Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports προχωρά αυτά τα ευρήματα ένα βήμα παρακάτω, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων αμυγδάλων την ημέρα μπορεί -μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της βελτίωση της οξειδωτικής υγείας- ακόμα και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.
Τι ακριβώς είναι το οξειδωτικό στρες
Η οξειδωτική υγεία ενός ατόμου αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός του να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ δύο συγκεκριμένων μορίων – των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών.
Συχνά στον οργανισμό προκαλείται ανισορροπία, γνωστή ως οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα κυρίως παραγόντων του τρόπου ζωής μας, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή. Σύνδεση έχει επίσης επαληθευτεί και με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η ακτινοβολία.
Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η νεφροπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
Τα μαγικά αμύγδαλα
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από οκτώ διαφορετικές έρευνες. Εκτός από τους υγιείς συμμετέχοντες, οι μελέτες περιελάμβαναν άτομα που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάπνιζαν ή αντιμετώπιζαν χρόνιες πάθησεις όπως στεφανιαία νόσο ή υψηλή χοληστερόλη.
Η ποσότητα αμυγδάλων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη κυμαινόταν από 5 έως 168 γραμμάρια (g) την ημέρα, για μια περίοδο τεσσάρων έως 24 εβδομάδων.
Μετά την ανάλυση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια δοσοεξαρτώμενη σύνδεση όπου η κατανάλωση περισσότερων των 60 γραμμαρίων αμυγδάλων κάθε μέρα, επιδρούσε στη σημαντική μείωση ορισμένων δεικτών κυτταρικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης της μαλονδιαλδεΰδης (MDA) και της 8-υδροξυ-2′-δεοξυγουανοσίνης (8-OHdG).
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 60 γραμμάρια αμυγδάλων ημερησίως είχαν βελτιωμένη αντιοξειδωτική άμυνα και μικρή αλλά σημαντική μείωση στα επίπεδα ουρικού οξέος, η οποία θεωρείται επίσης βιοδείκτης οξειδωτικού στρες.
Η Rosario Ligresti, MD, FASGE, επικεφαλής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Παγκρέατος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack στο Νιου Τζέρσεϊ, εξηγεί ότι για τους ειδικούς τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι όχι μόνο κατανοητά αλλά σχεδόν αναμενόμενα καθώς τα αμύγδαλα είναι τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, ενώσεις οι οποίες καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές να βρουν νέους τρόπους για να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, επειδή αυτή η […] ανισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών είναι ένας βασικός υποκείμενος παράγοντας στην ανάπτυξη και εξέλιξη πολυάριθμων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, καθώς και της γενικής διαδικασίας γήρανσης» προσθέτει η Δρ Ligresti.
Και η Jennifer Cheng, DO, επικεφαλής ενδοκρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack Meridian Jersey Shore, αναλύοντας τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, αναφέρει ότι μπορεί να επηρεάσει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας συμβάλλοντας στην αντίσταση της ινσουλίνης στα κύτταρα του σώματος αλλά και να βλάψει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο βλάβης που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ως γιατρός που θεραπεύει ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τακτικά, η Cheng εκτιμά ότι τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να είναι ένα καλό σνακ για ασθενείς που θέλουν να μειώσουν το οξειδωτικό τους στρες. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι περιέχουν περίπου 350 θερμίδες ανά 60 γρ.
«Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ενός σνακ και όχι επιπλέον της κανονικής διατροφής», τονίζει η Δρ Cheng.
Πώς μπορώ να τρώω περισσότερα αμύγδαλα;
«Τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα ή να καταναλωθούν μόνα τους ως σνακ», εξηγεί η διατροφολόγος Monique Richard, MS, RDN, LDN και προσθέτει: «Είναι μια ευέλικτη τροφή με ευχάριστη, τραγανή υφή, και αν κάποιος δεν είναι λάτρης τους μπορεί να τα ενσωματώσει σε μια ποικιλία πιάτων χωρίς να είναι πολύ εμφανή».
Καθώς η ποσότητα των 60 γραμμαρίων ισοδυναμεί με περίπου 22 αμύγδαλα, προτείνει:
- τα αμύγδαλα να καβουρδίζονται για λίγο προκειμένου να γαρνίρουν σαλάτες, σούπες, μάφιν, ψωμιά ή επιδόρπια
- να μετατρέπονται σε βούτυρο πολτοποιώντας τα μαζί με λίγο αλάτι και μέλι για να καταναλώνονται μαζί με τοστ, φρούτα ή γιαούρτι
- να αναμειγνύονται σε μικρά κομμάτια ή σε φέτες, σε μπολ με noodles ή ρύζι, stir-fries και σαλάτες
- να πολτοποιούνται σε μπλέντερ για να δημιουργήσουν μια αλμυρή παναρισμένη κρούστα που μπορεί να προστεθεί σε ψημένο ή σοταρισμένο ψάρι, ακόμα και τόφου
- να προστίθενται ολόκληρα ή σε φέτες σε γκρανόλα, trail mix ή να απολαμβάνονται σκέτα με ολόκληρα φρούτα ή μαύρη σοκολάτα
Πηγή: Medicalnewstoday.com