ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τη μνήμη μας μέσω της καθημερινής διατροφής μας

Διατροφή
UNSPLASH
Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ύπαρξης μας, τις αναμνήσεις μας.
Τετάρτη, 24/07/2024 - 12:51
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Λουκά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci, η απόδοση του ανθρώπινου εγκεφάλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό μας υπόβαθρο, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό, επίσης, από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την διατροφή. Έχει αποδειχθεί στην βιβλιογραφία πως διάφορα τρόφιμα αλλά και θρεπτικά συστατικά έχουν αντίκτυπο στην λειτουργία του εγκεφάλου μας!

Ποιο είδος διατροφής ενδείκνυται για την εγκεφαλική μας υγεία;

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Μεσογειακή διατροφή. Η υιοθέτηση ενός μεσογειακού πρότυπου διατροφής, δηλαδή μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρα οξέα (π.χ. ελαιόλαδο), λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα και ψάρι, έχει φανεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερη έκπτωση της γνωστικής μας λειτουργίας. Αντιθέτως, μία δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και γεύματα θερμιδικά πυκνά, φαίνεται πως βλάπτει την εγκεφαλική μας λειτουργία και απόδοση.

Ποια συστατικά της διατροφής συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμη μας;

Σίγουρα ένα από αυτά είναι το ρετινοϊκο οξύ, ένας μεταβολίτης της βιταμίνης Α, το οποίο αποτελεί ένα μόριο που εμπλέκεται στην νευρογένεση αλλά και την επιβίωση των νευρικών κυττάρων. Επίσης, πρόσφατη μετανάλυση έδειξε πως όσο χαμηλότερα τα επίπεδα βιταμίνης D τόσο χαμηλότερη η γνωστική λειτουργία του ανθρώπου και τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης Alzheimer. Επιπροσθέτως, υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε, αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ακόμα, διάφορα φαινολικά συστατικά φυτικής προέλευσης, όπως η ρεσβερατρόλη που προέρχονται από το σταφύλι, φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, έχοντας μία προστατευτική δράση έναντι της γνωστικής έκπτωσης. Μελέτες αποδεικνύουν, επίσης, πως το μύρτιλο, το οποίο είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά όπως φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, βελτιώνει την μνήμη και την γνωστική λειτουργία.

Ανάλογη επίδραση στην μνήμη και την γνωστική λειτουργία διαθέτει και η επιγαλοκατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που εμπεριέχεται στο πράσινο τσάι, αλλά και τα καροτενοειδή, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

Τέλος, μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση έδειξε πως μέτρια κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων πλούσιων σε καφεΐνη μειώνει την γνωστική έκπτωση.

Ποια η επίδραση των λιπιδίων στην λειτουργία του εγκεφάλου μας;

Τα λιπίδια αποτελούν το ήμισυ του καθαρού βάρους του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατέχουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική επικοινωνία, συγκεκριμένες οδούς σηματοδότησης, την ρύθμιση της ροής ιόντων κλπ. Περίπου το 50% των λιπαρών οξέων του εγκεφάλου είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), είτε αραχιδονικό οξύ είτε εικοδιεξαενοϊκό οξύ (DHA). Στην πραγματικότητα, όλη την ποσότητα αραχιδονικού οξέος και DHA ο εγκέφαλος μας την προμηθεύεται από διατροφικές πηγές, εκτός από τα αστροκύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να συνθέτουν μία ποσότητα πρόδρομων ουσιών των ω3 και ω6 λιπαρών οξέων. Για αυτόν τον λόγο, κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας αυτών των λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής μας.

Επιπλέον, η φωσφατίδυλοσερίνη αποτελεί ένα φωσφολιπίδιο που το συναντάμε στην μεμβράνη των νευρικών κυττάρων και εμπλέκεται στην ανταλλαγή σημάτων από και προς τον εγκέφαλο μας. Χορήγηση φωσφατίδυλοσερίνης έχει φανεί σε μελέτες πως προλαμβάνει την έκπτωση των γνωστικών μας λειτουργιών και βελτιώνει την μνήμη μας!

Συνεπώς, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της εγκεφαλικής μας λειτουργίας οφείλουμε να μεριμνήσουμε και να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη! Μην ξεχνάτε πως αν δεν το κάνετε εσείς, δεν θα το κάνει κανείς για εσάς!

  • ΜΝΗΜΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου για την υγεία στο Ηράκλειο η κρητική διατροφή
Στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου για την υγεία στο Ηράκλειο η κρητική διατροφή 24 Ιουλίου 2024
Η πείνα «χτύπησε» 733 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως - Πρωτιά για την Αφρική 24 Ιουλίου 2024
Η πείνα «χτύπησε» 733 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως - Πρωτιά για την Αφρική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00

Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά

Δημόσια διαβούλευση: Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη διέγερση εγκεφάλου για μη ιατρικούς σκοπούς
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 12:16

Δημόσια διαβούλευση: Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη διέγερση εγκεφάλου για μη ιατρικούς σκοπούς

Φιστίκια και εγκέφαλος: Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως μπορεί ο νόστιμος ξηρός καρπός να τον προστατεύσει
Διατροφή
09/12/2025 - 18:29

Φιστίκια και εγκέφαλος: Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως μπορεί ο νόστιμος ξηρός καρπός να τον προστατεύσει

Αffidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα εισάγει μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 14:44

Αffidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα εισάγει μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους
Διατροφή
28/11/2025 - 15:01

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους

Ανοσμία: Συσκευή διδάσκει τον εγκέφαλο να μυρίζει μέσω άλλων αισθήσεων
Υγεία
28/11/2025 - 16:03

Ανοσμία: Συσκευή διδάσκει τον εγκέφαλο να μυρίζει μέσω άλλων αισθήσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 09:00
Γρίπη: Συναγερμός και στη Γαλλία για αύξηση των κρουσμάτων - Μείωση ρυθμού κρουσμάτων στη Βρετανία
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 08:10
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τρίχρονο αγοράκι πέθανε από ανακοπή λόγω ασιτίας!
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 21:23
Λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού: Πώς διαγιγνώσκονται και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
17/12/2025 - 20:58
ΔΟΘ, Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη συνεργασία τους για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες
Patient Talk
17/12/2025 - 20:32
Aναρτήθηκαν στην ΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 20:06
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 19:39
Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56
Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019
Πολιτική Υγείας
17/12/2025 - 18:22
Αffidea neuraCare Athens: Ο καθηγητής Μητσικώστας μιλάει για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με απλά λόγια
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 17:54
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 4.276 θέσεις επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:32
«My Voice, My Choice»: Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών για προσβάσιμες αμβλώσεις
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:08
Η GSK Ελλάδος στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών
Pharma News
17/12/2025 - 16:34
Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48
Ο ΠΙΣ γιόρτασε τα 100 του χρόνια
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 15:19
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00
Γιατί το φυτικό μπέργκερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Διατροφή
17/12/2025 - 13:00
Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00
Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Υγεία
17/12/2025 - 11:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Διατροφή
17/12/2025 - 08:25
Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo