Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν ο «συνήθης ύποπτος» όταν αναφερόμασταν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και καρδιοπάθειες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κάποιες μελέτες τα θεωρούν επιβλαβή για την καρδιακή υγεία, άλλες τα αναδεικνύουν ως πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν πως, τελικά, τα αυγά είναι όντως ωφέλιμα. Η εν λόγω μελέτη εξετάζει τις ξεχωριστές επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης στα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.
Λίγα κορεσμένα λιπαρά
«Τα αυγά έχουν αδίκως “κατηγορηθεί” λόγω παλαιών διατροφικών συστάσεων. Είναι μοναδικά – περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά λίγα κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη έχει συχνά προκαλέσει αμφιβολίες για τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή», αναφέρει ο επιστήμονας Τζόναθαν Μπάκλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και στη συνέχεια εξηγεί: «Στη μελέτη μας διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης και του κορεσμένου λίπους και διαπιστώσαμε ότι η υψηλή διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά- όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά- δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Αντίθετα, ο πραγματικός ένοχος για την αύξηση της χοληστερόλης ήταν τα κορεσμένα λιπαρά».
Τρία διατροφικά πλάνα
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 61 ενήλικες με παρόμοια αρχικά επίπεδα LDL χοληστερόλης και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν τρία διαφορετικά πλάνα διάρκειας πέντε εβδομάδων το καθένα. Συνολικά, 48 άτομα ολοκλήρωσαν και τις τρεις.
- Το πρώτο διατροφικό πλάνο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης, σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, με κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα.
- Το δεύτερο περιλάμβανε χαμηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, και δεν περιλάμβανε αυγά.
- Το τρίτο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης όσο και κορεσμένων λιπαρών, με ένα αυγό την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδεόταν με αύξηση της LDL χοληστερόλης. Αντίθετα, η δίαιτα με υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οδήγησε σε μείωση της LDL – υποδεικνύοντας ότι τα αυγά δεν ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι παρουσιάσαμε αποδείξεις υπέρ του ταπεινού αυγού», λέει ο Μπάκλεϊ. «Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα αυγά, αλλά μάλλον για την επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που συνήθως τα συνοδεύουν, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν την καρδιακή σας υγεία» καταλήγει ο ερευνητής.
Πηγή: ERTNEWS