόμενη δράση στη θεραπεία ιατρικών παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Μαρία Αγγελή-Κιλιτσιάν.

To A. muciniphila υπάρχει στους ανθρώπους στο μητρικό γάλα και σε πολλά πεπτικά όργανα όπως το στόμα, το πάγκρεας, στη χοληδόχο κύστη, το λεπτό έντερο, τη σκωληκοειδής απόφυση και το κόλον.

Βακτήρια και απώλεια βάρους

Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου είναι πολλαπλός. Η λειτουργία όμως που σχετίζεται με την απώλεια βάρους έγκειται στην καλή μεταβολική υγεία.

Ακόμη, η δυσβίωση (ανισορροπία) του εντερικού μικροβιώματος συμβάλλει στην ενεργειακή ανισορροπία. Η παρέμβαση στο εντερικό μικροβίωμα αποτελεί μια πιθανή θεραπευτική μέθοδο στις μεταβολικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Όσο περισσότερες ποικιλίες βακτηρίων αποικίζουν το εντερικό μικροβίωμα τόσο καλύτερη είναι η υγεία του ξενιστή. Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα βακτήρια του εντέρου τείνουν να έχουν και φυσιολογικό βάρος.

Η Akkermansia muciniphila στη ρύθμιση του βάρους

Η παχυσαρκία αυξάνεται σε συχνότητα παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι (24% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα είναι παχύσαρκοι έως το 2035.

Η παχυσαρκία και οι συνοδές μεταβολικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από χαμηλού βαθμού φλεγμονή, εντερική δυσβίωση, καθώς η ανισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και της δαπάνης ενέργειας ευνοεί στο να επικρατήσουν παθογόνα βακτήρια.

Αναλύσεις στο μικροβίωμα υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών έδειξαν ότι υπήρχαν χαμηλά επίπεδα του A. muciniphila σε σύγκριση με τα αδύνατα παιδιά.

  • Τα βακτήρια Akkermansia τρέφονται με τη βλέννα του εντερικού βλεννογόνου. Παράγουν SCFA (λιπαρά οξέα μακράς αλύσου), τα οποία επιδρούν στην όρεξη και τον κορεσμό, στην καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης και στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης στους μύες, ελέγχοντας έτσι την αύξηση του βάρους.
  • Το A. muciniphila κατοικεί στον εντερικό βλεννογόνο διατηρώντας άθικτο τον εντερικό φραγμό. Παράλληλα ,συμβάλει στην μεταβολική υγεία για τη διατήρηση του βάρους. Μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού μειώνοντας τα επίπεδα των φλεγμονωδών LPS (λιποπολυσακχαριτών ) που αυξάνονται από τη διατροφή δυτικού τύπου.

Η Akkermansia muciniphila αποικίζει το βλεννογόνο του εντέρου και ρυθμίζει τον βασικό μεταβολισμό.

Αρκετές μελέτες σε ζωϊκά μοντέλα και σε ανθρώπους παρατήρησαν ότι η A. muciniphila συσχετίζεται σταθερά με την παχυσαρκία εντοπίζοντας μια νέα πρωτεΐνη (P9) που εκκρίνεται από το A. muciniphila και διεγείρει την έκκριση GLP-1 την ορμόνη που εκκρίνεται από τα εντερικά κύτταρα κάθε φορά που τρώμε με στόχο την απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα για αποφυγή υπεργλυκαιμίας. Επιβεβαίωσαν ότι η Akkermansia βελτίωσε την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από τη διατροφή. Σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους επιτυγχάνονται μόνο με υψηλές δόσεις A. Muciniphila.

Διατροφική παρέμβαση

Η διατροφική παρέμβαση αποτελεί μια υγιεινή προσέγγιση στην αλλαγή του τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για την ομοιόσταση του εντέρου και σχετίζεται με την αύξηση της A. muciniphila στο έντερο.

Έχουν προταθεί διατροφικές παρεμβάσεις για την μείωση της παχυσαρκίας που επικεντρώνονται στον περιορισμό των θερμίδων, στην μείωση της ενέργειας ή σε μια δίαιτα πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες όλες σχετίζονται με την αύξηση της A. muciniphila στον ξενιστή.

  • Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες αυξάνουν τον αριθμό του A. muciniphila στο μικροβίωμα. Επίσης, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν στο >100πλάσιο τα επίπεδα του A. muciniphila.
  • Οι πολυφαινόλες, όπως το εκχύλισμα cranberry, η κουρκουμίνη και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, τα μαύρα σμέουρα, τα κόκκινα σταφύλια, και το εκχύλισμα ροδιού αυξάνουν την αφθονία του Akkermansia muciniphila στο μικροβίωμα του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην πρόληψη της αύξησης βάρους και των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η μεγαλύτερη αφθονία του A. muciniphila προκαλείται και από τις επιδράσεις της καψαϊκίνης κατά της παχυσαρκίας.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας βρώμη, φασόλια και λαχανικά για εύκολη πέψη, κεφίρ, γιαούρτι, κομπούχα, ξινολάχανο, κίμτσι, πίκλες. Συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος.
  • Πρεβιοτικά: Πρόκειται για τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και οι μπανάνες. Τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στα έντερα, μεταξύ των οποίων και το Akkermansia muciniphila
  • Αυξάνοντας τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως λειτουργούν ως πρεβιοτικά παρέχοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για πολλά ευεργετικά βακτήρια τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην ανάπτυξη του Akkermansia.

Συμπληρώματα προβιοτικών

Ως η επόμενη γενιά προβιοτικών, το Akkermansia muciniphila έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή και επιστημονική έρευνα λόγω των προβιοτικών του ιδιοτήτων.

Παρόλο που υπάρχουν αποδεδειγμένες θετικές επιδράσεις στα μεταβολικά προφίλ, έχουν αμφισβητήσει τις ευεργετικές κλινικές επιδράσεις της στην περίπτωση των βαριατρικών ασθενών.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί με σαφήνεια σε ποιες παθήσεις μπορεί να εφαρμοστεί αποφεύγοντας τη χρήση της όταν είναι άχρηστη ή δεν συνιστάται αυστηρά, όπως στην περίπτωση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η ενδομητρίωση, και στην περίπτωση της νόσου Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Η χορήγηση της Akkermansia θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά σε ατομική βάση, προσαρμόζοντας τις θεραπείες στην κλινική κατάσταση των ασθενών» καταλήγει η κυρία Μαρία Αγγελή-Κιλιτσιάν.

  • ΒΑΚΤΗΡΙΟ
  • ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ 29 Ιουλίου 2025
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας 30 Ιουλίου 2025
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15

Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική

ΕΟΦ: Σήμα κινδύνου για «ενδοφλέβιες θεραπείες» που προωθούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής
Pharma Policy
08/07/2026 - 19:21

ΕΟΦ: Σήμα κινδύνου για «ενδοφλέβιες θεραπείες» που προωθούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;
Υγεία
26/06/2026 - 14:00

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;

Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00

Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ

Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;
Pharma News
27/05/2026 - 07:18

Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;

Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46

Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03
Συνήθεις ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
28/07/2026 - 16:39
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04
Η Ουγκάντα κήρυξε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα
Υγεία
28/07/2026 - 15:46
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Σπάνια μεταδοτική μορφή καρκίνου εντοπίστηκε σε ψάρια
Pet
28/07/2026 - 14:00
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00
Σαλμονέλα: Κρούσματα και στην Αττική - Μεταξύ τους οικογένεια με δύο μικρά παιδιά
Υγεία
28/07/2026 - 11:19
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00
UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00
Βίντεο και εικόνες από τη δράση του ΕΕΣ στο Φάληρο για την ασφάλεια στο νερό
Υγεία
28/07/2026 - 07:26
Οξεία ανακοίνωση συνδικαλιστών κατά Γεωργιάδη για τις επεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 03:46
ΓτΚ: Πρόγραμμα για την ενεργό και υγιή γήρανση μετά τα 60 - Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη και κοινωνικής ένταξης
Υγεία
28/07/2026 - 00:11
Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 23:26
Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ
Υγεία
27/07/2026 - 22:07
Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου στη δομή και τη λειτουργία τους εγκεφάλου
Υγεία
27/07/2026 - 21:21
Ιταλία: Πρώτη μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας σε 67χρονη τυφλή γυναίκα
Υγεία
27/07/2026 - 20:39
AtmoHub: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από το νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης
Επικαιρότητα
27/07/2026 - 20:17
Ποιους κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για την ανδρική υγεία
Health Talk
27/07/2026 - 19:44
Συμφωνία συνεργασίας με τη Σαουδαραβική Halal με ορίζοντα τις εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων στις χώρες του Κόλπου
Pharma Policy
27/07/2026 - 19:18
Θλίψη στον χώρο της ψυχικής υγείας για την απώλεια του Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου
Ψυχική Υγεία
27/07/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΠΙΣ - Πρόεδρος η Ματίνα Παγώνη
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 17:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo