Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύκων, διαφόρων χρωμάτων και υφών, με το χαρακτηριστικό οστιόλιο, ένα μικρό άνοιγμα στην κορυφή, που βοηθά στην ανάπτυξη του καρπού. Η φυσική τους γλυκύτητα τα έκανε από παλιά να χρησιμοποιούνται ως φυσικό γλυκαντικό, προτού διαδοθούν τα ραφιναρισμένα σάκχαρα.
Τα πέντε βασικά οφέλη τους στην υγεία
- Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος: Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό και πρεβιοτικό, δηλαδή τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα ώριμα σύκα περιέχουν πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από την οξείδωση, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
- Υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση: Η διατροφή μας συχνά περιλαμβάνει υπερβολικό αλάτι, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα σύκα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, βοηθούν στην εξισορρόπηση αυτής της επίδρασης και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Βοηθούν στην υγεία των οστών: Πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα σύκα υποστηρίζουν την αντοχή και την υγεία των οστών. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν βοηθά στη μείωση της απώλειας ασβεστίου μέσω των ούρων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
- Βελτιώνουν τη διατροφή και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους: Τα σύκα είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που προσφέρουν αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την πείνα και τις λιγούρες. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη θρεπτική αξία της διατροφής τους.